AJUTOR ! - Intrebari culinare.
#421
Postat 10 January 2015 - 11:49 PM
...dar pana la pregatire, sa vedem cum ii face...
personal, nu am preparat compozitie de carnati, dar am mancat preparata de alte persoane din familie, sau prieteni. Am constatat ca nu sunt aposi (ca nu se consuma imediat dupa preparare), lichidul ala din stockul de oase, se evapora in cele 24 de ore cat stau carnatii la zvantat, pentru ca nu se pune decat o cantitate f. mica (1 cana de zeama la 10kg de carne), pentru emulsionarea compozitiei si pt gust. Nu-mi dau seama cum boiaua poate sa faca omogenizarea ... Posibil, ca de fapt sa nu fie necesara emulsionarea ... asa cum spui tu. Si eu nu as fi crezut, pana nu am incercat, ca o mancare cu carne careia nu-i adaugi deloc ulei, nu este deloc mai putin gustoasa la gust decat cea cu care suntem obisnuiti, in care calim carnea/legumele in ulei. Sau eliminarea rantasurilor, pentru cei inversunati, este inacceptabila, dar gustul chiar nu sufera, ba din contra. Deci orice varianta incercata cu succes e buna, depinde de gust.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#422
Postat 11 January 2015 - 12:31 AM
#423
Postat 11 January 2015 - 10:39 AM
Deabea astept sa vad ce crosetezi...
La socrela mea (d-zeu sa o odihneasca)se faceau pe vremuri carnati tare buni,punea sare piper usturoi si fulgi de ardei iute ca si condimente si stiu tot asa ca framanta carnea ca pe aluat...
P.S Si aici: http://artaculinara....orcu-anul-asta/
Si bunica mea ii facea la bloc...ii intindea la zvantat pe o coada de lemn(cum e cea de la mop de exemplu )
#424
Postat 11 January 2015 - 04:59 PM
#425
Postat 11 January 2015 - 08:19 PM
Dex, daca tu intentionezi sa tii carnea in congelator, fara sa faci carnati din ea, nu pune niciun lichid. oricum isi va lasa o multime de zeama cand se va dezgheta. Iar usturoi nu as pune decat sub forma de usturoi praf. celalalt, romanesc sau chinezesc, mi se pare ca cocleste amestecul tinut in congelator. parere personala, faci cum crezi. de altfel, in multe retete de carnati e recomandat sa pui in amestec doar mujdeiul concentrat si strecurat.
ptr gust, poti face cate o chifteluta mica in timpul diferitelor etape ale pregatirii si astfel corectezi gustul dupa cum iti convine. tine cont ca dupa ceva timp, la prepararea carnii scoase din congelator in cazul tau, gusturile se mai estompeaza. nu te teme sa pui condimente cu nadejde. la fel, nu as pune alte condimente decat cele pe care le-am incercat pana acum, ptr ca orice gust strain de cel cu care esti obisnuita s-ar putea sa nu-ti placa.
ptr carnati si eu framant carnea cu zeama de carne, devine maleabila, intra mai bine in matz si asa am pomenit la mine in familie - argument suprem!
#426
Postat 11 January 2015 - 08:20 PM
Putinul Lichid, constand in zeama de carne (altii folosesc vin, in industrie apa) este din ce mi s-a spus un "secret" (la fel ca si stockul ce se adauga la compozitia de mici), care schimba in mod decisiv produsul rezultat intr-unul superior, ca aroma si textura, si nu doar pentru a face compozitia mai omogena si usor de lucrat, dar mai ales pt gust, brown stock e declarat cel mai aromat si gustos dintre stock-urile de carne. Anyway, e de incercat si o varianta si alta pe o "bucatica din productie". La carnati e clar, fiecare face dupa gustul propriu compozitia, de aceea, mai mult ca la alte preparate, e importanta o buna documentare privind proportiile si mirodeniile si adaptarea la propriile papile. O seara placuta
Da, asa stiu si eu ca se pot gusta, prajind o biluta/chifteluta, dupa care ajustezi gustul. Eu n-as putea sa gust tocatura cruda...
Moatza, nu dai si o reteta?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#427
Postat 11 January 2015 - 09:48 PM
#429
Postat 12 January 2015 - 10:35 AM
Apa pun pe parcurs cand framant ca imi dau seama cand e destul.
In primul an cand am facut dat fiind faptul ca nu a mers masina care o imprumutasem(apoi mi-am cumparat ca sa nu mai am surprize) am congelat inclusiv cu usturoi proaspat si apa in ea.Au iesit niste carnati bestiali.
De atunci eu in fiecare an fac 10m de mate o parte mancam proaspeti, o parte congelez si o parte afum sau las la uscat si fac un fel de babic.
#430
Postat 12 January 2015 - 10:58 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#431
Postat 12 January 2015 - 11:01 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#432
Postat 13 January 2015 - 02:48 PM
am o multime de sunci pregatite si nu stiu ce sa fac cu ele. io zic la slanina -sunca, c-a mai fost discutia asta.
#433
Postat 13 January 2015 - 02:53 PM
moatza, la 13 January 2015 - 02:48 PM, a spus:
am o multime de sunci pregatite si nu stiu ce sa fac cu ele. io zic la slanina -sunca, c-a mai fost discutia asta.
La congelator pune mamitza mea sunca!
#434
Postat 13 January 2015 - 03:29 PM
moatza, la 13 January 2015 - 02:48 PM, a spus:
am o multime de sunci pregatite si nu stiu ce sa fac cu ele. io zic la slanina -sunca, c-a mai fost discutia asta.
Adica pulpa/piept/fleica/spata? Am vazut la topicul de carnati ca au mai incercat fetele doar cu carne mai grasuta de porc in amestec de vita. Mie asa imi plac si sa fie picanti. Na... , gusturi!
Si eu am facut o slaninuta cruda anul trecut, dupa retetele de pe forumul nostru a iesit foarte bine ca aspect/miros/consistenta, dar un pic cam tare daca nu o taiai fff subtirica. Dar cum noi nu ne inghesuim la slanina, mai mult de o gustare de 3 ori pe an, am impartit la 4 si am oferit-o celor dragi din familie: parintii si fratii nostri. Altminteri, o poti congela si folosi la varza..., fasole si alte mancaruri care potrivesc ... De aia te intrebam ce faci cu atatea animale in decembrie ...
A propos de sfaturi: a incercat cineva - se poate congela salata boeuf?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#435
Postat 13 January 2015 - 04:00 PM
Daniella, la 13 January 2015 - 03:29 PM, a spus:
N-as face-o, mie teama ca maioneza o sa devina o mare brinza (cu tot respectul pentru brinzeturi)
Am cumparat amestec congelat de morcovi si cartofi taiati bucatele amestecate cu mazare, acu nu mai tin minte daca a iesit decent dar in orice caz un amestec de genul asta l-as gati mai intii la tigaie cu nimic in el, desi pe instructiuni scrie ca se fierb in apa, si apoi l-as amesteca cu carne si maioneza si castraveciori in otet. Pentru economisit timp am aligatorul ala care taie cuburele si se face ceva mai repede. Dar tot ar trebui sa fierb carnea asa ca daca tot pun carnea la fiert ce mi-e sa pun si cartofii si morcovii
Aici se mai gasesc si la borcan tot astea in apa, ca mazarea, am facut o data si cu asta dar tot o mare brinza a iesit, prea moi si apoase.
Asa ca eu o fac cind am timp de ea si pot sa o fac cum imi place mie, daca n-am timp n-o fac, si oricum citeva zile tine la frigider fara probleme.
#436
Postat 13 January 2015 - 04:36 PM
am o casoleta, mi-a dat-o mama duminica la pachet, in ciuda insistentelor mele de a o pastra ea. Eu la detox de ieri, ai mei nu mananca. Asa ca maine o aduc colegilor si imi iau de o grija ... Mai am si un cozonac si le asigur pranzul
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#437
Postat 13 January 2015 - 05:16 PM
Dar le fac la vapori, asa nu intra in contact cu prea multa apa.
#438
Postat 13 January 2015 - 07:01 PM
#439
Postat 13 January 2015 - 07:03 PM
#440
Postat 13 January 2015 - 07:19 PM
Adriana, la 13 January 2015 - 07:01 PM, a spus:
Pun si castraveti murati, sau ton cand vrea Manu.
Si normal ca nu se mai cheama beouf, stiu, nu ma certati.