Forum Culinar: Salata Panzanella - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Salata Panzanella asa cum o stiu eu...

#1 Useril este offline   Luminis 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 652
  • Inregistrat: 09-February 10
  • LocationBraila

Postat 17 June 2010 - 08:45 PM

Iata ca a sosit momentul ca postez prima mea reteta in imagini, asa ca, va rog, fiti ingaduitori.
Salata Panzanella am invatat-o de la Radu - prietenul meu bun si bucatar desavarsit. Este inspirata din cartea lui Jamie Oliver, este sanatoasa si delicioasa. Chiar daca cere putin timp pentru preparare, va garantez ca merita.

Avem nevoie de:

1 kg rosii bine copate;
2 ardei rosii si 2 ardei galbeni;
o radacina mica de telina;
o ceapa rosie potrivita ca marime;
crutoane (din paine neagra cu seminte am folosit eu);
o mana de capere spalate;
12 fileuri de ansoa;
o mana buna de busuioc proaspat;
2 catei de usturoi;
2 linguri otet balsamic rosu si 10 linguri de ulei de masline extravirgin;
sare de mare, piper negru proaspat macinat.


Pentru inceput am pus pe plita ardeii la copt si i-am lasat pana s-au innegrit bine. Eu am avut numai ardei gras galben.
Imagine atasata: monthly_06_2010/post-598-127679923072.jpg Imagine atasata: monthly_06_2010/post-598-127679925676.jpg

In acelasi timp am taiat pe lung 3 minibaghete negre cu seminte si le-am aruncat in cuptorul incins la 250 grade pentru 10 minute, sa se usuce.
Imagine atasata: monthly_06_2010/post-598-127679928886.jpg

Rosiile se taie felii, ca pentru orice salata, se pun intr-o strecuratoare care se aseaza peste un vas in care am pus fileurile de ansoa si caperele (eu am folosit o oala si o strecuratoare care se potriveau perfect una peste alta). Rosiile se presara cu sare de mare si se lasa sa se scurga peste ansoa si capere.
Imagine atasata: monthly_06_2010/post-598-127679932539.jpg Imagine atasata: monthly_06_2010/post-598-127679934686.jpg

Intr-un alt vas se taie telina betisoare subtiri si ceapa feliute. Eu am pus ceapa in vasul cu ansoa si capere, dar nu a fost nicio problema. Ardeii copti se curata de coaja si de seminte, fara a-i spala, ca sa-si pastreze toata savoarea, si dupa ce s-au racorit bine se taie in fasii subtiri si se arunca peste telina si ceapa. Tot acolo punem si rosiile, care de acum au lasat destula zeama. Deasupra rupem neglijent frunzele de busuioc.
Imagine atasata: monthly_06_2010/post-598-127679940507.jpg Imagine atasata: monthly_06_2010/post-598-127679942735.jpg

Imagine atasata: monthly_06_2010/post-598-127679946114.jpg

In vasul in care s-a scurs zeama de la rosii (in care avem si caperele si fileurile de ansoa) adaugam usturoiul macinat, otetul balsamic si uleiul de masline extravirgin, macinam piper si sare marina dupa gust. Eu am folosit pentru prepararea dressing-ului vechea piulita a mamei, antica si de demult, la care tin tare mult.
Imagine atasata: monthly_06_2010/post-598-127679951463.jpg

Urmeaza montarea salatei: in vasul de servire punem crutoanele (crutoanele se pun la sfarsit, chiar inainte se servire, pentru ca se inmoaie de la sucul legumelor) adaugam salata si apoi sosul. Se amesteca bine si se serveste cu placere.
Imagine atasata: monthly_06_2010/post-598-12767995624.jpg Imagine atasata: monthly_06_2010/post-598-127679957645.jpg

Pofta buna!


Aceasta postare a fost editata de Luminis: 01 July 2010 - 01:23 PM


#2 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,569
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 17 June 2010 - 08:52 PM

Luminis, nu se numeste cumva panzanella?

#3 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 17 June 2010 - 08:54 PM

Vezi postareaLuminis, la 17 June 2010 - 08:45 PM, a spus:

Iata ca a sosit momentul ca postez prima mea reteta in imagini,

urale!

Chiar daca cere putin timp pentru preparare, va garantez ca merita.

poate tocmai de-aia! dar nu numai. mie mi-ai facut pofta, ma voi gandi la ea dupa ce ma-ntorc!
si felicitari ! si ptr postare, si ptr executie!




#4 Useril este offline   Luminis 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 652
  • Inregistrat: 09-February 10
  • LocationBraila

Postat 17 June 2010 - 08:56 PM

Vezi postareaAdriana, la 17 June 2010 - 08:52 PM, a spus:

Luminis, nu se numeste cumva panzanella?


E posibil sa ai dreptate Adriana, oi fi retinut eu gresit. De fapt sunt sigura ca ai dreptate pt ca m-am gandit mult sa-mi aduc aminte numel si am dat pe google si nu am gasit nimic. Daca esti draguta, nu stiu sa modific titlul...

