Forum Culinar: Turta dulce pentru vin - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Turta dulce pentru vin ... si pentru Craciun

#1 Useril este offline   floricris 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 109
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 18 December 2012 - 10:08 PM

Nu ma pricep deloc la vinuri si deci nu stiu daca aceste fursecuri sunt intr-adevar potrivite la un vin, dar cu numele asta apare reteta in caietul mamei. Iar reteta e primita de la o doamna (in sensul cel mai adevarat al cuvantului) mai in varsta ce avea grija de mine cand eram de-o schioapa. Deci e la noi in familie de vreo 3 decenii si ceva, timp in care s-a prestat la nenumarate Craciunuri, aniversari, nunti, botezuri si alte petreceri.
Nu e chiar o turta dulce clasica dar e minunata la gust, nepretentioasa si spornica atunci cand exista multi musafiri.
Reteta nu e deloc complicata, nu prea merita sa stea la retete in imagini dar deh, daca tot facusem pozele...



Deci e nevoie de: 2 oua, 130 g zahar, 300 g faina, 3 linguri cu miere (lichida pe cat posibil), 5 linguri cu varf cu nuci macinate, 1 lingurita (nici rasa, nici cu varf) cu bicarbonat.

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-146-13558601806127.jpg

Se amesteca faina, zaharul si nucile macinate. Se adauga mierea, bicarbonatul (stins cu un pic de otet sau zeama de lamaie) si ouale. Eu am mai adaugat si o lingurita de coaja rasa de portocala.

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-146-13558602200143.jpg


Se framanta cu oleaca de pasiune pana se incorporeaza absolut toate ingredientele.

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-146-1355860249824.jpg

Se tapeteaza o tava cu hartie de copt (sau se unge un unt si se tapeteaza cu faina).
Din aluat se fac rulouri de cca 1-1.5 cm diametru si lungi cat tava.
Se pun rulourile in tava la cca 3 cm unul de celalalt (atentie! nu trebuie ingramadite, cresc destul de mult).

Imagine atasata: monthly_12_2012/post-146-13558602675317.jpg

Se coc la foc potrivit (eu le-am tinut 25 min la 170 grade). Din pacate am uitat sa fac poza cu tava scoasa din cuptor.

Eh, dar dupa ce scoatem tava din cuptor incepe insa agitatia. Timp de 5-10 min trebuie puse pe "stand by" toate celelalte activitati casnice (sau necasnice) si trebuie pus focusu' doar pe taiatul rulourilor. Ele trebuie taiate cat sunt inca caldute, altminteri se intaresc si adio fursecuri.

Deci, inarmata cu un cutit cu lama subtire am purces la taierea in bie (pe cat posibil) de feliute de cca 2-3 mm grosime. E mai dificil la inceput (cand coca e calda si usor sfaramicioasa) si la final (cand coca devine din ce in ce mai tare).
Imagine atasata: monthly_12_2012/post-146-13558606792125.jpg

Produsul final arata cam asa:
Imagine atasata: monthly_12_2012/post-146-13558607720305.jpg

Oricum, niste fursecuri excelente pe care vi le recomand.

#2 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,405
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 19 December 2012 - 08:40 AM

Foarte interesanta reteta ta de fursecuri si simpla.
Dar vad ca te-ai pus pe treaba, esti o harnicutza!
GEORGIA

#3 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 19 December 2012 - 03:24 PM

Tot ce e cu nuci e bun :pupic:

Intrebarea mea, de ce trebuie sa le tai cand sunt gata? Nu poti sa le tai inainte de a le baga la cuptor?
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#4 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 19 December 2012 - 07:54 PM

Vezi postareafloricris, la 18 December 2012 - 10:08 PM, a spus:

E mai dificil la inceput (cand coca e calda si usor sfaramicioasa) si la final (cand coca devine din ce in ce mai tare).


Flori, daca se intareste asa de tare cand se raceste incat o poti taia cu greutate, cum sunt feliile taiate si, evident, reci? :) Ma intriga reteta asta, cu toate ca daca are asa succes in familia voastra, inseamna ca e gustoasa.

#5 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 19 December 2012 - 09:56 PM

Flori, foarte bine arata! Sînt ca niste cantuccini, parca!


