Forum Culinar: Tarta cu crème brûlé - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tarta cu crème brûlé catifelată, fină

#1 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 29 March 2010 - 10:05 AM

Am început să fac tipul acesta de tartă acum vreo 2 ani, intre timp am tot rafinat-o până am ajuns la următoarea variantă. E atât de bună că nu puteți crede...pe bune, e asa fina si catifelată, dulce doar cat trebuie sa fie un desert ca sa nu te mai poti satura de el!




Imagine atasata: monthly_03_2010/post-44-126984952934.jpg


Pentru aluatul fraged:

210 g făină
50 g zahăr pudră
110 g unt moale
1 ou
1/4 linguriță sare
1/4 linguriță praf copt
*

* notă: în aluatul fraged se poate pune o cantitate infimă de praf de copt, nu cu scopul de agent de creștere ci ca agent de afânare, astfel aluatul fraged devine și mai fraged




Pentru cremă:

5 gălbenușe
50 g zahăr
400 ml smântână dulce (pentru frișcă)
100 ml lapte
1 baton vanilie


Pentru a prepara aluatul, bateți untul moale cu zahărul până e cremos, apoi adăugați oul și bateți până la încorporare. Adăugați făina amestecată cu sarea și praful de copt. Amestecați cu mâna doar până ce aluatul se adună și puteți forma o bilă. Nu frământați! Înveliți bila de aluat în folie de plastic și dați-o la frigider cel puțin 1/2 oră. Apoi întindeți o foaie din aluat și tapetați cu ea o formă de tartă (sau tort) de 24 cm în diametru, pe care ați uns-o cu unt și ați tapetat-o cu făină.

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-44-126984955346.jpg


Împungeți aluatul cu furculița, acoperiți-l cu o bucată de hârtie de copt pe care ați mototolit-o înainte (devine mai maleabilă astfel) și puneți deasupra o greutate (boabe de orez sau fasole).

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-44-126984955831.jpg


Dați la cuptorul încins la 180 grade timp de 20-25 minute, având grijă să scoateți hârtia de copt și greutatea după 10-15 minute.

Pentru a prepara crema, încălziți laptele și smântâna pentru frișcă. Despicați batonul de vanilie, scoateți semințele și puneți-le în smântână, ca și batonul și infuzați 20 minute, îndepărtați apoi batonul.

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-44-126984956156.jpg


Frecați gălbenușurile cu zahărul până se albesc apoi adăugați treptat smântâna, amestecând până la încorporare.


Imagine atasata: monthly_03_2010/post-44-126984956466.jpg



Când blatul e copt turnați în el crema și mai lăsați la cuptor pentru 30-35 minute.
Imagine atasata: monthly_03_2010/post-44-126984956753.jpg



Scoateți tarta și lăsați-o să se răcească complet. Înainte de servire presărați pe suprafața tartei câteva linguri de zahăr și caramelizați-l cu ajutorul unei torțe cu gaz sau punând tarta direct sub griller-ul cuptorului la temperatură mare cîteva minute.
Imagine atasata: monthly_03_2010/post-44-126984957305.jpg



Este de preferat să caramelizați zahărul cu puțin timp înainte de servire, sau în orice caz să păstrați apoi tarta într-un loc uscat, fară umiditate mare, altfel condensul de apă va topi stratul de zahăr (deci nu frigider!).
Imagine atasata: monthly_03_2010/post-44-126984953716.jpg

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-44-126984985323.jpg

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-44-126984954964.jpg







Take a walk on the wild side...

artizan

#2 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,061
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 29 March 2010 - 10:24 AM

Interesanta idee, presupun ca se potrivesc bine gusturile date de crocantetea aluatului cu moliciunea cremei, trebuie sa o incerc ca sa-mi dau seama. Foarte foarte faina!

#3 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 29 March 2010 - 10:28 AM

Vezi postareaAdriana, la 29 March 2010 - 10:24 AM, a spus:

Interesanta idee, presupun ca se potrivesc bine gusturile date de crocantetea aluatului cu moliciunea cremei, trebuie sa o incerc ca sa-mi dau seama. Foarte foarte faina!


