
Exista multe retete pentru chutney de mango, cu diferite combinatii de condimente, iar aceasta e reteta mea:
700-1000 g mango mai verde, curatat si taiat cubulete (daca vreti ca sosul sa fie ca o pasta dati mango prin razatoare)
2 linguri ulei de masline
1 ceapa tocata
1 lingurita ardei cayenne macinat (sau boia de ardei iute, asa iese usor picant, daca-l vreti mai iute puneti mai mult ardei iute)
1 lingura usturoi granulat
2 linguri ghimbir tocat marunt
1/2 lingurita cardamom macinat
1/2 lingurita turmenic macinat
1/2 lingurita cuisoare macinate
1/4 lingurita scortisoara pudra
300 ml otet (de mere folosesc eu)
50-100 ml apa
180-200 g zahar brut
2 linguri rase sare

Pentru chutney se incing cele 2 linguri de ulei la foc mediu, se adauga ceapa si ghimbirul se prajeste 30 sec. apoi se pune combinatia de condimente si se mai prajeste cateva secunde. Se adauga otetul, iar cand incepe sa fiarba se pune si zaharul.

Cand zaharul s-a dizolvat se pune intreaga cantitate de mango si sarea.

Se fierbe la foc mic 40-50 minute, pana rezulta un sos dens.

Se pune in borcane sterilizate si se poate pastra cateva luni sau se poate pastra la frigider intr-o cutie de alimente 10 zile (din cantitatea data ies 2-3 borcanele). Este dulce acrisor si merge cu aproape orice, de la fripturi la sandwitch, cu orez, paste etc.
