Barcute Marseieze - Navettes de Marseille Biscuitii marinarilor....
#1
Postat 26 January 2013 - 09:58 PM
Acesti biscuiti provensali se faceau la catolici cu ocazia Sarbatorii lumanarilor (Intampinarea Domnului).
Altii spun ca un patiser a creat acesti biscuti in onoarea legendei celor " 3 Marii " aduse in Provence de o barca.
Astazi Navettes de Marseille, sunt un brand regional si national.
In Marsilia, la " Le Four " ,bulajeria cea mai veche din oras navetele se produc inca din anul 1781.
Cred ca marinarii luau cu ei provizii generoase din acesti biscuti, pentru ca se pot pastra o perioada lunga de timp.
Prin analogie, sunt o idee buna de luat in rucsac, (nu ideea ci biscuitii) cand mergem cu cortul sau in calatoriile lungi cu masina . Pe langa forma de barcuta , ceea ce este deosebit, este aroma lor suava de apa de portocal.
Nu va impacientati insa.In lipsa apei de portocal, puteti folosi cu succes suc si coaja de portocala . Cand am vazut prima data reteta ,mi s-a pus pata si imediat am vrut sa fac o portie.
Pana la urma am facut doua .
Le-am trimis si copiilor ,care le-au redenumit.
Cum le-au numit ei ? Nu ma intrebati.Cu putina imaginatie,nu e greu de ghicit.
Un sinonim de la pupazici.
Ingrediente :
500 g faina tip 650
200 g zahar tos fin
2 oua
8 linguri apa de portocal sau suc de portocale
4 linguri ulei de masline extravirgin
putina sare
coaja de la doua portocale
si
lapte pentru uns barcutele inainte de a le coace
Ouale, se mixeaza cu zaharul,pana cand se albesc.
Se adauga apoi uleiul,apa de portocal, sau sucul de portocale, sarea, coaja de portocala si la final faina . Se omogenizeaza si se framanta un aluat elastic, nelipicios. Daca nu se leaga,puteti adauga putina apa.Daca este prea moale, mai puteti adauga putina faina. Aluatul se lasa in repaos o ora. Apoi l-am pus pe masa, i-am dat o forma rotunda si l-am taiat in felii ca pe un tort.
Fiecare felie se ruleaza in forma unui trabuc lung, cu diametrul de 2-3 cm.
Se taie apoi ruloul in bastonase de 12 cm.
Bastonasele se ascutesc la capete. Le dam forma unor barcute, iar cu ajutorul unui cutit le taiem pe lungime.
Se coc in tavi unse cu unt sau pe hartie de copt 15-20 de minute, la 180 de gade Celsius. Sunt gata cand incep sa se aureasca la varfuri si pe dos.
Inainte de a le pune la copt, le pensulam cu putin lapte .
Daca le doriti mai bronzate,le puteti pune in ultimele 10 minute de copt, la 140 de grade, pe functia grill a cuptorului.
In prima zi sunt sunt moi,dar pana doua zi se intaresc ca niste grisine. Gustul si aroma lor, sunt grozave.
Pofta buna !
http://povesticulinare.blogspot.com/
#2
Postat 26 January 2013 - 10:51 PM
#3
Postat 27 January 2013 - 01:12 AM
Eataly, la 26 January 2013 - 10:51 PM, a spus:
Ce urmeaza ?
O prajitura austriaca, de la Sissi citire .
Eu am pus in mijlocul barcutelor un pic de gem de caise si le-am mancat langa o cana de lapte.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#4
Postat 27 January 2013 - 01:20 AM
Multumesc, Pisco!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#5
Postat 27 January 2013 - 10:41 AM
Maya, la 27 January 2013 - 01:20 AM, a spus:
Multumesc, Pisco!
Pentru varianta sarata se poate inlocui sucul de portocale cu apa sau lapte,iar in loc de coaja de portocale,ar merge perfect oregano sau cimbru.Daca nu mai punem zahar, mai jonglam un pic cu uleiul de masline si cu faina, eventual un pic de unt.
Apoi in interior,o crema de branza,masline, somon, icre, pasta de peste, ca tot e... barca.
Trebuie musai incercat .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#7
Postat 27 January 2013 - 12:31 PM
#9
Postat 28 January 2013 - 12:31 PM
stella, la 27 January 2013 - 10:58 AM, a spus:
Ellani, la 27 January 2013 - 12:31 PM, a spus:
Va astept cu rezultatul .
Sa vad care-si ia prima avant.
Adriana, la 27 January 2013 - 11:44 PM, a spus:
Merci .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#10 Guest_Gelutza_*
Postat 28 January 2013 - 06:40 PM
#11
Postat 29 January 2013 - 09:10 AM
Gelutza, la 28 January 2013 - 06:40 PM, a spus:
Textura lor este destul de dura.
Ca doar sunt biscuti .
Ar trebui facute mai mici si mai subtiri ,ca sa dea bine umpluti .
Incercati intai varianta asta dulce ,portocaloasa, sa va dati mai bine seama cum... devine chestia .
http://povesticulinare.blogspot.com/