Ale NOASTRE :) Azi in bucatarie - la gramada Bref: Activitatea noastra culinara
#1
Postat 24 April 2010 - 09:16 AM
Si anume la gramada :
prajituri, sosuri, copturi, panificatie, zupe-ciorbe-zemuri, sosuri, bauturi, muraturi, fripturi,preparari de condimente, etc. ...
Pe scurt.
Enumeratie.
Sunt poate chestii pe care le-ati dezvoltat pe larg cu alte ocazii, in alte topicuri.
Daca aveti chef sa dezvoltati, sa puneti intrebari, sa cereti retete, etc., nu va fac remuscari
Am sa sparg eu gheata.
- Am spalat in vin pastrama mea de porc - gravpork © - si am pus-o la zvantat.
- Am preparat mustar - homemade-facut-in-casa also
- Am facut o tapioca la micro~ cu ceai superaromat, exotic si am trantit-o peste feliute de nuci din dulceata de nuci de anul trecut
- Am curatat cartofii noi pentru cartofi cu rozmarin la cuptor
- Am batut niste felii de pulpa de porc si le-am pus la marinat. Cred ca vor suferi cazna gratarului
- Mi-am tras borsul la sticle
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#2
Postat 24 April 2010 - 10:24 AM
Pentru cine este curiozitat, pot să spun că azi dimineaţă am pus de-o pîine albă (la maşină).
Apoi m-am apucat de experienţe, vrînd să văz care-i treaba cu drojdia proaspătă şi cea uscată.
Am pus în două căni cîte-o linguriţă de zahăr şi-o lingură de făină. Într-o cană am amestecat 3-4 g de drojdie uscată (dr. O, care conţine şi monostearat de sorbitan - emulgator) iar în cealaltă am pus o juma de cub de drojdie proaspătă (cam 12 g).
Am pus cîte două linguri de apă în fiecare cană, am amestecat în cea cu drojdia uscată şi am amestecat strivind drojdia proaspătă în cealaltă. Am acoperit şi-am pus cănile pe aragaz, la căldură (cuptorul era aprins), apoi am făcut poze cam din jumate-n jumate de oră.
Momentul 0:
(în cana maro este drojdia uscată iar în cea portocalie este drojdia proaspătă)
Mai apoi:
In condiţiile astea, am observat că drojdia uscată a "pornit" mai greu, dar a durat mai mult şi-a rămas aşa, cu bule de gaz.
A doua experienţă a fost că am măsurat temperatura din maşina de pîine spre sfîrşitul coacerii, 120 de grade Celsius.
Am mai făcut un fel de chec (aluat de muffins în tavă de chec), am pus nişte aripi de pui unse cu ulei într-o tavă la cuptor şi-acum mă duc să curăţ un macrou, că fi-mea n-are chef azi de aripi de pui
#3
Postat 24 April 2010 - 11:13 AM
In rest, am pus una bucata carne de vita la fiert pentru o ciorba si am scos din congelator un piept de pui sa fac un ostropel mai pe seara.
#4
Postat 24 April 2010 - 12:19 PM
- terminai de facut un tort
- am pus la fiert in oala minune ceva bucati de pui pentru o salata cu pui si castraveti murati
- am curatat ciupercile ca sa le fac umplute
- facui maiaua pentru paine
si cam atat ca mi se termina bruma de energie de la doar 5-6 ore dormite . Mai trag de mine sa termin ce am inceput...
#5
Postat 24 April 2010 - 12:40 PM
#6
Postat 24 April 2010 - 04:42 PM
Cotletele...na,au fost cotlete,dar ghiveciul a fost un "deliciu delicios"!
Am vrut sa fac si o prajitura cu o crema de ciocolata aromata cu capsuni,o crema inventata...dar nu s-a întarit cum trebuie...si nu stiu de ce
Ai mei sînt totusi multumiti de crema ...ca cica si asta e tot desert..."crema fara prajitura"
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#7
Postat 24 April 2010 - 05:13 PM
Maya, la 24 April 2010 - 04:42 PM, a spus:
Cotletele...na,au fost cotlete,dar ghiveciul a fost un "deliciu delicios"!
Am vrut sa fac si o prajitura cu o crema de ciocolata aromata cu capsuni,o crema inventata...dar nu s-a întarit cum trebuie...si nu stiu de ce
Ai mei sînt totusi multumiti de crema ...ca cica si asta e tot desert..."crema fara prajitura"
Deci si tu ai esecuri in bucatarie insa din esecuri s-au nascut apoi marile invetii,retete mostenite, fructele trase prin crema lichida pot fi foarte bune
#8
Postat 24 April 2010 - 05:26 PM
Apropo' de drojdii(uascata sau proaspata )ca vb. nea' Puiu'de diferenta,sincer nu prea am folosit drojdie uscata,m-am obisnuit cred cu aia de bere(proaspata)pana la urma care o fi mai buna?sau conteaza de reteta la care se foloseste?sau sunt la fel si nu conteaza?!
Eu azi am facut ficatel de pui prajit cu garnitura de cartofi prajiti,cu branza de burduf presarat peste tot(sotului ii place tare mult sosul de la ficatelul prajit cu branza de burduf)la care am facut o salata mare asortata,ceva salata verde(da' era cam galbuie,de proaspata f. proaspata,dar asa e felul ei),cu ceapa verde,marar,rosii,si castravete...era amaruie,o fi de la salata(e alt soi)sau de la castravete...
#9
Postat 24 April 2010 - 06:04 PM
Cu muzica data la maximum.
Al meu a tuns iarba din curte cu masina si cu trimarul.Si zau ca o avut ce tunde.
Daca tot desfasuram activitati in aer liber,am incins gratarul si am tras 2 fleici pentru cher-ul meu si 2 pulpe
pentru moi !
Mancat simplu cu salata botezata cu :ulei,apa,sare,otet,miere si usturoi.
Si o pita experimentala de casa facuta cu o combinatie de drojdie si praf de copt.
E un praf tot de la Dr.O.Drojdie si praf de copt in parti egale.
Era pentru pizza,dar eu asta am avut si asta am pus.
A iesit o pita faina,dar coaja e cam tare.
Cred ca de la praful de copt.
Asa ca nene Puiule si eu am facut azi experiente.
Daca nu a explodat nimic,e bine !
Acu suntem gata.
Mac sa beau un pahar de vin alb ca merit !
http://povesticulinare.blogspot.com/
#10
Postat 24 April 2010 - 07:09 PM
#11
Postat 24 April 2010 - 07:18 PM
Piscotel, la 24 April 2010 - 06:04 PM, a spus:
Cu muzica data la maximum.
Al meu a tuns iarba din curte cu masina si cu trimarul.Si zau ca o avut ce tunde.
Daca tot desfasuram activitati in aer liber,am incins gratarul si am tras 2 fleici pentru cher-ul meu si 2 pulpe
pentru moi !
Mancat simplu cu salata botezata cu :ulei,apa,sare,otet,miere si usturoi.
Si o pita experimentala de casa facuta cu o combinatie de drojdie si praf de copt.
E un praf tot de la Dr.O.Drojdie si praf de copt in parti egale.
Era pentru pizza,dar eu asta am avut si asta am pus.
A iesit o pita faina,dar coaja e cam tare.
Cred ca de la praful de copt.
Asa ca nene Puiule si eu am facut azi experiente.
Daca nu a explodat nimic,e bine !
Acu suntem gata.
Mac sa beau un pahar de vin alb ca merit !
Bravo Pisco'!!!...
#12
Postat 24 April 2010 - 07:47 PM
Geany, la 24 April 2010 - 07:18 PM, a spus:
Am baut si vinul !
Casa sclipeste !
Asternutul curat.
Habar n-am ce gatesc maine.
Cred ca frigarui din piept de pui,.....tot afara pe grill!
Dieta mea zice Pui fript si cartofi natur.
Apoi trebuie sa ma supun .
Sa aveti un Weekend Fain !
http://povesticulinare.blogspot.com/
#13
Postat 26 April 2010 - 03:46 PM
Daca potolul a fost rapid, m-am talentat cu un sos gen cocktail sauce.
Am frecat rapidulescu o maioneza dintr-un galbenus, cu zeama de lamaie, o lingurita de hrean ras, o sparcaitura de Tbasco, alta de Worcestershire Sauce, cateva linguri de pasta de rosii si - hai noroc! - un gat de cognac. Sare si chiar un piculet de zahar.
Am si uitat cat de bun poate fi.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#14
Postat 26 April 2010 - 03:49 PM
Ah, ador sa gatesc cu ciocolata!
#15
Postat 26 April 2010 - 03:53 PM
Am facut snitele cu piure si salata de varza.
Mai pe seara, ardei cu mamaliga.
Si gata si ziua de luni.
