Caracatita in ulei
#1
Postat 03 February 2010 - 10:30 AM
Friptura merita si aici un locsor, Adriana, cand o aduci?O friptura care ma scoate des din incurcatura, ca e pe cat de buna, se mai face si singura acolo , in pace!Deci iti dedic caracatita mea in ulei.
Mare mi-a fost mirarea cand am descoperit ca si caracatita se face asa.Eu am avut de ales intre o caraacatita de un kil jumatate si una de doua kile.Am ales prima varianta.
Am spalat-o bine.Am uscat-o bine , am pus-o intr-o oala am acoperit-o cu ulei de masline, dar nu extra virgin.In ulei am pus trei , patru catei de usturoi.Oala am pus-o pe gratarul din fonta si la foc mic, neacoperita.Cand o intepati cu cutitul si cutitul intra usor e gata! La mine aproape 4 ore, ca individul era mare.
Aici era deja copt .
Eu l-am sevit intr-o salata calda cu cartofi.
Diferenta dintre unul fiert si copt asa , e mare :isi pastreaza mult mai mult gustul si culoarea, aroma de ulei si usturoi.In plus nu-mi mai umple bucataria de miros.
Usturoiul cand l-am scos era alb .Uleiul nu trebuie sa fiarba , sa clocoteasca, trebuie sa ramana calm si nemiscat!
#2
Postat 03 February 2010 - 12:15 PM
O sa refac friptura si o sa aduc si aici
Bravissima
#3
Postat 03 February 2010 - 12:40 PM
#4
Postat 03 February 2010 - 12:46 PM
Adriana, la 03 February 2010 - 12:15 PM, a spus:
O sa refac friptura si o sa aduc si aici
Bravissima
Daaa,adu friptura ca eu am adus caracatita! Numai ca uleiul eu il arunc.Am o fixatie, de fapt mai multe.
laura_lala, la 03 February 2010 - 12:40 PM, a spus:
Ba da merge , daca ai o oala cu fundul mai gros.Important ca uleiul nu prajeste , fierbe.E bun rau facut asa , parca-i friptura de caracatita.
#5
Postat 03 February 2010 - 07:22 PM
cat despre ulei faci bine sa il arunci , oricum este mult ,doar nu o sa-l tii ca sa condimentezi o salata cu 3 picaturi ori max. sa faci in ea piftelutele cu ton daca tot nu a ajuns la temperaturi ridicate .
#6
Postat 03 February 2010 - 09:04 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#7
Postat 04 February 2010 - 09:35 AM
Nicoleta, la 03 February 2010 - 07:22 PM, a spus:
Multumesc , Nicoleta!
Maya, la 03 February 2010 - 09:04 PM, a spus:
Pai nu-i obligatoriu mare, pescaria mea mai avea doua si l-am ales pe cel mai mic.Cu cat e mai mic, cu atat se face mai repede.Duar ca se strange de ramane putin din el.Eventual doi mai mici.Pe noi ne-a cucerit total , e de o bunatate....A mancat si Manu!
#8
Postat 04 February 2010 - 01:35 PM
Roxana Anca
#9
Postat 04 February 2010 - 01:43 PM
Eataly, la 03 February 2010 - 12:46 PM, a spus:
Pe asta trebuie musai sa o comit, eu unul nu preparam caracatita pîna acum decît în salata sau pané, dar reteta ta ma inspira teribil. Multumax, Eataly
#10
Postat 04 February 2010 - 01:45 PM
Roxana Anca
#11
Postat 04 February 2010 - 01:56 PM
Roxana Anca
#12
Postat 04 February 2010 - 02:03 PM
#13
Postat 04 February 2010 - 02:20 PM
Roxana Anca, la 04 February 2010 - 01:35 PM, a spus:
Roxana Anca
Daca as avea Slow.C , Da, ar fi mai bine!
Alexandru, la 04 February 2010 - 01:43 PM, a spus:
Cu placere!
Pané? Trebuie sa incerc si eu!
Adriana, la 04 February 2010 - 02:03 PM, a spus:
Mai ales ca al meu avea "botul" mai mare decat tentaculele-lelele.Pentru ca alea se strang mult la copt, botul ramane destul de intact.As arunca un bun 70%!
#14
Postat 04 February 2010 - 02:22 PM
Roxana Anca
#15
Postat 04 February 2010 - 08:40 PM
#16
Postat 04 February 2010 - 08:43 PM
#17
Postat 04 February 2010 - 10:15 PM
Mai tineti minte friptura in ulei a Adrianei?
Excelenta pare caracatita facuta asa, felicitari
Insa friptura Adrianei, pana o posteaza ea si aici, o poti povesti pe scurt pentru mine? Te rog mult de tot. Sau poate ai un link...
Multumesc
#18
Postat 04 February 2010 - 10:23 PM
[/quote]
Pane nu am facut niciodata, nici nu am mancat
Insa eu stiu un alt fel de preparare, care mi se pare nemaipomenit:
O caracatita mare, de peste 1kg, curatata si spalata bine se pune intr-o cratita cu fundul mai gros. Se adauga o ceasca de ulei foarte bun de masline, o ceasca de vin de calitate, putin oregano si se lasa pe foc mic.
Caracatita lasa atata apa cat e nevoie pentru preparare, apa gata sarata, deci nu mai trebuie adaugat niciun strop(uneori e chiar putinn cam sarata, n-am inteles niciodata de unde vine diferenta...)
Daca caracatita e mare, mai trebuie intoarsa, ca sa se cuprinda bine si pe o parte si pe alta.
Cand e .. al dente, ca sa zic asa, se taie in bucati si se lasa in continuare sa fiarba, pana scade sosul suficient si ea este deja moale.
Se da deoparte, se stropeste cu otet bun, dupa gust, si se lasa sa se raceasca.
Se mananca ca aperitiv, rece si este DEMENTIALA.
Preparat din Creta
#19
Postat 04 February 2010 - 11:02 PM
redivivus, la 04 February 2010 - 10:15 PM, a spus:
Insa friptura Adrianei, pana o posteaza ea si aici, o poti povesti pe scurt pentru mine? Te rog mult de tot. Sau poate ai un link...
Multumesc
Pîna una alta,uite aici: http://mayas-esprit....ura-n-ulei.html
am postat-o pe blog cu cîtiva ani in urma.Originala prevede carne de vita din pulpa,dar scrie asta si acolo,te descurci tu
Iese excelenta cu orice fel de carne.Eu ador friptura asta,de fapt la toata familia-motani inclusiv,toti iubim friptura asta.
E sigurul mod de a face o bucata de cotlet sa nu fie sec.Grazie,Adriana
Eataly,cum crezi ca ar trebui procedat daca în loc de animale mari,as folosi mici...de exemplu..asa o oala de caracatite?
Ar trebui sa reduc timpul la jumate..sau sa probez..sau ..ce idee imi dai? Ca îmi surîde prepararea asa,dar mi-ar place animale mai mici...
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#20
Postat 04 February 2010 - 11:23 PM
Maya, la 04 February 2010 - 11:02 PM, a spus:
redivivus, la 04 February 2010 - 10:15 PM, a spus:
Insa friptura Adrianei, pana o posteaza ea si aici, o poti povesti pe scurt pentru mine? Te rog mult de tot. Sau poate ai un link...
Multumesc
Pîna una alta,uite aici: http://mayas-esprit....ura-n-ulei.html
am postat-o pe blog cu cîtiva ani in urma.Originala prevede carne de vita din pulpa,dar scrie asta si acolo,te descurci tu
Iese excelenta cu orice fel de carne.Eu ador friptura asta,de fapt la toata familia-motani inclusiv,toti iubim friptura asta.
E sigurul mod de a face o bucata de cotlet sa nu fie sec.Grazie,Adriana
Eataly,cum crezi ca ar trebui procedat daca în loc de animale mari,as folosi mici...de exemplu..asa o oala de caracatite?
Ar trebui sa reduc timpul la jumate..sau sa probez..sau ..ce idee imi dai? Ca îmi surîde prepararea asa,dar mi-ar place animale mai mici...
In primul rand: multumesc de ajutor
In al doilea rand, cu scuze ca ma bag in vorba asta : din experienta mea de bucatarie greceasca pot spune ca caracatita mai mare are un gust net superior celor mici, care sunt mai mult gelatinoase, ca sa nu zic ..zgarciaose )
Insa caracatita mare nici nu este greu, indelung de preparat.Reteta pe care am pus-o aici, la un comentariu al lui Alexandru, se face in vreo 20-30 minute si caracatita este exact atat cat trebuie de moale.
Incearca o data, fa-ti curaj si ai sa vezi diferenta - n-o sa mai vrei pui de caracatita!
BTW: felicitari, pe langa preparatele pe care le faci si ni le impartasesti, si pentru calitatea impresionanta a fotografiilor. Sunt coplesita inca de ...dincolo . Nu mai zic nimic de blog...