Tarta de ciocolata cremoasă, rafinată
#1
Postat 08 February 2010 - 03:55 PM
Am facut-o dupa o reteta marca Jamie Oliver, careia i-am ajustat cantitatile, intrucat cele data in original se refereau la o tarta de-a dreptul uriasa sau doua obisnuite. De asemenea pentru crema era cerut un ou, dar eu l-am inlocuit cu doua galbenusuri...si-am mai pus in plus si niste vanilie.
Pentru blat:
160 g unt
110 g zahăr tos
un praf sare
300 g făină
2 ouă
30 g cacao
coaja rasă de la o portocală
Pentru cremă:
100 ml lapte
300 ml frișcă nebătută
50 g zahar tos
1 plic zahăr vanilat
175 g ciocolată neagră
2 gălbenușuri
Pentru a prepara blatul frecați bine untul moale cu zahărul și sarea, încorporați făina cernută în prealabil cu cacaua, apoi coaja de portocală și ouăle. Amestecați ușor doar atât cât aluatul să se lege și puteți forma o bilă. Înveliți aluatul în folie de plastic și lasați-l la frigider 1 oră. Apoi îl scoateți, îl întindeți și căptușiți cu el o formă de tartă pe care ați uns-o în prealabil cu unt. Împungeți fundul tartei pe alocuri cu furculița și lasați forma la frigider înca 1/2 oră.
Între timp preparați crema. Puneți laptele, frișca și zaharul într-o cratiță și aduceți la punctul de fierbere, stingeți focul și adăugați ciocolata taiată bucăți. Folosiți ciocolată de foarte bună calitate (eu am avut cu 72% cacao).
Acoperiți cratița cu un capac și lăsați deoparte 5 minute, apoi amestecați bine până ce ciocolata s-a dizolvat complet. Într-un vas bateți gălbenușurile și încorporați-le la crema de ciocolată când s-a mai răcit.
Încingeți cuptorul la 180 grade C și coaceți aluatul 15 minute până primește aspectul de biscuite. Scoateți-l din cuptor și micșorați temperatura la 170 grade C. Turnați crema peste blat și mai dați la cuptor încă 15-17 minute.
Tarta e gata atunci când umplutura de ciocolată e fermă la suprafață, dar dacă mișcați tava tremură ușor (ca gelatina). Scoateți tarta și lăsați-o să se răcească. Umplutura se va mai întări, astfel, când o veți tăia își va păstra forma, nu va curge, dar va fi foarte moale și cremoasă.
#2
Postat 08 February 2010 - 03:59 PM
e crima cum poa' s-arate!
#3
Postat 08 February 2010 - 04:03 PM
#4
Postat 08 February 2010 - 04:10 PM
Frishca lichida cum se cheama? Sa stiu ce cumpar acu in drum spre casa
#5
Postat 08 February 2010 - 04:12 PM
#7
Postat 08 February 2010 - 04:15 PM
#8
Postat 08 February 2010 - 04:21 PM
snej, la 08 February 2010 - 04:10 PM, a spus:
Frishca lichida cum se cheama? Sa stiu ce cumpar acu in drum spre casa
Frisca lichida se cheama..frisca?! E frisca nebatura cu 30-34% grasime, o gasesti fie in cutiute de 200-250 ml, fie la un litru (de la Milli)...in functie de ce firme de lactate aveti pe acolo. Mai o gasesti si sub denumirea de smantana dulce (in carton de la Dorna). Trebuie sa gasesti in orice super/hyper-market. Da sa iei din aceea adevarata, din lapte, nu vegetala.
Foloseste orice ciocolata vrei, doar sa fie de buna calitate, altfel risti sa nu se inchege crema. Daca folosesti ciocolata cu mai putin de 50% cacao, mai pune un galbenus la crema. Eu zic sa folosesti jumi-juma, o parte ciocolata amaruie, oparte cu lapte. De asemenea, daca folosesti o ciocolata dulce, nu amaruie, redu din cantitatea de zahar. Cu zaharul se poate jongla, inainte sa torni crema in crusta gust-o si daca vrei sa fie mai dulce, mai scapa vreo 2 linguri de zahar. Succes!
#9
Postat 08 February 2010 - 04:25 PM
mona, la 08 February 2010 - 04:13 PM, a spus:
Parca-i simt gustul !
Multumim de reteta,Hana
Cu placere
mamistef, la 08 February 2010 - 04:15 PM, a spus:
...stii cum e vorba aia, cura de slăbire începe întotdeauna în aceeași zi: mâine!
#10
Postat 08 February 2010 - 04:31 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#11
Postat 08 February 2010 - 04:35 PM
KikenHana, la 08 February 2010 - 04:21 PM, a spus:
snej, la 08 February 2010 - 04:10 PM, a spus:
Frishca lichida cum se cheama? Sa stiu ce cumpar acu in drum spre casa
Frisca lichida se cheama..frisca?! E frisca nebatura cu 30-34% grasime, o gasesti fie in cutiute de 200-250 ml, fie la un litru (de la Milli)...in functie de ce firme de lactate aveti pe acolo. Mai o gasesti si sub denumirea de smantana dulce (in carton de la Dorna). Trebuie sa gasesti in orice super/hyper-market. Da sa iei din aceea adevarata, din lapte, nu vegetala.
Foloseste orice ciocolata vrei, doar sa fie de buna calitate, altfel risti sa nu se inchege crema. Daca folosesti ciocolata cu mai putin de 50% cacao, mai pune un galbenus la crema. Eu zic sa folosesti jumi-juma, o parte ciocolata amaruie, oparte cu lapte. De asemenea, daca folosesti o ciocolata dulce, nu amaruie, redu din cantitatea de zahar. Cu zaharul se poate jongla, inainte sa torni crema in crusta gust-o si daca vrei sa fie mai dulce, mai scapa vreo 2 linguri de zahar. Succes!
Bine, mi-am facut deja listuta. O sa caut si fisca lichida. Pana acum folosesm doar smantana grasa pentru frishca. Niciodata nu am facut cu lichida si nu stiam ce sa iau sa iasa. Azi am de sarbatorit vreo 4 ani de trai in comun cu jumatatea mea mai buna si tarta asta e cum nu se poate mai nimerita
Merci de explicatii
#12
Postat 08 February 2010 - 04:43 PM
Pentru mine,definitiv prea ciocolatoasa...dar arata de-mi vine sa lesin!Perfect arata! Respectele mele!La fel si prezentarea,imaginile.Totul este wow!
[/quote]
Multumesc Maya, sunt flatata, cred ca am rosit toata
[/quote]
[/quote]
Bine, mi-am facut deja listuta. O sa caut si fisca lichida. Pana acum folosesm doar smantana grasa pentru frishca. Niciodata nu am facut cu lichida si nu stiam ce sa iau sa iasa. Azi am de sarbatorit vreo 4 ani de trai in comun cu jumatatea mea mai buna si tarta asta e cum nu se poate mai nimerita
Merci de explicatii
[/quote]
snej, foloseste exact ce ai mai folosit...smantana grasa (dulce) e exact aceeasi chestie ca frisca lichida, doar ca asta ultima e mai lichida de obicei. Iti trebuie smantana din care de obicei bati frisca
P.S. Felicitari si la multi ani! Multa iubire si sanatate!
#13
Postat 08 February 2010 - 04:47 PM
#16
Postat 08 February 2010 - 06:50 PM
o placere s-o privesti ,si un triumf sa poti gusta o bucatica
foarte rafinata tarta ta kiken-hana!
#17
Postat 08 February 2010 - 07:11 PM
Geany, la 08 February 2010 - 05:24 PM, a spus:
Multumesc
Nico-Vya, la 08 February 2010 - 06:50 PM, a spus:
o placere s-o privesti ,si un triumf sa poti gusta o bucatica
foarte rafinata tarta ta kiken-hana!
Asa-i, asa-i...catifelata
#18
Postat 08 February 2010 - 07:26 PM
#19
Postat 08 February 2010 - 10:32 PM