moatza, la 28 February 2013 - 11:25 AM, a spus:
Io alta framantare am. Stiu ca la monti de baza e IGu', dar,totusi, caloriile nu conteaza? Le mai rareste IGu' scazut? Sau trebe si IG scazut si calorii in norma? Ca unele retete sunt cam calorioase.
Ati observat la topic detox cum spun fetele ca au stagnat dupa zilele in care au mancat mai multa carne vita?
Explicatia este simpla: sunt mai multe calorii decat in acelasi gramaj de piept de pui si chiar si mai multe fata de peste si creveti.
De altfel, dieta aceea seamana oarecum cu monti: nu se mananca zahar/paste/paine/cartofi, se mananca proteine cu legume cu ig mic.
La lista Montignac se observa ig mai mare de 50 = pasta, paine, cartofi, orez si doar vreo doua fructe. Asta-i o explicatie stiintifica la ceea ce stim de ani de zile, ca toata lumea(inclusiv cei care nu au auzit de Montignac) stie ca painea, pastele, cartofii si dulciurile ingrasa.
Este perfect adevarat ca o asociere corecta a alimentelor este benefica ptr organism.In acelasi timp, si numarul de calorii conteaza.
Din citat carte:
"Încă din acest stadiu se poate pune întrebarea: cum au reuşit să supravieŃuiască prizonierii din lagărele de concentrare
timp de cinci ani, numai cu 700-800 de calorii pe zi? Daca teoria caloriilor ar fi avut un fundament, ei ar fi trebuit să moară de
îndată ce rezervele de grăsime din corp li s-au epuizat, adică după câteva luni.
În acelaşi mod, se poate pune întrebarea de ce oamenii care mănâncă mult, adică 4000-5000 de calorii pe zi, nu sunt mai graşi (unii rămân chiar mereu slabi). Dacă teoria caloriilor ar fi avut un fundament real, aceşti mari mâncăi ar fi trebuit sa cântărească, după câŃiva ani, 400-500 de kilograme.
Cum se explică, pe de o parte, că mâncând mai puŃin – deci reducându-şi cantitatea zilnică de calorii absorbite – unele persoane continuă să se îngraşe? În orice caz, mii de indivizi se îngraşă, deşi rabdă de foame."
Pot sa raspund eu la intrebarile de mai sus:
In privinta bietilor prizonieri: faptul ca au trait cu doar 700-800 calorii pe zi demonstreaza ca organismului ii sunt suficiente ca sa traiasca.Nu bine, nu sanatos, dar organismul traieste.
Cei care mananca mult si raman slabi: un exemplu perfect este Michael Phelps cu dieta de 12 000 calorii pe zi.Dar toata lumea stie efortul imens pe care-l facea zilnic.
Asa ca teoria caloriilor are un fundament real, totul depinde de inaltime, greutate, sexul persoanei si activitatea fizica.
La ultima intrebare (de ce unele persoane continua sa se ingrase chit ca micsoreaza numarul de calorii) explicatia data in cartea citata de Cerra

este perfect adevarata: instinctul de supravietuire a organismului este foarte puternic.
Dar asta este explicatia(tot instinctul de conservare) si ptr cazurile celor care tin dieta Monti: cu faina de naut si toate principiile urmate strict, dupa o perioada se stopeaza pierderea in greutate iar apoi, cred, este foarte posibila si cresterea in greutate.
Pentru mentinerea greutatii dorite trebuie tinut cont si de aportul de calorii(si ptr slabit trebuie tinut cont, desigur.Poate nu este atat de evident initial la dieta Monti, dar, realistic vorbind, toate fetele renunta la dulciuri, nu?Ei bine, automat se renunta la caloriile din prajiturile respective, la caloriile feliilor de paine samd.)
In privinta caloriilor, instinctul puternic de supravietuire a organismului trebuie "pacalit".
Numarul de calorii nu conteaza
daca sunt arse.
Va rog sa ma iertati, fetelor, dar eu nu pot sa cred ca as putea sa mananc un numar extrem de mare de calorii(fie ele calorii monti), sa stau la birou toata ziua si sa ma mentin la greutate de model.
Phelps n-a mancat Monti (dieta lui consta in pizza samd), avea un aport enorm de calorii, dar efortul fizic depus de el zilnic probabil ca depaseste tot efortul fizic pe care-l depun eu intr-un an.
Poate ca voi sunteti foarte active, poate ca aveti metabolismul/arderile puternice, dar eu nu ma vad pe mine mancand 3000 calorii monti si sa fiu slaba.
Nu zic sa incepem sa ne numaram caloriile, dar nici nu pot sa cred ca se pot manca extrem de multe calorii fara sa conteze.