Moatzo, eu cre'ca fiind taiati felioare, sînt crocantosi-farîmiciosi.
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#6 Useril este offline   floricris 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 109
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 19 December 2012 - 10:52 PM

Vezi postareaaura, la 19 December 2012 - 03:24 PM, a spus:

Tot ce e cu nuci e bun :santa:

Intrebarea mea, de ce trebuie sa le tai cand sunt gata? Nu poti sa le tai inainte de a le baga la cuptor?


N-am incercat niciodata varianta asta. Dar daca le tai inainte, ar trebui ca feliutele sa fie tare subtiri pentru ca aluatul creste multisor in cuptor.
Si apoi, daca ai pune feliutele in picioare, cred ca s-ar lipi una de alta.
Iar daca le-ai pune orizontal, ai coace o gramada de tavi. Asa se coace o singura tava.
In plus, cred ca tocmai coacerea asta sub forma de rulou permite ca interiorul sa ramana fraged si doar exteriorul (sa ii zic coaja?) sa fie mai rigid.
Oricum operatiunea de taiere dureaza 5-10 min, nu e mare lucru. Problema e ca trebuie facuta la momentul X si nu altadata.


Vezi postareamoatza, la 19 December 2012 - 07:54 PM, a spus:

Vezi postareafloricris, la 18 December 2012 - 10:08 PM, a spus:

E mai dificil la inceput (cand coca e calda si usor sfaramicioasa) si la final (cand coca devine din ce in ce mai tare).


Flori, daca se intareste asa de tare cand se raceste incat o poti taia cu greutate, cum sunt feliile taiate si, evident, reci? :occasion14: Ma intriga reteta asta, cu toate ca daca are asa succes in familia voastra, inseamna ca e gustoasa.


Cum ziceam si Aurei, mai degraba 'coaja' ruloului devine mai tare. Interiorul este molicel. Abia dupa o zi sau doua se mai crocanteaza si pot fi puse intr-o cutie metalica. In nici un caz nu-ti spargi dintii in ele. Ca sa iti dau un exemplu, nu-s asa tari ca o felie de Wasa (ca exemplu, ca o am in campul vizual).
Poate am si exagerat eu spunand ca se taie cu greutate. E cam ca atunci cand tai o paine veche de vreo 2 zile.


Vezi postareaMaya, la 19 December 2012 - 09:56 PM, a spus:

Flori, foarte bine arata! Sînt ca niste cantuccini, parca!


Moatzo, eu cre'ca fiind taiati felioare, sînt crocantosi-farîmiciosi.

Cam asa ceva. Numai ca la cei de aici au si miere in compozitie. Iar pentru cantuccini felia e mai grosuta si se mai coc inca o data feliile.

#7 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,054
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 19 December 2012 - 11:08 PM

Ma intriga, am zis ca am terminat cu fursecurile/biscuitii :occasion14: I-as incerca.

#8 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 20 December 2012 - 10:49 AM

Vezi postareaAdriana, la 19 December 2012 - 11:08 PM, a spus:

Ma intriga, am zis ca am terminat cu fursecurile/biscuitii :unsure: I-as incerca.


da, mai ales ca n-au nicio grasime adaugata :santa:

#9 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,054
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 20 December 2012 - 11:08 AM

Mama sparge nucile :santa:

#10 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 20 December 2012 - 02:59 PM

Flori, merci pentru lamuriri.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#11 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,054
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 20 December 2012 - 10:52 PM

Deci eu dupa ce am fost intrigata am devenit entuziasmata :D
Cine nu-i face nu stie ce pierde, si v-o zic eu care nu prea ma dau in vint dupa nuci.
Eu am pus mult mai multe linguri de nuci decit e scris in reteta, nu stiu daca din cauza asta sau daca zaharul era de proasta calitate, aluatul era un pic lipicios dar l-am pus intre in folie de plastic si asa l-am invirtit, am facut doar 3 suluri mai grasute care s-au lasat nitel dupa ce s-au copt dar n-o fost bai. Le-am taiat fierbinti (am folosit cutitul de piine, cel care are zimti) si s-au sfarimat foarte putin, cre ca un sul intreg l-am mincat eu tot invirtindu-ma pe linga ele :D
Multumesc frumos pentru reteta, e excelenta pentru mine, si pentru italianul vero care mi-o zis: "da' le-ai facut tu?" :P
Imagine atasata: monthly_12_2012/post-4-13560367133169.jpg

#12 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 20 December 2012 - 11:10 PM

Superb arata !Imagine postata

Eu am facut vreo 7 tavi de turta dulce din reteta clasica ,inca vreo 14 tavi de cornulete,
urmeaza cozonacii ,cremesul ..etc ,dar zau ca i-as face si eu ca arata bestial .
Ma omorati cu retetele .
Pe toate le-as incerca .Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#13 Useril este offline   floricris 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 109
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 21 December 2012 - 12:06 AM

Vezi postareaAdriana, la 20 December 2012 - 10:52 PM, a spus:

Eu am pus mult mai multe linguri de nuci decit e scris in reteta, nu stiu daca din cauza asta sau daca zaharul era de proasta calitate, aluatul era un pic lipicios dar l-am pus intre in folie de plastic si asa l-am invirtit, am facut doar 3 suluri mai grasute care s-au lasat nitel dupa ce s-au copt dar n-o fost bai. Le-am taiat fierbinti (am folosit cutitul de piine, cel care are zimti) si s-au sfarimat foarte putin, cre ca un sul intreg l-am mincat eu tot invirtindu-ma pe linga ele :thumleft:
Multumesc frumos pentru reteta, e excelenta pentru mine, si pentru italianul vero care mi-o zis: "da' le-ai facut tu?" :P


Ma bucur ca ti-au iesit!
Adevarul e ca si eu am simtit ca mai intra ceva nuca in aluat. Cand o sa vorbesc maine cu mama o sa intreb iar cata nuca pune ea in aluat, dar parca si aud deja expresia "la ochi" :)
Editare: am vorbit cu mama si ea pune mai multa nuca, cca 80-100 g.

Cat despre rulat, recunosc ca am pus niste faina pe masa iar operatiunea a fost mult mai usoara.

#14 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,054
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 21 December 2012 - 06:18 PM

Eu am luat o lingura un pic mai mica decit lingura "normala" asa ca am zis hai sa mai pun 2 sa balansez, si apoi am zis hai sa mai pun 2 ca parca nici nu se vede nuca, n-as sti sa apreciez cite grame au fost pentru ca era amestecata cu putin zahar, am macinat-o in Thermomix si ca sa n-o fac pasta a trebuit sa pun putin zahar.
Bine ca am precizat amindoua, ori cu faina, ori cu pelicula asta, important e sa nu se adauge faina pentru ca isi pierde din fragezime apoi, zic eu :)

#15 Useril este offline   Carmen L 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,690
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 21 December 2012 - 09:36 PM

floricris, multumesc pentru reteta, sunt excelente.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_12_2012/post-42-1356118616935.jpg

Imagine postata

#16 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 21 December 2012 - 10:04 PM

Eu incep sa ma oftic... cu ce inlocuiesc eu mierea?
Care ma ajuta si pe mine?
Vreau si eu sa mananc turta dulce si sa beau vin...
Sorina

#17 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 21 December 2012 - 10:07 PM

Foarte frumoase v-au iesit. Carmen, pe ale tale le-am admirat si la dulciuri.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#18 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,054
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 21 December 2012 - 10:23 PM

Carmen foarte frumoase sunt ale tale.

Sorina, cu un sirop gros nu stiu daca iese cu fructoza. Un sirop de agave ceva nu poti?

#19 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 21 December 2012 - 10:32 PM

Vezi postareaAdriana, la 21 December 2012 - 10:23 PM, a spus:

Carmen foarte frumoase sunt ale tale.

Sorina, cu un sirop gros nu stiu daca iese cu fructoza. Un sirop de agave ceva nu poti?


Brava, uite ca la agave nu ma duse capul. Ai dreptate.
Yupii, se rezolva si problema turta dulce.
Iti multumesc muuuuuult de tot!
Sorina

#20 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,054
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 21 December 2012 - 10:50 PM

Vezi postareasorinadaniela, la 21 December 2012 - 10:32 PM, a spus:

Iti multumesc muuuuuult de tot!

sper sa-ti placa cel putin cit mi-au placut mie :mellow:

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi