Daniella, la 16 May 2011 - 11:00 PM, a spus:
Carmella merci! Mozzarelle din cea in zer nu-i voie, corect?
am luat alune, migdale si caju crude ... sa am in caz de ...foame si lipsa de mancare ...Dar cica nu e voie decat 20g. Pai eu cand ma apucam de o punga nu o lasam pana o terminam

... aveam o grija ...la fel si cu dulciurile ...
ciocolata neagra am uitat sa cumpar.
m-am uitat pe pachet la somon scrie ca are zahar, chiar si la cel afumat
pentru urm 3 zile am salata, broccolli, rosioare si branza, de poimaine o sa am si friptura (i-am pus vin-soia-piper-verdeturi maine o bag la cuptor - apoi am citit eticheta si am vazut ca sosul ala de soia are si faina ufff!) in salatoaie. Cu ulei de masline si... merge oare si otetul balsamic? ca lamaie am uitat sa iau, merge si suc de portocala in loc de zeama de lamaie? sau pun otet de vin si e ok?)
maine dimi sa ma si cantaresc sa vedem cu ce bagaj am pornit
multumesc de sfaturi si de ajutor

Alunele sunt ok dpdv monti, dar nu sunt ok dpdv al sanatatii. Au exces de omega 6 (factor de inflamatie) si pot contine si altele(e.g. o toxina), citeste pe aici de ce nu sunt bune. Ti as recomanda sa le scoti de tot din meniu sau sa le mananci foarte rar. Restul de oleaginoase sunt ok.
Uite ceva info de ce trebuie sa fie mancate crude oleaginoasele cat si de ce nu sunt bune arahidele:
Arahidele si aflatoxina
Mai auzeam pe la TV somitati cum vorbeau despre “alfatoxina”(care se refera la alta substanta)… deci aflatoxina este produsul unei ciuperci care poate contamina diverse alimente, in special arahidele si porumbul. Desi mucegaiul respectiv apare in special in medii calde si umede(in timpul stocarii), contaminarea poate avea loc si inainte de recoltare.
Rezultatul expunerii: cancer de ficat.
Alte probleme cu arahidele:
- confuzia cu celelalte nuci sau alune(produse de copaci) in timp ce arahidele sunt de fapt in categoria “legume”
- au prea multi omega 6
- sunt in topul alimentelor alergenice
- sunt printre cele mai contaminate culturi din punct de vedere chimic.
- pacaleala numita “unt de arahide” este de cele mai multe ori o combinatie de margarina, zahar, amidon si poate niste arahide.
- au ajuns in alimentatia noastra din motive pur economice: zona saraca din sudul sua(sclavii eliberati trebuiau hraniti cu ceva) si faptul ca se pot ingrasa porcii cu ele in acelasi timp.
Nu mai e nevoie sa spunem, daca tot le mancam: CRUDE SI NESARATE!
Cele prajite au cateva dezavantaje: multe enzime si vitamine sunt distruse. Grasimile sunt oxidate(creste cantitatea de substante cancerigene). Adaosul de sare pune un stres inutil pe rinichi si poate duce la retentia de apa si hipertensiune. Prin prajire, carbohidratii capata un indice glicemic mai mare, crescand riscul de a fi depusi sub forma de grasime.
sursa: blogul de sanatate al lui Cristi Margarit
Nu ti mai face atatea griji de cantitati, mai ales la inceput. O sa vezi ca la inceput ai tendita sa mananci mai mult, mananca linistita. Asta pana lasi de tot junk food, dulciuri, zaharul etc. Cu timpul organismul se va satura cu mai putin si vei reduce portiile, fara sa iti dai seama. Asa am patit si eu. Cand am inceput mancam mult, portii generoase, cu timpul s au tot micsorat, fara sa fac vreun efort.
La branza sa te feresti de urda, ricotta (e acelasi lucru), astea nu sunt monti. Restul care au zeama, le mananci mai rar si le scurgi bine de tot (e.g. mozzarela, branza de vaci)