AJUTOR ! - Intrebari culinare.
#142
Postat 03 October 2011 - 09:25 AM
#143
Postat 03 October 2011 - 09:37 AM
#144
Postat 03 October 2011 - 09:42 AM
#145
Postat 03 October 2011 - 09:57 AM
alimocanu, la 03 October 2011 - 09:42 AM, a spus:
Cu placere!
Depinde de reteta. N-am facut niciodata ceva ce necesita musai lapte batut, asa ca nu stiu la ce ajuta (poate la consistenta? ). Eu as inlocui cu iaurt.
#147
Postat 03 October 2011 - 02:06 PM
#148
Postat 03 October 2011 - 02:07 PM
#150
Postat 11 October 2011 - 06:45 PM
Am o jumatate de cutie de ciocolata After Eight.Mie imi place ciocolata amara,nu si menta.Sotului nu-i place nici una,nici alta.Cred ca suntem noi mai ciudatei de nu ne place,desi am propus si catorva oaspeti si se pare ca nici la ei nu are succes pentru ca a ramas neatinsa.S-o arunc imi pare rau,pentru ca totusi e ciocolata buna,dar nici s-o pun in ceva si s-arunc cu totul dupa tot n-as vrea.
#152
Postat 11 October 2011 - 07:10 PM
Ellani, eu zic sa cadorisesti pe cineva cu ea. Nu cunosc cum ai putea neutraliza gustul de menta, cu cred ca e posibil. Stiu ciocolata, are destul de multa crema mentolata. Sa nu o arunci...
#153
Postat 11 October 2011 - 07:19 PM
Culmea e ca si mie mi-a dat-o cineva.Si cum nu mai mancasem pana acum,desi auzisem/vazusem,chiar ma gandeam:Wow,asta da,ciocolata.Pacat ca avem gusturi ciudate
Pai ma gandeam ca daca le place oaspetilor,le-o dau la pachet, dar vazand ca nici nu au atins-o n-am avut curajul,sa nu gandeasca 'Nu le place lor si ne-o baga noua pe gat'
S-o arunc nu vreau,dar ii trece si ei termenul si daca nu fac ceva cu ea...
#154
Postat 26 October 2011 - 04:35 PM
#155
Postat 26 October 2011 - 05:33 PM
MariaSan, la 26 October 2011 - 04:35 PM, a spus:
Mama face mancare de gutui cu pui, hai ca o sun sa o intreb reteta. pup
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#156
Postat 26 October 2011 - 06:07 PM
Dupa aceea caramelizezi intr-o cratita ce merge la cuptor (topesti zahar pana la caramelizare usoara, maro deschis), ea a zis 5 linguri cu varf la 2 gutui sau 200 g la 3 gutui mari. Cand e gata caramelizat il intinzi pe peretii cratitei, invartind-o in toate directiile. Cind se raceste si se intareste (se aude cum pocneste) se pune din nou pe foc, torni in cratita putina cate putina apa sau supa de pui daca faci cu pui, cam 4 polonice si 1-2 linguri de amidon/faina, cat sa se ingroase putin sosul la consistenta dorita, sos care de la gutui si zahar caramel prinde o culoare bruna.
Lichid trebuie sa fie indeajuns sa acoperi gutuile si puiul, cam 3-4 polonice.
Atentie: lasa sosul sa fiarba aproximativ 3-4 minute inainte de a adauga puiul si gutuile. Il mai gusti din cind in cind si daca consideri ca nu e destul de dulce ii mai poti adauga zahar. Il lasi, deci, sa fiarba si in momentul asta ii pui cateva cuisoare si o bucatica de scortisoara pe care le scoti dupa citeva minute. Cind ajungi la concluzia ca e sosul perfect ca si consistenta si gust si nu-i mai trebuie altceva adaugi carnea si apoi gutuile, le amesteci pana sunt cuprinse cu totul de sos, mai lasi cratita pe aragaz pina ajung din nou la fierbere, apoi o bagi la cuptor si o lasi acolo vreo ora.
Se poate face si fara pui, de post, caz in care folosesti doar apa in loc de supa de pui.
Sosul respectiv, prinde culoare de la caramel si de la gutui. Aroma e foarte faina si daca iti plac mancarurile cu fructe/dulci go for it! Succes!
Daca nu ai timp de mancaruri, am mai vazut o idee f faina la Eataly: tai gutuia in 2, presari cu zahar/miere si scortisoara si dai la cuptor, si le mananci asa ca pe mere coapte, sau dovleac copt. Cred ca aroma e super.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#157
Postat 26 October 2011 - 06:34 PM
#158
Postat 26 October 2011 - 07:28 PM
Bunica mea facea fara carne si o facea in tigaie,prajea feliile de gutui,le scotea deoparte,in uleiul de la gutui punea zahar,cand se carameliza adauga apa si putin vin si stingea si ingrosa cu faina sosul,adauga si gutuile,nu mai stiu daca punea si un pic de bulion sau nu ca eu nu mancam pe vremea aia,deasemeni nu stiu ce condimente punea.Tata manca deasta cred ca o stie si Fox!
P.S: Edit ,scuze am vb. cu matusi si tata si nu se punea bulion,culoarea aia ce stiu eu (ca eu o vizualizez,stiu perfect cum arata,parca o vad dinainte acu')era data de zaharul caramelizat,nu bulion cum crezusem eu in rest in mare o facea cam cum am scris eu mai sus,si o facea fara carne ca o facea in post,era o mancare de post ,zic ai mei,dupa ce au murit bunicile nimeni din familia mea nu face dar pe mine ma intriga,ma pune pe ganduri,gusturile mele s-au schimbat si cred ca mi-ar place ,mi-o imaginez,proaspata si usor acrisoara de la gutui,dulce de la zahar,picant cred ca asi pune ori bobite de piper ori cuisoare...hhmmm...nu stiu...poate o sa incerc si eu
#159
Postat 26 October 2011 - 07:37 PM
Este o reteta Ardeleneasca .
Pe la noi se mananca frecvent carne de pui sau vita ,scoasa din supa de carne ,langa care se servesc cartofi pure ,pufosi facuti cu unt si lapte fierbinte ,sau smantana + patrunjel tocat cat de maruntel + Sos de gutui (sau mere,sau visine ,sau agrise ...).
Stiu ca pare ciudat,dar noua ne place tare mult .
Sosul de fructe eu il fac asa :
Curat gutuile de coaja,cotor si le tai felii potrivite.
Le fierb apoi in apa cu zahar + baton de scortisoara ca pentru compot.
Separat prajesc in unt o ceapa mica data pe razatoare.Nu trebuie sa se simta ci doar sa dea gust.Adaugi 2 linguri de faina sau amidon si stingi cu zeama rece de la "compot ".
Atata zeama pana cand obtii consistenta dorita .Apoi adaugi gutuile ,sare,piper ,+2 linguri smantana grasa si daca ai,cateva frunze de tarhon.Daca nu ,merge si fara .
Se serveste alaturi de carne fiarta si pure.
O bunatate !
Chiar maine pun compot de gutui,sa am la iarna pentru sos .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#160
Postat 26 October 2011 - 09:58 PM