Fursecuri PLICULETE din caietul strabunicii
#1
Postat 18 October 2011 - 05:02 PM
Cu reteta asta deschid ciclul "din caietul strabunicii mele", strabunica care mi-a insuflat placerea de a gati de cand eram mica luandu-ma pe langa ea sa o ajut la prajituri si la mancare. Cu strabunicii mi-am petrecut vacantele de vara pana la varsta de 22 de ani, am avut sansa de a-i cunoaste si de a-i iubi.
Reteta asta e preferata mea, daca o s-o faceti, o sa fie "love at first sight!" Fursecurile ies foarte fragede si tin bine mai multe zile.
Ingrediente aluat:
- 250g unt
- 200g smantana (smantana obisnuita, acra, nu din cea lichida)
- 3 galbenusuri
- cca 300 g faina
- zahar pudra pentru ornat
Ingrediente umplutura:
- 3 albusuri
- zahar tos (cca 6 linguri)
- nuca macinata (cca 2 cani)
- stafide (cca 150g)
- esenta vanilie
- coaja rasa de lamaie
Se amesteca toate ingredientele pentru umplutura (gustati sa vedeti daca e suficient de dulce). Umplutura trebuie sa fie destul de vascoasa incat sa nu se imprastie cand este pusa pe aluat.
Preparare:
Se freaca untul taiat cuburi si inmuiat (eu il pun 30 sec la microunde) cu smantana pana la omogenizare.
Se adauga cele 3 galbenusuri pe rand. Se adauga faina si se amesteca bine.
Se lasa la frigider pentru o ora. Aluatul nu se va intari complet, va ramane destul de moale.
Se fac bilute din aluat (mie mi-au iesit 50) cam de 1 1/2 cm diametru, sau chiar 2 cm. Cum aluatul este destul de moale, puteti sa puneti putina faina in palma ca sa formati bilutele.
Bilutele se baga iar la frigider pentru o ora, sa se intareasca.
Se scot din frigider (nu le scoateti pe toate in acelasi timp, scoteti in transe de cate 10, ca altfel vor deveni moi destul de repede) si fiecare biluta se intinde cu sucitorul ca sa aiba forma unui cerc (aproximativ). Se pune cca 1/2 de lingurita de umplutura pe fiecare cerc, se impatureste si se lipesc marginile, formand onduleuri din aluat.
Atentie: aluatul, cum este moale, nu merge intins cu sucitorul si apoi taiate cu paharul, de aceea se fac bilutele, ca sa se intareasca individual si sa nu fie nevoie sa adaugam prea multa faina (daca au prea multa faina nu mai ies asa de fragede).
Pliculetele se asaza pe o tava tapetata (cu hartie de copt sau cu faina) si se baga in cuptorul preincalzit la 350F(180C). Se coc pana cand incep sa se ingalbeneasca. Atentie, nu trebuie sa devina maron!
Dupa ce le scoatem din cuptor, se lasa in tava la racit circa 20 minute, apoi se dau prin zahar pudra.
Sectiune:
#2
Postat 18 October 2011 - 05:18 PM
#3
Postat 18 October 2011 - 05:50 PM
Multumesc de reteta si astept si altele din caietelul strabunicii.
Pupici!!
#4
Postat 18 October 2011 - 06:58 PM
bravo sincer!
#5
Postat 18 October 2011 - 08:23 PM
Pliculetele , cred ca se topesc in gura.
Asta-i motivul pentru care se fac 50 o data .
Eu astept continuarea cu sufletul la gura .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#6
Postat 18 October 2011 - 09:43 PM
Da, se topesc in gura, sunt foarte foarte fragede! Va garantez ca merita facute (e ceva manopera, ce-i drept, dar merita!).
O sa postez si alte retete, timp sa am sa le prestez
#7
Postat 18 October 2011 - 11:01 PM
Eu fac exact coca asta pentru cornulete, insa cand am untura o prefer in loc de unt. Tot din caiet de la bunica. E foarte foarte buna si frageda. Se topeste in gura. Deasemenea cornuletele se prepara mai repede.
Fursecurile tale necesita mai multa manopera dar ai avantajul ca umplutura ramane intacta.
Cred ca tu vrei sa ne starnesti, Craciunu'-i aproape!
#8
Postat 19 October 2011 - 12:08 PM
.Data viitore le incerc si pe ale tale.Instinctul(ala care mi-a mai ramas), imi spune ca se topesc in gura.
#9
Postat 19 October 2011 - 01:35 PM
#10
Postat 19 October 2011 - 03:02 PM
#11
Postat 19 October 2011 - 03:23 PM
Daca vreti sa le faceti sub forma de cornulete, coca trebuie lasata peste noapte la frigider sa se intareasca bina. Daca nu, e moale si se intinde greu.
Am incercat sa le fac asa, si sa le tai cu paharul, ca mi-era lene sa mai fac bilutze, numai ca am fost nevoita sa mai adaug faina suplimentar, ca sa pot intinde foaia. Si cu cat se adauga faina mai multa, cu atat le ia din fragezime.
Daca aveti untura, cred ca ies si mai bune! Am folosit o data untura vegetala, dar nu mi-a placut!
Laura, asa e, m-am apucat de facut fursecuri ca incalzire pentru Craciun! Ador perioada asta a anului, inainte de Craciun, cand te pregatesti cu una, cu alta!
Va pupic pe toate!
#13
Postat 25 October 2011 - 06:56 PM
#14
Postat 25 October 2011 - 11:58 PM
#15
Postat 19 December 2011 - 01:40 PM
Imagini atasate
#16
Postat 21 December 2011 - 11:33 PM
Auzi, de ce umplutura ta e asa de alba? Cu ce ai facut-O?
#17
Postat 21 December 2011 - 11:48 PM
apoi am pus nuci macinate, stafide dar intregi nu maruntite ...si uite asa am colaborat
#18
Postat 22 December 2011 - 06:58 AM
stella, la 21 December 2011 - 11:48 PM, a spus:
apoi am pus nuci macinate, stafide dar intregi nu maruntite ...si uite asa am colaborat
Ahaaa, chiar ma intrebam de unde ti-a iesit atat de mulra umplutura! Nu cred ca e o idee rea cu albusurile batute!
Si eu stafidele tot intregi le-am pus, ca sa le simt mai bine la gust.
#19
Postat 26 December 2011 - 09:13 PM
Setul asta l-am cumparat intentionat pentru pliculete.
#20
Postat 30 December 2011 - 07:06 PM
Ma bucur ca i-ai facut si ca ti-au placut!
Cutiile sunt super dragalase!