À la Jamie Oliver – Cina pentru 4 persoane, gata in 30 minute
Aici se transmite saptamanal cate un episod din emisiunea lui Jamie Oliver pe tema ”Cina in 30 minute”. Saptamana trecuta Jamie a prezentat meniul pe care am sa il pun mai jos:
Curry rosu cu creveti servit cu orez si salata de castraveti. Papaya cu banana si iaurt la desert
Mi-au placut ingredientele si m-am decis sa il prestez. Am fost si curioasa sa vad daca e chiar adevarat ca il poti pregati in 30 minute.
Ingredientele sunt mai deosebite si pot spune ca asta m-a atras la acest meniu, pe langa promisiunea aceea de a fi gata in 30 minute, bineinteles. Caci nu e deloc de neglijat posibilitatea de a pregati rapid o cina gustoasa, parerea mea. Asa ca am masurat si timpul incepand din momentul pregatirii, deci fara ”adunatul” si pozatul ingredientelor. Apoi am incercat sa imi amintesc sa fac si poze, de aceea unele momente sunt mai mult sau mai putin surprinse. Concluziile … la final.
Ingrediente:
Pt. salata de castraveti:
2 cm de ghimbir proaspat
1 lingura soia
1 lingurita ulei de susan
1 castravete mare
1 limeta (lime)
koriandru proaspat
1/2 chili rosu, proaspat

Pt. orezul cu aroma de iasomie:
2.5 dl orez basmati
2 plicuri de ceai cu aroma de iasomie sau o floare de iasomie (daca o gasiti)
Eu beau rar ceai aromatizat si cum am omis sa iau am folosit ce am avut in casa: un plic de ceai cu aroma de vanilie si un plic de ceai verde. Oricum mi-a placut ideea de a fierbe orezul in ceai si am sa mai repet. De la ceai orezul se coloreaza un pic.
Pt. curry:
2 tije de lemongrass
1 chili rosu, proaspat
2 catei de usturoi
4 frunze de lime (proaspete, uscate sau congelate) - eu am folosit uscate
koriandru proaspat
2 ardei grasi copti
2 linguri de sos de rosii
1 lingura de sos de peste (am inlocuit cu 1 cub Knorr de sos de peste si 2 linguri de apa)
2 linguri de soia
1 lingurita de ulei de susan
2 cm de ghimbir proaspat
200 g pastai de mazare
250 g creveti (mici, fierti)
1 cutie de lapte de cocos, 400 ml
8 buc creveti-tiger, proapeti si necuratati
Mie nu imi place sa curat creveti, raci si alte crustacee asa ca am sarit peste ei. Am sa las pregatirea lor in reteta pt cei care vor sa ii pregateasca.
Cateva din ingredientele pt pasta de curry

Si in mare ingredientele, mai putin cele pt desert

Condimente:
ulei de masline
sare marina
piper
Pt. desert:
2 bucati de papaya
iaurt grecesc
1 lime
2 banane
menta proaspata
Pt. servit:
felii de lime si chips pt felul principal. Noi fara chips-uri.
biscuiti sau prajiturele cu pasta de migdale pt. desert (optional)
Mod de preparare:
1. Se pregatesc ingredientele
2. Pt. cine pregateste crevetii proaspeti si necuratati se porneste cuptorul pe 200 grade.
Si se porneste cronometrul:


3. Salata de castravete
Se da pe razatoarea mica ghimbirul si se amesteca intr-un castronel cu 1 lingura de soia, 3 linguri de ulei de masline si o lingurita de ulei de susan. Se adauga zeama de la o lime. Se potriveste gustul dupa preferinta.

Cu ajutorul curatatorului de cartofi se feliaza castravetele pe lungime. Se scoate mijlocul cu seminte. Feliile se aseaza pe farfurie.

Se toaca marunt tijele de la coriandru si jumatate din chili si se presara deasupra.

Eu am pus farfuria in frigider pt a pastra castravetii reci. Nu se amesteca inca cu sosul.
4. Se pune orezul la fiert cu 5 dl apa sau cu ceai. Se adauga sare si putin ulei de masline. Se lasa la fiert timp de 7 minute dupa care se da la o parte si se lasa acoperit inca 7 minute.
5. Pregatirea amestecului curry
Tijele de lemongrass se bat/lovesc cu manerul cutitului pe tocator. Se adauga in mixer sau in robotul de bucatarie cu cutitul standard montat toate ingredientele pt curry. Se mixeaza pana se formeaza o pasta. Curatati de cateva ori jos de pe peretii vasului si reporniti mixarea.

6. Cine vrea prajeste crevetii tiger in ulei de masline si dupa ca un minut adauga 1 lingura din pasta de curry si ii mai prajeste un minut. Se aseaza dupa aceea intr-o forma si se introduc in cuptorul incins la 200 grade timp de 8-10 minute.
In tigaia cu ulei de masline se adauga crevetii fierti si mazarea pastai impreuna cu pasta de curry. Se prajesc ingredientele cateva minute la temperatura mare dupa care se micsoreaza temperatura si se adauga laptele de cocos. Se lasa sa fiarba incetisor cateva minute.

Orezul e gata intre timp.

7. Pregatirea desertului e foarte simpla si cu ochii pe ceas am uitat de poze.
Se injumatateste papaya si se scot semintele. Se amesteca iaurtul cu coaja rasa de lime. Bananele se curata si se taie pe lungime, dupa care se stropesc cu zeama de lime. Se umplu jumatatile de papaya cu iaurt si se aseaza feliile de banane deasupra. Se presara frunze de menta tocate. Se poate servi cu biscuti dulci.
8. Inainte de servire se adauga sosul cu ghimbir peste salata de castraveti si se amesteca usor. Orezul si crevetii se servesc cu sferturi de lime.



Si desertul cel simplu, rapid si gustos. Fara biscuiti putem spune ca e si fara multe calorii.

Impresii:
Atat felul principal cat si desertul sunt exceptionale la gust. Se combina si bine. Amestecul de curry am sa il incerc si la pui pt ca are un gust cu adevarat … oriental.
Mie nu mi-au ajuns insa 30 de minute pt toata sharada. Am fost gata sa ne asezam la masa in aproape 1 ora (am pornit timer-ul de 2 ori), dar in ora asta este inclus si facutul pozelor. Dar prea departe de cele 30 minute nu se ajunge. In plus, timpul consumat se merita oricum comparand cu rezultatul.