Mie cirnatii mi se pare ca trebuie sa fie, ca si alte mincaruri, dupa gustul personal, si nu dupa o reteta anume.
Iau cu copy/paste ce am scris pe blogul meu la capitolul cirnati:
"După gustul meu, cîrnații trebuie să conțină un amestec echilibrat de condimente (piper, ienibahar, dafin, cuisoare, scortisoară, coriandru și musai nucșoară). Echilibrat înseamnă și între ele, condimentele, adică să nu fie unul atît de mult cantitativ încît să le acopere pe toate celelalte, dar echilibru înseamnă, pentru mine, și proporția condimente / cantitate de carne folosită. Am mîncat cîrnați care erau făcuți din mai mult usturoi și piper decît carne. De-aia zic de gust și obiceiuri. Oricît ar fi de neplăcut, cînd fac compoziții de carne tocată pun limba pe compoziție ca să simt cît e de sărată și usturoiată și o miros ca să văd dacă are suficiente condimente."
Completez cu alte citeva mentiuni: carnea trebuie sa fie echilibrat de grasa, o proportie de 25% grasime din totalul de carne mi se pare foarte potrivita. NU as pune nimic lichid in ea, cum ar fi zeama aia de oase de care zice Daniela, mai degraba i-as pune (cum am si facut) niste boia dulce si iute. Cind are un lichid apos in ea, compozitia de carne tocata mai mult se fierbe, pe cind lasata doar cu propria grasime, se coace, se prajeste si are consistenta mai placuta.
La capitolul pregatire iau iar cu copy/paste de pe blog:
"După ce au stat la aerisit / uscat cîteva zile se pun în vasul cu untură la cuptor. Agreez metoda asta pentru că se fac uniform, nu se sparg, nu trebuie să îi înțep ca să li se scurgă tot lichidul din ei care îi tine zemoși și savuroși, nu miroase a prăjeală + toate celelalte avantaje de mai sus."
Vasul cu untura amintit este vasul in care am facut jumarile, adica unde am pus la topit bucati de slanina... uite link direct la blog sa vezi ce zic:
http://www.gardaculi...un-partea-a-2a/