Forum Culinar: Patiserie austro-ungara - Forum Culinar

Salt la continut

  • 6 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Patiserie austro-ungara

#1 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 05 December 2009 - 05:55 PM

INDEX


- Tort Sacher-KikenHana (pag. 1)

- Islere-KikenHana (pag. 1)

- Flodni-KikenHana (pag. 2)

- Vanillekipferl-KikenHana (pag. 3)

- Dobos Torte-KikenHana (pag. 3)

- Somloi Galuska-KikenHana (pag. 3)
Take a walk on the wild side...

artizan

#2 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 05 December 2009 - 05:56 PM

Asa cum am spus de la inceput, vechiul topic doresc sa-l continui aici ;) . Voi aduce si retetele prezentate pana acum, dar cred ca le voi re-edita, asa ca mai dati-mi timp {SMILIES_PATH}/6.gif;)<" title="arms" /> . Pana una alta va invit la o bucatica de Tort Sacher, caci acesta e subiectul de azi =))

Imagine atasata: 95_ca39a010a3722d0dd034855e04bb5681.jpg
Take a walk on the wild side...

artizan

#3 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 05 December 2009 - 06:50 PM

Tortul Sacher este una dintre cele mai vestite specialitati de patiserie vieneza. In 1832 cofetarul Franz Sacher a inventat acest tort cu dedicatie speciala pentru unul dintre cei mai importanti oameni politici ai vremii, printul Klemens Wenzel von Metternich. Tortul e compus din doua blaturi de ciocolata suprapuse, intre care se gaseste un strat de gem de caise si e imbracat intr-un ganaj (ganache) de ciocolata amaruie. Datorita consistentei "uscate" pe care acest tort o are, e servit in mod traditional cu frisca neindulcita, care tempereaza brutalitatea sa.

Pana in 1965 intre Hotelul Sacher si cofetaria Demel din Viena, s-a dat o lupta apriga, deoarece ambele sustineau ca detin formula originala a prepararii tortului, insa intre cele doua retete exista o diferenta: daca la Hotelul Sacher tortul era preparat cu un strat de gem de caise intre cele doua blaturi de ciocolata, in reteta cofetariei Demel, tortul de prepara sub forma unui blat compact, care nu se taia, gemul fiind aplicat deasupra si de jur imprejurul acestui blat, peste care apoi se turna ganajul. In cele din urma "originalitatea" acestui produs a revenit definitiv Hotelului Sacher, iar tortul produs de cofetaria Demel a primit denumirea de "Demels Sachertorte".

Adevarata reteta a tortului Sacher e pastrata cu mare secret de cofetarii Hotelului Sacher si nu este cunoscuta publicului. Exista multe retete care incearca sa copieze "originalul", eu am ales-o pe urmatoarea:

Tort Sacher

Blat:

175 g ciocolata amaruie cu minim 50-55% cacao (recomand Primola, e ieftina si buna =)) )
110 g unt
110 g zahar
110 g faina
4 galbenusuri
5 albusuri
esenta de vanilie
1 varf de cutit sare
1/2 lingurita praf copt

Pentru ornat si umplutura:

1 borcanel gem de caise
175 g ciocolata amaruie cu minim 50-55% cacao
150 ml frisca lichida (30% grasime)
1 lingura miere

Pentru servire:

frisca batuta, neindulcita

Ciocolata se pune la topit (eu o topesc in microunde).
Imagine atasata: 95_527735dce7c2f013996eccb4f5a03b9e.jpg
Untul se bate bine cu zaharul, apoi se incorporeaza galbenusurile si in cele din urma ciocolata topita si esenta de vanilie.
Imagine atasata: 95_548fc6a62bf532d03d223cb6dd9bf343.jpg
Imagine atasata: 95_3330ea52450cf69bf625a6bb34f9727d.jpg
Faina se cerne si se amesteca cu praful de copt, apoi se adauga treptat peste amestecul de ciocolata.
Imagine atasata: 95_9d729315e892b247cf6aff85c167a7d2.jpg
Albusurile se bat spuma tare si se adauga apoi in aluat, lingura cu lingura, amestecandu-se usor.
Imagine atasata: 95_71bd6289a41df3c6db7c2eb7e5707f95.jpg
Aluatul se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa si se coace in mijlocul cuptorului la 180 grade 50-60 minute ( se verifica cu scobitoarea).
Imagine atasata: 95_21632937862e564ef8a5827d722d68fe.jpg
Se scoate din cuptor, se lasa 10 minute sa se raceasca in forma, apoi se scoate din forma si se lasa pana s-a racit complet.
Imagine atasata: 95_d7f52b8f73f4672cd9af5a3550d2911b.jpg
Cand e rece se taie in doua si se unge cu gem de caise care a fost incalzit (eu l-am uns si intre blaturi, dar si deasupra, am combinat cele doua "originale" :tongue3: )
Imagine atasata: 95_ccfbc393cb43daa5efe11a994480afd7.jpg

Se infierbanta frisca pentru ganaj si se toarna peste ciocolata taiata bucati peste care am pus si lingura de miere. Se lasa acoperit cateva minute, apoi se amesteca bine pana se formeaza o glazura neteda si lucioasa.
Imagine atasata: 95_ab8ab5183fe29ca55830466bca35fbb1.jpg
Imagine atasata: 95_436253f0a1851e97e7499c70b006a76b.jpg
Cand glazura incepe sa aiba o sonsistenta densa se toarna peste tort, fara sa se mai atinga. Tortul se lasa peste noapte la frigider, apoi se serveste cu frisca batuta, neindulcita

Imagine atasata: 95_436f44d915748094d1ab78dad5252818.jpg
Imagine atasata: 95_f34a8da3cbb74c6010d3022577905420.jpg
Imagine atasata: 95_6d86d256377f2e941cbeb4ab6b1b777e.jpg
Take a walk on the wild side...

artizan

#4 Useril este offline   laura laurentiu 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 121
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 05 December 2009 - 07:17 PM

Rafinata si classy cum ne-ai obisnuit! :tongue3:

P.S. - Sacher-ul tau e o superbiune, mai fain decat la Wien =)) !

#5 Useril este offline   mariette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: kaky
  • Postari: 281
  • Inregistrat: 01-December 09

Postat 05 December 2009 - 08:02 PM

super :tongue3: il trec si pe acesta pe lista de urmeaza sa o fac! tortul dobos este primul pe lista :(( merci pentru retete =))

#6 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 05 December 2009 - 08:13 PM

Oh,Sacher! Cofetaria de unde iau eu de obicei, il face asa de bine ....Dar:Never say never!
Kiken :tongue3: !

#7 Useril este offline   Cassia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 268
  • Inregistrat: 05-December 09
  • Locationla nord de 49

Postat 07 December 2009 - 07:28 AM

Jos palaria!
Am notat retetele tale postate initial pe culi si mi-am promis ca intr-o buna zi le voi si face.

Tot respectul si admiratia mea pentru retete.
Prieteni sunt acele persoane, care te iubesc cu toate ca te cunosc bine.

#8 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 07 December 2009 - 10:20 AM

hana, poate - parea un sacrilegiu, da' la noi daca nu-i insiropat si cu crema...n-are catare!


totusi as lua blatul, crezi ca merge insiropat? iar daca as vrea sa-l tai in 3, e prea mic, nu-i asa? ar tb sa maresc cantitatile, asa m-am gandit.
esti minunata cu retetele tale, sa continui topicu'!

#9 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 07 December 2009 - 12:15 PM

Hana... doar atat pot spune :appl: :) :)
Tre sa-l fac si eu pentru sot ca e mare ciocolatos :mrgreen:
Multumesc de reteta {SMILIES_PATH}/6.gif:D<" title="arms" />
Imagine postata

#10 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 07 December 2009 - 02:32 PM

mariette a spus:

super :D il trec si pe acesta pe lista de urmeaza sa o fac! tortul dobos este primul pe lista :D merci pentru retete :D


Eataly a spus:

Oh,Sacher! Cofetaria de unde iau eu de obicei, il face asa de bine ....Dar:Never say never!
Kiken :D !


laura laurentiu a spus:

Rafinata si classy cum ne-ai obisnuit! :D

P.S. - Sacher-ul tau e o superbiune, mai fain decat la Wien :D !


