Forum Culinar: Ceapa cu prune în reductie de vin - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ceapa cu prune în reductie de vin ...pentru copanele de rata

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

  Postat 16 April 2011 - 09:17 PM

Ador combinatiile care iau nastere pe yahoo în urma schimbului de idei cu un vechi amic.
Îi spun ce idee am,îl întreb ce parere are daca mai pun si de aia ,el zice sa mai pun si de aialalta...
În final mai adaug si un element surpriza(în cazul asta au fost prunele), si de obicei iese ceva delicios.
Merci beaucoup, mon ami!

  • 350 g ceapa rosie, taiata în jumatate
  • 50 g unt
  • 1 lingura zahar
  • 1-2 bastoane de scortisoara
  • 375 ml vin rosu
  • 250 g prune mari, feliate
  • 8-10 boabe de piper roz
  • otet balsamic dupa gust*
  • 1 canuta de apa daca e nevoie**



*eu am folosit un otet balsamic aromat cu must de zmeura
**daca scade vinul prea repede si ceapa înca nu s-a înmuiat
Ceapa si prunele sînt cîntarite dupa curatare, spalare, deci masa neta =))


Se caramelizeaza ceapa în unt si zahar.

Imagine atasata: monthly_04_2011/post-5-13029804819711.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2011/post-5-13029804933157.jpg

Am gasit o sticloanta de J.P Chenet(Cabernet-Syrah) din 2003. Pierduta prin beci.
E un vin ieftin, dar destul de bunisor. Cred ca nici nu este un vin care se pastreaza,
totusi nu a avut deloc de suferit de-a lungul anilor, din contra, a îmbatrînit lejer.

Imagine atasata: monthly_04_2011/post-5-13029805173897.jpg

Apoi se adauga vinul si bastonul de scortisoara si se lasa sa fiarba usor.
Daca vinul se evapora înainte ca ceapa sa fie putin moale,
se adauga o caunta de apa si se mai lasa putin la fiert.

Imagine atasata: monthly_04_2011/post-5-13029805307248.jpg

Odata cu prunele se adauga si cîteva boabe de piper roz.
Se lasa la fiert pe foc domol, învîrtind cînd si cînd.
Otetul balsamic se aduga spre sfîrsit, se lasa sa traga un clocot,
dupa care se îndeparteaza vasul de pe foc, se acopera si se pastreaza caldut.

Imagine atasata: monthly_04_2011/post-5-13029805606568.jpg

Un deliciu!

Imagine atasata: monthly_04_2011/post-5-13029805885359.jpg

Am servit pe lînga copane de rata si cartofi piure.

Imagine atasata: monthly_04_2011/post-5-13029806063588.jpg

Copanele de rata le-am facut aproximativ dupa metoda de preparare a confit-ului de canard.
Din lipsa de timp am sarit partea cu saratul copanelor pentru 24 de ore.

Imagine atasata: monthly_04_2011/post-5-13029806472486.jpg

Le-am pus într-un vas, le-am acoperit cu untura de rata de tara(de la mama),
am pus cîteva boabe de piper roz, cîteva frunze de dafin si sare.
Am dat oala în cuptorul pe care l-am fixat la 140°C.
Timp de 3 ore si ceva, am tot jonglat cu temperatura între 120-130°.
Important este ca temperatuta untrurii din oala sa nu depaseasca 70°C.

Imagine atasata: monthly_04_2011/post-5-1302980659993.jpg

Copanele nu ies rumene din oala cu untura, ci le-am rumenit putin în tigaie.

Imagine atasata: monthly_04_2011/post-5-13029807771589.jpg

Pielea a fost foarte crocanta, si extrem de gustoasa,
iar carnea moale-moale si suculenta. Pentru papila mea, combinatia perfecta!
O sectiune din interiorul bulanului :D

Imagine atasata: monthly_04_2011/post-5-13029810530914.jpg

Notite:

-copanele se pot lasa în untura pîna se racesc
-cine doreste o piele crocanta, le poate rumeni scurt înainte de servire
-untura se poate refolosi dupa decantare
-de exemplu la Cartofi sarladaise
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 16 April 2011 - 09:37 PM

Deci mi-am zis:'' nu ma uit,nu ma uit,nu ma uit'' =)) ...Neee ca m-am uitat...

Auci,auci ,auci!! (e di' la shale,maica ,ca-s bratrana :D ) =))

#3 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 17 April 2011 - 10:33 AM

Mai fratilor a venit primavara!Ma faceti sa-mi schimb meniul. :D

Incerc si eu sosul cu ceva curcan.
Vezi, eu n-am cu cine sa ma consult si "combat" eu si cu mine. =))

#4 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 17 April 2011 - 11:38 AM

Vezi postareaGeany, la 16 April 2011 - 09:37 PM, a spus:

Deci mi-am zis:'' nu ma uit,nu ma uit,nu ma uit'' =)) ...Neee ca m-am uitat...

Auci,auci ,auci!! (e di' la shale,maica ,ca-s bratrana :D ) =))

Vaaai,sarmana batrînica!Unde-i bota sa se splijine oleaca,ca o dor shalili :D
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#5 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 17 April 2011 - 11:46 AM

Vezi postareaEataly, la 17 April 2011 - 10:33 AM, a spus:

Mai fratilor a venit primavara!Ma faceti sa-mi schimb meniul. :D

Incerc si eu sosul cu ceva curcan.
Vezi, eu n-am cu cine sa ma consult si "combat" eu si cu mine. =))

Hahahha!La noi mîncarea cam într-una e primavaratica,dar cînd si cînd mai mîncam si carne...si daca acum am gasit si eu rate ce sa fac? :D
Eu nu gasesc rata proaspata cîn vreau,si cînd prind,fac si eu ca Dana,bag la cos de ma intreba lume adaca e la oferta.Ei,si zilele trecute am gasit piepti si bulane.
Printre altele am si un piept la figi.Azi e prima zi dupa condimentare.Sper sa iese cum trebuie :D

Sosul,merge bine la pui,curca,rata,chiar si la porc.Noua ni-l place de numa! =))
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#6 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 17 April 2011 - 11:44 PM

Vezi postareaMaya, la 17 April 2011 - 11:46 AM, a spus:

Hahahha!La noi mîncarea cam într-una e primavaratica,dar cînd si cînd mai mîncam si carne...si daca acum am gasit si eu rate ce sa fac? :)
Eu nu gasesc rata proaspata cîn vreau,si cînd prind,fac si eu ca Dana,bag la cos de ma intreba lume adaca e la oferta.Ei,si zilele trecute am gasit piepti si bulane.
Printre altele am si un piept la figi.Azi e prima zi dupa condimentare.Sper sa iese cum trebuie :)

Sosul,merge bine la pui,curca,rata,chiar si la porc.Noua ni-l place de numa! :)



Noa, cred ca am sa aplic reteta ca acompaniament la enchaud, peste doua saptamîni :)
Vad ca am cam ramas amîndoi cu gîndul la iarna :)
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#7 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 18 April 2011 - 01:24 PM

Vezi postareaAlexandru, la 17 April 2011 - 11:44 PM, a spus:


Vad ca am cam ramas amîndoi cu gîndul la iarna :floare:



Da,asa ca o ultima întarire pentru vara :floare:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#8 Useril este offline   seima 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 34
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVarsovia, Polonia

Postat 27 April 2011 - 09:45 AM

Am servit de Pasti combinatia completa - mniam mniam!
Maya, iti multumesc pentru idee! Pana acum n-am mai gatit rata, dar n-o s-o mai ocolesc :)

#9 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 27 April 2011 - 11:22 AM

Vezi postareaseima, la 27 April 2011 - 09:45 AM, a spus:

Am servit de Pasti combinatia completa - mniam mniam!
Maya, iti multumesc pentru idee! Pana acum n-am mai gatit rata, dar n-o s-o mai ocolesc :)

Cu mare placere,Seima :)
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi