
Dieta Montignac "Hai sa vorbim aici de dieta Montignac."
#222
Postat 25 May 2011 - 12:33 PM
Daniella, la 25 May 2011 - 12:21 PM, a spus:
eu cred ca e un pranz perfect, cel ales de tine, tijele de telina sa fie crude.
tijele de telina nu trebuie sa fie crude, pot fi si gatite. radacina de telina trebuie sa fie consumata doar cruda.
#225
Postat 25 May 2011 - 12:53 PM

Eu ma innebunesc mai mult dupa risotto decit paste, n-o sa-mi fie greu sa le elimin, le fac pentru Marco si Stefano si eu pot minca o salata similara celei de sus.
Din putinul pe care l-am citit pina acum am inteles ca pot folosi paste integrale, dificultati in a le condimenta cu legume, verdeata, peste n-am asa ca...
Mai greu o sa fie, daca nu probabil imposibil, sa fac risotto cu orezul integral dar pot face o incercare.
#226
Postat 25 May 2011 - 01:02 PM
Adriana, la 25 May 2011 - 12:53 PM, a spus:

Eu ma innebunesc mai mult dupa risotto decit paste, n-o sa-mi fie greu sa le elimin, le fac pentru Marco si Stefano si eu pot minca o salata similara celei de sus.
Din putinul pe care l-am citit pina acum am inteles ca pot folosi paste integrale, dificultati in a le condimenta cu legume, verdeata, peste n-am asa ca...
Mai greu o sa fie, daca nu probabil imposibil, sa fac risotto cu orezul integral dar pot face o incercare.
Problema la F1 e ca pastele integrale si orezul (in afara de cel salbatic, e singura exceptie ca are IG 35) nu le poti combina cu grasimi deloc. Dar cat stai la F1 nu folosesti grasimi, cand treci la F2, poti folosi.
Ca orez, mai bine folosesti orez basmati, in loc de cel integral (fierbe si greu), au acelasi IG, nu e nicio diferenta. Sau, daca gasesti folosesti numai orez salbatic (scump rauuu, aici e cam 2 euro o pungulita de 50 grame, daca nu ma insel).
''Tell me what you eat and I’ll tell you who you are.''
Brillat-Savarin


#227
Postat 25 May 2011 - 01:59 PM
Daca se poate basmati atunci se poate salata de orez si e perfect, prinzul e asigurat.
Orezul salbatic imi place, tre sa-l caut.
#228
Postat 25 May 2011 - 06:39 PM
boni, la 25 May 2011 - 12:33 PM, a spus:
tijele de telina nu trebuie sa fie crude, pot fi si gatite. radacina de telina trebuie sa fie consumata doar cruda.
chiar mi-a stat pe limba sa intreb daca tija intra la telina, sau doar radacina. Oricum la noi nu e autohtona de aia cum e la italieni si prin alte tari! oare de ce telina noastra nu face tije de aia groasa?

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#229
Postat 25 May 2011 - 06:44 PM
Adriana, la 25 May 2011 - 01:59 PM, a spus:
Daca se poate basmati atunci se poate salata de orez si e perfect, prinzul e asigurat.
Orezul salbatic imi place, tre sa-l caut.
si pestele itnra tot la lipide si uleiul de masline sau de ce o fi ...ala e baiul ca paste/orez ai voi strict cu legume cu IG<35. Faci paste doar pentru barbati, dar e vorba nu de o dieta de 1-2 saptamani, ci pe viata.... asta ma sperie inca pe mine,
M_rules eu nu am inteles cum ca in F2 ai voie sa combine pastele/orezul integrale cu lipide, parca eu am retinut ca in continuare nu ai voie ...si deci chair vroiam sa intreb cum pizza monti, dc nu e voie branzeturi (nu mai pomenesc ulei sau carne). Mi-ai spus ca pestele are un regim special,d ar eu nu am gasit despre el, decat ca poate inlocui carnea acolo pe blogul ala cu intrebari si raspunsuri. Deci iar nu am gasit tot

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#230
Postat 25 May 2011 - 07:51 PM
Daniella, la 25 May 2011 - 09:17 AM, a spus:


Sper sa nu ma mai abat pe ziua de azi. Imi propusesem sa imi permit ciocolata/dulciuri doar in we.

Pai tu iti furi singura caciula? Eu credeam ca tu concurezi cu tine insati si pentru tine....

6 bucati?!?!?!


#231
Postat 25 May 2011 - 08:07 PM
M_rules, la 25 May 2011 - 12:21 PM, a spus:
Asadar cand MM zice ca la sfarsitul mesei poti manca branza la o masa cu carne, atunci branza poate fi una normala in continut de grasime?
Gabi, eu am citit in carte ca daca mananci paste integrale ele trebuie insotite fie de un sos de rosii, fie de unul de branza cu 0%. La al doilea nu ma bag ca nu ma atrage. Dar lintea? O pot manca cu un fir de ulei de masline?
Din cate citesc eu, ce zice Daniella si comparand cu IG din cartea mea sunt niste ameteli, info de-a dreptul aiurea si neconcordante. Pana la urma o sa verific doar pe site-ul oficial. Lucru care l-am facut si mi-a picat fata cand am vazut ca pepenele verde nu e permis, desi citisem in carte ca e ok!! Azi am bulit-o deja dar nu din rea credinta sau pasiune pentru ceva ci din cauza informatiei eronate! Asta e, continuam cu pas vioi....

#232
Postat 25 May 2011 - 08:30 PM
Daniella, la 25 May 2011 - 06:44 PM, a spus:
M_rules eu nu am inteles cum ca in F2 ai voie sa combine pastele/orezul integrale cu lipide, parca eu am retinut ca in continuare nu ai voie ...si deci chair vroiam sa intreb cum pizza monti, dc nu e voie branzeturi (nu mai pomenesc ulei sau carne). Mi-ai spus ca pestele are un regim special,d ar eu nu am gasit despre el, decat ca poate inlocui carnea acolo pe blogul ala cu intrebari si raspunsuri. Deci iar nu am gasit tot

pestele are regim special. ai voie sa il combini cu glucide cu IG<50. scrie in cartea lui nenea monti (dar nu o am acum la indemana) ca pestele, cu cat este mai gras, cu atat este mai bun si ajuta la slabit. asa tin eu minte.
pizza poti sa faci monti, cu aluat cu faina "monti" (adica in amestec in proportie de 50% faina cu tarate). pe aluatul asta pui ce ai tu chef. ai voie sa il combini cu grasimi.
eu orez mananc mai ales in post, ca atunci nu mananc carne, si imi place tare sub forma de: orez "chinezesc"
orez basmati - mai bine ar fi amestec cu salbatic - amestecat cu legume permise calite putin in prealabil (fara ulei): mazare, ceapa, usturoi, ardei, fasole verde, etc. si ananas, asta e tot spilul pentru mine. ananansul proaspat are IG=45 asa ca e permis aici. la sfarsit adaug sos de soja)
#233
Postat 26 May 2011 - 09:24 AM
Daniella, la 25 May 2011 - 06:44 PM, a spus:
M_rules eu nu am inteles cum ca in F2 ai voie sa combine pastele/orezul integrale cu lipide, parca eu am retinut ca in continuare nu ai voie ...si deci chair vroiam sa intreb cum pizza monti, dc nu e voie branzeturi (nu mai pomenesc ulei sau carne). Mi-ai spus ca pestele are un regim special,d ar eu nu am gasit despre el, decat ca poate inlocui carnea acolo pe blogul ala cu intrebari si raspunsuri. Deci iar nu am gasit tot

Sper ca am inteles ce ai intrebat

Intrebarea nr.10: Am citit cartile lui M Montignac si nu inteleg foarte bine cum sa asociez diferitele alimente intre ele. Se vorbeste de diferite tipuri de mese, dar care sunt alimentele care pot fi efectiv integrate la aceste mese?
Raspuns: Metoda Montignac are ca principiu fundamental consumul de glucide cu un index glicemic mic si mai ales foarte mic care antreneaza raspunsuri glicemice si insulinice foarte mici. Aceasta are drept consecinta benefica prevenirea ingrasarii si evitarea hipoglicemiilor reactionale. Regulile fundamentale de urmat in cadrul metodei Montignac sunt urmatoarele:
- In faza 1 sunt doua tipuri de mese posibile:
@mese echilibrate protido-lipidice: continand proteine, grasimi (carne, oua, branza, uleiuri...) si glucide. In acest caz glucidele ar trebui sa aiba un IG inferior sau egal cu 35.
@Mese protido-glucidice: daca glucidele au un IG cuprins intre 35 si 50, nu poate fi consumata nici o grasime in cursul acelorasi mese, in afara de peste fiert la abur .La aceasta masa, lactatele eventuale trebuie sa fie de asemenea fara grasimi.
-In faza 2, echilibrul alimentar al meselor (proteine, lipide, glucide) poate contine toate glucidele al caror IG este inferior sau egal cu 50. Lista cea mai actualizata a IG-ului alimentelor este cea disponibila pe site-ul internet si actualizata regulat, in functie de noile studii stiintifice publicate. Aplicarea acestor principii nu va putea garanta rezultate satisfacatoare decat daca ansamblul metodei Montignac este urmat corect, dupa ce metoda va fi fost bine inteleasa.
Armina, la 25 May 2011 - 08:07 PM, a spus:
Asadar cand MM zice ca la sfarsitul mesei poti manca branza la o masa cu carne, atunci branza poate fi una normala in continut de grasime?
Gabi, eu am citit in carte ca daca mananci paste integrale ele trebuie insotite fie de un sos de rosii, fie de unul de branza cu 0%. La al doilea nu ma bag ca nu ma atrage. Dar lintea? O pot manca cu un fir de ulei de masline?
Din cate citesc eu, ce zice Daniella si comparand cu IG din cartea mea sunt niste ameteli, info de-a dreptul aiurea si neconcordante. Pana la urma o sa verific doar pe site-ul oficial. Lucru care l-am facut si mi-a picat fata cand am vazut ca pepenele verde nu e permis, desi citisem in carte ca e ok!! Azi am bulit-o deja dar nu din rea credinta sau pasiune pentru ceva ci din cauza informatiei eronate! Asta e, continuam cu pas vioi....

Daca branza e normala cu grasimi, la fel e si carnea care intra la grasimi, asa ca merge. Reciteste regula generala, ca sa te mai lamuresti si ce i am raspuns mai sus lui Daniella. Pentru digestie nu se recomanda amestecul carne + branza.
La paste e corect pentru F1, fara grasimi si cu branza 0% (dpdv al sanatatii nu sunt recomandate lactatele degresate), uita te la IG ul pastelor integrale.
Lintea merge cu grasimi, cauta IG ul in tabel.
D aia va "bat" la cap si eu si Boni sa cititi cartea mai intai. Altfel nu intelegi nimic sau anumite parti etc... degeaba ne chinuim noi sa va raspundem. Trebuie baza pusa si apoi mai raman doar cateva "fineturi" sau lucruri legate de sanatate.
Pepenele are steluta, eu as zice in F2 merge, o felie, portie normala.
Site ul oficial are tabelul corect. Ignora ce e in carti.
Din blog, 3 lucruri care mai lamuresc cat de cat (pana cititi cartea):
Intrebarea nr. 13: Nu sunt sigur de a fi inteles bine principiile fazei I. Puteti va rog sa mi le mentionati?
Raspuns: Pentru a slabi, trebuie redusa pana la minim secretia de insulina cu scopul de a bloca lipogeneza (procesul de constituire a grasimii de rezerva) si a activa lipoliza (procesul de eliberare si de consum a grasimilor de rezerva). Apar deci doua situatii:
- fie masa este lipido -proteica (se mai numeste masa lipidica) adica aceasta contine proteine si grasimi (carne,oua,brinza..); in acest caz, glucidele care se vor consuma vor trebui sa aiba un index glicemic (IG) inferior sau egal cu 35
- fie masa este glucido - proteica (numita si masa glucidica) adica va fi constituita esential din glucide al caror index glicemic este intre 35 si 50. In acest caz, vor fi autorizate doar grasimile omega 3 (peste crud sau fiert la abur) si intr-o proportie mai mica grasimile mononesaturate (uleiul de masline pe spaghete al dente de ex .). In toate cazurile, pentru faza 1, glucidele cu IG superior lui 50 vor fi excluse.
Intrebarea nr.31:Proteine, glucide, lipide, acestea sunt pentru mine cuvinte barbare...Nu cred ca stiu sa asociez alimentele cum trebuie. Mi-e greu sa clasific alimentele in aceste categorii.Exista vreo metoda de a le repera?
R:Glucidele (sau hidratii de carbon) sunt molecule metabolizate de catre corp in glucoza . Indicele glicemic masoara cresterea glicemiei (zahar in singe) dupa consumul unui aliment continand zahar sau amidon, adica a unei glucide. Deci singurele alimentele din familia glucidelor au un IG (index glicemic).Se regasesc in aceasta categorie in special: painea, toate cerealele, cartofii, orezul, fructele, legumele verzi si leguminoasele (linte, fasole uscata, soia,naut) .
Proteinele sunt un ansamblu de acizi aminici. Proteinele au functii diferite in organism. Consumul lor contribuie la senzatia de satietate. Le gasim in toate carnurile (pasare, vita,oaie,porc),in mezeluri,oua si brinzeturi.
Lipidele sunt materii grase care sunt continute in alimente. Aceasta categorie cuprinde uleiuri, unt, untura,smantina. Majoritatea alimentelor sunt combinatii de glucide, lipide si proteine, dar cantitatea dominanta dintr-unul sau altul din cele trei elemente este cea care va conduce la clasificarea intr-o anumita categorie. De ex, laptele contine putina grasime (3,5%) dar multa lactoza (sau zahar al laptelui) . Il consideram deci o glucida.Pe de alta parte, carnea de pui contine un pic de grasime dar multe proteine.Va fi deci clasificata la categoria proteine.
Intrebarea nr.12: Nu inteleg de ce nu sunt incluse toate alimentele in tabelul indicilor glicemici (cum ar fi carnea) nici de ce anumite alimente au IG egal cu zero
R: IG - ul masoara ridicarea glicemiei (zahar in singe) dupa consumul unui aliment continand zahar sau amidon, adica a unei glucide. Deci, numai alimentele din familia glucidelor au un index glicemic. Carnea, mezelurile,pasarile,uleiul , care nu sunt glucide, au IG egal cu zero.
''Tell me what you eat and I’ll tell you who you are.''
Brillat-Savarin


#234
Postat 26 May 2011 - 09:36 AM

Am terminat cartea Mananc si slabesc. Mai citesc ceva care sa nu ma zapaceasca in informatie ci sa mi-o aseze? Aproape tot ce zice el aici am citit deja (De aia a mers mai greut ca era informatie deja cunoscuta) pt ca tot citesc din 2004 despre nutritie, si deja aplicam o parte (ca fructe doar pe mic dejun, nu faina alba, nu prajeli, nu cartofi, nu zahar - dar dulciuri), cu exceptiile cu combinatul glucidelor (pastele, pizza, galustile, lipie integrala si bineinteles dulciurile care mi-au chilarit silueata in 18 luni de nu mai pot sa-mi revin! dar abia astept! ma apuca o pofta de viata cand sunt slabanoaga ... si pot manca orice

In privinta pestelui gras, MM pomeneste in carte si toti nutritionistii/dr il recomanda deoarece creste colesterolul bun si il scade pe cel rau. Nu are legatura cu slabitul, dar bineinteles cel de captura e mai sanatos decat orice carne iei din comert, iar in combinatii bune probabil ca nu ingrasa sau chiar slabeste. Eu nu am gasit nicaieri unde zice ca il poti combina cu glucide

M_rulles ajuta-ma te rog de ce nu-s bune lactatele degresate ...el tot pomeneste sa mananci cu 0% si chair si pt dieta copilului, ceeea ce azi e interzis pana la 3 ani? Am impresia totusi ca unele notiuni sunt perimate. O sa mai amintesc eu pe masura ce le recapitulez.
Aseara am fost la un pas sa o dau in bara, asa o pofta de leffe mi s-a facut, ca tati asta a vrut sa ma impace ca m-a suaprat si mi-a luat leffe. Apoi am poftit o inghetata buna buna italieneasca pe casre o am in conge. Dar am rezistat. Am mancat cioco cu 73%. Amaraaaa rau, pfoaaai cafeaua e aer de primavara ! a fost simplu sa ma opresc la 2 tablete, insa nu, nu imi satisface pofta de dulce...parca ma si chinui sa mananc cioco asta!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#235
Postat 26 May 2011 - 09:50 AM
Daniella, la 26 May 2011 - 09:36 AM, a spus:

Am terminat cartea Mananc si slabesc. Mai citesc ceva care sa nu ma zapaceasca in informatie ci sa mi-o aseze? Aproape tot ce zice el aici am citit deja (De aia a mers mai greut ca era informatie deja cunoscuta) pt ca tot citesc din 2004 despre nutritie, si deja aplicam o parte (ca fructe doar pe mic dejun, nu faina alba, nu prajeli, nu cartofi, nu zahar - dar dulciuri), cu exceptiile cu combinatul glucidelor (pastele, pizza, galustile, lipie integrala si bineinteles dulciurile care mi-au chilarit silueata in 18 luni de nu mai pot sa-mi revin! dar abia astept! ma apuca o pofta de viata cand sunt slabanoaga ... si pot manca orice

In privinta pestelui gras, MM pomeneste in carte si toti nutritionistii/dr il recomanda deoarece creste colesterolul bun si il scade pe cel rau. Nu are legatura cu slabitul, dar bineinteles cel de captura e mai sanatos decat orice carne iei din comert, iar in combinatii bune probabil ca nu ingrasa sau chiar slabeste. Eu nu am gasit nicaieri unde zice ca il poti combina cu glucide

M_rulles ajuta-ma te rog de ce nu-s bune lactatele degresate ...el tot pomeneste sa mananci cu 0% si chair si pt dieta copilului, ceeea ce azi e interzis pana la 3 ani? Am impresia totusi ca unele notiuni sunt perimate. O sa mai amintesc eu pe masura ce le recapitulez.
Aseara am fost la un pas sa o dau in bara, asa o pofta de leffe mi s-a facut, ca tati asta a vrut sa ma impace ca m-a suaprat si mi-a luat leffe. Apoi am poftit o inghetata buna buna italieneasca pe casre o am in conge. Dar am rezistat. Am mancat cioco cu 73%. Amaraaaa rau, pfoaaai cafeaua e aer de primavara ! a fost simplu sa ma opresc la 2 tablete, insa nu, nu imi satisface pofta de dulce...parca ma si chinui sa mananc cioco asta!
Bravooo ca ai terminat de citi cartea

Bravooo si ca ai mancat conform si te ai abtinut

De peste ti am scris mai sus, e singura exceptie, care merge cu glucide, chiar daca au intre 35-50.
Cu ciocolata asa am zis si eu la inceput (eu nu mancam deloc amara, pana la monti), acum mananc cu placereeee, unele de 70% mi se par prea dulci

Hmmm... Onaf explica mult mai bine ca mine. Incerc pe scurt, lactatele alea sunt procesate, degresate, grasimea e scoasa, raman doar glucidele procesate, care nu ofera nimic dpdv nutritional. Sunt alimente procesate care mai contin si alte porcarii adaugate, banuiesc ca nu sunt trecute oricum pe eticheta.
Mai poti citi si asta.
Am uitat sa va zic. Mare atentie ce iaurt, smantana folositi. Mie mi a luat ceva timp aici pana sa gasesc iaurt si smantana curate. In toata baga astia amidon sau lapte praf sau faina. Alea nu sunt monti deloc.
''Tell me what you eat and I’ll tell you who you are.''
Brillat-Savarin


#236
Postat 26 May 2011 - 10:32 AM
Stiu ca si Carmella imi spunea, ca e ok peste fiert si ma intrebam oare si gratarul e permis?
Vad ca ai scris: "Pentru digestie nu se recomanda amestecul carne + branza." De ce spui asta? Maj. meniurilor lui MM (dat fiind ca ei in Franta au obiceiul de a manca branzeturi dupa masa) sunt cu branza dupa carne. Daca ai o alta infromatie, te rog sa-mi spui si mie, pentru ca problema mea majora, mai mare decat slabitul este o digestie absolut defectuoasa (desi mananc fructe doar pe stomacul gol, este clar ca imi trebuie mai multe fibre si ca ceva nu fac bine de ma balonez mereu - e drept pana acum am consumat si lucruri nepermise de monti genul paste/orez integrale

La I31 zice la un mom dat de legume verzi (categoria glucide) sper ca e voie sa le asociez cu proteino-lipide cat timp au IG<35 (cred ca toate au). Sau iar gresesc?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#237
Postat 26 May 2011 - 10:35 AM
M_rules, la 26 May 2011 - 09:50 AM, a spus:
multumesc de explicatie

daaa, bine ca ai spus! asa e cu iaurtul (la smantana nu ma uitasem) si atentie si la cascavalurile si branzeturile ce se gasesc in RO, cica branza e cat nu e productia de lapte (Spre ex branza de bivolita ... are poate o urma vaga de lapte bivolita ....) si tot asa adauga amidon, lapte praf si chair faina!!! Nu stiu sigur cu cheagurile si fermentii lactici adaugati, or fi toti ok?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#238
Postat 26 May 2011 - 10:40 AM
Daniella, la 26 May 2011 - 10:32 AM, a spus:
pai depinde ce intelegem prin peste fiert, daca file de peste fiert la abur in mod sigur nu cred, daca bucatele de peste gatite in tigaie la foc mare si apoi amestecate cu paste, poate da
de regula pastele sunt facute cu fructe de mare, nu stiu daca sunt permise ele
si daca nu poti nu iei paste, iei doar felul II sau ca fel I supa de peste

#239
Postat 26 May 2011 - 10:48 AM
M_rules, la 26 May 2011 - 09:50 AM, a spus:

Asa si eu, cioco cu 70% mi se pare dulce, in special cea de la Heidi. doar cea de 85% imi place. in schimb am mancat alte ciocolate cu 70% si nu erau asa de dulci. am eu o banuiala...

Dani, tu nu stii sa mananci ciocolata, e clar


ciocolata neagra nu se mesteca. rupi o bucatica (cu dinti, degete, ce vrei tu) si o tii in gura pana se topeste. intre timp inchizi ochii... si sa vezi ce buna e...

#240
Postat 26 May 2011 - 10:58 AM

Eu nu as vrea ca fiica-mea sa aiba cealeasi probleme de digestie ca si mine, care am tot aparatul digestiv in pioneze (colita de fermentatie, colon iritabil, constipatie, balonare si de la un pahar cu apa). Ma intreb de multa vreme cu ingrijorare toate acestea si sunt fericita ca s-a ivit aici discutia. Dar ce sanse ai ca in mediul si lumea actuala sa il hranesti ALTFEL? Il protejam doar acasa? Si ce o sa spuna cand o vedea ca alti copii beau cola/sucuri, mananca acadele/cioco/prajituri si cartofi cu ketchup la Mc'D sau alte porcarii. As vrea mult sa stiu cum trebuie sa procedez sa nu sufere si sa se obisnuiasca cu acest mod de hranire (mai ales ca nu am mari sanse sa convertesc si pe taica-su pe mamaia care sta cu ea si ii gateste peste zi).


daaaa... usor de spus: si daca nu poti- nu iei paste, cand stiu ca merg in IT doar o data pe an si ca acolo nu gasesc niciunde. Doamne cat sutn de buneee

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!