Multumesc fetelor. Eataly, vreau impresii daca-l incerci, comparat cu cel de cofetarie 8-)
Take a walk on the wild side...

artizan

#11 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 07 December 2009 - 02:38 PM

moatza a spus:

hana, poate - parea un sacrilegiu, da' la noi daca nu-i insiropat si cu crema...n-are catare!


totusi as lua blatul, crezi ca merge insiropat? iar daca as vrea sa-l tai in 3, e prea mic, nu-i asa? ar tb sa maresc cantitatile, asa m-am gandit.
esti minunata cu retetele tale, sa continui topicu'!


Moatza, si asta se serveste cu crema, da pe alaturi :D . sigur ca poti folosi blatul pentru alte idei. E foarte bun si stabil si se poate insiropa foarte bine, il recomand. In privinta cantitatii...depinde cat de mare e tava in care vrei sa-l faci in tava de 24 cm cat e a mea poti sa-l tai in 2 blaturi mai groase, sau 3 mai subtirele. :D

Topicul il continui, n-am grija :D

Sophie a spus:

Hana... doar atat pot spune :D :D :D
Tre sa-l fac si eu pentru sot ca e mare ciocolatos :mrgreen:
Multumesc de reteta {SMILIES_PATH}/6.gif:D<" title="arms" />


Multumesc si cu placere :D

Cassia a spus:

Jos palaria!
Am notat retetele tale postate initial pe culi si mi-am promis ca intr-o buna zi le voi si face.

Tot respectul si admiratia mea pentru retete.


Multumesc Cassia :mrgreen:
Take a walk on the wild side...

artizan

#12 Useril este offline   dora 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 860
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationItaly

Postat 07 December 2009 - 11:07 PM

Kiken-Sacher Torte!!!! :-* :bounce: ...Asa as numi eu acest tort...si aceasta prezentare de revista....NO COMMENT!!!! :lol:
Superb, rafinat, elegant!!!! Brava fata verde super draga!!! :thumleft:


#13 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 11 December 2009 - 04:13 PM

dora a spus:

Kiken-Sacher Torte!!!! =(( =(( ...Asa as numi eu acest tort...si aceasta prezentare de revista....NO COMMENT!!!! =))
Superb, rafinat, elegant!!!! Brava fata verde super draga!!! :lol:



Multumesc dora draga, te pup si eu =((
Take a walk on the wild side...

artizan

#14 Useril este offline   vrabiuta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 686
  • Inregistrat: 05-December 09
  • Locationunde se agata harta-n cui

Postat 11 December 2009 - 09:10 PM

KikenHana a spus:

Tortul Sacher


Nu sunt o ciocolatoasa da arata ..... :roll:
Va trebui executat pentru ciocolatosii mei, s-a notat, merci ! {SMILIES_PATH}/6.gif=))<" title="arms" />

#15 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 11 December 2009 - 10:34 PM

vrabiuta a spus:

KikenHana a spus:

Tortul Sacher


Nu sunt o ciocolatoasa da arata ..... :roll:
Va trebui executat pentru ciocolatosii mei, s-a notat, merci ! {SMILIES_PATH}/6.gif=))<" title="arms" />


Cu placere, vrabiuto =))
Take a walk on the wild side...

artizan

#16 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 11 December 2009 - 10:50 PM

Azi avem islere =))

Imagine atasata: 95_3553811144bda6d65541b4bf164bb300.jpg

Exista doua variante de isler, ambele fiind compuse din doua bucati de biscuit fin si sunt invelite in ciocolata. Diferenta? Unul are la mijloc gem de zmeura/coacaze (sau chiar si prune, caise), celalalt o crema de ciocolata.

Orasul de provenienta a islerului este Bad Ischl (de unde si numele prajiturii), ce se afla in landul Salzburg din Austria. Bad Ischl era resedinta de vara a familiei imperiale austriece (Habsburg), si a purtat numele de Kaiservilla in sec. XVIII-XIX. Aici, la 28 iulie 1914, împăratul Francisc Iosif I a semnat declaraţia de război contra Serbiei, declanşând astfel Primul Război Mondial.

Se spune ca islerul (cel cu gem de zmeura la mijloc) era prajitura preferata a imparatului Francisc Iosif I. Varianta islerului umplut cu crema de ciocolata este necunoscuta pana in anii 1950 cand un patiser din Bad Ischl, Richard Kurth o "inventeaza". Acesta si-a prezentat creatia in 1958 la Expozitia Mondiala de la Bruxelles, unde a si primit medalie de aur pentru ea.

Azi am facut islere de ambele feluri, adica si cu gem si cu crema de ciocolata. Din pacate nu stiu ce am facut ca nu mi s-au salvat pozele de la prepararea cremei =)) , dar nu e un proces complicat, asa ca indicatiile scrise sunt suficiente.
Take a walk on the wild side...

artizan

#17 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 11 December 2009 - 11:13 PM

Reteta Isler:

Aluat


280 g faina
280 g unt
150 g nuca macinata
140 g zahar pudra
un varf de cutit sare
vanilie (sau 1 lingura coniac/ rom)

Umplutura

gem de zmeura/coacaze (se poate si caise, prune etc)

sau

Crema de ciocolata

60 g ciocolata amaruie
70 g unt la temp camerei
80 g zahar pudra
vanilie


Glazura

150-200 g ciocolata topita

Pentru aluat untul se freaca bine cu zaharul pudra.
Imagine atasata: 95_7832428118594b63c5dd29d4cd8dbc92.jpg

Apoi se adauga nuca macinata (sau migdale), faina, sare, aroma(vanilie/coniac/rom) si se framanta pana ce aluatul se leaga, apoi se pune intr-o folie sau o punga de plastic si se da la frigider 1 ora.
Imagine atasata: 95_997801a2288769c4ea480a63e9b2b71e.jpg


Pe suprafata infainata se intinde o foaie subtire de 3mm, din care se taie rondele.
Imagine atasata: 95_40758c13614f373e540bbc9b113b9288.jpg
Imagine atasata: 95_248318dbdec9fb3affa99a00f302856c.jpg

Acestea se coc pe o hartie de copt, la cuptorul incins la 180 grade timp de 8-10 minute. Trebuie sa ramana albe, n-au voie sa se maroneasca.
Imagine atasata: 95_2573d4996caf7f2d5ec015f98b241794.jpg


Se lasa sa se raceasca si se umplu cu gem sau cu crema de ciocolata. Pentru crema de ciocolata untul se freaca bine cu zaharul pudra cateva minute, apoi se adauga ciocolata topita si compozitia se bate apoi cu mixerul 3-4 minute.

Imagine atasata: 95_c24968465611be57abe2c860426d4bd4.jpg

Imagine atasata: 95_5a999d89a306d0dc46c556631fea014b.jpg

Biscuitii se lipesc cate doi si se lasa sa stea deoparte cateva ore sau peste noapte (daca aveti rabdare ) pentru a se intari putin gemul si a-i lega.


Apoi se scufunda in ciocolata topita, se scot pe o hartie de copt,se decoreaza si se lasa deoparte pentru a se intari ciocolata.

Daca nu aveti rabdare sa-i lasati sa se intareaca gemul se vor desface cand in cufundati in ciocolata. Ca sa evitati acest lucru, puteti sa cufundati in ciocolata jumatate din biscuiti(cei care vin deasupra) inainte de a-i lipi cu gem, urmand sa-i asamblati apoi
Take a walk on the wild side...

artizan

#18 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 11 December 2009 - 11:18 PM

Mai de aproape si sectiunile de rigoare :notworthy:

Imagine atasata: 95_cd738aedc5d69bcc9e37e634447a31c6.jpg
Imagine atasata: 95_6fe6cc3e3c9c98bfc9fc89a08b0a015a.jpg
Imagine atasata: 95_e6a8ef7304159a64672622bf60a58422.jpg
Take a walk on the wild side...

artizan

#19 Useril este offline   Doriana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 377
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationOradea

Postat 12 December 2009 - 12:03 PM

Ioi , cum pot arata islerele tale ... :D Mor de pofta . tre` sa le incerc si eu , dar parca sunt mai bune facute de altii ... :P

Multumim ca impartasesti retetele cu noi .

Samloi galusca , nu ai ? :love7: (astept cuminte , sa stii ) :P
mama de fete cucuiete Imagine postata

#20 Useril este offline   boariu iuliana 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 96
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationDublin

Postat 12 December 2009 - 11:29 PM

Kiken cite bucati de biscuiti iasa din compozitia data ,sa stiu cita sa fac? :angryfire: Arata f bine,io le prefer pe alea cu gem .

Arata acest topic


  • 6 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi