Ale NOASTRE :) Azi in bucatarie - la gramada Bref: Activitatea noastra culinara
Postat 20 April 2012 - 01:06 PM
Postat 20 April 2012 - 01:12 PM
Postat 20 April 2012 - 01:14 PM
zerda, la 20 April 2012 - 01:06 PM, a spus:
Eu am primit prima jintuiala de anul acesta, daca imi permiteti o sugestie, as face o ciorba de sa joace matzele cu motoceii de la soba, dar as avea nevoie si de o scaricica afumata, ca sa ma pot urca la oala in mod convenabil

Postat 20 April 2012 - 01:16 PM
moftanescu, la 20 April 2012 - 01:14 PM, a spus:
zerda, la 20 April 2012 - 01:06 PM, a spus:
Eu am primit prima jintuiala de anul acesta, daca imi permiteti o sugestie, as face o ciorba de sa joace matzele cu motoceii de la soba, dar as avea nevoie si de o scaricica afumata, ca sa ma pot urca la oala in mod convenabil

mi-a luat-o vulpita inainte, chapeau

Postat 20 April 2012 - 01:24 PM
Postat 20 April 2012 - 01:59 PM

Cetluita cu sfoara, sigilata in grasime, deglasat caramelul cu vin si turnat in tava peste parterul din morcov, ardei kapia rosu, ceapa, catei de usturoi, o felie de telina, salvie bineinteles, un razor de leurda. Inainte de a o coace sub folie i-am aplicat plasturi din pancetta mea cruda, home-made-facuta-in casa - vezi ultima postare de la "pastrame"
Pana carnea s-a odihnit cinci minuturi am pasat legumele si saft-ul din tava.
Daca nu iti faci drum pe la noi, iti ofer o poza neclara dar cu ... miros

.

.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
Postat 20 April 2012 - 02:19 PM
W Mamadeus Paparotti, la 20 April 2012 - 01:59 PM, a spus:

Cetluita cu sfoara, sigilata in grasime, deglasat caramelul cu vin si turnat in tava peste parterul din morcov, ardei kapia rosu, ceapa, catei de usturoi, o felie de telina, salvie bineinteles, un razor de leurda. Inainte de a o coace sub folie i-am aplicat plasturi din pancetta mea cruda, home-made-facuta-in casa - vezi ultima postare de la "pastrame"
Pana carnea s-a odihnit cinci minuturi am pasat legumele si saft-ul din tava.
Daca nu iti faci drum pe la noi, iti ofer o poza neclara dar cu ... miros

hey, cum sa te intitulez, un simplu prietene merge?

nu doar ca arata cum arata, dar as lua-o acasa, este disponibila?

mi-ai dat idei, o sa ma revansez cu o faraoana cu salvie, sau de ce nu, cu un manzo al forno...
cat despre pancetta de te lauzi, ma duc sa ma agit dupa gard o tzara, apoi poate bem un vin discutand afumaturi, ca sunt un motan preocupat de trecerea timpului

chiar imi place ideea, sunt un romantic, ma gandesc doar la pulpe

Postat 20 April 2012 - 03:16 PM
moftanescu, la 20 April 2012 - 02:19 PM, a spus:
hey, cum sa te intitulez, un simplu prietene merge?

Merge si ma bucura.
Reţiproka !

If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
Postat 21 April 2012 - 09:48 AM

Am pus pe foc o "zama de schimbare". Asa i spune Conexiunea. Si m-a lasat sa o fac eu, desi e sambata. Am mituit-o cu "Iesi draga si te plimba. Cumpara-ti ceva dragut

Bacon afumat carmelizat, legume sotate, cuburi de cartofi, frunza de dafin. Se acreste si se drege cu galbenus si smantana. O va finaliza Dumneaei.
Friptura am de ieri.
Postat 23 April 2012 - 11:42 AM
Din cand in cand mai mananc si eu

Pentru ca mi-ati facut pofta cu turmele de miei ce s-au perindat pe aici zilele acestea, o sa incerc si eu ceva simplu, dar aflat in topul papilelor mele gustative. Mi-a fost mila de bietele animalute ce de-abia au dat de iarba, asa ca am vanat undeva un berbecut de anul trecut, deci invatat deja la rele... Nefiind pretentios din fire, m-am multumit cu vreo cateva bucati de cotlet. Le-am pus de aseara la murat intr-un maglavais compus din: o ceapa si un ardei, feliate amandoua ca sa nu fie cu suparare, putina pulpa de rosie, menta, coriandru si salvie, ulei de masline ca de la altul tusesc si un vin licoros, plus usturoi pisat. Era sa uit de cateva boabe de mustar verde. Acum le pargalesc pe gratar. Cu ce? Niste cartofi rantaliti cu un bonus din ardei iute si degraba acasa, wrong, degraba varsatoriu de flacari pe gura, tatal dragonilor. Ca sa nu iau foc, sting cu o salata din vinete marinate cu usturoi si ardei copti. Si un vin, ca eu nu iert nici o sarbatoare

Postat 23 April 2012 - 02:16 PM
moftanescu, la 23 April 2012 - 11:42 AM, a spus:
Din cand in cand mai mananc si eu

Pentru ca mi-ati facut pofta cu turmele de miei ce s-au perindat pe aici zilele acestea, o sa incerc si eu ceva simplu, dar aflat in topul papilelor mele gustative. Mi-a fost mila de bietele animalute ce de-abia au dat de iarba, asa ca am vanat undeva un berbecut de anul trecut, deci invatat deja la rele... Nefiind pretentios din fire, m-am multumit cu vreo cateva bucati de cotlet. Le-am pus de aseara la murat intr-un maglavais compus din: o ceapa si un ardei, feliate amandoua ca sa nu fie cu suparare, putina pulpa de rosie, menta, coriandru si salvie, ulei de masline ca de la altul tusesc si un vin licoros, plus usturoi pisat. Era sa uit de cateva boabe de mustar verde. Acum le pargalesc pe gratar. Cu ce? Niste cartofi rantaliti cu un bonus din ardei iute si degraba acasa, wrong, degraba varsatoriu de flacari pe gura, tatal dragonilor. Ca sa nu iau foc, sting cu o salata din vinete marinate cu usturoi si ardei copti. Si un vin, ca eu nu iert nici o sarbatoare

Laic !

Eu am (pre)facut salata mea "Under the Sea". Azi a continut o conserva de ton si una de midii afumate in ulei. Am aruncat uleiul de la ton si l-am pastrat pe cel afumat. Am taiat solzisori o ceapa rosie si am frecat-o cu sare, apoi am marinat-o in otet. Pana s-a, am taiat un mar verde cubulete, am desfacut o conserva cu boane de papusoi, am tocat un pumn de alge murate si un castraverde murat. O lingura de ulei de susan, una de sos de stridii,suc stors dint-o lamaie, mirosenii asiatice.
Am mai preparatus doua borcanele de mustar home-made-facut-in-casa.

Mai am in derulare - si pana acum merge bine - un experiment despre care poate vom vorbi. Sau nu.

Postat 23 April 2012 - 03:18 PM
[quote name='moftanescu' date='23 April 2012 - 12:42 PM' timestamp='1335174148' post='145063']
Laic !

Eu am (pre)facut salata mea "Under the Sea". Azi a continut o conserva de ton si una de midii afumate in ulei. Am aruncat uleiul de la ton si l-am pastrat pe cel afumat. Am taiat solzisori o ceapa rosie si am frecat-o cu sare, apoi am marinat-o in otet. Pana s-a, am taiat un mar verde cubulete, am desfacut o conserva cu boane de papusoi, am tocat un pumn de alge murate si un castraverde murat. O lingura de ulei de susan, una de sos de stridii,suc stors dint-o lamaie, mirosenii asiatice.
Am mai preparatus doua borcanele de mustar home-made-facut-in-casa.

Mai am in derulare - si pana acum merge bine - un experiment despre care poate vom vorbi. Sau nu.

[/quote]
Sau da

Mustarul ala miraculos cum arata? Apropo, trebuie sa zbor niste sute de km ca sa obtin un mustar englezesc, toate supermarketurile de fitze de la noi imi dau doar dijon sau un senf acru!
Salata aia, mmm... pot sa tai de pe lista papusoiul si sa-l inlocuiesc cu niscaiva baby morcovi?
p.s. Nu mai stiu daca ti-am spus de reteta mea de bani putini, oricum sunt casatorit cu ea legal... Piept de pui fiert si ficatei de pui asisderea, ceapa si castraveti murati, daca nu inventezi tu ceva sos instant, merge si cu o maioneza a la napoleon...
Postat 23 April 2012 - 10:40 PM
moftanescu, la 23 April 2012 - 03:18 PM, a spus:
Salata aia, mmm... pot sa tai de pe lista papusoiul si sa-l inlocuiesc cu niscaiva baby morcovi?
Cum spunea propietara taurului din John Steinbeck's Grapes of Wrath: "Poti s-o faci Johhny, doar e vaca ta"

Cu mustarurile ne putem juca la infinit fara sa apelam la curse aeriene. Se prepara in gospodarii de pe vremea stramosilor romani. Must de struguri, cupaje de vin, otet, apa, bere,(neparat voi incerca data viitoare si un piure de pere cu suc de lamaie) condimente dupa fantezie, inspiratia de moment. E ieftin, si foarte usor de preparat, cu timp redus de preparare.
Cum arata?
Textura e doar o idee mai putin fina decat a celui din comert. Culoarea similara datorita turmericului. Am folosit si faina de mustar macinata proaspat si seminte intregi (15-20 %). Ieri am facut un carcalete din apa , vin si otet in parti egale. Sa nu se supere nici englezii, nici francezii. Si putin de miere. Sare bineinteles.
Mirosenii? turmeric (nu prea miroasa el dar coloreaza) frunze uscate de curry, seminte de schinduf, tarhon uscat, pudra de ghimbir, seminte de coriandru, fructe de chimion(cumin) ==> aproape un curry-mustard.
Cand e proaspat, in primele zile e mai iute decat cel britanic si aroma mustarului e mai intensa. Pe masura ce se imblanzeste, aroma condimentelor iese in evidenta mai mult.
Postat 25 April 2012 - 10:56 AM
Si am facut un clafoutis sarat cu cas de capra imbatranit in rele

Postat 25 April 2012 - 11:05 AM
W Mamadeus Paparotti, la 23 April 2012 - 10:40 PM, a spus:
Cu mustarurile ne putem juca la infinit fara sa apelam la curse aeriene. Se prepara in gospodarii de pe vremea stramosilor romani. Must de struguri, cupaje de vin, otet, apa, bere,(neparat voi incerca data viitoare si un piure de pere cu suc de lamaie) condimente dupa fantezie, inspiratia de moment. E ieftin, si foarte usor de preparat, cu timp redus de preparare.
Cum arata?
Textura e doar o idee mai putin fina decat a celui din comert. Culoarea similara datorita turmericului. Am folosit si faina de mustar macinata proaspat si seminte intregi (15-20 %). Ieri am facut un carcalete din apa , vin si otet in parti egale. Sa nu se supere nici englezii, nici francezii. Si putin de miere. Sare bineinteles.
Mirosenii? turmeric (nu prea miroasa el dar coloreaza) frunze uscate de curry, seminte de schinduf, tarhon uscat, pudra de ghimbir, seminte de coriandru, fructe de chimion(cumin) ==> aproape un curry-mustard.
Cand e proaspat, in primele zile e mai iute decat cel britanic si aroma mustarului e mai intensa. Pe masura ce se imblanzeste, aroma condimentelor iese in evidenta mai mult.
Prietene, nu mai bine imi trimiti un borcan?

Pentru mine este mai simplu sa realizez bomba atomica

Postat 25 April 2012 - 11:19 AM
Un sos din iaurt grecesc, marar verde maruntit si doi catei de usturoi pisati.
Langa, o sa radeti, dar mi-am preparat o mancarica din piure de cartoafe si doi ficatei de pui facuti pe gratar, niste verdeata neutra si rosii uscate. Le-am pus sa socializeze oleaca in cuptor in niste forme de muffins sigilate cu o bucatica de unt si putin parmezan din ala tanar, de poate fi trimis la gradinita in grupa mica...
Postat 25 April 2012 - 03:56 PM
@ Shefu, sa nu creada ca uit ca a mentionat cuvantul Kimchi de primavara! Il astept la cotitura!
Postat 25 April 2012 - 04:23 PM
zerda, la 25 April 2012 - 03:56 PM, a spus:
@ Shefu, sa nu creada ca uit ca a mentionat cuvantul Kimchi de primavara! Il astept la cotitura!
Asa in avant premiera:
Traditional: varza napa, ridiche (dar neagra), ghimbir, ardei iuti, ceapa verde, usturoi verde, sos de soya, zahar de palmier, sare, o papalashca din faina de orez fiarta
....
+ leurda + Garlic mustard leafs : Usturoita - Alliaria Petiolata
Ah, si sa nu uit!
Moluste crude nu m-am aventurat sa pun la fermentat in kimchi, dar am pus fasii de calamari uscati ca de ceva timp se gasesc si la noi la Metro.