Forum Culinar: Cavatelli cu sos de rosii - handmade - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Cavatelli cu sos de rosii - handmade

#1 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 09 March 2012 - 11:17 PM

Buna seara la meseni!

Azi am avut chef de relax in bucatarie, asa ca am scos din glosar o reteta facuta acum muuuuulti ani. Este simpla, rapid de facut. Nu ai cum sa dai gres si rezultatul e foarte gustos.

Pentru cavatelli:
- 300 g faina de grau dur
- 1 ou
- sare
-apa calduta

[attachment=57385:zutaten cavatelli.jpg]

Se face repede un aluat, se lasa putin la "hodinit", dupa care se ia la mana. Se fac niste rulouri cat mai subtiri posibil, se taie bucatele si se da fiecare bucatica pe "covorasul de bambus", asa:
[attachment=57383:cavtelli 1.jpg]
[attachment=57384:cavatelli2.jpg]

Si in cinci minute aveti cavatelli de casa. Tadaaa!
[attachment=57386:alle.jpg]

Puneti un oloi cu apa, sare si ulei de masline si cand da in clocot apa, aruncati pastele. Lasat sa fiarba pana se ridica la suprafata. La mine a durat mai mult, ca i-am facut destul de grob. Important e sa ii faceti micuti si sa ii striviti bine de covorasul ala.
[attachment=57387:fierti.jpg]
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#2 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 09 March 2012 - 11:26 PM

La treaba asta am facut un sos de rosii pe care iti vine sa il mananci pur si simplu asa, cu paine alba si pufoasa.

Avem nevoie de:
- rosii proaspete
-rosii uscate, in ulei de masline cu ierburi
-bulion
-ulei de masline
-3 esalote
-2 catei de usturoi
-o bucatica de telina
-o bucatica de pastarnac
- 1 ardei gras, cel mai bine rosu
-boia de ardei dulce
-sare
-zahar
-otet de vin alb
-vin rosu, mai sec
-muuuult busuioc -ideal prospat
-muuuuult cimbru salbatic ori oregano

Luam rosiile, le facem o cruce cu cutitul si le aruncam in apa clocotita cu sare un minutel. Le scoatem repede, le scurgem si despielitam, scoatem cotorul.
[attachment=57388:rosii.jpg]
Tocam legumele si le punem la calit in ulei de masline:
[attachment=57389:legume.jpg]

Cand devin sticloase, adaugam restul ingredientelor si lasam sa fiarba bine. Zaharul si otetul il puneti dupa gust, dar aveti grija sa nu scapati prea mult din ele.
[attachment=57390:zutaten T-Saft.jpg]

Cand s-au patruns aromele bine, piureiati bine totul si dati prin sita:
[attachment=57391:sita.jpg]
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#3 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 09 March 2012 - 11:36 PM

Repuneti sosul pe foc si adaugati vin rosu dupa gust. Lasati sa bolboroseasca ca 10 minute, dupa care adaugati sare, piper, eventual pulbere de ardei iute, daca va place picant, o picatura de tabasco ori Worcester.
[attachment=57393:sos vin.jpg]

Puteti praji niste samburi de pin, pe care sa ii presarati in farfurie.
[attachment=57394:final.jpg]

Ata ete, end of story, cheers si un weekend frumos!
[attachment=57395:cheers.jpg]
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#4 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 09 March 2012 - 11:40 PM

Äh...nush ce am facut, dar vad ca poza finala s-a postat de doua ori si ar trebui sa fie inaintea paharului de vin. Ma ajuta cineva sa le reordonez, va rog?
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#5 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 09 March 2012 - 11:45 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 09 March 2012 - 11:40 PM, a spus:

Äh...nush ce am facut, dar vad ca poza finala s-a postat de doua ori si ar trebui sa fie inaintea paharului de vin. Ma ajuta cineva sa le reordonez, va rog?

Asa-i mai bine? Sau le vrei reordonate?
Interesanta reteta!!! Si, consortu' ce-a zis? Ce nota ti-a mai dat de data asta? :occasion14:

#6 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 09 March 2012 - 11:56 PM

E perfect, asta a fost intentia de la inceput, da' nush ce butoane am apasat! Mersi mult! :occasion14:
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#7 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 09 March 2012 - 11:59 PM

Consortzu' a halimangit si n-a cracnit :occasion14: . Io am fost cu autocritica, cand am gustat mi-am dat seama ca a scapat cam mult zahar. Data viitoare o sa pun doar brun ca e mai putin dulce.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#8 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 10 March 2012 - 12:02 AM

Vezi postareaLapona Enigel, la 09 March 2012 - 11:56 PM, a spus:

E perfect, asta a fost intentia de la inceput, da' nush ce butoane am apasat! Mersi mult! :occasion14:

Cu mare placere. :occasion14:

#9 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 10 March 2012 - 12:02 AM

Vezi postareaLapona Enigel, la 09 March 2012 - 11:59 PM, a spus:

Consortzu' a halimangit si n-a cracnit :occasion14: . Io am fost cu autocritica, cand am gustat mi-am dat seama ca a scapat cam mult zahar. Data viitoare o sa pun doar brun ca e mai putin dulce.

Si-o fi dat seama cu cine are de-a face? :occasion14:

#10 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 10 March 2012 - 01:03 AM

Excelenta reteta :notworthy:
Superba prezentarea :occasion14:
Impresionanta prezentarea :occasion14:

Sosul, seamana destul de bine cu o reteta de ketchup clasica. Foarte, foarte bun.

Eu cand fac sos de rosii, folosesc un tip invatat de la Gordon Ramsay si Heston Blumenthal:
Calesc cateva minute in ulei de masline extra vergin pasta de rosii.
It makes the difference.
Aromele se potenteaza si sporesc in intensitate si complexitate.
Apoi pun cuburi de rosii in bulion, sau daca e vara si suntem in sezon, rosii despielitate fierte in cuckta impreuna cu ciorchinii verzi (Heston Blumenthal) aroma de rosie e cel mai puternica acolo.
Double natural umami :notworthy:
Aciditate sosului o reglez, daca e cazul cu otet balsamic.
Busuioc, oregano si eventual o tusa de cimbrisor salbatic montan.

Pentru mine asta e mama sosurilor de rosii, cel mai simplu.
Apoi, cu anchois, masline, sofritto,carne, etc., putem ajunge la "n" variante.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#11 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 10 March 2012 - 09:30 AM

Vezi postareaLapona Enigel, la 09 March 2012 - 11:59 PM, a spus:

Consortzu' a halimangit si n-a cracnit :) . Io am fost cu autocritica, cand am gustat mi-am dat seama ca a scapat cam mult zahar. Data viitoare o sa pun doar brun ca e mai putin dulce.

Laponel' eu si ai mei adoram sosul asa mai dulce ,asa ca asta ar fi fost tare pe gustul meu! :cheers:

Arata minunat! :love7: :)

#12 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 10 March 2012 - 09:57 AM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 10 March 2012 - 01:03 AM, a spus:

Excelenta reteta :)
Superba prezentarea :love7:
Impresionanta prezentarea :cheers:

Sosul, seamana destul de bine cu o reteta de ketchup clasica. Foarte, foarte bun.

Eu cand fac sos de rosii, folosesc un tip invatat de la Gordon Ramsay si Heston Blumenthal:
Calesc cateva minute in ulei de masline extra vergin pasta de rosii.
It makes the difference.
Aromele se potenteaza si sporesc in intensitate si complexitate.
Apoi pun cuburi de rosii in bulion, sau daca e vara si suntem in sezon, rosii despielitate fierte in cuckta impreuna cu ciorchinii verzi (Heston Blumenthal) aroma de rosie e cel mai puternica acolo.
Double natural umami :)
Aciditate sosului o reglez, daca e cazul cu otet balsamic.
Busuioc, oregano si eventual o tusa de cimbrisor salbatic montan.

Pentru mine asta e mama sosurilor de rosii, cel mai simplu.
Apoi, cu anchois, masline, sofritto,carne, etc., putem ajunge la "n" variante.


Multumesc Paparotti! Reteta este salvata acum multi ani si vine de la un italian get beget. Am mai facut-o, pe atunci fix dupa litera si virgula de la el. Procedeul e un fel altfel, dar nah, cand nu ai timp mai adaptezi.
Ce spui tu cu bulionul se face la noi in Moldova, la orice mancare cu bulion si prajeala. Bunica punea ceapa, o calea, apoi bulionul si calea cateva minute, fix cum spui. Mbuuuuuuun!
Important e aici, dar eu nu am avut in casa si era prea tarziu sa mai cumpar, sa punem ierburile proaspete.
Cand revin va scriu si reteta ad litteram.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#13 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 10 March 2012 - 09:58 AM

Vezi postareaFoxyy, la 10 March 2012 - 12:02 AM, a spus:

Si-o fi dat seama cu cine are de-a face? :love7:


Cre' c-a inceput :cheers:
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#14 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 10 March 2012 - 10:00 AM

Vezi postareaGeany, la 10 March 2012 - 09:30 AM, a spus:

Vezi postareaLapona Enigel, la 09 March 2012 - 11:59 PM, a spus:

Consortzu' a halimangit si n-a cracnit :) . Io am fost cu autocritica, cand am gustat mi-am dat seama ca a scapat cam mult zahar. Data viitoare o sa pun doar brun ca e mai putin dulce.

Laponel' eu si ai mei adoram sosul asa mai dulce ,asa ca asta ar fi fost tare pe gustul meu! :love7:

Arata minunat! :) :)


Scumpa, sa stii ca e foarte gustos. Cred ca o sa fac si niste chiftelute cu el, ca merge perfect la ele.
Va scriu reteta originala cand revin. Acum...sport scrie pe mine :cheers:
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#15 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 11 March 2012 - 07:59 AM

Lorica, arata super , m-ai dat pe spate cu home made-ul...
personal nu pun otet in sos de rosii, ca sunt ele acide, adaug mereu o lingurita de zahar si un pic de concentrat, invatat de la "mamma" mea italiana :occasion15:

#16 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 11 March 2012 - 08:04 PM

Multumesc Stella :) Sa stii ca si eu am fost reticenta la asta, insa iese un gust bun.
Pui si tu reteta de la mamma ta italiana cand ai timp?
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#17 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 11 March 2012 - 08:27 PM

Lorica, cred ca am mai pus-o...a mea este bazica :)...rosii taiate in 2, scos semintele si apa ( prin presiune, asta vara cand sunt proaspete...iarna pun rosiile mici congelate, si cate o doza de pelati). in tigaie cu oleac de ceapa si usturoi, ulei maslino si rosiile, sare...lasat sa fiarba,
pasate prin passaverdura :) , repus pe foc mic cu putin ulei masline, oleac de zahar si putin concentrat ( depinde de cantitatea de sos)
corectat de sare...adaugat daca e ceva busuioc, si cam asta-i tot...

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi