Faguri (fursecuri cu forma)
#1
Postat 03 March 2010 - 11:39 PM
Avem nevoie de:
3-5 oua (depinde de marime)
1 cana zahar
1 cana ulei
faina cat cuprinde
esente (rom, vanilie)
coaja rasa de lamaie si portocala
bicarbonat de amoniu + lapte
Intr-o cratita se pun: ouale, zaharul, esentele, coaja rasa de lamaie si portocala. Alaturi am pozat cana cu ulei. Nu importa prea tare marimea canii, dar trebuie sa se foloseasca aceeasi unealta pentru zahar si pentru ulei. Cana de ceai, normala, cam 250 - 300 ml.
Pregatim amoniacul (se stinge cu lapte):
Am pus amoniacul si laptele putin pe plita, cat sa se stinga praful si imediat s-a facut spuma:
Am turnat cana de ulei in cratita, am adaugat ceva faina si amoniacul stins:
Se framanta totul si se adauga faina rand pe rand, pana rezulta un aluat nelipicios:
Se pune forma de faguri pe plita, sa se-ncinga. Facem din aluat bilute de diferite marimi si le punem pe forma, apoi presam bine:
Se invarte forma rapid, altfel se parlesc prea tare:
Bilute mai mari (ca sa nu zic biloaie... ):
Si pe verso:
Dupa ce-am terminat de facut fagurii, am pregatit crema. Avem nevoie de:
1 pahar lapte
1 pahar zahar
2 oua
2 linguri faina
2 linguri cacao
1 pachet de unt
esente
optional: nuca macinata
Se amesteca toate ingredientele, in afara de unt, apoi se pun la fiert.
Dupa ce s-a ingrosat crema, se amesteca cu 1 pachet de unt.
Se poate pune si nuca taiata. O parte din faguri i-am umplut cu crema simpla, iar apoi am pus nucile si am terminat de umplut prajiturelele.
Pentru ca mie mi-a nazarit chelia ca vrea niste glazura, am facut!
50 g ciocolata
1 lingura cacao
1 1/2 linguri zahar
25 g unt
2 linguri cu lapte
Am topit ciocolata, apoi am amestecat-o cu zahar si cacao, am pus untul si am dat cratita pe foc, sa se topeasca zaharul si sa se omogenizeze crema.
Cand s-a ingrosat, am adaugat laptele si-am amestecat totul, pe foc mic:
Am dat deoparte cand mi-a placut consistenta.
#2
Postat 03 March 2010 - 11:59 PM
Pe altii am presarat nuca macinata, ori zahar pudra:
Detaliu:
O parte din prajiturele le-am folosit la Tortul de portocale, altele le-am papat asa cum se vede in pozele de mai sus. Bune rau!
#3
Postat 04 March 2010 - 12:32 AM
Foxyy, la 03 March 2010 - 11:59 PM, a spus:
Detaliu:
O parte din prajiturele le-am folosit la Tortul de portocale, altele le-am papat asa cum se vede in pozele de mai sus. Bune rau!
Foxyy, am forma de fagure, dar din aceea pentru waffle patrate, electrica. Oare or merge facute la ea? Ca tare i-as face piciului maine seara. Multumesc pentru reteta
#4
Postat 04 March 2010 - 09:05 AM
#5
Postat 04 March 2010 - 01:31 PM
Bunny, la 04 March 2010 - 12:32 AM, a spus:
Foxyy, la 03 March 2010 - 11:59 PM, a spus:
Detaliu:
O parte din prajiturele le-am folosit la Tortul de portocale, altele le-am papat asa cum se vede in pozele de mai sus. Bune rau!
Foxyy, am forma de fagure, dar din aceea pentru waffle patrate, electrica. Oare or merge facute la ea? Ca tare i-as face piciului maine seara. Multumesc pentru reteta
Bunny, nu stiu ce sa-ti zic, poti sa-ncerci cu o tura, sa vezi daca-ti convine consistenta lor. Daca nu, le faci fursecuri si le coci la cuptor, macar nu prapadesti bunatate de aluat! Pentru waffle, cred ca ar trebui un aluat mai molicel, dar e doar o impresie de-a mea, n-am facut niciodata asa ceva.
O alta idee ar fi sa insiropezi prajiturelele, daca-s prea tari. La mine s-au inmuiat de la crema, dar nu erau la fel de moi sau elastice precum waffele din comert! Oricum, nici scandura nu-s! Te astept cu impresii!
#6
Postat 04 March 2010 - 01:35 PM
Geany, la 04 March 2010 - 09:05 AM, a spus:
Draga mea, dar forma de faguri ce-ai vazut-o in pozele mele e taman din aia de se pune pe flacara! Numa' ca aici eu am plita electrica, mai rarut cu gazu' la nemti! Acasa la ai mei, pun masinaria pe foc si ies la fel de bune prajiturelele!
Forme de nuci avem si noi, da'-s un pic altfel: jumatati de nuci, individuale si se baga la cuptor, nu se tin pe flacara! Aluatul e la fel ca asta de faguri, numai ca mai pun in compozitie cacao (vreo 2-3 linguri, dupa ureche) si nuci (la fel, dupa chef!). Ia incearca sa scoti la lumina formele tale, sa faci macar o parte din compozitie s-apoi revii cu impresii, da?
Daca-i musai sa arunci formele, anunta-ma, sa stau sub geam!
#7
Postat 04 March 2010 - 01:42 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#8
Postat 04 March 2010 - 01:48 PM
#9
Postat 04 March 2010 - 02:01 PM
Foxyy, la 04 March 2010 - 01:35 PM, a spus:
Geany, la 04 March 2010 - 09:05 AM, a spus:
Draga mea, dar forma de faguri ce-ai vazut-o in pozele mele e taman din aia de se pune pe flacara! Numa' ca aici eu am plita electrica, mai rarut cu gazu' la nemti! Acasa la ai mei, pun masinaria pe foc si ies la fel de bune prajiturelele!
Forme de nuci avem si noi, da'-s un pic altfel: jumatati de nuci, individuale si se baga la cuptor, nu se tin pe flacara! Aluatul e la fel ca asta de faguri, numai ca mai pun in compozitie cacao (vreo 2-3 linguri, dupa ureche) si nuci (la fel, dupa chef!). Ia incearca sa scoti la lumina formele tale, sa faci macar o parte din compozitie s-apoi revii cu impresii, da?
Daca-i musai sa arunci formele, anunta-ma, sa stau sub geam!
Haii ma foxule,ia uite astea sunt...
Sunt sigura ca se fac pe flacara de la aragaz,pot sa jur cu mana(aproape )pe inima,cozile se infileteaza si merg la amandoua forme,maica-mea le avea de ani de zile dar s-a pierdut reteta,nu au ca sa zic ''pozitiv si negativ''sunt numai formele ''gaurele''
Tu ce crezi??
pfuaii cei fac lu' barbat'miu cica sa le arunce....
Da daca aude ca stai tu sub' geam s-ar putea ca stiu toti ai mei de tine,ala micu zice:''fosii'fosiii"ca-i zic eu ca mami vb. cu foxy
Iar sotu mai stie de Maya ca zice mereu hai ca te las si pe tine putin vezi ce mai zice Maya(asa zice el la forum...)
#10
Postat 04 March 2010 - 02:11 PM
Geany, la 04 March 2010 - 02:01 PM, a spus:
Sunt sigura ca se fac pe flacara de la aragaz,pot sa jur cu mana(aproape )pe inima,cozile se infileteaza si merg la amandoua forme,maica-mea le avea de ani de zile dar s-a pierdut reteta,nu au ca sa zic ''pozitiv si negativ''sunt numai formele ''gaurele''
Tu ce crezi??
pfuaii cei fac lu' barbat'miu cica sa le arunce....
Da daca aude ca stai tu sub' geam s-ar putea ca stiu toti ai mei de tine,ala micu zice:''fosii'fosiii"ca-i zic eu ca mami vb. cu foxy
Iar sotu mai stie de Maya ca zice mereu hai ca te las si pe tine putin vezi ce mai zice Maya(asa zice el la forum...)
In locu' tau io n-as mai sta pe ganduri! Pune formele pe foc, sa se-ncinga bine, apoi le lasi sa se raceasca, le speli si iar le-ncingi - astfel le cureti! In mod normal, nu trebuie pus ulei, pentru ca aluatul este destul de uleios si nu se prind de forma, dar, pentru ca e prima oara dupa un car de ani (cel putin asa ai zis) cand folosesti iar formele, e bine sa le speli (sa se duca orice urma de ulei ranced) si pui un pic de ulei in forme, cat sa se-ntinda peste tot, incingi formele si pui aluatul! N-o sa se prinda nici un pic!
Forma mea de faguri e noua, am luat-o in decembrie din piata (cand am fost acasa) si abia aici am pus-o la treaba! Am procedat astfel: spalat bine, incins, spalat bine, pus iar pe plita, turnat putin ulei, curatat, incins din nou, ulei si apoi aluat. Io poate-am cam exagerat, da' era prima oara cand am folosit forma si n-aveam chef sa se lipeasca aluatul ori sa inghit cine stie cate prafuri! Asa ca am curatat-o bine de tot!
Pe unde ziceai ca stai? Ca sa stiu sub ce geamuri sa ma prezint! Desi, iti garantez io: in momentul in care fac fursecuri din astea (fie ciuperci, fie nuci ori ce alte ciupercute mai ai), sotioru' din dotare o sa faca precum trenu' daca-i zici ca vrei sa arunci formele! Parol!
#12
Postat 04 March 2010 - 02:35 PM
Geany, la 04 March 2010 - 02:17 PM, a spus:
Am studiat ceva mai atent formele tale, da' tot nu-mi dau seama: sunt gauri pe ambele parti? In mod normal, o parte a formei ar trebui sa fie adancita - acolo asezi aluatul, iar partea aialalta e presa, are formele iesite inspre interior, ca sa iasa fursecurile cu o oarece gaura in interior - acolo vine crema!
Daca ambele sunt adancite, tu pui in forma bile, maricele! In momentu' cand pui capacul si aluatul o sa-nceapa sa se coaca si creste, or sa ia forma in care ai asezat acele bilute, rezultand ursuleti, nuci, etc. Cu un cutitas, razui usurel marginile (ca aluatu' o sa dea nitel pe-afara, nu poti sa socotesti la marele fix!), apoi fie tai in doua si pui crema intre fursecuri, fie insiropezi putin si apoi pui crema peste, da' se cam duce farmecu' formei!
I-am scris acum unei prietene, sa-mi zica daca ea are vreo alta reteta pentru ciupercute. Maica-sa are forme, dar parca tot la fel ca mine facea prajiturelele! Cand imi raspunde, te anunt!
#13
Postat 04 March 2010 - 02:39 PM
#14
Postat 04 March 2010 - 02:48 PM
Geany, la 04 March 2010 - 02:39 PM, a spus:
Auci...
Revin cu raspunsul prietenei mele, sper sa fie la birou azi si sa aiba vreme sa-mi scrie!
#15
Postat 04 March 2010 - 03:08 PM
Foxyy, la 04 March 2010 - 02:48 PM, a spus:
Geany, la 04 March 2010 - 02:39 PM, a spus:
Auci...
Revin cu raspunsul prietenei mele, sper sa fie la birou azi si sa aiba vreme sa-mi scrie!
Eii na, chiar il crezi face misto de mine sa ma oftice....
Din cate imi amintesc eu eram mica pe-atunci(acu vreo 30 de ani) reteta de aluat era oarecum curgatoare,maica-mea nu-si mai aminteste deloc...a uitat...
Cred ca ies pline (nu vad cum are cum altfel,si apoi tavalite prin cioco si nuci,cred...nu stiu)
Chiar nu stiu ce sa fac cu formele astea.....oricum merci Foxy
Iesti o prietena de nadejde(pai cine te mai scoate de pe cojile de nuca in ziua de azi??)
#16
Postat 04 March 2010 - 03:26 PM
Geany, la 04 March 2010 - 03:08 PM, a spus:
Din cate imi amintesc eu eram mica pe-atunci(acu vreo 30 de ani) reteta de aluat era oarecum curgatoare,maica-mea nu-si mai aminteste deloc...a uitat...
Cred ca ies pline (nu vad cum are cum altfel,si apoi tavalite prin cioco si nuci,cred...nu stiu)
Chiar nu stiu ce sa fac cu formele astea.....oricum merci Foxy
Iesti o prietena de nadejde(pai cine te mai scoate de pe cojile de nuca in ziua de azi??)
Normal ca facea misto! Las' ca stiu o multime de personaje care tin in camara ori in balcoane, chiar si pe la subsol fel si fel de ustensile inutilizabile si inutile! Un var de-al meu a pastrat scheletu' metalic de la un fotoliu, ca deh, cine stie cand i-o mai trebui!!!!!!! Vara-mea n-are loc sa se-nvarta in subsolul casei din pricina obiectelor duse acolo! Si lista de omuleti si obiectele lor poate continua, asa ca... noi sa fim sanatosi!
Tot cautand pe net, pe-un forum despre copii, am gasit reteta urmatoare, pentru fursecuri cu forma (n-am pus link-ul, ca nu stiu daca-i voie; daca e permis, editez si inserez adresa de unde am luat reteta):
9 oua
9 linguri ulei
9 linguri faina
9 linguri zahar
un varf de lingurita amoniac stins cu lamaie
arome
Se bat ouale separat, se adauga zaharul si faina.
Intre timp tu incingi si forma si inainte de a pune prima transa, pui putin ulei pe ea iar apoi cu o lingurita (asta e masura la un fagure), pui aluat in forma. Eu aveam o forma dreptunghiulara si-mi intrau cate doua lingutite odata. Le puneam mai distantate spre exterior ca sa nu se lipeasca intre ele. Dupa ce le coci le umpli cu ce vrei: cu gem cu finetti cu crema facuta in casa (mai putin cremele care contin faina).
Si, la ce-s buni pretenii? Nu la scos din belele?
#17
Postat 04 March 2010 - 06:19 PM
Foxy, multumesc pt reteta... nici mama nu-si mai aducea aminte de ea... In plus ea in trecut le imprumuta de la o prietena, asa ca mie imi cam lipseste tot... Acum am reteta si cand voi merge in tara ma pun pe cautat forme...
Multumesc mult pt reteta! Sorina
#18
Postat 04 March 2010 - 06:46 PM
Nu am forme de nici un fel si inebunesc de pofta! Noua ne plac si fagurii si waffele si nucile, dar cu ce sa le facem?
Si crema cu care le-ai umplut, o cunosc! E minunata!
Stiu cumva fetele din Romania daca se pot gasi forme din astea prin targuri pe la cei care fac si tuciuri din aluminiu?
#19
Postat 04 March 2010 - 07:04 PM
claudia-andi, la 04 March 2010 - 06:46 PM, a spus:
Nu am forme de nici un fel si inebunesc de pofta! Noua ne plac si fagurii si waffele si nucile, dar cu ce sa le facem?
Si crema cu care le-ai umplut, o cunosc! E minunata!
Stiu cumva fetele din Romania daca se pot gasi forme din astea prin targuri pe la cei care fac si tuciuri din aluminiu?
Cu siguranta... cred ca acolo voi incerca prima data cand ajung acasa... Sorina
#20
Postat 04 March 2010 - 08:29 PM
sorinadaniela, la 04 March 2010 - 06:19 PM, a spus:
Foxy, multumesc pt reteta... nici mama nu-si mai aducea aminte de ea... In plus ea in trecut le imprumuta de la o prietena, asa ca mie imi cam lipseste tot... Acum am reteta si cand voi merge in tara ma pun pe cautat forme...
Multumesc mult pt reteta! Sorina
Sorina, spor la treaba!