#16
Postat 26 April 2010 - 03:55 PM
Maya, la 24 April 2010 - 04:42 PM, a spus:
da' chiar, oare de ce iti ies tie toate cele si asta ciocolatoasa nu?
si on: eu iar am oameni la treaba si le-am facut niste paste gen carbonara+ o oala mare de bors de curcan. ce fain miroase leusteanu'!
#17
Postat 26 April 2010 - 05:55 PM
Am facut si o rulada cu crema de mascarpone ca aveam o cutie prin frigo si o tot ocoleam... niste chifle integrale..
Am oparit din nou niste tarate sa-mi fac bors de casa, iar acu', pe seara, am in plan niste ficatei cu sos si cartofi cu rozmarin
#18
Postat 27 April 2010 - 03:05 PM
Chiar nu stiu de ce n-a vrut...
Olguta,dezvolta borsul,ca si eu gasesc tarîte!Merci
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#19
Postat 27 April 2010 - 03:28 PM
Maya, la 27 April 2010 - 03:05 PM, a spus:
Chiar nu stiu de ce n-a vrut...
Olguta,dezvolta borsul,ca si eu gasesc tarîte!Merci
Maya, si eu, ca si nea Puiu, am facut un experiment.. reusit chiar
Mi s-a pus pata pe borsul de casa si-am zis ca trebuie neaparat sa-mi fac...
Neavand tarate, am cernut niste faina integrala printr-o sita deasa si mi-a ramas la urma taratea
Am pus cam o cescuta de tarate intr-o oala emailata cu capac, am pus si o cescuta de malai (grisat am avut eu), apoi am turnat putina apa doar cat sa umezesc amestecul si l-am lasat sa se odihneasca vreo ora.. Am pus apoi pe foc ceva mai putin de 1l de apa, l-am lasat sa dea un clocot si am turnat peste tarate. Am aruncat si o crenguta de leustean in oala si 2 felii mai mici de paine neagra, am pus capacul si am infofolit oala bine (intr-o pilota groasa am pus eu) si am lasat la cald peste noapte... A doua zi era acru acru .. Se scoate painea si se strecoara borsul..
Ce ramane pe fundul vasului ar fi hustea Ca sa umpli bors din nou, mi-a povestit mamaia ca mai oparesti din nou putina tarate si malai, lasi sa se racoreasca si pui hustea (pe care o poti pastra in borcan la frigo pana la urmatoarea umplere),, nu mai pui paine.. Eu deocamdata abia l-am umplut a doua oara...
Poate o sa deschid subiect la tehnici sa dezvoltam subiectul mai pe larg
#20
Postat 27 April 2010 - 04:15 PM
Olgutza, la 27 April 2010 - 03:28 PM, a spus:
Maya, si eu, ca si nea Puiu, am facut un experiment.. reusit chiar
Mi s-a pus pata pe borsul de casa si-am zis ca trebuie neaparat sa-mi fac...
Neavand tarate, am cernut niste faina integrala printr-o sita deasa si mi-a ramas la urma taratea
Am pus cam o cescuta de tarate intr-o oala emailata cu capac, am pus si o cescuta de malai (grisat am avut eu), apoi am turnat putina apa doar cat sa umezesc amestecul si l-am lasat sa se odihneasca vreo ora.. Am pus apoi pe foc ceva mai putin de 1l de apa, l-am lasat sa dea un clocot si am turnat peste tarate. Am aruncat si o crenguta de leustean in oala si 2 felii mai mici de paine neagra, am pus capacul si am infofolit oala bine (intr-o pilota groasa am pus eu) si am lasat la cald peste noapte... A doua zi era acru acru .. Se scoate painea si se strecoara borsul..
Ce ramane pe fundul vasului ar fi hustea Ca sa umpli bors din nou, mi-a povestit mamaia ca mai oparesti din nou putina tarate si malai, lasi sa se racoreasca si pui hustea (pe care o poti pastra in borcan la frigo pana la urmatoarea umplere),, nu mai pui paine.. Eu deocamdata abia l-am umplut a doua oara...
Poate o sa deschid subiect la tehnici sa dezvoltam subiectul mai pe larg
Chiar te rog,ca eu deja înghit în sec!Merci! Cînd ai timp deschide subiectul,ca eu merg sa cumpar tarîte.
Stiam ca e buna si o creanga de cires sau visin în bors.Ai auzit ceva? se pune cu tot cu frunze?
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges