Daal Supa indiana de linte
#1
Postat 14 November 2010 - 07:59 PM
Dal, dahl, dhal sau daal este o supa indiana pe baza de linte condimentata specific. Reteta se regaseste in bucataria indiana, din Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh, Nepal.
Reteta variaza destul de mult in functie de zona. Exista toor dal, lobya dal, kabuli dal, chana dal etc. Eu am facut dupa reteta de mai jos pot sa va spun ca cei care au gustat-o au fost foarte incantati. Amestecul de condimente este cel care da un gust deosebit supei. In plus se poate prepara si ca mancarica.
Ingrediente:
1 ceapa alba
2 graunti de usturoi
1 chili (fara seminte)
1 lingura ghimbir ras
3 linguri ulei de masline
1 lingurita scortisoara
1 lingurita seminte de cardamom
2 lingurite de curcuma (denumit si safranul indian)
1 lingurita de chimen
500 g rosii tocate
400 ml lapte de cocos
2 cuburi Knorr (optional)
3 dl linte
ca 70 g spanac
sare si piper
frunze de coriandru
apa
Mod de preparare:
1. Ceapa, chili si usturoiul se toaca. Se rade ghimbirul. Se incing cele 3 linguri de ulei de masline si se adauga cel 4 ingrediente. Se prajesc pana devin translucide.
2. Se mojareaza semintele de cardamom si chimenul si se adauga impreuna cu scortisoara si curcuma si se prajesc inca un minut amastecand continuu.
3. Se adauga laptele de cocos si rosiile tocate. Se aduce la fierbere.
4. Se adauga lintea si apa; se fierbe la foc redus timp de aprox. 10 minute. Lintea trebuie sa ramana totusi intreaga, deci nu trebuie fiarta prea mult.
5. Se adauga cuburile de Knorr, sare si piper dupa gust si la sfarsit spanacul spalat si scurs de apa. Dupa care se da la o parte de pe foc si se acopera.
Am servit-o cu coriandru tocat si paine naan calda.
#2
Postat 14 November 2010 - 09:14 PM
Am o punga de linte si chiar ma gandeam cum sa o fac.
Eu mi-am preparat in casa Chana masala,si am sa folosesc cateva lingurte in supa ta.
Chana are cam tot ce ai enumerat tu acolo la condimente.
Acuma nu stiu daca gasesc lapte de cocos.Daca nu, asta e ,pun lapte,lapte.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#3
Postat 14 November 2010 - 09:20 PM
Piscotel, la 14 November 2010 - 09:14 PM, a spus:
Am o punga de linte si chiar ma gandeam cum sa o fac.
Eu mi-am preparat in casa Chana masala,si am sa folosesc cateva lingurte in supa ta.
Chana are cam tot ce ai enumerat tu acolo la condimente.
Acuma nu stiu daca gasesc lapte de cocos.Daca nu, asta e ,pun lapte,lapte.
Abia astept sa imi spui cum iti place.
As zice ca e mai bine sa renunti la laptele de cocos, decat sa pui lapte obisnuit ... gusturile nu seamana.
#4
Postat 14 November 2010 - 09:43 PM
Salmida, la 14 November 2010 - 09:20 PM, a spus:
Piscotel, la 14 November 2010 - 09:14 PM, a spus:
Am o punga de linte si chiar ma gandeam cum sa o fac.
Eu mi-am preparat in casa Chana masala,si am sa folosesc cateva lingurte in supa ta.
Chana are cam tot ce ai enumerat tu acolo la condimente.
Acuma nu stiu daca gasesc lapte de cocos.Daca nu, asta e ,pun lapte,lapte.
Abia astept sa imi spui cum iti place.
As zice ca e mai bine sa renunti la laptele de cocos, decat sa pui lapte obisnuit ... gusturile nu seamana.
Asa o sa fac.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#6
Postat 11 December 2010 - 11:23 PM
Am facut-o.Fara lapte de cocos,dar a fost delicioasa.
Poze nu am mai apucat.
Te pup.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#7
Postat 11 December 2010 - 11:52 PM
Aici gasesc aproape de toate, mai putzin cardamon si curcuma. In loc de curcuma pot pune sofran? Cate portii ies din cantitatile date de tine aici?
#8
Postat 12 December 2010 - 05:20 PM
Piscotel, la 11 December 2010 - 11:23 PM, a spus:
Am facut-o.Fara lapte de cocos,dar a fost delicioasa.
Poze nu am mai apucat.
Te pup.
Ma bucur ca ti-a placut. Si eu zic ca amestecul de condimente este cel care ridica cel mai mult gustul supei.
Pup si eu.
laura_lala, la 11 December 2010 - 11:52 PM, a spus:
Aici gasesc aproape de toate, mai putzin cardamon si curcuma. In loc de curcuma pot pune sofran? Cate portii ies din cantitatile date de tine aici?
Vasul in care o pregatesc e de 4,2 l. Nr de portii e relativ, zic, mai ales pt ca este asa buna.
Poti pune un pliculet de sofran (0,5 g) desi gustul nu este acelasi cu cel de curcuma. Insa obtii culoarea.
Cauta pe net, poate gasesti curcuma (turmeric powder in eng.) sau in magazinele cu specific oriental/indian. E un condiment recomandat de nutritionisti, printre altele.
Daca nu gasesti, iti trimit de aici.
Sper sa devina reteta favorita.
#9
Postat 14 December 2010 - 12:43 AM
Salmida, la 12 December 2010 - 05:20 PM, a spus:
Vasul in care o pregatesc e de 4,2 l. Nr de portii e relativ, zic, mai ales pt ca este asa buna.
Poti pune un pliculet de sofran (0,5 g) desi gustul nu este acelasi cu cel de curcuma. Insa obtii culoarea.
Cauta pe net, poate gasesti curcuma (turmeric powder in eng.) sau in magazinele cu specific oriental/indian. E un condiment recomandat de nutritionisti, printre altele.
Daca nu gasesti, iti trimit de aici.
Sper sa devina reteta favorita.
Mersi mult Salmida! Si vasul meu e de cca 5 l asa ca ce cantitati ai dat tu aici merg si la mine! Saptamana asta sunt ocupata pana peste cap, doar catre sfarsit o sa am vreme sa dau o raita prin oras sa vad daca gasesc curcuma. Daca nu, prima data o fac cu sofran apoi voi apela la bunavointa ta si o sa te rog sa-mi trimiti si mie un pliculet. Deja sunt in pana de inspiratie la supe/ciorbe si reteta ta e binevenita.