AJUTOR ! - Intrebari culinare.
#361
Postat 16 December 2012 - 04:24 PM
Mi-e frica!Tortul e de dus cadou!
Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
#362
Postat 16 December 2012 - 04:54 PM
zoazorel, la 16 December 2012 - 04:24 PM, a spus:
Mi-e frica!Tortul e de dus cadou!
Eu am facut ganajul cu Meggle si iese foarte bine.. Cantitati egale de frisca si ciocolata neagra. Infierbanti frisca, timp in care toci ciocolata bucatele. Cand frisca e la punctul de fierbere (nu trebuie sa fiarba) o iei de pe foc si adaugi ciocolata. Amesteci usor cu un tel pana se omogenizeaza, posibil sa arat mai ciudat la inceput insa pe masura ce amesteci se omogenizeaza frumos. O lasi sa se raceasca bine bine (chiar la frigider) apoi o bati cu mixerul ca pe frisca normala pana se intareste. Pentru glazura poti folosi tot ganaj insa nu il mai bati, il folosesti la temperatura camerei sau usor caldut, iar tortul sa fie rece cand ii pui glazura.
Edit: avea Adriana o glazura oglinda excelenta pe aici pe undeva
#363
Postat 16 December 2012 - 05:02 PM
nu vreau sa supar pe nimeni, da' eu n-as folosi asa ceva. are tinuta, e-adevarat, dar gustul si compozitia...nu!
#364
Postat 16 December 2012 - 05:04 PM
#365
Postat 16 December 2012 - 05:33 PM
Olguta, la 16 December 2012 - 05:04 PM, a spus:
mie asta vegetala mi se pare ca are gust de sapun, zau! la cofetarii numai de-asta folosesc.
N-am vrut sa ofensez pe nimeni, zau!
#366
Postat 16 December 2012 - 05:43 PM
moatza, la 16 December 2012 - 05:33 PM, a spus:
Olguta, la 16 December 2012 - 05:04 PM, a spus:
mie asta vegetala mi se pare ca are gust de sapun, zau! la cofetarii numai de-asta folosesc.
N-am vrut sa ofensez pe nimeni, zau!
Doamne, nu cred ca ai ofensat pe nimeni
Unde am facut eu practica foloseau naturala pentru creme/mousseuri, iar vegetala pentru mici decoruri
#367
Postat 16 December 2012 - 08:09 PM
Olgutza, mult! Am sa fac exact cum zici tu si sper sa-mi iasa si sa nu ma fac de ras! La glazura Adrianei nu ma bag.O stiu, dar la lipsa mea de talent... las-asa!.Multumesc inca odata.
Motzu, daca tu ai facut cu smantana naturala, zi si tu, ca poate ma mai incumet dac-o iesi asta.Cu de care smantana, ce, cat, cum...
Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
#368
Postat 16 December 2012 - 08:24 PM
Sa pui esenta de rom sau de vanilie sa-l faci parfumat si insiropat,mai nou mie imi place sa pun pe blat inainte de crema si un strat de gem acrisor(de portocale sau ce o fi) apoi crema ,cred ca de la Cerulina mi se trage mi s-a facut brusc dor sa fac o prajitura rapida alla je'
Oricum sunt sigura ca va iesi f. bine si va fi apreciat ,abea astept sa ne spui zoazo' cum ti-a iesit si cum a fost
Uite si pe aici http://artaculinara....ache-vs-mousse/
http://artaculinara....ucte-de-padure/
#369
Postat 16 December 2012 - 08:35 PM
Si care stiti, ziceti si reteta cu smantana naturala.Poate prind curaj! Am emotii.Daca se taie? Daca se mazareaza? Daca...Ooofff!
Sper sa fac rost de calculator si sa am si timp de poze! Oricum va zic cum a iesit!
Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
#370
Postat 16 December 2012 - 08:44 PM
zoazorel, la 16 December 2012 - 08:35 PM, a spus:
Si care stiti, ziceti si reteta cu smantana naturala.Poate prind curaj! Am emotii.Daca se taie? Daca se mazareaza? Daca...Ooofff!
Sper sa fac rost de calculator si sa am si timp de poze! Oricum va zic cum a iesit!
Zoazo' nici eu nu sunt expert dar ca sa nu se branzeasca eu stiu ca nu trebuie sa o dai in clocot,ori pui la baie de aburi ori cum eu nu am rabdare ,am pus crtaicioara cu smantana pe foc(cata smantana tot atata ciocolata amaruie bucatalita) si am amestecat,am mai dat deoparte de pe foc ,iar am mai pus tot asa,ca sa nu dea in clocot,dar sa se topeasca ciocolata,apoi se da sa se racoreasca ,se da frigider(dar si aici se verifica ,ca sa nu se intareasca prea tare ca nu mai intra lingura in ea) cand s-a ingrosat ca o crema se mixeaza...Aici eu nu am avut rabdare sa o las sa se raceasca suficient,asa ca era mai moale,am vazut mai tarziu ca ce-mi ramasese se ingrosase f. frumos!
Cam atata ma pricep si eu,mai mult nu stiu din pacate dar speram sa vina expertele sa ne mai spuna mai multe
#371
Postat 16 December 2012 - 09:50 PM
O frisca buna iese din smantana cu procent intre 30-35% grasime.
Intr-un castron uscat bine o torni si o pui la congelator pana face aschii de gheata la suprafata,dupa care incepi sa o bati cu mixerul. Cand incepe sa capete volum si sa se intareasca adauga treptat zahar pudra. Succes garantat.
Poti sa mai ai pe langa tine si un intaritor de frisca, in caz d Doamne fereste!
O alta varianta de compromis e sa folosesti in procente diferite, smantata naturala cu de asta vegetala.
Se pare totusi ca frisca cea mai buna e cea cu 30-32 % grasime, ca sa poata sa iasa si aerata....
#372
Postat 16 December 2012 - 10:00 PM
iulia nicoleta, la 16 December 2012 - 09:50 PM, a spus:
O frisca buna iese din smantana cu procent intre 30-35% grasime.
Intr-un castron uscat bine o torni si o pui la congelator pana face aschii de gheata la suprafata,dupa care incepi sa o bati cu mixerul. Cand incepe sa capete volum si sa se intareasca adauga treptat zahar pudra. Succes garantat.
Poti sa mai ai pe langa tine si un intaritor de frisca, in caz d Doamne fereste!
O alta varianta de compromis e sa folosesti in procente diferite, smantata naturala cu de asta vegetala.
Se pare totusi ca frisca cea mai buna e cea cu 30-32 % grasime, ca sa poata sa iasa si aerata....
Iulia ,Zoaza vrea sa faca crema ganache ,(stiu pt. ca ,copii pt. care vrea ea sa faca tortul nu vor frisca sunt ciocolatosi),asa ca spune-ne despre crema ganache,cum o faci tu?! ce fel de smantana folosesti?! ca zoaza doreste sa puna de la meggle ,eu nu am facut cu deaia decat frisca,nu ganaj,dar nu m-a incantat deloc(asta ca sa nu spun mai mult,sta frumos dar,la gust nu pt. ca nu are gust efectiv)
#373
Postat 16 December 2012 - 10:06 PM
Eu crescuta in Bucovina cu oala de smantana la cap sa folosesc frisca vegetala mi se pare blasfemie.
Eu stiam ca la ganache si imparte smantana in doua, nu? Jumate o faci frisca, si jumatate o amesteci pe baie-marin cu ciocolata, lasi sa se raceasca si amesteci cu frisca... sau ma insel?
#374
Postat 16 December 2012 - 10:13 PM
iulia nicoleta, la 16 December 2012 - 10:06 PM, a spus:
Eu crescuta in Bucovina cu oala de smantana la cap sa folosesc frisca vegetala mi se pare blasfemie.
Eu stiam ca la ganache si imparte smantana in doua, nu? Jumate o faci frisca, si jumatate o amesteci pe baie-marin cu ciocolata, lasi sa se raceasca si amesteci cu frisca... sau ma insel?
Aha! Eu nu am stiut, o sa retin si varianta ta ,ca mi se pare super faina eu stiam doar ca se incalzeste cata smantana atata ciocolata amaruie,se lasa la racit si apoi se mixeaza!(mai stiam varianta 2 parti smantana o parte ciocolata,dar totul incalzit,nu asa o parte batuta frisca)
De revelion la tort cred ca o sa fac asa ca si tine (o sa incorporez si o parte de frisca batuta in ea) o sa vin sa-ti spun impresii,dar sigur-sigur o sa-mi placa! Merci!
Zoazo' sper ca nu te-am ametit prea mult,scuze ca m-am bagat in discutie,dar ma interesa si pe mine mult subiectul hai ca invatam impreuna aici
#375
Postat 16 December 2012 - 10:31 PM
Acuma e si o chestiune de gusturi, mie de exemplu nu-mi plac cremele greoaie....
Meditand asupra problemei, cred ca ceea ce am scris eu mai sus e mousse de cioco si nu ganache , adica o crema mai aerata...
#376
Postat 16 December 2012 - 10:38 PM
iulia nicoleta, la 16 December 2012 - 10:31 PM, a spus:
Acuma e si o chestiune de gusturi, mie de exemplu nu-mi plac cremele greoaie....
Meditand asupra problemei, cred ca ceea ce am scris eu mai sus e mousse de cioco si nu ganache , adica o crema mai aerata...
Daa! oricum a fost o discutie constructiva ,eu am retinut ideea(e la cutia cu maimute'' cum imi place mie sa spun ) cu siguranta o sa o pun in practica.
Merci
#377
Postat 17 December 2012 - 08:45 AM
Dar, cum ziceam, eu n-am unde gasi smantana mai grasa de 20% De 30 nici vorba! Cu 20 % o merge?
Invatam impreuna, nu-ti mai cere scuze.Cat traim, invatam!
Iulia! Ar fi bine sa am si eu smnatana de-aia, ca si mie-mi place frisca naturala, dar...ma adaptez la ce am!
Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
#378
Postat 17 December 2012 - 06:18 PM
Uite, acuma sunt pregatita cu de-asta de la K, sunt f bune amandoua
pun proportii egale cioco+smantana, dar s-a intamplat sa pun si mai putina ciocolata si-am suplimentat cu cacao pudra cand a venit momentul sa bag mixerul in ganasul rece. tu ai ceva experienta, ai sa-ti dai seama cum s-o dregi daca dai in bara.
succes!
buey, ai ajuns la faza de-a face torturi la comanda?
#379
Postat 17 December 2012 - 08:50 PM
Deci pentru reusita sigura a friscai, pune zaharul de la inceput. Daca cineva ma contrazice sa puna si ceva in loc, adica sa-mi spuna cum face ea / el frisca, ca eu stiu ca fara zahar nu iese.
#380
Postat 18 December 2012 - 12:25 PM
Carmella, la 17 December 2012 - 08:50 PM, a spus:
Deci pentru reusita sigura a friscai, pune zaharul de la inceput. Daca cineva ma contrazice sa puna si ceva in loc, adica sa-mi spuna cum face ea / el frisca, ca eu stiu ca fara zahar nu iese.
Binenteles ca trebuie batuta smantana dulce grasa, rece cu zahar pudra si vanilie daca vrei sa iese frisca. Acum sa nu va speriati se bate putintel mai mereutz decat cea vegetala dar gustul nu se compara. Eu numai folosesc dorna de multa vreme ptr ca am dat chix cu ea si ma lasat balta nuami este ce a fost odata. Folosesc cea de la kaufland '' Vian'' 30% si sunt multumita. Cand nu gasesc, recurg la cea vegetala ptr ca ma gandesc ca nu o sa mor din cauza asta ca o folosesc din cand in cand si o mai folosesc atunci cand trebuie sa imbrac vreun tort ptr ca are alta tinuta si nu se lasa, iar multa lume o foloseste cea vegetala ptr ca pe timp de vara nu se acreste daca sta pe masa de ex nunta, botez, diferite mese festive unde nu poti zice musafirilor hai repede ca tre sa duc la rece ca se acreste). La gust normal ca nu se compara cu cea naturala.