Maya, la 27 April 2010 - 04:15 PM, a spus:
Olgutza, la 27 April 2010 - 03:28 PM, a spus:
Maya, si eu, ca si nea Puiu, am facut un experiment.. reusit chiar
Mi s-a pus pata pe borsul de casa si-am zis ca trebuie neaparat sa-mi fac...
Neavand tarate, am cernut niste faina integrala printr-o sita deasa si mi-a ramas la urma taratea
Am pus cam o cescuta de tarate intr-o oala emailata cu capac, am pus si o cescuta de malai (grisat am avut eu), apoi am turnat putina apa doar cat sa umezesc amestecul si l-am lasat sa se odihneasca vreo ora.. Am pus apoi pe foc ceva mai putin de 1l de apa, l-am lasat sa dea un clocot si am turnat peste tarate. Am aruncat si o crenguta de leustean in oala si 2 felii mai mici de paine neagra, am pus capacul si am infofolit oala bine (intr-o pilota groasa am pus eu) si am lasat la cald peste noapte... A doua zi era acru acru .. Se scoate painea si se strecoara borsul..
Ce ramane pe fundul vasului ar fi hustea Ca sa umpli bors din nou, mi-a povestit mamaia ca mai oparesti din nou putina tarate si malai, lasi sa se racoreasca si pui hustea (pe care o poti pastra in borcan la frigo pana la urmatoarea umplere),, nu mai pui paine.. Eu deocamdata abia l-am umplut a doua oara...
Poate o sa deschid subiect la tehnici sa dezvoltam subiectul mai pe larg
Chiar te rog,ca eu deja înghit în sec!Merci! Cînd ai timp deschide subiectul,ca eu merg sa cumpar tarîte.
Stiam ca e buna si o creanga de cires sau visin în bors.Ai auzit ceva? se pune cu tot cu frunze?
Tot ce spune Olgutza despre bors e corect.
Ma raliez rugamintii sa deschida topic. Intentionam sa o fac eu intr-un weekend liber, dar i cedez cavalereste intaietatea.
Va spun o taina?
Malaiul (sa fie o treime din cantitatea totala de tarate. O parte malai la doua parti tarate de grau) il impart la randul lui in doua. Jumatate din el il "afum", prajesc in tigaie antiaderenta fara ulei pana incepe sa miroase un pic a mamaliga prinsa. Love this smell!
Crengutele se pun cu frunze cu tot. Nici crengile de stejar nu sunt de lepadat. Ele nu contribuie la fermentare ci doar la buchet.
Si pentru cine are granule de kefir si ele pot fi folosite ca si starter pentru producerea primei transe de husti. Am incercat si experienta a reusit. