Forum Culinar: Soleanca - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Soleanca o "zama"

#1 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,244
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 18 October 2010 - 10:41 PM

Ia sa vad daca ma mai descurc la scris retete :D

A venit toamna si mi s-a facut dor de stat in bucatarie si de facut mincare. Ciorba asta, sau supa, sau bors sau cum vreti sa-i spuneti, am mincat-o prima data la un restaurant cu specific moldovenesc, basarabenesc adica (am scris eu despre el la "cronici"). De cum am mincat-o m-am indragostit de ea, am cautat reteta, am gasit-o pe un forum moldovenesc, si am zis in fiecare saptamina ca o fac, dar a ramas mereu in faza asta.
Duminica asta, ieri, m-a "intaritat" o prietena s-o fac :lol: Ea a facut-o, am vazut poze, atit mi-a trebuit. M-am dus la "festivalul vinului si recoltei" (un fel de "ziua recoltei") si m-am aprovizionat cu (aproape) tot ce imi trebuia si m-am apucat de ea.

In mare ea e o ciorba pe baza de afumaturi diverse: cirnati, costita, ciolan, ce are omul prin casa... la reteta originala zice ca se pun cel putin 5 feluri de afumaturi.

Alte ingrediente:
1 ceapa,
1 morcov (eu nu am pus pe motiv de "disociere")
Bulion si pasta de ardei
Castraveti murati
Masline negre cu simburi (nu stiu daca e chiar asa musai sa fie de-astea, dar mie mi se par mai potrivite)
Smintina pentru servire
O felie de lamiie (tot la servire)

Am luat din tirgul respectiv 3 feluri de cirnati si o costita, afumate toate:

Imagine atasata: monthly_10_2010/post-233-128743260395.jpg

Detalii la cirnati (tocasem o parte din ei, dup-aia mi-a venit ideea ia sa fac eu poze sa mai dau pe forum :lol: )

Imagine atasata: monthly_10_2010/post-233-128743262665.jpg

si restul ingedientelor (vedeti ce putine sint?)

Imagine atasata: monthly_10_2010/post-233-128743261564.jpg

Se taie bucatele cit mai mici cirnatii si restul afumaturilor, ideal ar fi sa fie asa ca de lungimea batului de chibrit si cit se poate de subtiri, eu le-am facut atit cit am putut, ca nici carnea din cirnati nu m-a lasat sa fiu perfecta, erau bucati mari si cel mai mic am putut sa-i tai rondele pe unii.

Aici sint toate afumaturile tocate, sa zic ca a fost vreun kil...

Imagine atasata: monthly_10_2010/post-233-128743264066.jpg

Se pun intr-o oala (preferabil cu fundul gros) pe aragaz la "calit". Daca nu lasa repede grasime sa se poata praji ca lumea acolo, mai puteti adauga putin ulei, apoi, cind sint gata, scurgeti surplusul de grasime colectata.

Imagine atasata: monthly_10_2010/post-233-128743267581.jpg

Cind a fost gata prajita afumatura, am adaugat ceapa taiata marunt.

Imagine atasata: monthly_10_2010/post-233-128743268604.jpg

Peste ele se toarna bulion, eu am pus un suc ceva mai gros facut in casa, plus citeva lingurite de pasta de ardei, tot facut in casa (in casa lu' mama, de fapt)

Imagine atasata: monthly_10_2010/post-233-128743270949.jpg

Se lasa sa se patrunda toate bine, se adauga apa cit sa devina aproximativ la fel de deasa ca o ciorba de burta, se potriveste de sare si se lasa la fiert, timp in care se toaca si castravetii murati tot asa, "chibrite" ;)

Imagine atasata: monthly_10_2010/post-233-128743272662.jpg

Se adauga in oala castravetii tocati, se mai lasa focul aprins doar vreun minut, cit se mai incalzesc castravetii, iar dupa ce se opreste focul se adauga maslinele, cam cite 3 de fiecare portie.

Asa arata in oala

Imagine atasata: monthly_10_2010/post-233-128743275617.jpg

Si asa arata in farfurie, servita cu smintina si cu o felie de lamiie (pe care va rog sa v-o imaginati pe-acolo, ca eu am uitat sa cumpar)

Imagine atasata: monthly_10_2010/post-233-128743398604.jpg

Va invit s-o faceti si s-o savurati cu multa placere, se face usor si e delicioasa :blob8:

#2 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 18 October 2010 - 10:45 PM

N-am auzit si n-am facut niciodata dar arata super pe gustul meu,Carmella te pupez... :lol:

Are si vreo poveste reteta asta?!! :blob8:

#3 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 18 October 2010 - 10:46 PM

Jamais vu, jamais halit asa ceva.... Da' suna interesant. Colesteroalele oricum le lasam la altii, da? Noua nu ne pasa de-asa ceva!

#4 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 18 October 2010 - 10:56 PM

Ce e ala colesterol? :D Cind vin alea -20 de grade, tare e bun niste colesterol de-asta :lol:

Geany, povestea e ca eu sint convinsa ca am mai mincat cindva asa ceva, am un déjà mangé :blob8: dar nu am amintire concreta unde/ cind... dar gustul imi era teribil de cunoscut. E foarte posibil s-o fi facut vreodata bunica mea, moldoveanca, sau s-o aseman cu mincarea rece, un sos gros facut din ceapa calita si masline (cum se face iepurele cu masline), poate pentru ca se aseamana aroma lor provenita de la maslinele alea negre.
Alta poveste este ca ciorba asta se face, cica, dupa sarbatorile de iarna, din resturile de afumaturi ramase :lol: Chestie foarte practica, de altfel.

#5 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 15,652

Postat 18 October 2010 - 11:01 PM

Pricipit Carmella,da' tu stii ca io' te iubesc mult,nu ti supara pi mini,da nu mancarea rece care la mine in familie e sfanta....Mancarea asta arata super super,dar nu bagam mancarea rece aici ca ma bate mama-mare din rai deacolo de nu ma vaz :blob8: ... :lol: glumesc iubita,arata tare pe gustul meu zau... :lol:

#6 Useril este offline   savanah 

• Bucatar
  • PipPipPip
  • Postari: 42
  • LocationIasi, intre dealuri impadurite

Postat 19 October 2010 - 08:57 AM

In satele din Suceava am mancat ciorba facuta cu multe afumaturi, uneori amestecate, alteori separat, numai cate un fel. Fiarta pe plita, maiculita ce buna iese.

Deja e frig, ploua si se anunta o iarna timpurie. Deci merge la fix o afumatura redivivus!
Numai un om de valoare recunoaste calitatile celuilalt!

Blogul lui Ana.blogspot.com

#7 Useril este offline   Angel 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 2,199
  • Locationfar far away

Postat 19 October 2010 - 09:59 AM

am balit la poza finala instantaneu...daca manac asa ceva eu intr-o ora sant la urgente cred :blob8:
dar ce m-as infrupta....

#8 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,624
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 19 October 2010 - 10:55 AM

Vezi postareaGeany, la 18 October 2010 - 10:45 PM, a spus:

N-am auzit si n-am facut niciodata dar arata super pe gustul meu,Carmella te pupez... :lol:

Are si vreo poveste reteta asta?!! :blob8:

Vezi postareaFoxyy, la 18 October 2010 - 10:46 PM, a spus:

Jamais vu, jamais halit asa ceva.... Da' suna interesant. Colesteroalele oricum le lasam la altii, da? Noua nu ne pasa de-asa ceva!

+1. Ma gandeam deja ca ce fel de moldoveanca is de nu am auzit eu de asta. Da' am vazut apoi ca e vorba de basarabeni. Pffff, trei feluri de carnati si costita afumata?!?!?! Deci, eu de ceva ani nu mai pot manca asa ceva, bila mea se revolta automat...dar mai ca as sacrifica-o o data pe altarul Solencei!
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#9 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 19 October 2010 - 10:56 AM

Vezi postareadark angel, la 19 October 2010 - 09:59 AM, a spus:

am balit la poza finala instantaneu...daca manac asa ceva eu intr-o ora sant la urgente cred :lol:
dar ce m-as infrupta....

