O salata pe zi mai usor decat s-ar crede
#21
Postat 20 April 2010 - 10:33 AM
Eu am servit asa ceva intr-o varianta simplificata de la un bar de salate si mi-a placut la nebunie. N-am stiut ca are un nume! Ma mai rasfat din cand in cand cu ea. Am incercat acasa, dar n-am stiut sa fac sosul si mi-a iesit lesinata .
Varianta in care am servit-o eu e: tije de telina, bucatele de mar, miez de nuca si un sos tare fain, oarecum lipicios ca le tine pe toate impreuna destul de bine.
Mersi mult pentru reteta, o sa o fac cu proxima ocazie. E o gustare minunata, dar merita incercat si pe post de garnitura.
#22
Postat 20 April 2010 - 11:01 AM
si cea cu morcov si mar a mayei trebuie sa o incerc
daca aveti curaj sa incercati una de-a mea(care e preferata la toate reuniunile de familie ) iata. daca nu, mai asteptati si oi face-o intr-o zi9 eu nu pot manca masline si naut asa ca nu e pe lista deocamdata
cantitatile difera de nr de persoane
3 castraveti libanezi deseminati taiati dupa preferinta fiecaruia, eu ii tai cuburi mici
un pumn de masline feliate
1 conserva naut
o mana de rosii cherry taiate in 4
1 ceapa rosie(nu f mare) taiata mic
dressing
1 catel usturoi pisat
1 lingurita(sau lingura, dupa cantitatea care va trebuie) ulei de masline
1 lingurita zahar
cand ati amestecat tot si santeti gata de servit, adagati cateva linguri de tzatziki( numai cand serviti)
e dementiala si toti imi cer sa o fac sau sa le dau reteta. o am de la o prietena si eu
merge bine cu carne la gratar
#23
Postat 21 April 2010 - 12:40 AM
Asta poate fi salata desert.Eu o ador din toate încheieturile
- pepene rosu
- feta
- crema de aceto balsamico
Cum se face,nu are rost sa spun...ca se vede.
O poate face si un gradinitar
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#24
Postat 21 April 2010 - 04:47 PM
Eu merg inca pe improvizatii pentru mesele de le iau la servici.
Asadar azi am avut salata din:
- 100gr branzica telemea marinata cu ceapa, usturoi si maghiran
- o rosie potrivita
- un ou fiert
- putin ulei de ma branzica marinata
Am taiat rosia grob, asemenea si oul si le-am arun cat peste branza cu ceapa si ulei din farfurie. Am amestecat nitel si am servit. La sfarsit am avut nevoie de ajutorul unei bucati de paine sa termin isprava
Geany, bun tare cu rosii branzica asta marinata
#25
Postat 21 April 2010 - 09:29 PM
Eu amestec fructe(mar,portocala,struguri,pepene rosu/galben...) prin salate,dar kiwi înca nu am încercat.
Boni,merci de inspiratie!Mi se pare excelent kiwi în salata.As zice chiar ca merge perfect cu frunzele de salata si feta!
- frunze tinere de salate(3 feluri)
- feta
- kiwi
- zmeura
- zeama de lamîie
- ulei de susan
- oregano
Am aranjat frunzele de salata,am taiat feta cubulete,kiwi felii,si am azvîrlit si cîteva zmeurici.
Dressingul l-am facut din lamîie,ulei si oregano.L-am turnat peste salata.A potrivit la fix!
Mi-a placut foarte mult salata asta!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#26
Postat 22 April 2010 - 11:36 AM
Sper sa o fac, dar fara zmeura care aici e mai scumpa decat sofranul
#27
Postat 23 April 2010 - 12:37 PM
- telemea sarata (branza gen telemea)
- o rosie maricica
- niste castravete
- ulei infuzat cu masline si rozmarin (de la maslinele marinate)
Am maruntit, amestecat bine de tot si savurat cu niste paine de casa. Fuarte bun!
#28
Postat 26 April 2010 - 11:29 PM
#29
Postat 27 April 2010 - 02:58 PM
petunie, la 26 April 2010 - 11:29 PM, a spus:
Si mie îmi place combinatia de capsuni,feta si balsamico!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#30
Postat 28 April 2010 - 09:33 AM
Ma atrage cea cu mar si morcov facuta de sorella mea, dar alte sugestii ati mai avea?
#31
Postat 28 April 2010 - 10:59 AM
#32
Postat 28 April 2010 - 03:17 PM
Azi am avut salata de conopida:
- conopida clocotita cateva minute, scursa si pisata cu furculita
- maioneza de cumparat (mai acrisoara)
- capere
- sare
Nimic extraordinar, dar bunuta. Gata, nu mai e.
#33
Postat 28 April 2010 - 04:46 PM
Adriana, la 28 April 2010 - 09:33 AM, a spus:
Ma atrage cea cu mar si morcov facuta de sorella mea, dar alte sugestii ati mai avea?
Copiilor (din experienta prorie) le plac anumite fructe(care sa se si preteze la o salata) ca:mar,kiwi,portocala rosie,ananas,piersica,fructe de padure,(fragute,afine)capsuni,(avand in vedere ca nu servesti imediat trebuie sa freci intai fructul cu lamaie pt a nu se oxida si in felul asta nu mai acresti salata cu altceva,putin ulei poate fi chiar suficient)ca si legume ceva sa fie mai neutru ca si gust -spre dulce ca:morcov,conopida fiarta,sfecla rosie coapta sau fiarta(in Italia este de cumparat la supermarket),rosii cherry,si neaparat boabe de porumb dulce,indiferent ce tip de salata vei alege sa faci pt. copii bobitele alea de porumb dulce ii vor tenta sigur,in general nu le plac lucrurile verzi deaceea au o aversiune pt. brocoli de ex.dresingul facut neaparat separat si servit peste salata prima de a o servi si sa nu contina otet(si un ulei neutru fara gust,zeama de portocala,sau zeama de lamaie''amorbidita''cu putina miere,otet balsamic,zeama de compot de ananas)pt. a da ''cremozitate''salatei,un pic de maioneza,frecata cu putin iaurt gras,daca vrei sa pui cubulete mici de branza sa nu fie de oi sau capra(copii in general nu iubesc gusturile ''forte'')ci mai degraba cubulete de branza de tip cascaval ''ementaler''sau tot ceva mai spre dulce,sau fulgi de parmegeano...Pentru a da crocanteta' salatei le plac nuci sau pinoli,caju...stiu ca nu ti-am dat nici un fel de reteta in adevaratul sens al cuvantului''dar poate prinzi vreo idee...nu stiu nici daca salata ta doresti s-o servesti ca atare sau ca si garnitura la ceva...deci si in functie de ce s-ar potivi la meniu,...ceva ideei frumoase mai am,fiind copii le poti face o placere de a aduce mici boluri cu diverse taiate marunt,dresingul deoparte si sa-i lasi sa se joace preparandu-si propria lor versiune in farfurie...sau frigarui''de fructe cu branza cu un dresing deoparte,sa-si toarne ei peste...Sper sa te fi ajutata cat de cat...Daca-mi dai mai multe amanunte ma mai gandesc si-ti spun....Reteta de salata facuta de Maya cu pepene rosu ai vazut-o?!!cu o branzica mai ''neutra ''ca si gust cred ca le-ar place...Sa le dai grisine si chifle''tartarughine''(sau alt animalut)eventual una mare sa-i rupa ei picioare etc...se vor distra sigur orice le-ai da,copii la gramada se comporta divers si rar fac mofturi...
#34
Postat 28 April 2010 - 05:37 PM
Vazand ca inclinai spre reteta Mayei,dar mai vrei si alte variante,iata cum a-si umple eu boccelutele,cu o salatica in care asi pune cubulete de mar dar si de para si fulgi de parmegeano(al contadin' non far' sapere cuanto e buono il formagio con le pere)iar morcovul il poti inlocui sau adauga la el si feliute de tije fragede de telina,si nuci sau pinoli,dresing lejer cu ulei si balsamico, sau putina zeama de lemon sau portocala...
#35
Postat 12 May 2010 - 05:21 PM
- felii de zuchini (dovlecei)
- sare, ulei, otzet si apa
Azi tot una simpla din:
- ridichi
- un ou fiert
- sare, ulei, zeama de lamaie si apa
#36
Postat 14 May 2010 - 03:12 PM
- 10 ridichi bune taiate felii subtiri
- un avocado maricel copt, moale si aromat, taiat felii si apoi cubulete
- un ou fiert taiat cubulete
- sare, ulei aromat (de la masline, cu iutzica), putin otzet
Amestecate bine sa se faca putin sos gros. Foarte bun, pastrez reteta
Merge cu siguranta si niste ceapa verde si probabil putina telemea rasa, asa ca o boare. dar la servici, cum ma aflu, e mai bine ca n-am ceapa
#37
Postat 15 May 2010 - 01:28 PM
Azi m-am plimbat pe jos pana la supermarketurile aflate la marginea geografiei si apoi am colindat un pic pasunile aflate la periferia urbei.
M-am intors cu o recolta buna de clorofila din flora spontana, care a devenit ulterior salata cotidiana. Am neglijat sa fac fotografii dar vazand topicul am fotografiat cateva din ingredientele ce le voi folosi si maine.
Mentionez ca am gasit si un fost loc de gradina de unde am cules lujeri de hrean si frunze tinere de nap.
In rest, macris, papadie, flori de trifoi rosu, frunze de mustar salbatic.
Nu am pus decat un pic de untdelemn de masline caci macrisul era acrisor iar hreanul iute ca focul.
.
.
.
(Lujerii de hamei au luat drumul borsului cati au mai ramas caci am ros cam o treime din ei pe drumul de intoarcere.)
Castigatoarele editiei de azi au fost incontestabil florile albe de mazariche slabatica. Vicia pannonica.
.
.
Textura e excelenta, sunt fragede si impletesc gustul delicat al mazarii crude si fragede cu aromele florilor de camp. S-au devorat la fata locului, din moment ce toata sapatamana in fiece zi a tras cate o sfanta de ploita.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#38
Postat 17 May 2010 - 11:23 AM
Eu ma opresc sus la prima (ca restul ma depaseste ): deci frunzele de hrean sunt comestibile? Asta e super interesant. Din cate stiu de la bunica, hreanul odata prins in gradina, nu prea mai scapi de el, iese de la ana la an prin tot locul. As conserva si eu si frunze si radacini cand m-as duce in romania in vara, ca aici hreanul e rar si scump ca icrele negre .
#39
Postat 17 May 2010 - 05:43 PM
Azi, ridiche "red meat" taiata felii ca hîrtia, morcov violet taiat la fel, ulei de masline, zeama de lamîie verde, sare, piper Cubeb.
#40
Postat 26 May 2010 - 11:02 AM
Am taiat doo rosii din alea bune (au aparut in sfarsit!) si am amestecat cu salata din borcan.
Am mancat cu paine proaspata de casa si la sfarsit am 'lins' farfuria cu coji de paine atat de bun a fost. Asta de dimineata, ca mi-am luat o portie si la mine la servici . geany, daca citesti, si Maya, multe multumiri ca din ideile voastre am combinat-o si eu pe-a mea.