Aceasta postare a fost editata de Luminis: 17 June 2010 - 08:57 PM


#5 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 17 June 2010 - 08:56 PM

Luminis super arata...Apropos. de denumire habar n-am e doar o curiositate a mea personala,in italiana panza inseamna burta''panzanella''poate insemna:''umple burta?!'' sau ceva de genu'?!! :scratch:

#6 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,569
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 17 June 2010 - 09:06 PM

Vezi postareaLuminis, la 17 June 2010 - 08:56 PM, a spus:

Daca esti draguta, nu stiu sa modific titlul...

Ok, rezolvat :scratch:

#7 Useril este offline   Luminis 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 652
  • Inregistrat: 09-February 10
  • LocationBraila

Postat 17 June 2010 - 09:06 PM

Vezi postareaGeany, la 17 June 2010 - 08:56 PM, a spus:

Luminis super arata...Apropos. de denumire habar n-am e doar o curiositate a mea personala,in italiana panza inseamna burta''panzanella''poate insemna:''umple burta?!'' sau ceva de genu'?!! :scratch:

Chiar nu stiu ce inseamna, dar iti pot spune sigur ca umple burta... la propriu... eu nu ma pot opri din mancat salata asta... e buna rau.

#8 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 17 June 2010 - 09:09 PM

Arata excelent panzanella ta,Lumi!
Nu stiu nici eu ce înseamna denumirea ,dar credeam ca îi vine de bucatelele de pîine prajita/toastata/coapta....adica de la pane.îmi dau si eu cu parerea ca Geany :scratch:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#9 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 17 June 2010 - 09:11 PM

Draga Luminis cand postezi o reteta sau un mesaj si vrei sa modifici(o greseala gramaticala cratima etc,dai edit,si-ti arata textul si modifici greseala,la o reteta iti apare langa edit si full editor,apasand acela ai acces si la modificat poze titlu,tot...)nu-s maestra deloc in esplicatii sper ca ai inteles ceva te pupez.... :pupic:

#10 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 17 June 2010 - 09:12 PM

Luminis, felicitari pentru prima reteta in imagini!
Minunat arata salata ta!
raluca elena

#11 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,569
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 17 June 2010 - 09:13 PM

E o salata tipic toscana, creata de tarani pentru a folosi resturile de piine pe care le muiau cu ceva si la care adaugau cite ceva proaspat (legume de sezon), Toscana e plina de astfel de retete, acqua cotta, ribollita, pappa al pomodoro, toate asemanatoare, adica piine uscata muiata cu un lichid si cu un adaos de alte legume pentru a-i da gust.
Originea numelui vine de la pane (piine) + zanella (farfurie adinca, castron).

#12 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 17 June 2010 - 09:23 PM

Foarte interesant Adriana,cica ar mai fi o motivare a numelui:panza...nella..in a nu arunca painea ''avansata''(veche)... :)
Pai sa nu o aruncam sa o refolosim asa ca Luminish... :pupic:

#13 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,569
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 17 June 2010 - 09:27 PM

Vezi postareaGeany, la 17 June 2010 - 09:23 PM, a spus:

Foarte interesant Adriana,cica ar mai fi o motivare a numelui:panza...nella..in a nu arunca painea ''avansata''(veche)... :pupic:

Adica?
Taranii saraci oricum n-ar fi aruncat in nici un caz piinea.

#14 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 17 June 2010 - 09:38 PM

Asa este painea veche se poate reutiliza in diverse moduri,pesmet ,crutoane etc,eu cred ca am devenit prea risipitori(vb. de majoritate eu inclusa)este un mare pacat(am devenit multi,nu toti,prea risipitori),retete ca cea propusa astazi de Luminish isi au originile in trecut(originile sau denumirea pot fi obscure)dar cert este ca bunicii sau strabunicii nostri,erau in simplitatea lor mult mai ''rationali''(stiu ca suna aiurea)decat noi...

#15 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 17 June 2010 - 10:00 PM

am mancat si eu de cateva ori la sora mea ,numai ca ea nu pune ansoa.Desi pana azi nu stiam ca se numeste asa :pupic: .

Ea chiar e tipul "nu se arunca nimic" :)
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#16 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 18 June 2010 - 02:02 PM

Bine ai venit si felicitari pentru prima postare asa de gustoasa! :) Si aici in Portugalia se refoloseste painea uscata, insa nu in salate ci ca garnituri la felul 2.

Nici eu nu obisnuiesc sa arunc mancare, mi se pare cel mai mare pacat. Mai ales painea! Ceea ce nu mai mancam daca nu merge sa reciclez atunci tai marunt si dau in parc la pasari. :)

#17 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 18 June 2010 - 05:05 PM

da si mie la fel mi se pare pacat,daia nici nu cumpar paine multa, mai ales ca nu mancam.
Azi am vb cu sora mea si imi zicea cam ce pune ea in salata si ca paine o unge cu otet inainte.Ea foloseste mai mult rosii ceapa,eventual tije de telina si busuioc.

Am gasit prin retetarul meu o reteta de Panzanella(acolo zice ca e tipic Toscanei si Lazio) care contine:

paine toscana
ceapa rosie
busuioc
rosii bine coapte
castravete
otet de struguri sau mere
ulei de masline, sare, piper

Sora mea mai spune ca inaitne sa o serveasca o da putin la rece.

Tot in reteta scria ca reteta de baza prevede doar paine condimentata cu ulei de masline, otet, sare si ceapa.
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi