Ei,a venit si vremea fursecurilor de Craciun.
Clipele alea minunate cand stai in bucataria calda,cuptorul arde , rasfoiesti caietul cu retete si te pui pe treaba.
Aduni in jur faina,zaharul,ouale,untul,lamaile,portocalele,scortisoara, cacaua,si scaperi de neliniste ca inaintea unei curse de Formula 1.
Masina e la relanti,apesi acceleratia,motorul trepideaza sub capota,bagi in viteza si...GO !
Clipele astea imi plac enorm.
Dupa ce-mi aduc ingredientele pe masa si pregatesc tavile,in timp ce framant sau intind alatul,gandurile imi zboara departe,departe...
Si de fiecare data ma intorc in copilarie.Imi aduc aminte de bunica.Cat de concentrata era cand facea aluaturi sau biscuiti. Cum,taia,masura,iar cuta dintre sprancene i se adancea.O frunte de alchimist.
Mai avea un gest involuntar,care tinea de concentrare.Scotea varful limbii printre dinti.

Ma gandesc la ea si nu fac nici o cuta.Ma inseninez si ma apuc cu drag de treaba.
Ce fac azi ?
Pai bumbii Mosului.
Puteti sa le spuneti nasturi,butoni,sau cum vreti voi,dar pe la noi se numesc bumbi.

Niste fursecuri mici,dragalase,cu mijloc de caramel.Mai bine zis caramela.Pentru ca e chiar o caramela cu miere si scortisoara.
Pentru aluat avem nevoie de :
250 g faina alba
100 g zahar
150 g unt
1 galbenus
2 linguri zeama de lamaie
coaja de lamaie
zahar vanilat
Pentru caramel
100 g zahar
125 g frisca lichida
75 miere
scortisoara
Sa incepem.
Aluatul
Se farmanta un aluat din ingredientele mentionate mai sus.Facem o bila,o impachetam in folie si o punem in frigider pentru o jumatate de ora.
Intre timp pregatim 2 tavi mari cu hartie de copt.
Scoatem aluatul si il impartim in patru.
Din fiecare bucata,facem suluri lungi cam de 35 cm si late de 2 cm,pe care le taiem in bucati de 2 cm.
Din fiecare bucata facem bile mici care se aseaza in tava pe hartia de copt.Ies cam 70 de bucati.Apoi cu coada unei linguri de lemn se fac in mijlocul bilelor, adancituri.
Ups !Cand am ajuns la faza asta mi-am dat seama ca nu am lingura de lemn cu coada cilindrica.Lingurile mele de lemn au toate cozile plate .
Ca asa e modern.
Asa ca am facut manevra cu ajutorul unui pix,infaiat.

Apasati in aluat pana jos.Altfel la copt,gropitele se inchid.
Cand tavile sunt pregatite,se pun pe rand in cuptorul incalzit la 170 de grade,timp de 13-15 minute.Nu cresc prea mult si nici nu schimba mult culoarea.
Se scot fursecurile,se pudreaza cu zahar si se lasa la racit.
Preparam caramelul.
Daca respectati cantitatile si timpii, la final se obtin caramele adevarate.
Punem la caramelizat zaharul.Cand caramelul e uniform,de culoarea chihlimbarului,adaugam peste el,frisca,mierea si scortisoara.
Fierbem fix 10 minute.
Apoi cu ajutorul unei lingurite punem in fiecare gropita,caramel.
Rezultatul e spectaculos.Sau cel putin asa mi se pare mie.
Ce spuneti ?
O sa-i placa Mosului bumbii ?