Dal, dahl, dhal sau daal este o supa indiana pe baza de linte condimentata specific. Reteta se regaseste in bucataria indiana, din Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh, Nepal.
Reteta variaza destul de mult in functie de zona. Exista toor dal, lobya dal, kabuli dal, chana dal etc. Eu am facut dupa reteta de mai jos pot sa va spun ca cei care au gustat-o au fost foarte incantati. Amestecul de condimente este cel care da un gust deosebit supei. In plus se poate prepara si ca mancarica.
Ingrediente:
1 ceapa alba
2 graunti de usturoi
1 chili (fara seminte)
1 lingura ghimbir ras
3 linguri ulei de masline
1 lingurita scortisoara
1 lingurita seminte de cardamom
2 lingurite de curcuma (denumit si safranul indian)
1 lingurita de chimen
500 g rosii tocate
400 ml lapte de cocos
2 cuburi Knorr (optional)
3 dl linte
ca 70 g spanac
sare si piper
frunze de coriandru
apa

Mod de preparare:
1. Ceapa, chili si usturoiul se toaca. Se rade ghimbirul. Se incing cele 3 linguri de ulei de masline si se adauga cel 4 ingrediente. Se prajesc pana devin translucide.

2. Se mojareaza semintele de cardamom si chimenul si se adauga impreuna cu scortisoara si curcuma si se prajesc inca un minut amastecand continuu.

3. Se adauga laptele de cocos si rosiile tocate. Se aduce la fierbere.

4. Se adauga lintea si apa; se fierbe la foc redus timp de aprox. 10 minute. Lintea trebuie sa ramana totusi intreaga, deci nu trebuie fiarta prea mult.
5. Se adauga cuburile de Knorr, sare si piper dupa gust si la sfarsit spanacul spalat si scurs de apa. Dupa care se da la o parte de pe foc si se acopera.

Am servit-o cu coriandru tocat si paine naan calda.