Am facut chisca in Noaptea dintre ani,cu gandul la Craciunurile si Sarbatorile de-acasa.Nu taiam porc ,dar faceam in fiecare an de-ale porcului bunatati,caci parca nicicand gustul nu era mai bun ,ca atunci!
Reteta vine din Tulghes jud Harghita si are cateva modificari ,dupa posibilitatile actuale
Am inlocuit rinichii si inima de porc ,cu cele de miel,dar pentru mine gustul este exact acelasi.Personal ador chishtile nu conteaza din ce parte a tarii sunt,imi place gustul de la maruntaie.
Am folosit:(cam 3 kg maruntaie si 1 kil juma de carne de porc ,mai slaba)
Carne de porc 1/4 din cantitate
Maruntaie
Rinichi si inima de miel,ficat de porc 3/4
Sare si piper si cimbru,in umplutura ,personal nu am vrut sa mai inmultesc gustul
Orez 350 gr
Ceapa 1kg 1/4
1 chilli(doar optiunea mea)
Mate de porc (te pup Viana)

Am spalat bine maruntaiele si carnea si le-am pus la fiert cu sare si piper(si vegeta

S-am lasat cam 1h si 10 min ,apoi am dat la racit,timp in care am pregatit a doua parte,
Am pus ceapa tocata la inmuiat in dou linguri de ulei de masline s-am adaugat si cimbrul

Cand a inceput sa sticleasca(dupa 7-10 min) am adaugat 2 pahare de supa de legume,ideal era sa pun zeama unde au fiert maruntaiele,insa nu imi place inchisa la culoare(si oricum e mai light hehe)

Am adaugat si orezul cel cu boaba rotunda si lipicios(arborio)

S-am lasat sa se umfle pe jumatate,apoi am dat la racit

Am pregatit matele cu o seara inainte,le-am spalat,le-am intors pe dos si le-am lasat intr-o baie de otet si apa pana in mom. folosirii

Apoi le-am intors din nou pe fata,gata de umplut

Am dat amestecul de carne la masina,prin sita mare

S-am amestecat apoi cu orezul si ceapa

Am umplut matele cu accesoriu-si ,gata

Intr-o cratita cu apa am pus un prosop pe fund s-am lasat chisca la fiert la foc mic vreo 30 min,dar inainte am intepat usor cu un varf ascutit ,locurile cu aer

Stiti voi prea bine cum se mananca,ca am vazut cate bunatati faceti in perioada sarbatorilor.Eu- stilu` furat din frigi cate o bucata,back si tot asa,asta imi place sa zic asa la chisca asta ca nu se destrama...e mai consistenta ca un lebar,desi ei asa zic ca e chisca.(va pup FERI SI ILDI,sper sa ne vedem sanatosi la vara noi astia de mai suntem)
Pai sa fie cu pofta ca eu din cata am facut nu mai am,s-am bobinat doar eu cu Domnia mea

Sincer,e buna-buna