Welcome to the club :blob8: ! Daca ii mai adauga si un varf de usturoi, io deja-s la morga :lol:
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#10 Useril este offline   Angel 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationfar far away

Postat 19 October 2010 - 11:12 AM

Vezi postareaLapona Enigel, la 19 October 2010 - 10:56 AM, a spus:

Vezi postareadark angel, la 19 October 2010 - 09:59 AM, a spus:

am balit la poza finala instantaneu...daca manac asa ceva eu intr-o ora sant la urgente cred :hug:
dar ce m-as infrupta....

Welcome to the club :hug: ! Daca ii mai adauga si un varf de usturoi, io deja-s la morga :hug:

:love7: asa-i ca te-ai baga nitel in farfurie aia? miam miam

#11 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 19 October 2010 - 11:15 AM

Vezi postareadark angel, la 19 October 2010 - 11:12 AM, a spus:

:) asa-i ca te-ai baga nitel in farfurie aia? miam miam

:hug: :hug: De ce am eu senzatia la ora asta ca supa aia e mai gustoasa ca viata mea? :hug: Slava cerului ca nu am bucatarie!!! :love7:
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#12 Useril este offline   Angel 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationfar far away

Postat 19 October 2010 - 11:17 AM

io cand vad afumaturi sau ciolane pe monitor simt mirosul..da radeti...asta este...autosugestie poate? :hug:

#13 Useril este offline   zerda 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 19 October 2010 - 01:41 PM

Foarte interesanta! poate dupa craciun vin si-ti lipesc o poza, daca ma primesti... :hug:
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#14 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 19 October 2010 - 02:11 PM

Va primesc si mai devreme de Craciun, cu multa placere :hug:
Vad ca multa lume sufera de bila, dar puteti incerca cu ceva mai usurel, cum ar fi o pastrama de pui afumata...

#15 Useril este offline   stella 

• Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715

Postat 19 October 2010 - 02:54 PM

Wow, maresc si eu randurile moldovencelor de dinainte de Prut, care n-or mancat soleanca , da care balesc in fata pozelor.
brava Carmella. te-am pomenit zilele astea, ca facui un tort a lu' peste afumat :hug:. sublim

#16 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 19 October 2010 - 03:45 PM

Vezi postareastella, la 19 October 2010 - 02:54 PM, a spus:

brava Carmella. te-am pomenit zilele astea, ca facui un tort a lu' peste afumat ;). sublim

Brava si la tine, dar m-am dus intinsa la subiectul cu tortul sa vad poze si nimic... :D Sint sigura ca a fost superb, data viitoare sa faci si poze ;)

#17 Useril este offline   vali 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 199
  • Inregistrat: 05-July 10

Postat 01 November 2010 - 09:12 PM

Am mancat si eu,mi-a adus o colega,facuta de ea.Ea zicea ca e reteta ruseasca si cica se cheama saleanca.A ei nu era cu suc de rosii,insa restul ingredientelor da,era totusi acra,semana cu un bors,da cu smantana in ea.

#18 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 17 December 2010 - 10:44 PM

Geany, cind am pus reteta initiala cereai "o poveste", atunci n-o aveam, dar acum da :notworthy:
Se da o zi in care ninsoarea te ia prin surprindere, de parca credeai ca o sa tina vremea primavaratica pina in... primavara :P Se da un frigider gol, in care in diverse pungi gasesti numai cite un rest aproape uscat de kaizer, cirnati de 2 feluri, niste bulion si ala uscat intr-un borcan, castraveti murati ai, masline la fel, si iti spui "oare pot sa fac ceva de mincare din astea?!"... apoi iti pica fisa "NORMAL! fac soleanca!!!"

Soleanca: mincarea facuta "din nimic" :wasted:

Imagine atasata: monthly_12_2010/post-233-129261864032.jpg

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi