Patiserie austro-ungara
#42
Postat 26 December 2009 - 07:22 AM
KikenHana a spus:
Cassia a spus:
Deci gemul se pune intre nuca si mere. Oare ce ar merge cel mai bine? Gem de caise? de portocale? chit ca nici unul nu este atit de gros ca si magiunul.
Eu as merge pe caise
Am gasit de prune, dar este bocan micut. Sa vedem daca o impleznesc sau nu. Miine este ziua cea mare cind incerc si eu sa fac prajitura asta. Deja am emotii.
#44
Postat 26 December 2009 - 12:25 PM
Vanillekipferl (cornulete cu vanilie) - reteta:
300 g faina
50 g zahar
200 g unt moale
100 g alune de padure sau migdale macinate fin
1/2 cana mica (esspreso) lapte
1 pachet zahar vanilat sau esenta vanilie
zahar pudra vanilat pentru pudrat
Untul se freaca bine cu zaharul, apoi se adauga alunele/migdalele macinate, vanilia, laptele si faina.
Aluatul nu se framanta fosrte mult, doar atat cat sa se lege.
Se acopera si se da la frigider cel putin 1/2 ora. Apoi se scoate, se iau bucati de aluat din care se formeaza suluri de grosimea unui deget si lungi cam de 15 cm, care se indoaie sub forma de potcoava.
Se coc pe hartie de copt in cuptorul preincalzit la 180 grade aprox. 20 minute.
Se scot si se lasa sa se raceasca usor in tava 2-3 minute, apoi cat sunt calde se dau cu atentie prin zahar pudra vanilat.
Sunt foarte fragede, se topesc in gura!
#45
Postat 27 December 2009 - 01:24 AM
KikenHana a spus:
Succes Cassia!
Iata si opera de arta. Inca nu am pudrat-o cu zahar, astept sa se mai raceasca. Apoi o tai in bucatele mici pentru ca tocmai am aflat ca vom fi mai multi prieteni adunati.
Este foarte buna la gust. Am urmat reteta cu o mica modificare: a trebuit sa adaug mai mult vin pentru ca sa fie aluatul moale.
In rest, a fost in regula. Umpluturile au ajuns la marele fix, dulceata inca mai am. Nu stiu daca blaturile trebuiau sa fie mai groase, mie mi-au iesit mai subtirele. Drojdie am pus uscata.
Multumiri pentru reteta. In mod sigur o mai fac.
#46
Postat 01 January 2010 - 11:03 AM
Hai ca m-am lungit cu vorba si nu am pus dovezile:
Si o sectiune, cu sos de gutui+piersici din compot
#49
Postat 01 January 2010 - 04:18 PM
Eu am vrut de data asta sa fac unul cu 9 straturi+stratul caramel, dar dintr-o eroare de calcul (matematica n-a fost niciodata punctul meu forte ) mi-au iesit doar 8+1 straturi. Cum era o seara atat de festiva, m-am chinuit si eu mai mult, am copt blaturi rotunde, individuale, nu le-am mai copt in tava mare de aragaz, dreptunghiulare ca sa fac din unul, doua :oops: . Va dau cantitatile pentru 5+1 blaturi si 7+1 blaturi si daca vreti mai multe blaturi impartiti si inmultiti voi .
In continuare acesta ramane tortul favorit al sotului meu, care a decretat "is as close to perfection as it can get" ....scuzati englezismul :oops:
Reteta Tort Dobos
* pentru rezultate extrardinare recomand folosirea ingredientelor de calitate foarte buna: ciocolata min 55% cacao, unt 85% grasime, extract natural de vanilie (Finesse Dr. Oetker) sau vanilie naturala
Atat blaturile cat si crema pot fi preparate in avans cu cateva zile si asamblate apoi. Blaturile se pastreaza in camara sau frigider, cu cate o foaie de hartie de copt pusa intre ele, acoperite cu o punga de plastic, crema in frigider. Mai intai puteti prepara crema, intrucat trebuie oricum sa stea o vreme la frigider.
Pentru crema 7+1:
6 oua mari
275 g zahar
200 g ciocolata amaruie
300 g unt 85% grasime (eu recomand pentru toate prajiturile unde se cere unt sa folositi unt cu 80-85% grasime, daca folosit de calitatea B - 65% grasime riscati sa aveti rezultate neplacute intrucat acesta contine o cantitate foarte mare de apa )
(Crema 5+1: 4 oua, 180 g zahar, 150 g ciocolata, 225 g unt)
Crema se prepara la bain-marin, asa ca puneti pe foc o oala cu apa peste care puteti pune vasul in care veti bate ouale.
Ouale se bat cu zaharul pana se albesc si-si dubleaza volumul, apoi vasul se pune la bain-marin si se amesteca 3-4 minute, pana crema incepe sa se ingroase putin.
Se adauga ciocolata taiata bucati si se amesteca pana ciocolata se topeste si e incorporata, cam 3-4 minute.
Apoi vasul se ia de pe aburi si se lasa sa se raceasca (pentru a se raci mai repede se poate pune cu fundul intr-un vas cu apa rece). Crema astfel obtinuta trebuie sa fie densa si lipicioasa. Untul, la temperatura camerei se bate bine pana devine cremos, apoi se incorporeaza treptat crema rece de ciocolata.
Crema se pune intr-un vas, se acopera cu folie si se da la frigider.
Pentru 7+1 foi :
9 oua
225 g zahar pudra
150 g faina (1/3 din faina eu o inlocuiesc cu amidon)
sare
vanilie
(Pentru 5+1: 6 oua, 150 g zahar, 100 g faina, sare, vanilie)
Ouale se separa albusuri de galbenusuri. Galbenusurile se bat cu jumatate din zahar pana se albesc, apoi se incorporeaza vanilia.
Albusurile se bat spuma tare, impreuna cu un praf de sare, apoi se bat cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar pana sunt o bezea densa si se incorporeaza treptat in galbenusuri, la inceput cate o lingura, prin rasturnare.
La sfarsit se incorporeaza faina in mai multe etape, prin rasturnare.
Blaturile se pot coace in forma rotunda sau dreptunghiulara. Ca sa imi usurez munca si sa nu am de copt 8 blaturi separat eu coc de obicei 4 blaturi in tava mare de aragaz, dreptunghiulara si apoi le tai in doua pe latime (tava mea are 30x40 cm). E neaparat sa folositi hartie de copt. Blaturile se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade cate 5-7 minute, sau pana se rumenesc usor, in partea de sus a cuptorului(sub griller). Pentru un blat individual rotund e nevoie de 80-90 g compozitie.
Se asambleaza tortul, un rand blat, unul crema, avand grija sa se ajunga crema si pentru imbracarea tortului (puteti impartii crema in atatea gramajoare cate aveti nevoie )
Cel mai "frumos" blat se tine pentru stratul de caramel . Oglinda de caramel este "piesa de rezistenta" a dobosului.
Aveti nevoie de:
200 g zahar
8 linguri apa
4 linguri zeama de lamaie
Blatul tinut in acest scop se pune pe o hartie de copt unsa cu putin unt si se taie in 12 bucati. Apa, zaharul si zeama de lamaie se pun intr-o tigaie (preferabil antiaderenta) si se lasa la foc mic, amestecand din cand in cand, pana cand siropul devine auriu si dens.
Se ia de pe foc, se lasa sa se limpezeasca putin si se toarna peste blat, glazura se intinde spre extremitati cu ajutorul unei spatule.Se lasa cateva minute sa se intareasca, iar apoi cu ajutorul unui cutit incalzit si trecut cu lama prin ulei se taie caramelul pe liniile taiate anterior.
Cand foile de caramel s-au racit de tot se aseaza pe tort, fie direct, fie le proptiti intr-o nuca/migdala ca sa stea "in aer"
Tortul se pastreaza la rece, in frigider sau camara, dar se scoate in camera cu 20-30 minute inainte de a fi consumat, pentru a lasa crema sa se inmoaie putin, astfel va fi mai cremoasa si absolut delicoasa.
#50
Postat 06 January 2010 - 02:12 AM
am facut ceva combinatii ca a trebuit sa multumesc pe toata lumea, dar modificarile nu sunt majore.
islerele au devenit 3 feluri de fursecuri: islere umplute cu cioco si glazurate cu cioco, umplute cu gem si presarate cu sahar pudra, si biscuiti braduti, ca am fetita harnica si ne-am jucat cu toate formele
imi cer scuze pentru calitatea pozelor. am adunat ce am putut ca sa vin si eu cu niste imagini
in ultima imagine se vede si torul sacher facut sub forma de prajitura, iar in loc de gemul de caise am pus o crema de cocos
astea au fost de craciun
iar de revelion DOBOS. doar ca este fara zaharul ars. nu am curaj la asa ceva. dar pentru restul de dobos toata familia mea iti multumeste din inima {SMILIES_PATH}/6.gif<" title="arms" />
#51
Postat 07 January 2010 - 09:38 AM
este extraodinar pt ciocolatosi.
cu reteta de 7+1, mi-au iesit 7 foi pt ca sunt coapte in tava de pizza - este o idee mai mare decat forma pt blat
si tortul este montat tot in tava pt ca nu am un platou atat de mare. acum sa ma ierti ca al meu e mai casual asa, e o ruda mai lenesa a printului tau cu evantai.
cand iti scriu mesaju asta sunt cu felia de tort in fata, pt ca observ io ca merge tare bine cu o cana de cafea cu lapte
#52
Postat 08 January 2010 - 02:44 PM
Fetelor salivez la dobosurile voastre, nu stiu cand am sa ma incumet la asa munca.
Mersi frumos ca ai deschis acest topic cu retete austro-ungaro-ardelenesti!
#54
Postat 08 January 2010 - 05:04 PM
Rețeta Somloi Galuska
Ingrediente:
- pt. pandișpanul galben: 2 oua, 2 linguri faina, 2 linguri zahar
- pt. pandișpanul cu nuca: 2 oua, 2 linguri zahar, 2 linguri faina, 1 lingura nuca macinata.
- pt. pandișpanul cu cacao: 2 oua, 2 linguri zahar, 2 linguri faina, 1 lingura cacao pudra.
- pt. crema de vanilie: 500 ml lapte, jumatate dintr-un betisor de vanilie, 200 gr zahar, 50 gr amidon de porumb, 3 oua, 80 gr nuca macinata, 80 gr stafide.
- pt. însiropare: 200 ml apa, 200 gr zahar, 100 ml rom (puteți folosi și zeama din compot)
- pt. sosul de ciocolată: o lingura cacao, o lingură zahar pudra, puțin lapte
- pt. servire: 400 ml friscă
Cele 3 blaturi de piscot se coc separat in tavi de dimensiuni potrivite. Pentru pandișpanul simplu se bat galbenusurile spuma cu jumatate din cantitatea de zahar, albusurile se bat pana devin spuma, cu restul de zahar, dupa care se adauga si galbenusurile cu zahar si se incorporeaza cu grija si faina.
Pentru pandișpanul cu nuca se adauga la sfârșit nuca macinata, iar la piscotul cu cacao se adaugă lingura de cacao. Blaturile se coc cate 10 minute la 180 grade, apoi se lasa la racit.
Pentru crema se pun la fiert 400 ml lapte, cu vanilia si 2/3 din zahar. Intr-un vas separat se amesteca pana devine omogen restul de lapte cu faina si cu galbenusurile, iar albusurile si 1/3 din zahar se bat spuma. Cand laptele cu vanilie incepe sa fiarba, se scoate vanilia și laptele se toarnă în fir continuu peste gălbenușurile cu amidon, amestecând mereu.
Se pune din nou pe foc până se îngroașă bine. Imediat ce luam de pe foc crema, o încorporăm în spuma de albusuri (dacă folosiți esență de vanilie adaugați-o doar acum). Se lasa la racit.
Pentru siropul cu rom, se pune la fiert apa cu zahar, iar dupa ce se raceste un pic, se pune si romul. Eu folosesc sirop din compot de pere sau piersici în care pun rom.
Pentru sosul de ciocolată se amestecă cacaua cu zaharul praf și câte puțin lapte până obținem un sos gros.
Se pregteste un vas care sa fie destul de inalt incat sa incapa toate straturile, sau un platou. Mai întâi se aseaza in tava pandișpanul simplu, care se stropeste cu o parte din siropul de zahar cu rom si peste care se intinde 1/3 din crema. Se presara jumatate din cantitatea de nuca macinata si stafide, dupa care se așează deasupra pandișpanul de cacao. Acesta se stropeste cu restul siropului, dupa care se intinde inca o treime din crema. Din nou se presara nuca si stafide, dupa care se pune ultimul pandispan, cel cu nuca. Se pune si restul de crema si se presara cu cacao. Se acopera prajutura cu folie de aluminiu si se lasa la rece in frigider, se păstrează foarte bine, mai multe zile la rând.
Se serveste pe farfurioare de desert cu o lingura de frisca putin indulcita decorata cu sirop de ciocolata.
#56
Postat 10 January 2010 - 12:21 PM
multumesc pentru reteta . Asa , daca o vad incercata de cineva , o sa fac si eu . Si asa vine ziua cucuietei mici , Antonia , si o sa incerc ceva nou Eu am gustat aceasta prajitura la un restaurant , la noi in Oradea , si mie mi s-a parut asa buna , ca am tot dorit sa fac si eu , dar ... ba n-am avut reteta , ba n-am avut ocazia , acuma , gata , am tot ...
#57
Postat 10 January 2010 - 04:08 PM
Cat de curand voi presta si eu retetele astea...ca tare apetisante mai sunt
#58
Postat 12 January 2010 - 01:05 AM
Multumim pentru retete Hana... vorba Dorinei... meriti mii de flori...
Eu am mancat prajituri foarte bune cand am fost la Bistrita, in vizita, dar retetele nu le-am putut afla, pentru ca erau "secrete". Nici numele prajiturilor nu le-am aflat pana acuma... dar le-am recunoscut in pozele tale.
Hai ca vine ziua subsemnatei in cateva zile si poate isi face un cadou.
Saru'mana inca o data!
#59
Postat 12 January 2010 - 10:24 PM
moatza a spus:
Bravo ptr topicul asta!
Multumesc moatzo
dora a spus:
Cat de curand voi presta si eu retetele astea...ca tare apetisante mai sunt
Multumesc dora si sper sa-ti fie de folos...
Doriana a spus:
multumesc pentru reteta . Asa , daca o vad incercata de cineva , o sa fac si eu . Si asa vine ziua cucuietei mici , Antonia , si o sa incerc ceva nou Eu am gustat aceasta prajitura la un restaurant , la noi in Oradea , si mie mi s-a parut asa buna , ca am tot dorit sa fac si eu , dar ... ba n-am avut reteta , ba n-am avut ocazia , acuma , gata , am tot ...
Cum spui tu, nu mai ai nici o scuza, asa ca la treaba cu tine!
AdaT a spus:
Multumim pentru retete Hana... vorba Dorinei... meriti mii de flori...
Eu am mancat prajituri foarte bune cand am fost la Bistrita, in vizita, dar retetele nu le-am putut afla, pentru ca erau "secrete". Nici numele prajiturilor nu le-am aflat pana acuma... dar le-am recunoscut in pozele tale.
Hai ca vine ziua subsemnatei in cateva zile si poate isi face un cadou.
Saru'mana inca o data!
Cu placere Ada, ei, secrete, secrete, la asa bunatati toata lumea trebuie sa aiba acces liber! :mrgreen:
#60
Postat 13 January 2010 - 02:35 PM
KikenHana a spus:
Hana eu sunt impresionata! :shock: Iti admir rabdarea si perseverenta,si as da orice sa gust Flodni, ca de facut nu stiu daca m-as incumeta.
Brava, brava si brava!