O salata pe zi mai usor decat s-ar crede
#1
Postat 29 March 2010 - 05:49 PM
De la ce-am pornit? De la bebe... a inceput sa mi se faca foame mult mai des decat de obicei si m-am gandit sa incerc si o salata la un moment dat. Surpriza a fost ca salata mi-a tinut de foame nesperat de bine, pana seara stomacul mi-a mai cerut doar un fruct sau ceva usor, si chiar si seara am ajuns acasa satula. Interesant, eu inca ma minunez.
Nu am inca posibilitatea sa fac poze la servici, dar ar fi super sa vin si cu poze, mai ales ca nu e vorba de retete in imagini, ar merge totul rapid. Poate pe viitor voi pune si poze.
Daca va place ideea si aveti salate interesante, eu va astept cu drag!
#2
Postat 29 March 2010 - 05:57 PM
- un sfert de castravete de sera (taiat in sferturi si apoi felii)
- o jumatate de morcov mic (taiat felii)
- o tija de telina mare (taiata felii)
- cateva frunze de telina care erau pe tija in cauza (taiate oarecum marunt)
- 20gr de branza cedar (taiata feliute marunte)
- un ou fiert
- sos din o lingura de zeama de lima si ceva mai mult ulei
Sare nu am pus pentru ca de ieri nu mai suport sarea, mi se pare foarte sarata... mofturi de gravida.
Prepararea are loc in mica bucatarie de la birou, in graba si totul se marunteste din mana deasupra farfuriei adanci in care si consum salata.
Am pus intai zeama de lamaie si uleiul in farfurie si cu o lingura am amestecat repede pana s-a formeat o emulsie aratoasa.
Apoi am tocat rand pe rand cruditatile si branza, dupa care am amestecat bine.
La sfarsit am adaugat oul fiert taiat in bucatele mici. Am savurat in fata biroului. gata.
Am facaut intai sosul
#3
Postat 30 March 2010 - 05:38 PM
-morcov
-ardei
-castravete
-tija de telina
-rucola
-ridichi
- zeama de lamaie & ulei
#4
Postat 06 April 2010 - 05:46 PM
Azi:
un morcov mare rontait ca iepurila. nu se pune la salate, este?
#5
Postat 09 April 2010 - 04:51 PM
*Edit: scrisesem ridiche in loc de sfecla
#7
Postat 14 April 2010 - 04:51 PM
- 1 mar
- 1 morcov
- zeama de lamîie
- ulei de masline
- un strop sare
- putin piper
Merele si morcovul se curata si se dau pe razatoare.
Se face un dressing din sare,piper,suc de lamîie si ulei de masline.
Se toarna peste morcov & mar razuit,se amesteca si se lasa 5 minute sa traga.
O salata simpla dar excelenta.Eu o ador.Reteta apartine Danei(uptown girl)
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#8
Postat 14 April 2010 - 05:07 PM
#9
Postat 14 April 2010 - 05:11 PM
Pisoi, la 14 April 2010 - 05:07 PM, a spus:
Ma bucur ca am dat de topic!
Egal ca-s doar niste ridichi,eu cred ca vazînd,sau chiar citind doar,papila se activeaza si cere salata,legume,fructe,vitamine...ceea ce nu poate fi decît bine
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#10
Postat 14 April 2010 - 05:17 PM
Iar reteta ta e atat de usor de realizat, mai mereu am la indemana mere si morcovi, rar imi lipsesc si atunci din greseala.
#11
Postat 15 April 2010 - 08:06 AM
1-cele pe care le servesc doar ca atare adica la aperitiv sau ca felul intai,cu grisine sau paine prajita, crecars...
2-cele pe care le folosesc ca si garnitura la felul principal(snitele ,fripturi, piftele etc)
In functie de sezon si de anotimp iar difera,iata de exemplu acum pe perioada primaverii imi place salata verde cu ceapa verde,ridichi si marar proaspete de gradina cumparate de la tarani,iat-o de exemplu pe cea de ieri(banala stiu dar ce sa fac daca in aceasta perioada asa imi place,iaca ma fac de ras cu ridichea mea na),dresing ulei de masline putin otet de mere sau zeama de lamaie(depinde ce am)si putina apa:
Acum ca sa ma perdonezi pt. banalitatea salatei mele o sa mai dau niste retete de salate ceva mai faine, fiecare cu povestea ei...
Din ciclul salata servita la aperitiv,cea mai ciudata pe care am mancat-o a fost la munte in Italia la un restaurant,se numea salata montanara(munteneasca)si avea cateva fructe de padure(predomina fraguta(fragii),frunze de rucola,si cubulete de branza de capra,dresing ulei de masline si otet balsamic(scria in meniu ingredientele),stii ca desi eram sceptica la inceput nu era rea deloc...hhmmm
Apoi din acelasi ciclu'salate aperitiv sau felul 1 ma indragostisem de salatele de la restaurantul chinezesc (torino via duchesa iolanda),fiind client fidel o chinezoaica super draguta deacolo(Umbreta pe numele ei)mi-a dezvaluit diverse retete de-ale lor(cea mai pretioasa de bomba inghetata prajita si banane fripte)printre care dresingul de la salatele lor care este bestial,am sa-l numesc dresing alb ca sa nu-l mai repet mereu la salate...
Deci dresing alb:iaurt gras(1 paharut),1 lingurita de miere de albine(sau zahar),1 lingurita de mustar,1-2 linguri de maioneza(facultativ),ulei de masline si zeama de lamaie,se omogenizeaza toate si se condimenteaza salata...e bestial
Cu acest dresing aveau urmatoarele salate(pe care le-am tot savurat cu placere)
Salata verde cu ceapa verde,fasiute de morcov,cubulete de proschutto cotto(jambon),cubulete de branza (tip cascaval)si dresingul alb(servite cu grisine)
Salata verde cu ceapa verde fasiute de morcov,fasiute de pui griliat,migdale+dresingul si grisine..
Salata verde ceapa verde fasiute de morcov,cubulete de rulada de curcan si cubulete de ananas+dresing si grisine..
Aceste salate mi-au schimbat total mentalitatea despre salate,inainte nu-mi puteam imagina sa mananc o salata asa pur si simplu(nu ca si garnitura)
O sa mai revin cu retete de salate daca ma mai primesti...
#12
Postat 15 April 2010 - 02:04 PM
Multumesc pentru ideile de salate, sunt foarte faine.
Da ia zi, al tau sot mananca salate din astea pe post de aperitiv sau chiar gustare intre mese? Sunt fuarte curioasa cum sa-l conving si pe al meu
Eu salate fac din cele mai ciudate combinatii, am trecut peste pragul psihologic al salatelor doar ca la mama acasa. Fac in general din ce am la indemana, nu ma sfiesc . De cele mai multe ori ies fuarte faine daca dresingul e bun si condimentarea potrivita.
O sa salvez aici dresingul asa mai colorat:
Dresing alb:
-iaurt gras(1 paharut),
-1 lingurita de miere de albine(sau zahar),
-1 lingurita de mustar,
-1-2 linguri de maioneza(facultativ),
-ulei de masline si zeama de lamaie
Se omogenizeaza toate si se condimenteaza salata
#13
Postat 15 April 2010 - 02:16 PM
Daca incerci o salata cu dresingul ala alb chiar sa-mi spui daca ti-a placut ca eu am devenit dependenta...
Am sa mai pun niste retete de salate tot asa ''furate''de-pe-afara''
#14
Postat 15 April 2010 - 03:55 PM
- castraveti
- rosii
- ceapa violet
- coriandru
- iaurt grecesc
- ulei de susan
- otet balsamic
- sare
Se taie rosiile si castravetii felii.
Ceapa se taie inele,ca da mai bine la pupila
Se asezoneaza într-un castron,
împreuna cu cîteva frunzulite de coriandru.
Dressing-ul se prepara din iaurt grecesc,
putin ulei de susan,otet balsamic,coriandru tocat si sare.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#16
Postat 16 April 2010 - 03:51 PM
Pisoi, la 15 April 2010 - 04:23 PM, a spus:
Pisoias,mie îmi plac mult salatele..egal de care.Cel mai mult îmi plac cele simple,putine ingrediente,ca sa le simt gustul la fiecare în parte.
Azi am vrut ceva picant,sarat si verde.
- frunze tinere de salata,amestecate*
- masline kalamata
- feta
- ceapa violet
- zeama de lamîie
- ulei de masline
- oregano
- piper proaspat macinat
Salata mea,cu tenta greceasca
Prima data fac dressingul.Am folosit oregano uscat care are nevoie de ceva timp pentru a se hidrata în zeama de lamîie si ulei,iar el la rîndul lui sa parfumeze lichidele.De sare nu este nevoie,deoarece Feta si Kalamata sînt sarate destul,dar putin piper proaspat macinat nu strica deloc aroma dressingului.Dupa ce e gata dressingul,uitam de el vreo 10 minute,timp în care pregatim frunzulitele de salata,taiem feta cubulete,ceapa inele,apoi aranjam totul frumos pe un platouas.Cu o lingurita punem din dressing peste tot,pentru a nu mai fi nevoie de amestecat.
Da mai bine la pupila cînd e aranjat
*Eu am cumparat o caserola de frunzulite tinere asortate/amestecate : Batavia(batavia lettuce),Feldsalat(valerianella locusta) si salata verde ondulata.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#17
Postat 19 April 2010 - 02:03 PM
- rucola
- rosie
- castravete
- ou fiert
- iaurt
- zeama de lamîie
- coriandru
- ceapa violet
- sare
Dressingul îl fac din ceva iaurt,zeama de lamîie,ceapa tocata,coriandru tocat si sare.
Aranjez legumaraia,iar oul feliat îl pun deasupra.Dressing,adaug cîte o lingurita ...manînc,apoi mai adaug o lingurita...si tot asa.Rucola nu se lasa bine amestecata cu alte legume,mai ales daca e lunguta,ci se înnoada firele între ele,iar celelalte legume se duc la fundul castronului,si ma enerveaza
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#18
Postat 19 April 2010 - 07:01 PM
- un ou fiert
- doua linguri generoase de sfecla rosie in otet
- o mana buna de masline marinate cu rozmarin
Maslinele cu sfecla nu s-au inteles
#20
Postat 20 April 2010 - 09:21 AM
- 1 tija de telina tocata
- 1 mar taiat cubulete potrivit de mari
- 2-3 felii de ananas taiate cubulete (merge si ananas din conserva)
- boabe de struguri fara seminte
- miezuri de nuci tocate
iar pt. dressing:
- 1 Lg maioneza
- 1 lg zahar
- 1 Lg zeama de lamiie (previne oxidarea marului)
- 1 Lg smintina subtire (optional)
- sare si piper dupa gust
Se da la frigider pt. 30' ca sa se combine aromele intre ele. Pofta mare !
salata Waldorf o servesc fie ca atare linga o felie de piine sau lipie
fie ca garnitura linga carnea facuta la gratar