Adriana, ai ghicit perfect, crema e atat de fina si e completata perfect de biscuitele crocant. Imagine postata
Take a walk on the wild side...

artizan

#4 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,061
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 29 March 2010 - 10:33 AM

Vezi postareaKikenHana, la 29 March 2010 - 10:28 AM, a spus:

Adriana, ai ghicit perfect, crema e atat de fina si e completata perfect de biscuitele crocant. Imagine postata

Atunci m-ai convins :floare:

#5 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 29 March 2010 - 11:57 AM

Hana salivez la asa foto,noroc,ca am tort(e cumparat ca am fost ocupata,ma duc sa halesc o felie...)

#6 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 29 March 2010 - 09:30 PM

Cred ca e grozava combinatia!
:biggrin:
raluca elena

#7 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 29 March 2010 - 09:47 PM

O sa raman fara wow-uri daca mai faceti asa bunatati :P
Crema de zahar ars e superba si simpla, daramite innobilata cu cremozitatea smantanii si fragezimea blatului :)
Felicitari, Andrada!!!
Imagine postata

#8 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 29 March 2010 - 09:58 PM

Vezi postareaGeany, la 29 March 2010 - 11:57 AM, a spus:

Hana salivez la asa foto,noroc,ca am tort(e cumparat ca am fost ocupata,ma duc sa halesc o felie...)



Cam "subtire" substitut Imagine postata. Multumesc.

Vezi postarearaluca elena, la 29 March 2010 - 09:30 PM, a spus:

Cred ca e grozava combinatia!
:)



E grozava!Imagine postata

Vezi postareaOlgutza, la 29 March 2010 - 09:47 PM, a spus:

O sa raman fara wow-uri daca mai faceti asa bunatati ;)
Crema de zahar ars e superba si simpla, daramite innobilata cu cremozitatea smantanii si fragezimea blatului :P
Felicitari, Andrada!!!


Ei, poate gasesti si tu pe undeva o super-oferta la wow-uri si-ti faci o reaprovizionare Imagine postata
Take a walk on the wild side...

artizan

#9 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 30 March 2010 - 11:15 AM

Irezistibila, ce mai! :toothy9;

#10 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 30 March 2010 - 02:32 PM

Ce idee faina.Arata super si foarte artistic decorul cu zaharul ars! :toothy9;
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#11 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 01 April 2010 - 06:06 PM

Ce bineeeeeeeeeee arata... nu mai zic nimic, daca ar fi sa fac toate bunatatile care le faceti voi m-as face cat casa (nu ca nu as fi deja)... Daaaar, odata si-odata tot am sa-mi incerc norocul in bunatatea asta de tarta. Sorina
Sorina

#12 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 06 April 2010 - 11:44 PM

Yumiii, ce-as mai rontai din caramel... sa-l simt cum mi se-ncleiaza dintii-n el! :biggrin:

#13 Useril este offline   alinacismas 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 22
  • Inregistrat: 16-February 10

Postat 08 April 2010 - 12:25 PM

Vezi postareaFoxyy, la 06 April 2010 - 11:44 PM, a spus:

Yumiii, ce-as mai rontai din caramel... sa-l simt cum mi se-ncleiaza dintii-n el! :hug:

CE IMI PLACE MIXERUL TAU... DE UNDE IL AI....SI CAT O FOST...????

#14 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 10 April 2010 - 08:34 AM

Vezi postareaEataly, la 30 March 2010 - 11:15 AM, a spus:

Irezistibila, ce mai! :o



Daaa....Imagine postata

Vezi postareaMaya, la 30 March 2010 - 02:32 PM, a spus:

Ce idee faina.Arata super si foarte artistic decorul cu zaharul ars! :)



Mersi Imagine postata

Vezi postareasorinadaniela, la 01 April 2010 - 06:06 PM, a spus:

Ce bineeeeeeeeeee arata... nu mai zic nimic, daca ar fi sa fac toate bunatatile care le faceti voi m-as face cat casa (nu ca nu as fi deja)... Daaaar, odata si-odata tot am sa-mi incerc norocul in bunatatea asta de tarta. Sorina



Chiar merita sa o faci...e asa buna si fina..

Vezi postareaFoxyy, la 06 April 2010 - 11:44 PM, a spus:

Yumiii, ce-as mai rontai din caramel... sa-l simt cum mi se-ncleiaza dintii-n el! :)



Pai eu ti-am zis, te astept sa sari gardul Imagine postata

Vezi postareaalinacismas, la 08 April 2010 - 12:25 PM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 06 April 2010 - 11:44 PM, a spus:

Yumiii, ce-as mai rontai din caramel... sa-l simt cum mi se-ncleiaza dintii-n el! :)

CE IMI PLACE MIXERUL TAU... DE UNDE IL AI....SI CAT O FOST...????



Mi l-am luat de la Bilancia acuț mai bine de un an si m-a costat 1400 lei
Take a walk on the wild side...

artizan

#15 Useril este offline   kira 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 07-March 10

Postat 11 April 2010 - 03:26 PM

Kiken, nu-mi mai iau ochii de la tarta! as manca in nestire...

#16 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 12 April 2010 - 12:56 PM

Vezi postareaKikenHana, la 10 April 2010 - 08:34 AM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 06 April 2010 - 11:44 PM, a spus:

Yumiii, ce-as mai rontai din caramel... sa-l simt cum mi se-ncleiaza dintii-n el! :floare:


Pai eu ti-am zis, te astept sa sari gardul Imagine postata



Acu'-mi zici? Abia am trecut de tine! Ma rog, cam pe departe. :floare: Da' abia m-am intors in nemtia, asa ca lasam saritu' gardului pe la vara! :floare:

#17 Useril este offline   cricket 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 49
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationIasi

Postat 13 April 2010 - 10:47 PM

Am facut-o duminica, cam in graba ca era tarzior, aluatul nu reuseam sa-l mai dezlipesc de pe masa, hartie de copt, maini, etc... dar nu a contat. a fost super delicioasa, am mancat mai mult de jumatate noi astia mari pe la 11 noaptea (copilu' o zis ca data viitoare sa-i fac tarta fara crema ca lui ii place doar blatul :lol:).

si a 2 zi a fost la fel de buna, poate mai buna, desi mi-e greu sa fac comparatii, se stabilizase crema mai sigur. n-am mai ars zahar pe deasupra, nici poze n-am, dar trebuia sa-i multumesc Hanei pt reteta asta fabuloasa. :)

#18 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 18 April 2010 - 08:34 PM

Vezi postareacricket, la 13 April 2010 - 10:47 PM, a spus:

Am facut-o duminica, cam in graba ca era tarzior, aluatul nu reuseam sa-l mai dezlipesc de pe masa, hartie de copt, maini, etc... dar nu a contat. a fost super delicioasa, am mancat mai mult de jumatate noi astia mari pe la 11 noaptea (copilu' o zis ca data viitoare sa-i fac tarta fara crema ca lui ii place doar blatul =))).

si a 2 zi a fost la fel de buna, poate mai buna, desi mi-e greu sa fac comparatii, se stabilizase crema mai sigur. n-am mai ars zahar pe deasupra, nici poze n-am, dar trebuia sa-i multumesc Hanei pt reteta asta fabuloasa. :scratch:


Ma bucur că v-a plăcut. Când întinzi aluatul înfăinează bine suprafața pe care lucrezi ca să nu se lipească, sau întinde-l pe hârtie de copt Imagine postata
Take a walk on the wild side...

artizan

#19 Useril este offline   justy 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 25
  • Inregistrat: 03-May 10

Postat 03 May 2010 - 09:16 AM

kiken, jos palaria. :)

doar scula aia de ars zaharu' imi mai lipseste..

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi