A venit toamna si mi s-a facut dor de stat in bucatarie si de facut mincare. Ciorba asta, sau supa, sau bors sau cum vreti sa-i spuneti, am mincat-o prima data la un restaurant cu specific moldovenesc, basarabenesc adica (am scris eu despre el la "cronici"). De cum am mincat-o m-am indragostit de ea, am cautat reteta, am gasit-o pe un forum moldovenesc, si am zis in fiecare saptamina ca o fac, dar a ramas mereu in faza asta.
Duminica asta, ieri, m-a "intaritat" o prietena s-o fac
In mare ea e o ciorba pe baza de afumaturi diverse: cirnati, costita, ciolan, ce are omul prin casa... la reteta originala zice ca se pun cel putin 5 feluri de afumaturi.
Alte ingrediente:
1 ceapa,
1 morcov (eu nu am pus pe motiv de "disociere")
Bulion si pasta de ardei
Castraveti murati
Masline negre cu simburi (nu stiu daca e chiar asa musai sa fie de-astea, dar mie mi se par mai potrivite)
Smintina pentru servire
O felie de lamiie (tot la servire)
Am luat din tirgul respectiv 3 feluri de cirnati si o costita, afumate toate:

Detalii la cirnati (tocasem o parte din ei, dup-aia mi-a venit ideea ia sa fac eu poze sa mai dau pe forum

si restul ingedientelor (vedeti ce putine sint?)

Se taie bucatele cit mai mici cirnatii si restul afumaturilor, ideal ar fi sa fie asa ca de lungimea batului de chibrit si cit se poate de subtiri, eu le-am facut atit cit am putut, ca nici carnea din cirnati nu m-a lasat sa fiu perfecta, erau bucati mari si cel mai mic am putut sa-i tai rondele pe unii.
Aici sint toate afumaturile tocate, sa zic ca a fost vreun kil...

Se pun intr-o oala (preferabil cu fundul gros) pe aragaz la "calit". Daca nu lasa repede grasime sa se poata praji ca lumea acolo, mai puteti adauga putin ulei, apoi, cind sint gata, scurgeti surplusul de grasime colectata.

Cind a fost gata prajita afumatura, am adaugat ceapa taiata marunt.

Peste ele se toarna bulion, eu am pus un suc ceva mai gros facut in casa, plus citeva lingurite de pasta de ardei, tot facut in casa (in casa lu' mama, de fapt)

Se lasa sa se patrunda toate bine, se adauga apa cit sa devina aproximativ la fel de deasa ca o ciorba de burta, se potriveste de sare si se lasa la fiert, timp in care se toaca si castravetii murati tot asa, "chibrite"

Se adauga in oala castravetii tocati, se mai lasa focul aprins doar vreun minut, cit se mai incalzesc castravetii, iar dupa ce se opreste focul se adauga maslinele, cam cite 3 de fiecare portie.
Asa arata in oala

Si asa arata in farfurie, servita cu smintina si cu o felie de lamiie (pe care va rog sa v-o imaginati pe-acolo, ca eu am uitat sa cumpar)

Va invit s-o faceti si s-o savurati cu multa placere, se face usor si e delicioasa

Ajutor