Fursecuri 'Scoici'
#1
Postat 29 April 2012 - 12:24 PM
Reteta o am de la mama mea,care nu mai tine minte de unde-a 'pescuit-o' in urma cu ani buni.
Pentru o portie e nevoie de:
200gr branza de vaci
1 ou
50 gr unt topit
70 gr zahar(daca sunt facute cu gem foarte dulce,cantitatea de zahar poate fi redusa si mai mult)
250gr faina(variaza, insa,in functie de cat e de uscata branza)
o jumatate lingurita praf de copt
zahar vanilat
Optional -gem(de visine am avut eu) si dulceata de trandafiri.
Din ingredientele mentionate,se formeaza un aluat moale si catifelat.Ca la toate aluaturile pe care le fac,nu pun niciodata toata faina care scrie in reteta odata, ci ma orientez pe parcurs daca trebuie mai multa sau mai putina.Acelasi lucru e valabil si aici,pentru ca nu e rost de-ncarcat aluatul cu faina,din moment ce obtinem un aluat nelipicios,usor de lucrat.
Aluatul obtinut se imparte in 3 si se intinde in cercuri subtiri.Cu un pahar(6cm in diametru la mine)se taie cerculete mai mici,care se ung cu foarte putin gem.Eu am incercat si cu gem, si fara.Mi-au placut mai mult cele cu gem si dulceata de trandafir(doar cat un varf de cutit).
Cercurile obtinute se impaturesc in 2,iar 'semiluna' obtinuta se impatureste inca o data.
Se dau la cuptor intr-o tava cu hartie de copt,pana sunt gata.Pentru ca sunt destul de mici,se coc destul de repede,deci sunt mereu cu ochii pe cuptor.
Imediat ce se scot din cuptor, se dau prin zahar pudra.
Desi nu e clara poza,puteti se vede inca un mod de aranjare,in forma de floare,facauta din 2 'semiluni'.
Dat faptul ca e un pic de joaca la ele,e o reteta minunata de a fi realizata impreuna cu piticii vostri.
De obicei,le fac din 2 portii, cel putin,pentru ca una se termina mereu prea repede.
#2
Postat 29 April 2012 - 12:47 PM
#3
Postat 29 April 2012 - 01:05 PM
Cu siguranta sunt bune tare fursecurile tale!
#4
Postat 30 April 2012 - 08:17 PM
Eataly, la 29 April 2012 - 12:47 PM, a spus:
Grazie per i complimenti(nu dati cu rosii daca nu-i corect )
Asa e,Lili!Astea au si o consistenta interesanta-nici moale,nici crocant,nici faramicios,nu stiu cum sa explic,caci trebuie mancate sa-ntelegi mai bine ce vreau sa zic.Si-s sigura si ca lui Manu i-ar place sa lucreze la ele,mai ales c-am vazut ca-i place sa fie asistent de chef
any_annette, la 29 April 2012 - 01:05 PM, a spus:
Cu siguranta sunt bune tare fursecurile tale!
Grazie si tie,Any!
Nu promit,dar voi incerca sa vin cu retete noi(atunci cand mai scapa pe lista, printre multele pe care le fac,sau trebuie sa le fac din cele care sunt deja aici)Am mai avut porniri,dar am renuntat pentru ca daca tot nu stiu sa fac poze ca lumea(chiar daca fac si cate 30 cadre pentru singura poza,ce mai anti-talent innascut),mi-e si jena sa postez.Nu ca acum le fac mai delicate,dar mi-am luat deja grija de la un aparat super performant deocamdata,asa ca daca vrem sa defilam,o facem cu ce-avem .
Si-apoi mai e si factorul,'va fi pe plac-nu va fi,va prinde sau nu bine' cuiva.Am mai zis eu ca am sechele din copilarie si parte de unele gusturi delicate in prezent.
Dar poate, poate voi mai urni carul din loc,in cazul in care mai reusesc sa gasesc retete interesante,caci la cate le-ati postat multe din fete si continuati s-o faceti,(cum scrisese nu mai tin minte cine ca nu mai stie oare ce nu s-a mai postat pe arta culinara)mai greu cu descoperitul retetelor originale,mai ales ca n-am facut nici a zecea parte.Si acum am in minte una,pentru sfarsit de saptamana,iar daca reusesc,iti va atrage atentia in primul rand tie
#5
Postat 04 November 2012 - 08:34 PM
De data asta le-am experimentat sub alte forme
unite in flori
si stelute cu gem de caise
#6
Postat 04 November 2012 - 08:48 PM
#7
Postat 06 November 2012 - 11:45 PM
Noua ne-au placut mult,in toate variantele,ramane doar sa incercati daca sunteti curioase/si.
#8
Postat 07 November 2012 - 12:25 AM
#11 Guest_Gelutza_*
Postat 20 November 2012 - 04:37 PM
#12
Postat 21 November 2012 - 01:28 PM
Eataly, la 20 November 2012 - 03:00 PM, a spus:
Am dat reteta deja mai departe.
Apetisante ti-au iesit,de poze nici nu mai zic,caci stii ca esti profi deja!
Sa va fie de bine ,inclusiv si celor la care a mers reteta,iar mie mi se-mpufoseaza inima.
Gelutza, la 20 November 2012 - 04:37 PM, a spus:
Gela!
Dar cine-ar zice?De parca n-am fazut cate s-au facut din dor si dragoste pentru copii acasa la domniile voastre recent,in ciuda interdictiilor medicale.
#13
Postat 26 November 2012 - 08:35 AM
#15
Postat 09 December 2012 - 12:49 PM
Reteta e pusa bine caci mi-a placut tare mult cum se lucreaza cu aluatul
Multumesc,Ellani !
#16
Postat 09 December 2012 - 08:40 PM
Si daca tot v-au placut la gust,nu-i mare bai ca-s cu gem mai mult,banuiesc ca vor fi mancate oricum.Iar aluatul..parca si-acum il simt,catifelat, placut la mana si super usor de lucrat.Da' gata,nu mai zic nimic Doar ca ma uimesc cum de-ai reusit sa le faci atatea ieri si toate aratoase.Cred ca trebuie sa ma decid si eu care sa le fac
#17
Postat 09 December 2012 - 10:12 PM
Ellani, la 09 December 2012 - 08:40 PM, a spus:
Si daca tot v-au placut la gust,nu-i mare bai ca-s cu gem mai mult,banuiesc ca vor fi mancate oricum.Iar aluatul..parca si-acum il simt,catifelat, placut la mana si super usor de lucrat.Da' gata,nu mai zic nimic Doar ca ma uimesc cum de-ai reusit sa le faci atatea ieri si toate aratoase.Cred ca trebuie sa ma decid si eu care sa le fac
Vreau sa mai fac o portie de scoici,dar sub forma de cornulete,ca sa-mi stea gemul ala mult inauntru,sa nu mai dea pe dinafara.
Cum am reusit ieri sa fac tot?pai la felurile la care a trebuit sa stea aluatul la frigider(de obicei sar faza asta,dar ieri a picat bine),am facut aluatul dinainte(trei feluri de aluat),apoi am facut fursecurile Mayei,ca deja le fac aproape cu ochii inchisi,apoi am facut scoicile tale si bilele cu gem(Eataly).Apoi am inceput sa coc celelalte feluri,iar cand am fost gata am inceput cu lipit si decorat ;candva la miezul noptii am fost gata si chiar am avut si bucataria curatata,deja ,numai poze nu am mai facut aseara ca eram rupta
#18
Postat 13 December 2012 - 05:01 PM
Merci, Ellani.
#19
Postat 13 December 2012 - 08:15 PM
petunie, la 09 December 2012 - 10:12 PM, a spus:
Cum am reusit ieri sa fac tot?Apoi am inceput sa coc celelalte feluri,iar cand am fost gata am inceput cu lipit si decorat ;candva la miezul noptii am fost gata si chiar am avut si bucataria curatata,deja ,numai poze nu am mai facut aseara ca eram rupta
N-am incercat,dar nu cred sa fie vreo problema nici in forma de cornulete.Te cred si eu ca dupa o asemenea productie,numai a poze nu-ti mai era.Trebuie si eu sa ma mobilizez,mai rau insa ca nici nu m-am decis pe care sa le fac
Kiva, la 13 December 2012 - 05:01 PM, a spus:
Merci, Ellani.
Sa va fie de bine,ma bucur tare mult ca plac. E atmosfera de Craciun deja,din cate vad in poza.
Sotul meu de multe ori zice,atunci cand ia de pe platou ceva care-i place foarte mult :"Ce bine-ar fi sa iei,dar si s-apara altele in loc".Astea ,mai ales,fiind asa mai piticute,se termina vazand cu ochii.