Eu am avut pe vremuri mare succes cu figurine din "aluat" facut din sare fina, apa, faina.
Google-iti "Playdough"
Am facut din el mici "tablouri", flori si brose din foi intinse cu sucitorul ornamentate cu snururi din aluat, incizate, stampilate, etc. Aluatul l-am lasat alb, apoi am copt figurinele in cuptor si le-am vopsit cu acuarele.
Papusile din hartie cu haine de hartie detasabile sunt si ele foarte distractive si educative
Paper dolls
https://www.google.r...iw=1249&bih=850
Tablouri din frunze uscate.
Imprimeuri pe prosoapele de bucatarie din frunze naturale batute cu ciocanul.
O sabie cioplita din lemn, un arc confectionat impreuna cu baiatul bate intotdeauna plasticurile sclipitoare din comert. Nu pot uita ca tata ne-a facut acum 40 si de ani
gladius (sabii scurte romane) si securi de lemn cu lama dubla cum avea Mihai Viteazul. Si stea de Craciun pentru colindat.
Un cui de 5 cm aplatisat cu ciocanul si apoi modelat cu pila se poate transforma in orice tip de sabie de la katana japoneza la spada cu tais dublu, la iatagan turcesc. Manerul se infasoara cu fir de lame sau sarma subtire, garda se poate confectiona din sarma. Si in timpul acesta povestim si i invatam istorie
Cand era Printesa mea mica era la voga printre ei Sailor Moon. Pentru baiat erau eroii de actiune.
Case de papusi (sau garaje dupa caz)taiate cu cutter-ul din cutii din carton, cu mobilier facut din polistiren expandat - coltarele de "zapada artificiala" din ambalajele de carton.
Sa va spun una:
Acum 15 ani noi nu eram prea potenti
.. financiar - Nu ca ma fi acum. Aveam putine jucarii de firma. Cateva doar. Cea mai buna prietena a fetitei era fiica de doctori cu stare si avea toata seria de papusi Barbie, case de papusi de plastic, castele, etc.
Si m-am trezit cu domnul doctor acasa sa-l invat sa faca case de papusi din ambalaje de carton
ca nu mai scapa de gura Ioanei, dupa ce venea si se jucau la noi acasa.
Animale din chibrite(scobitori) + ghinda/castane
origami
lampioane chinezesti
Forturi facute din frigarui de bambus, sau plute "de balsa" in genul lui Kon-Tiki, cu care s-a aventurat Thor Heyerdhal pe ocean. in timpul acesta i spunem povestea. Daca ne musca sarpele si pomenim si despre expeditiile Ra nu avem nevoie de trestie de papirus pentru a face o corabie. e bun si fanul (iarba uscata)
Jucam cu ei ... barbut
- zaruri - de pe la trei ani si jumatate si asa au memorat rapid toate combinatiile de adunare cu numere pana la sase. Daca dadeau un sase -trei, numarau punctele pe primul si continuau numaratoare pe al doilea. Matematica in joaca. Apoi am facut cursul superior cu carti de joc la 21.
Si le spuneam povesti la masa, sau pe drum la plimbare.
Despre Aida si Radames, despre Egipt, faraoni, piramide si mumii.
Apoi ne uitam la opera lui Verdi.
Despre inchizitia spaniola, eretici, autodafe-uri (arderea pe rug brrr !) Don Carlos, Filip al doilea.
Si apoi ne uitam la opera
Despre peripetiile Rosinei, ale lui Lindoro/Almaviva si ale barbierului istet Figaro care il tragea pe sfoara pe caraghiosul de doctor Bartolo
Si apoi ne uitam la opera
Despre Manrico, rapit de tiganca Azucena a carei mama a fost arsa pe rug si care orbita de durere si-a aruncat in foc propriul copil din greseala crezand ca il arunca pe fiul contelui de Luna. Adevarata telenovela si Trubadurul asta.
Si apoi ne uitam la opera
Macbeth e gotic si sangeros, dar le-a placut. Falstaff e amuzant. Si am putut pomeni si despre Shakespeare.
Si apoi ne uitam la opera
Printesa de gheata Turandot punea pe printii care-i solicitau mana sa raspunda la trei la trei ghicitori, else ...
Si apoi ne uitam la opera
....
....
...
Rezultatul?
Fetita pe care am avut placerea s-o facem
desi a plecat chiar azi, de doar doua ore la Frankfurt la un concert al lui Alice Cooper isi face proiectele si invata in sesiune pe muzica de Rossini, Verdi, Donizetti, Bellini, Cimarosa, Offenbach, etc. ca acum e plin YouTube-ul.
Pai sa tot ploua!
Mi-e asa de dor de vremurile acelea ca pana sa vina nepotii, mai, mai ca as infia un copil.