Cu reteta asta deschid ciclul "din caietul strabunicii mele", strabunica care mi-a insuflat placerea de a gati de cand eram mica luandu-ma pe langa ea sa o ajut la prajituri si la mancare. Cu strabunicii mi-am petrecut vacantele de vara pana la varsta de 22 de ani, am avut sansa de a-i cunoaste si de a-i iubi.
Reteta asta e preferata mea, daca o s-o faceti, o sa fie "love at first sight!" Fursecurile ies foarte fragede si tin bine mai multe zile.
Ingrediente aluat:
- 250g unt
- 200g smantana (smantana obisnuita, acra, nu din cea lichida)
- 3 galbenusuri
- cca 300 g faina
- zahar pudra pentru ornat
Ingrediente umplutura:
- 3 albusuri
- zahar tos (cca 6 linguri)
- nuca macinata (cca 2 cani)
- stafide (cca 150g)
- esenta vanilie
- coaja rasa de lamaie
Se amesteca toate ingredientele pentru umplutura (gustati sa vedeti daca e suficient de dulce). Umplutura trebuie sa fie destul de vascoasa incat sa nu se imprastie cand este pusa pe aluat.

Preparare:
Se freaca untul taiat cuburi si inmuiat (eu il pun 30 sec la microunde) cu smantana pana la omogenizare.

Se adauga cele 3 galbenusuri pe rand. Se adauga faina si se amesteca bine.

Se lasa la frigider pentru o ora. Aluatul nu se va intari complet, va ramane destul de moale.
Se fac bilute din aluat (mie mi-au iesit 50) cam de 1 1/2 cm diametru, sau chiar 2 cm. Cum aluatul este destul de moale, puteti sa puneti putina faina in palma ca sa formati bilutele.

Bilutele se baga iar la frigider pentru o ora, sa se intareasca.
Se scot din frigider (nu le scoateti pe toate in acelasi timp, scoteti in transe de cate 10, ca altfel vor deveni moi destul de repede) si fiecare biluta se intinde cu sucitorul ca sa aiba forma unui cerc (aproximativ). Se pune cca 1/2 de lingurita de umplutura pe fiecare cerc, se impatureste si se lipesc marginile, formand onduleuri din aluat.

Atentie: aluatul, cum este moale, nu merge intins cu sucitorul si apoi taiate cu paharul, de aceea se fac bilutele, ca sa se intareasca individual si sa nu fie nevoie sa adaugam prea multa faina (daca au prea multa faina nu mai ies asa de fragede).

Pliculetele se asaza pe o tava tapetata (cu hartie de copt sau cu faina) si se baga in cuptorul preincalzit la 350F(180C). Se coc pana cand incep sa se ingalbeneasca. Atentie, nu trebuie sa devina maron!

Dupa ce le scoatem din cuptor, se lasa in tava la racit circa 20 minute, apoi se dau prin zahar pudra.

Sectiune: