Reteta o am de la mama mea,care nu mai tine minte de unde-a 'pescuit-o' in urma cu ani buni.
Pentru o portie e nevoie de:
200gr branza de vaci
1 ou
50 gr unt topit
70 gr zahar(daca sunt facute cu gem foarte dulce,cantitatea de zahar poate fi redusa si mai mult)
250gr faina(variaza, insa,in functie de cat e de uscata branza)
o jumatate lingurita praf de copt
zahar vanilat
Optional -gem(de visine am avut eu) si dulceata de trandafiri.
Din ingredientele mentionate,se formeaza un aluat moale si catifelat.Ca la toate aluaturile pe care le fac,nu pun niciodata toata faina care scrie in reteta odata, ci ma orientez pe parcurs daca trebuie mai multa sau mai putina.Acelasi lucru e valabil si aici,pentru ca nu e rost de-ncarcat aluatul cu faina,din moment ce obtinem un aluat nelipicios,usor de lucrat.
Aluatul obtinut se imparte in 3 si se intinde in cercuri subtiri.Cu un pahar(6cm in diametru la mine)se taie cerculete mai mici,care se ung cu foarte putin gem.Eu am incercat si cu gem, si fara.Mi-au placut mai mult cele cu gem si dulceata de trandafir(doar cat un varf de cutit).
Cercurile obtinute se impaturesc in 2,iar 'semiluna' obtinuta se impatureste inca o data.
Se dau la cuptor intr-o tava cu hartie de copt,pana sunt gata.Pentru ca sunt destul de mici,se coc destul de repede,deci sunt mereu cu ochii pe cuptor.
Imediat ce se scot din cuptor, se dau prin zahar pudra.
Desi nu e clara poza,puteti se vede inca un mod de aranjare,in forma de floare,facauta din 2 'semiluni'.

Dat faptul ca e un pic de joaca la ele,e o reteta minunata de a fi realizata impreuna cu piticii vostri.
De obicei,le fac din 2 portii, cel putin,pentru ca una se termina mereu prea repede.