Sa preparam Mozzarella - do it yourself -
#1
Postat 16 April 2010 - 04:41 PM
- do it yourself -
Do it your self = homemade-facut-in-casa
Exista multiple argumente pentru aceasta alegere, pornind de la certitudinea privind originea si calitatea ingredientelor, pasiunea pentru bucatarit, curiozitatea si - de ce nu? - pretul, etc.
Am preparata mozarella de doua ori pana acum. Prima data am improvizat la greu si am avut succes, a doua data am citit in prealabil de pe net si am lucrat cu termometrul in mana.
Va invit calduros pe cei care aveti experienta in domeniul fabricarii branzeturilor sa impartasiti cu noi cunostintele.
Nu voi posta deocamdata reteta folosita de mine in incercarea mea (care a dat roade pana la urma - daca veni vorba) pana cand cineva nu va posta metoda traditionala. Omologata care va sa zica.
M-ar interesa deasemenea cazul celor din Romania care au folosit cheagul lichid din comert.
In treacat fie spus, a trebuit sa maresc considerabil cantitatea de cheag fata de ceea ce era mentionat pe indicatiile de pe sticla.
Alt aspect ar fi proportia intre cantitatea de branza rezultata si cea de lapte. Mie mi-a rezultat circa unu la zece, folosind lapte integral de la tara.
Multumiri anticipate
Semnat:
Mamadeus , mancatorul de mozartella
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#2
Postat 16 April 2010 - 07:50 PM
#3
Postat 16 April 2010 - 08:28 PM
O alta idee era de a-mi lua cheagul de aici si sa incerc cu cheag de aici si lapte de acolo!Dar mai e pana in iunie! Tinem legatura.Intre timp si eu ma mai informez!Pare simplu!
#4
Postat 16 April 2010 - 10:14 PM
#5
Postat 18 April 2010 - 06:51 AM
julix_2007, la 16 April 2010 - 10:14 PM, a spus:
Eu inca stau in asteptare ....
Stiu ca si Adriana a facut tot feluri de branzeturi. Astept sa-si gaseasca un pic de timp, caci m-ar interesa procesul pornind de la faza de lapte.
Prima mea incercare a constat in filarea casului proaspat de vaca si am folosit cuptorul cu microunde.Nu au fost probleme.
In momentul in care voi primi de la tara (de-a moaca ) cas proaspat voi recidiva cu siguranta si in directia asta chiar daca obtin alceva. Sa zicem mozartella deoarece e simplu, rapid si vorba lui Spirache Necsulescu din Titanic vals : "Gratis, mama-soacra!"
La a doua incercare am folosit cheagul lichid si acidul citric. Ulterior am citit ca se poate folosi "1/2 vasetto di yogurt" Cati mililitri ar putea avea un vasetto autorul stie ...
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#7
Postat 23 April 2010 - 09:13 PM
W Mamadeus Paparotti, la 18 April 2010 - 06:51 AM, a spus:
julix_2007, la 16 April 2010 - 10:14 PM, a spus:
Eu inca stau in asteptare ....
Stiu ca si Adriana a facut tot feluri de branzeturi. Astept sa-si gaseasca un pic de timp, caci m-ar interesa procesul pornind de la faza de lapte.
Prima mea incercare a constat in filarea casului proaspat de vaca si am folosit cuptorul cu microunde.Nu au fost probleme.
In momentul in care voi primi de la tara (de-a moaca ) cas proaspat voi recidiva cu siguranta si in directia asta chiar daca obtin alceva. Sa zicem mozartella deoarece e simplu, rapid si vorba lui Spirache Necsulescu din Titanic vals : "Gratis, mama-soacra!"
La a doua incercare am folosit cheagul lichid si acidul citric. Ulterior am citit ca se poate folosi "1/2 vasetto di yogurt" Cati mililitri ar putea avea un vasetto autorul stie ...
Stimate prieten virtual, imi cer miii de scuze ca nu am aparut la timp cu tehnicile cunoscute /promise dar am avut o saptamana cumplita(un eveniment nedorit in familie, inspectii tematice la scoala, o inspectie speciala de gradul I care, desi nu a fost inspectia mea, m-a tinut la scoala zi lumina, maine am un cerc pedagogic in scoala, ca, deh, de ce sa imi tihneasca si mie sambata). Acum am venit spasita sa declar ce si cum cu branza asta "motzartella" .. da tzeara...
Sa o luam de patrushopt incoace.
1. Alegerea cheagului: cheagul natural, respectiv stomacul provenit de la mielul de lapte, sacrificat special pentru asa ceva, se gaseste la piata/ la ciobani. Trebuie sa fie asa: bine uscat, sa nu aiba nici o fisura/intepatura/rosatura pentru ca se rasufla continutul si nu mai are nici un fel de valoare.Am inteles ca exista si cheaguri din acestea, provenite de la viteii de lapte, dar in village-ul meu nu se gasesc asa ca nu stiu cum se face. Nu ma bag unde nu cunosc si ce nu se stie nu omoara.
2. Prepararea cheagului: Continutul stomacului uscat(o pasta destul de urat mirositoare, a branza imputita (scuzati exprimarea, dar alta comparatie nu am gasit pentru a fi cat mai convingatoare)) se dizolva cu grija si devotiune in zer caldut( atentie, zerul trebuie sa fie de la branza zburata/scoapta/dulce sau cum s-o mai chema si NU de la branza inchegata). Cheagul se dizolva in mana pentru a se putea omogeniza cu zerul. Daca respectivul cheag este mai mare avem nevoie de aproximativ 2 litri de zer, daca e mai mic ajung 1+1/2 litri. Cum spuneam se dizolva foarte bine cheagul, apoi se pune lichidul obtinut in recipiente de plastic, de preferat pet-uri de 1/2 litri (impiedicam deprecierea lichidului daca tot dechidem / inchidem capacul urmare utilizarii frecvente a lichidului de inchegare). Cand il punem in pet-uri il strecuram OBLIGATORIU printr-un tifon dublu, deoarece cheagul poate contine fire din blana mielului/oii. (Ca la ciocolata de post care poate contine urme de alune, arahide, lapte praf....)
3. Prepararea casului de casa (cu pretentie de mozzarella): O sa ofer cantitatea pe care o stiu eu.
La 8 litri de lapte de vaca (musai caldut) eu pun 3 linguri din lichidul obtinut. Prima data este de incercare, pentru ca lichidul poate fi mai concentrat sau mai putin concentrat. In cazul in care laptele nu da semne ca are de gand sa se transforme in branza, mai adaug 1 lingura de lichid. Inchegare = coagulare. Ajutam putin laptele, il mai agitam pentru a se inchega mai repede. De obicei se aduna singur spre mijlocul vasului. Il pun intr-un tifon dublu sau intr-o bucata de material de perdea - nylon (e mai rezistenta la greutate) si il strecor in voie, fara sa-l presez/constrang. Daca laptele e proaspat muls, nu mai trebuie incalzit. Daca scartie/scrashneste la mestecat si are textura de gumilastic, mai reduucem din cheag.
NOTA: Sfatuiesc persoanele care stiu matematica sa efectueze operatiile necesare pentru aflarea cantitatii de cheag necesare unei cantitati mai mari sau mai mici de lapte. La mine matematica s-a oprit la clasa a VIII-a, in restul mi-am masurat puterile cu cuvintele.....
4. Prepararea branzei telemea (de vaca): Dupa ce casul s-a uscat foarte bine si nu mai are deloc zer, il tai felii destul de groase. Trec feliile prin sare mare/grunjoasa/neiodata/de muraturi si las asa 24 de ore, pentru ca branza sa isi traga cata sare are nevoie. Bucatile de branza sarate le asez fie intr-un bidon de plastic (de la masline) fie in borcane mari de sticla (de 15 kile, de exemplu)si torn saramura peste, pana acopar branza, pun o greutate deasupra, leg bine recipinetul, astept sa se faca telemea (nu am pus seama cat a trebuit sa astept, pentru ca pana anul asta nu mi-a lipsit niciodata telemeaua din casa, dar nici vacuta din grajd: anul asta am schimbat pe capre si ma apuc de facut feta de casa).
5. Prepararea saramurii: Folosesc acelasi tip de zer ca cel folosit la prepararea cheagului, respectiv zerul de la branza dulce/zburata, pe care il fierb cu sare mare. Nu mai stiu cantitatea de sare. Stiu doar ca saramura este perfecta/destul de saramura cand pluteste oul de gaina pe suprafata saramurii (asta este testerul meu). Pun oul pe apa, daca se duce la fund inseamna ca mai trebuie sare, daca pluteste inseamna ca este gata saramura. Lichidul acesta se toarna peste branza sarata atunci cand este racit. Branza nu isi trage decat sarea de care are nevoie. Metodele de desarare ale branzei le prezit la cerere. Va garantez ca merge tare bine la pizza romaneasca, la cartofii prajiti, tochitura moldoveneasca si mai garantez ca bati copiii si fugi cu mancarea.
P.S. Imi doresc si eu ca branza inghegata prospat sa o pot conserva ca pe mozzarella, dupa ce cerceteaza conu Paparotti p.t-ul (procedeul tehnologic)de conservare. Dupa umila mea parere mozzarella aia de costa multisor in magazine e leit branza mea(in primele 2-3 ore de viata).
P.S. 2: am lipsit eu , dar mi-am scos parleala. Adica am scris tot ce stiam, ca la examene.
P.S. 3: cam pe saptamana viitoare cumpar cheag (tata, nu eu), il fabricam (impreuna cu familia), mulgem caprita (tata), facem branza (care apuca). Abia atunci pot face poze.
#8
Postat 24 April 2010 - 07:04 AM
Postarea ta mi se pare de mare valoare pentru branzari.
La faza cu preparatul cheagului in casa, cred ca am sa zic pas.
Am sa vad ce cheag foloseste tata-socru la tara si il voi folosi pe dansul ca sursa.
M-ar fi interesat si cata branza - sa zicem cas, caci e un fel de materie prima - se obtine dintr-o cantitate determinata de lapte. Sa zicem cei 8 litri. (cu matematica ma mai descurc)
Am vazut pe iutiub (YouTube) ca unele restaurante pentru a prepara mozzarella proaspata se folosesc de "curd" - coagul - cumparat. Dupa aspect parea a fi exact casul de care s-a facut vorbire.
Cas proaspat primesc saptamanal de-a moaca asa ca presupun ca in continuare il voi folosi pe acesta pentru filatul mozzarellei
Il vedeti pe Jedi Knight?
.
.
S-a "oferit" sa ma insoteasca la iarna pe post de caciula.
Si mai are niste frati
.
.
Cand nici ei nu vor mai fi printre noi, voi avea disponibil si cas de capra si voi incerca si cu el.
Cand am preparat mozzartella © direct din cas, am pus felii de cas de circa 1 cm grosime intr-un castron cu apa, l-am incalzit la cuptorul cu micro~ cam la 60 de grade tzelsius , l-am framantat, l-am mai introdus din nou in cuptor un minut si am reluat operatia de framantare impaturire pana am obtinut o textura neteda si matasoasa, bilele de branza le-am pus intr-un castron cu o soutie salina foarte diluata. Un pui, puisor de saramura. Timp de o saptamana am tot pus pe pizze, lasagne, etc. Am pastrat in frigider.
Am facut si cinci bilute de efect cosmic garantat cu rosii cherry invelite in pasta de mozzarella. Doua le-a capatat Giunior pe loc si pe celelalte le-am pus pe frunze de leurda - una find sectionata - in vederea unei seiuni foto cand a sunat telefonul si trebuit sa parasesc bucataria si sa caut niste acte. Cand m-am intors intr-un tarziu in farfurie era .. leurda
Giunior nu a mai fost de gasit pana seara ...
Daca imi gasesc timp azi voi incerca sa filez mozzarella din cas incalzindu-l la microunde fara apa, de data aceasta.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#9
Postat 24 April 2010 - 07:16 AM
.
.
.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#10
Postat 24 April 2010 - 09:11 AM
Te invidiez sincer !
Auzi ce vorba de parca invidia ar putea fi si nesincera.
Invidia asta care-i la fel de pura ca si iubirea.
Cat despre Mozarella,eu stau cuminte in bancuta si astept un procedeu "Fulger".
Am vazut pe Youtube cat lapte pun si cata branza scot....
Cat invart si cat o maseaza,impacheteaza,fileaza....si mi-a pierit cheful s-o fac in casa.
Asadar astept ......
http://povesticulinare.blogspot.com/
#11
Postat 24 April 2010 - 09:27 AM
Piscotel, la 24 April 2010 - 09:11 AM, a spus:
Hei!
In poze nu e familionul meu - Dumneaei - Shefa, Princessa si Giunioru' desi cateodata cei doi din urma ...
E o parte din septelul socrului meu :
Capra cu doi diezi
si Jedi Knight
Am priceput ce ai vrut sa spui dar a fost din ciclul "Abţâne-mă, Doamne!"
Caci celalalt "Jedi" - cel de acasa - inca doarme saracutul, la ora asta.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#12
Postat 24 April 2010 - 06:53 PM
Acum sa mai vin cu ceva precizari: prepararea cheagului e floare la ureche, e usor de preparat ( adica te lupti matale cu dihaniile shuuuieratoare si te impiedici de P.T-ul unui inchegator!?). Din cei 8 litri de lapte iese un cas cam de 1+1/2 kg. Garantat ca ies de-a motzartele de alea.... de o sa te hranesti de impachetat/filat/filetat/topit/bibilit.
Vin si eu cu aceeasi lamurire ca musiuuuu Paparotti, ca nu asta e "famelionul" meu, ci e o facatura de septel (distractie de pensionar, care a dat iezii de la scoala pe cei ai caprei).
#13
Postat 24 April 2010 - 07:37 PM
PARDON !
Da tu esti baiat destept,dezghetat si subtziat asa ca ai inteles, da ai vrut mata sa ma tachinezi.
Daca n-o faceai,berbec nu te numeai !
Da yo nu ma-ntimindez usor ca am si yo unul acasa si stiu cum interpreteaza si taie firul in patru tzucala-s !
......................................................................................................................................................
Am baut vin se vede ?
http://povesticulinare.blogspot.com/
#14
Postat 11 July 2010 - 05:08 PM
Maestro, ati folosit cheag si iaurt?La prima incercare?
Sau, cheag si acid citric?
#15
Postat 11 July 2010 - 08:33 PM
Eataly, la 11 July 2010 - 05:08 PM, a spus:
Te astept cu flori si cu sufletul la gura.
Sper sa vii cu o reteta usoara fara multe impachetari si despachetari.
Stii ca rabdarea geamanului e limitata....
Daca e complicata,cumpar lapte gras si te astept sa o facem impreuna.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#16
Postat 12 July 2010 - 11:08 AM
Eataly, la 11 July 2010 - 05:08 PM, a spus:
Maestro, ati folosit cheag si iaurt?La prima incercare?
Sau, cheag si acid citric?
Cheag si acid citric.
Dar de atunci am folosit mereu casul crud (de capra in general dar odata si de vaca) gata preparat de tata-socru.
Succese maxime!
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#17
Postat 12 July 2010 - 08:17 PM
Piscotel, la 11 July 2010 - 08:33 PM, a spus:
Eataly, la 11 July 2010 - 05:08 PM, a spus:
Te astept cu flori si cu sufletul la gura.
Sper sa vii cu o reteta usoara fara multe impachetari si despachetari.
Stii ca rabdarea geamanului e limitata....
Daca e complicata,cumpar lapte gras si te astept sa o facem impreuna.
Da stiu!Prietena mea cea mai buna e gemeni(si a ta varsator , ca mine)!Deci ne "citim" de minune.
Am cumparat laptele, maine incepe aventura mea mozzarelliana.
Revin oricum cu impresii, pozitive sau negative.
Daca nu iese, sa stiti ca laptele e de vina.
W Mamadeus Paparotti, la 12 July 2010 - 11:08 AM, a spus:
Eataly, la 11 July 2010 - 05:08 PM, a spus:
Maestro, ati folosit cheag si iaurt?La prima incercare?
Sau, cheag si acid citric?
Cheag si acid citric.
Dar de atunci am folosit mereu casul crud (de capra in general dar odata si de vaca) gata preparat de tata-socru.
Succese maxime!
Aha, multumesc!Fac cu cheg si iaurt, vedem ce iese!
#18
Postat 12 July 2010 - 08:57 PM
O Sonata de Mozart,in ton cu mozzarella
Pun o vioara ,ca pian nu au la inventar.
[url="http://www.youtube.com/watch?v=Lrz_8mMMOpc"]http://www.youtube.c...h?v=Lrz_8mMMOpc[/url]
Spor la mozzarellit !
http://povesticulinare.blogspot.com/
#19
Postat 13 July 2010 - 08:15 AM
#20
Postat 15 July 2010 - 06:43 PM
O branzica bunicica, dar nu e mozzarella.
Mai incerc, poate era laptelele de vine, sau chegul.
Repet operatia cu lapte pasteurizat si cumpar cheag din alta parte.Poate fac rost si de un termometru.