Forum Culinar: Supa-crema din dovleac Butternut - Forum Culinar

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Supa-crema din dovleac Butternut

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 22 November 2009 - 04:56 PM

Pentru gustul meu, supa asta este cea mai cea dintre toate cele. Butternut este un dovleac care are o forma de para si coaja subtire. Pulpa este de un portocaliu intensiv cu o textura mai untoasa, dulceaga si are o aroma usoara de nuca. Se poate prepara cam în orice fel. Copt, prajit, fiert/în supe, cu carne, merge bine si la deserturi, si la fel de gustos este si gatit foarte picant.


Imagine postata


Imagine postata



Ingrediente:

  • 530 g Butternut (pulpa)
  • 70 g Gorgonzola
  • 1 para mica coapta bine
  • 50 g unt
  • 1 lingura ulei de susan
  • 1 ceapa mica
  • 700 ml supa de pui
  • 50 ml smîntîna de frisca(subtire)
  • patrunjel
  • sare
  • piper
  • nucsoara
  • salvie pentru decor(fac.)



Curatam dovleacul si para, îndepartam casuta cu seminte, apoi le taiem cuburi de marime aproximativ egala.
Curatam ceapa si o tocam grob. O scaldam în unt topit amestecat cu ulei de susan, pîna devine transparenta si usor aurie.

Imagine postata

Stingem cu supa de pui fierbinte, dupa care adaugam dovleacul, para si patrunjelul.
Saram, piperam dupa gust.

Imagine postata

Lasam la fiert timp de 25-30 minute(controlati dovleacul,trebuie sa fie moale bine).

Cu mixerul stick facem un piure fin. Degustam.
Adaugam sare si piper daca e nevoie, iar cine doreste poate adauga nucsoara rasa fin.
Adaugam gorgonzola, si amestecam la foc mic pîna se topeste.

Imagine postata

Înainte cu 1-2 minute sa luati supa de pe foc, aduagati smîntîna.
Degustati si condimentati daca e nevoie.
Se decoreaza cu frunze de salvie tocata fin, sau cu frunze întregi... dupa plac.

Imagine postata

Eu am servit-o cu pîine prajita, cu o bucatica de gorgonzola care se topea pe pîinea fierbinte..
Delicios!

Imagine postata

Mmmmmm...

Imagine postata

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   laura laurentiu 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 121
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 24 November 2009 - 11:33 AM

Maya, ti-am multumit asa cum se cuvine pentru reteta asta? Pentru mine a fost o revelatie, nu imi imaginam ca din ludaie va rezulta o astfel de supa delicioasa, satioasa, balsam sufletesc!

Imagine atasata: 89_20059678ba788c30d46f1e958d48d32d.jpg

#3 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 25 November 2009 - 06:54 PM

Laura,la aceeasi concluzie a ajuns si sotul meu,dupa maaari convingeri! :D
Înainte nici nu vroia sa auda de supa cerma de ludaie,si acu..m-am saturat eu,de cît de des tre sa-i fac :D
Te pup :)
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#4 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 28 November 2009 - 10:01 PM

Am vazut bostanel din acesta la Lidl, am vrut sa cumpar, era si barbatu-miu cu mine si a zis ca lui nu-i trebe! :evil: I-am aratat pozele de la supa ta crema si acuma ii trebuie!! Tocmai ce-am facut o ciorba de cartofi! :evil: Sper sa mai gasesc saptamana viitoare ca tare ma tenteaza s-o fac. :? Daca nu gasesc Gruyere merge si cu alta branza mucegaita?

#5 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 30 November 2009 - 11:29 PM

laura_lala a spus:

Am vazut bostanel din acesta la Lidl, am vrut sa cumpar, era si barbatu-miu cu mine si a zis ca lui nu-i trebe! :evil: I-am aratat pozele de la supa ta crema si acuma ii trebuie!! Tocmai ce-am facut o ciorba de cartofi! :evil: Sper sa mai gasesc saptamana viitoare ca tare ma tenteaza s-o fac. :? Daca nu gasesc Gruyere merge si cu alta branza mucegaita?



Gorgonzola,am folosit eu.Cu alta brînza mucegaita merge,dar sa fie ceva asemanator.
Una gen Roquefort,nu ar merge,ca e mai sarata si mai intensiva in aroma...dupa gustul meu.
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#6 Useril este offline   Silvia 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 40
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationMures

Postat 30 November 2009 - 11:57 PM

Si eu am facut-o, intra-adevar e senzationala. Ceea ce gasim noi sub numele de "dovleac placintar" la Auchan, de ex., e dovleac butternut. Maya, multu' :pupic: Tu esti mama bunatatilor!
Imagine atasata: 72_2595a43a86f9b2cde5c7b733d780990c.jpg

#7 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 01 December 2009 - 12:26 AM

Silvia a spus:

Si eu am facut-o, intra-adevar e senzationala. Ceea ce gasim noi sub numele de "dovleac placintar" la Auchan, de ex., e dovleac butternut. Maya, multu' :) Tu esti mama bunatatilor!

Asa si arata!Senzational!Si poza,si bineinteles ca mor si dupa farfurie! :pupic:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#8 Useril este offline   mariette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: kaky
  • Postari: 281
  • Inregistrat: 01-December 09

Postat 05 December 2009 - 10:49 AM

Maya,merci mult pentru reteta :angryfire: ,eu am facut-o cu branza delis pentru ca nu am gasit gorgonzola;a iesit foarte,foarte buna!!!

Imagine atasata: 315_f33a1ccc51ac259b12e976160e9d5650.jpg

#9 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 07 December 2009 - 08:57 PM

Mariete,eu habar nu am ce brînza e aia,Delis,dar important este ca ti-a placut! :D
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#10 Useril este offline   Ria 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 343
  • Inregistrat: 01-December 09
  • LocationMontreal

Postat 28 January 2011 - 03:04 AM

Maya, ca si la voi, mi-a luat ceva timp sa-mi conving sotul sa manance supa de "ludaie" ... acum in schimb o gatesc des si in tot felul de variante. Cel mai mult ne place cu dovleacul copt si parfumata cu seminte de fenicul.
Dovleacul curatat de seminte il stropesc cu ulei de masline si il pun la copt.
Imagine atasata: monthly_01_2011/post-257-12961763700886.jpg

Intre timp pregatesc supa - ceapa calita, semintele de fenicul zdrobite in mojar, sting cu supa si pun la fiert un cartof dulce taiat cuburi.

Cand dovleacul e copt il scobesc, adaug in supa si apoi mixez.

Imagine atasata: monthly_01_2011/post-257-129617651774.jpg

Supa calda pentru zile reci

Imagine atasata: monthly_01_2011/post-257-12961765384701.jpg
Minds are like parachutes ... They only function when open!

#11 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 26 October 2011 - 12:36 PM

Gorgonzola imi place la extrem, asa ca sigur imi place si supa prezentata de tine :D . Problema e ca aici nu prea gasesc gorgonzola, sau nu e de calitate buna, ori e excesiv de scumpa. Nu imi trece prin cap ceva similar cu care as putea inlocui-o. Aici branzeturile astea cu mucegai sunt sarate de zici ca mananci sare grunjoasa. Ce ma sfatuiesti in acest caz?

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#12 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 26 October 2011 - 02:54 PM

Vezi postareaRia, la 28 January 2011 - 03:04 AM, a spus:

Maya, ca si la voi, mi-a luat ceva timp sa-mi conving sotul sa manance supa de "ludaie" ... acum in schimb o gatesc des si in tot felul de variante. Cel mai mult ne place cu dovleacul copt si parfumata cu seminte de fenicul.
Dovleacul curatat de seminte il stropesc cu ulei de masline si il pun la copt.


Foarte fain asa! Mi-am noatat faza cu Butternut-ul copt pentru urmatoarea supa, care e pe vine :rolleyes:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#13 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 26 October 2011 - 03:01 PM

Vezi postareaDaniella, la 26 October 2011 - 12:36 PM, a spus:

Gorgonzola imi place la extrem, asa ca sigur imi place si supa prezentata de tine :rolleyes: . Problema e ca aici nu prea gasesc gorgonzola, sau nu e de calitate buna, ori e excesiv de scumpa. Nu imi trece prin cap ceva similar cu care as putea inlocui-o. Aici branzeturile astea cu mucegai sunt sarate de zici ca mananci sare grunjoasa. Ce ma sfatuiesti in acest caz?

Sa o înlocuiesti cu alta brînza cremoasa nesarata pîna la ceruri si 'napoi :D
Daca nu gasesti un Bavaria Blue sau alta brînza asemanatoare Gorgonzolei, încearca un Camembert sau Brie cremos, e bun si ala... dar nu e Gorgonzola...
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#14 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,569
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 06 November 2011 - 04:18 PM

Work in progress :lol:
Am avut un butternut de 3 kg, capatul l-am pus la paste si restul l-am copt ca sa fac crema :)
Imagine atasata: monthly_11_2011/post-4-13205890877305.jpg

#15 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,569
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 06 November 2011 - 10:27 PM

Voilà :lol:
Imagine atasata: monthly_11_2011/post-4-13206112247723.jpg

#16 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 06 November 2011 - 11:45 PM

Miam! Si eu fac mîine! :lol:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#17 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 07 November 2011 - 12:46 AM

Maya am facut si eu de nenumarate ori supa asta este delicioasa - i-am facut-o si mamei cand a fost la mine si i-a placut tare mult.
Ea nu concepea dovleacul dulce decat in placinta - dar am surprins-o.
Sorry ca nu pun poze - dar nu reusesc sa pozez nimic......

#18 Useril este offline   Ria 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 343
  • Inregistrat: 01-December 09
  • LocationMontreal

Postat 07 November 2011 - 05:21 AM

Vezi postareaAdriana, la 06 November 2011 - 04:18 PM, a spus:

Am avut un butternut de 3 kg, capatul l-am pus la paste si restul l-am copt ca sa fac crema :D
Atasament butternut.jpg



Vezi postareaMaya, la 06 November 2011 - 11:45 PM, a spus:

Miam! Si eu fac mîine! :D


Adriana, Maya, sa va fie de bine! :hello:
Si eu am refacut-o azi, cu dovleacul copt si parfumata cu chimen.
Minds are like parachutes ... They only function when open!

#19 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 08 November 2011 - 06:45 PM

Maya,
aici protagonistul, nu e butternut, tu stii ce e ... ca eu sunt pierduta cu atatea sorturi
Imagine atasata: monthly_11_2011/post-685-13207709278673.jpg

Este reteta de dovleac stripetti/spaghetti care ai gatit in 3 moduri pe blog: cu somon, cu crutoane si masline, si cu bagheta cu mozzarella si sunca prajita parca ... Nu stiu daca ai pus-o si aici pe forum, dar aia m-a atras.
Si am facut si aceasta reteta cu gorgonzolla (sarata :icon_fessee: ), dar la asta nu am poza. Ca sa compensez pun 4 poze micsorate definitiv din reteta celalata, ca oricum nu ma hotarasc pe care sa o aleg, ca ale mele pe un topic de al tau sunt ... :notworthy: Dar asa puse 2 laolalta pare un colaj artistic :71:
Multumesc de retete si te urez si aici: LA MULTI ANI! Si nu in ultimul rand: Abia astept sa vad meniul de azi :lol:
Ambele retete placute de picea si asta cu somonul am mancat si mi-a placut si mie tare! :lol:

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_11_2011/post-685-13207705387511.jpg
  • Imagine atasata: monthly_11_2011/post-685-13207705947816.jpg


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#20 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 08 November 2011 - 08:56 PM

Vezi postareaCristina, la 07 November 2011 - 12:46 AM, a spus:

Maya am facut si eu de nenumarate ori supa asta este delicioasa - i-am facut-o si mamei cand a fost la mine si i-a placut tare mult.
Ea nu concepea dovleacul dulce decat in placinta - dar am surprins-o.
Sorry ca nu pun poze - dar nu reusesc sa pozez nimic......


Cristina, daca si pe mama am reusit s-o fac sa manînce supa de dovleac! Numai "mmmmmmmmmmmm!", a iesit din gurita ei de carnivora! :icon_fessee:
Ca sa fiu sigura ca o sa manînce, am servit-o cu surpriza. I-am facut cuib de somon sub supa :notworthy:
Am încins scurt cîteva scrijelute fine file de somon într-un strop de ulei de masline care l-am aromat cu un catel de usturoi si 3-4 ace de rozmarin, un praf fin de sare si nucsoara. Scrijelutele astea le-am asezat pe fundul farfuriei, am turnat supa crema deasupra si am servit cu crutoane facute în cuptor, aromatizate bine cu ierburi si usturoi.
A zis ca asa supa de dovleac poate sa manînce de trei ori pe zi. Ea adora pestele, asa ca a trebuit sa punctez :lol: În orice caz, acum ca a probat-o, si i-a placut, e dispusa sa o încerce si fara peste :lol: Problema ei de fapt era la fel ca si la mama ta, nu-si putea închipui dovleacul în supa, doar dulce în placinta, strudel...
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi