Incep cu cateva sfaturi din experienta proprie,sper sa nu va plictisesc,cand va apucati de ciorba de burta faceti-o dimineata pe racoare cu multa rabdare si atentie,musai un os de vita(cheie se chiama eu o comand la macelar cu cateva zile inainte ca se bat restaurantele pe ea,dar daca nu gasiti merge si un rasol cu os sau coada de vitel,musai os cu maduva spart sa fie )burta daca-i proaspata se freaca cu malai ca la matele proaspete pt. carnati,clatit in 5 ape,frecata cu bicarbonat(omoara bacteriile din stomacul care de fapt o numim noi ''burta''),lasata la muiat in apa cu otet,o albeste,si aruncat prima apa in care a fiert...E vara e cald nu am timp asa ca am luat burta prefiarta taiata fideluta de asta data,nu suntem cunoscatori si nici pretentiosi asa ca merge si asta...
Iata osul ''cheie''plin de maduva si de ligamente(zgarciuri de la genunchi)deja spart de macelar...

L-am pus la fiert intr-o oala mare cu apa rece,am spumuit,cand s-a limpezit fiertura am pus legumele intregi:1 ceapa cu tot cu coaja careia i-am facut o cruce in X deasupra,o telina,un pastarnac,1 morcov mare,2 cartofi,aveam poza cu ele curatate dar am sters din greseala asa ca doar necuratate,restul ce vedeti in poza vin dupa va zic imediat(mai sunt un ardei gras rosu,gogosari de la otet,patrunjel verde si usturoi,cimbru verde,cub de concentrat de vita,bobite de piper foi de dafin,otet de la ardei iuti in otet)

Ba uite ca am recuperat si poza cu legume curatate,scuze...

Cat au fiert bine bine,am facut un mujdei bun de usturoi,am taiat din cutit o legatura de patrunjel cu tot cu tije si am pus peste tot cateva polonice de supa clocotita

Am acoperit cu capac sa se infuzeze...

Am scurs supa,si am taiat maruntel maduva din os,cartilajele gelatinoase si carnita...

Ceva morcov si telina ,pastarnac fierte le-am razalit pe razatoarea stelata(de se da parmigiano si biscuitii pe ea)ca-mi mai da consistenta ciorbei(o face mai groasa)...

In acest punct pun la fiert si burta...

Adaugand ardeiul rosu taiat maruntel si gogosarii din otet(dau culoare ciorbei)foi de dafin bobite de piper si o crenguta de cimbru verde,cuburile de concentrat de vita...

Smantana vreo 700 de gr. o bat cu telul para cu 2 oua de taran si doi de alimentara(dar merge si numai galbenuse)si 1 lingura de faina alba(cine nu vrea sa nu puna dar imi face ciorba mai grosuta si cremoasa)...

Strecor peste ea si infuzia calda de usturoi cu patrunjelul de va zisei...

Pun si otet de la ardei iuti in otet si inca polonice de ciorba calda ca sa prinda temperatura treptat(daca o pui din prima in ciorba se branzeste),dau ciorba deoparte de pe foc si adaug in fir acest amestec mestecand mereu,astept un pic sa prinda temperatura si dau din nou la foc mic tot amestecand(tot shpilul e ca pana prinde fiertura sa nu o scapi la branzit)o mai dreg dupa gust daca mai trebuie de sare piper otet ce mai e...
Separat intr-un ceaunel pun la incins vreo 2 linguri de ulei cu putin bulion sa se inroseasca uleiul(dar se mai pot pune boia sau morcov ras pe razatoarea cu ociuri mici)

se strecoara din uleiul inrosit deasupra sa faca stelute rosii frumoase(daca-i prea alba pare un pic mai cum sa spun:''Bleee!!'')
Inainte:

Si dupa:

Si in farfurie pozata la repezeala,ai mei au zis ca a fost super mega,tre' sa-i cred pe cuvand ca eu nu ma ating de asa ceva nici moarta...

Trebuie condimentata cu zgarcenie ca se serveste fierbinte la masa cu ardei iuti alaturi ,otet ,mujdei de usturoi si smantana astfel incat fiecare si-o condimenteaza dupa gust(ai mei au zis ca era optima nu mai lipsea nimik asa incat desi le-am adus la masa de toate nu au mai adaugat nik si au lins cate 2 portii fiecare,inclusiv bubuletul..)

Cumnatelul meu desi mananca pe la toate restaurantele unde nimereste mereu zice ca nu-i asa de buna ca a mea si sotul la fel(el e degustatorul ''oficios ''dealtfel),iar vecinul care se jura ca el nu pune gura pe asa ceva nu se mai satura(mi-era teama sa nu-i vie rau)