Tort de portocale (bun rau si parfumat!)
#1
Postat 03 March 2010 - 11:59 PM
300g zahar pudra
4 portocale
4 oua
2 linguri faina
5 lingurite gelatina (noi puneam mai mult )
1/2 kg frisca
vanilie
faguri / fursecuri / biscuiti / piscoturi de sampanie
Am ras coaja de la 2 portocale si am pus-o intr-o cratita:
Peste ea am turnat laptele si vanilia si am pus totul pe foc.
Am pus gelatina intr-o cana:
Si-am topit-o cu lapte:
Cand a clocotit laptele, se da deoparte cratita si se adauga gelatina, rand pe rand, ca sa nu se branzeasca!
Separat se freaca zaharul cu galbenusurile (cu mixerul):
Eu le-am batut cu telul, pana s-au albit:
Se adauga faina si se toarna peste laptele fierbinte. Se pune cratita pe foc si se fierbe mestecand in ea. Cand se vede fundul in timp ce se invarte se da deoparte si se raceste in chiuveta sau se da la rece. Crema mea a iesit nitel cam prea scazuta, din pricina ca trebuia sa urmaresc si Dexter in acelasi timp!!!! Sa nu faceti ca mine!!!
Albusurile batute spuma se adauga peste crema:
Apoi frisca:
Separat se taie portocalele in rondele subtiri. Se unge o forma cu unt, se tapeteaza cu rondelele de portocale pe fund si lateral. Se toarna 1/3 din crema, se pune un rand de biscuiti. Eu am folosit faguri
Se toarna restul de crema si se pune inca un rand de faguri / biscuiti. Se da la rece 24h (frigider):
Se "plimba" cratita pe flacara apoi se rastoarna tortul pe platou, cu grija:
Se feliaza foarte frumos:
#2
Postat 04 March 2010 - 12:09 AM
Si ce frumos se vad feliile de portocala !
Vad ca faci chestii tot mai complicate.
Maine poimaine te vad la impletit dantela din pasta de zahar.
Bravo.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#3
Postat 04 March 2010 - 09:41 AM
Deci din galbenuse,zahar, lapte si faina asi fi facut crema fiarta,apoi la baie de aburi(adica,cana ta de exemplu pusa intr-un alt vas cu apa si pus la fiert muiata cum ai facut si tu) asi fi dizolvat gelatina si asi fi adaugat-o la crema, doar calduta(si crema si gelatina calduta)
Alt truc de-al meu ca sa nu ai surprize cu gelatina sa gasesti cine stie ce cocolos ici si colo prin tort este sa amestec gelatina dupa ce am scos-o de la bain marin si am lasat-o sa se racoreasca putin s-o amestec cu 2 linguri de frisca (batuta)
Pt. cine nu doreste cojitele de portocale prin tort,se lasa la infuzat intai cojile cu laptele cald si apoi se strecoara in felul asta ramane doar aroma.
Eu mai stiu ca gelatina se adauga intodeauna calduta la sf.dupa ce a fost dizolvata,niciodata direct pe flacara...
Foxy ai toata dragostea mea
#4
Postat 04 March 2010 - 01:24 PM
Piscotel, la 04 March 2010 - 12:09 AM, a spus:
Si ce frumos se vad feliile de portocala !
Vad ca faci chestii tot mai complicate.
Maine poimaine te vad la impletit dantela din pasta de zahar.
Bravo.
Multumesc pentru incurajari! Sper sa si reusesc sa impletesc pasta de zahar, candva...
#5
Postat 04 March 2010 - 01:40 PM
Geany, la 04 March 2010 - 09:41 AM, a spus:
Deci din galbenuse,zahar, lapte si faina asi fi facut crema fiarta,apoi la baie de aburi(adica,cana ta de exemplu pusa intr-un alt vas cu apa si pus la fiert muiata cum ai facut si tu) asi fi dizolvat gelatina si asi fi adaugat-o la crema, doar calduta(si crema si gelatina calduta)
Alt truc de-al meu ca sa nu ai surprize cu gelatina sa gasesti cine stie ce cocolos ici si colo prin tort este sa amestec gelatina dupa ce am scos-o de la bain marin si am lasat-o sa se racoreasca putin s-o amestec cu 2 linguri de frisca (batuta)
Pt. cine nu doreste cojitele de portocale prin tort,se lasa la infuzat intai cojile cu laptele cald si apoi se strecoara in felul asta ramane doar aroma.
Eu mai stiu ca gelatina se adauga intodeauna calduta la sf.dupa ce a fost dizolvata,niciodata direct pe flacara...
Foxy ai toata dragostea mea
Ma fastacesc complet!
Pai la mine nu s-a branzit crema niciodata! De aia am si zis ca se pune gelatina rand pe rand! Intr-adevar, stiam si eu ceva de genul: gelatina nu se fierbe, pentru ca se-ntampla nu-stiu-ce. Da' la tortul asta mereu am urmat procedeul descris si n-am avut niciodata nici cea mai mica problema / surpriza! Multam pentru idei, chiar o sa-ncerc sa fac asa cum ai zis tu, cu prima ocazie!
#6
Postat 04 March 2010 - 01:43 PM
Foxyy, la 04 March 2010 - 01:40 PM, a spus:
Geany, la 04 March 2010 - 09:41 AM, a spus:
Deci din galbenuse,zahar, lapte si faina asi fi facut crema fiarta,apoi la baie de aburi(adica,cana ta de exemplu pusa intr-un alt vas cu apa si pus la fiert muiata cum ai facut si tu) asi fi dizolvat gelatina si asi fi adaugat-o la crema, doar calduta(si crema si gelatina calduta)
Alt truc de-al meu ca sa nu ai surprize cu gelatina sa gasesti cine stie ce cocolos ici si colo prin tort este sa amestec gelatina dupa ce am scos-o de la bain marin si am lasat-o sa se racoreasca putin s-o amestec cu 2 linguri de frisca (batuta)
Pt. cine nu doreste cojitele de portocale prin tort,se lasa la infuzat intai cojile cu laptele cald si apoi se strecoara in felul asta ramane doar aroma.
Eu mai stiu ca gelatina se adauga intodeauna calduta la sf.dupa ce a fost dizolvata,niciodata direct pe flacara...
Foxy ai toata dragostea mea
Ma fastacesc complet!
Pai la mine nu s-a branzit crema niciodata! De aia am si zis ca se pune gelatina rand pe rand! Intr-adevar, stiam si eu ceva de genul: gelatina nu se fierbe, pentru ca se-ntampla nu-stiu-ce. Da' la tortul asta mereu am urmat procedeul descris si n-am avut niciodata nici cea mai mica problema / surpriza! Multam pentru idei, chiar o sa-ncerc sa fac asa cum ai zis tu, cu prima ocazie!
Foxule am auzit chiar de la fetele de pe aici ca s-ar putea ca insusi gelatina(chiar si aceeasi marca pe care o folosesti de obicei)sa fie proasta....
Deaia eu am o frica de gelatinaaa..ca...ala de tamaie...
#7
Postat 04 March 2010 - 01:45 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#8
Postat 04 March 2010 - 01:48 PM
#9
Postat 04 March 2010 - 07:37 PM
La asta s-ar putea sa am succes!
Foarte reusit ! Felicitari!
#10
Postat 04 March 2010 - 08:43 PM
claudia-andi, la 04 March 2010 - 07:37 PM, a spus:
La asta s-ar putea sa am succes!
Foarte reusit ! Felicitari!
Multumesc! Dupa ce-l faci, te-astept cu impresii, critici ori comentarii! Toate-s bine-venite!
#11
Postat 05 March 2010 - 10:31 AM
#12
Postat 05 March 2010 - 04:51 PM
#14
Postat 15 November 2011 - 09:08 PM
Primesti comenzi?
Mie, cel mai tare, imi place cana!
Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
#15
Postat 15 November 2011 - 09:19 PM
zoazorel, la 15 November 2011 - 09:08 PM, a spus:
Primesti comenzi?
Mie, cel mai tare, imi place cana!
Depinde de comanda... Si de cine da comanda!
In loc de vanilie poti pune rom, ca-i da un parfum frumos!
Si mie imi placea cana! Da' a ramas in nemtia, ca nu era a noastra, ci a proprietarei. Daca as gasi pe aici, as lua!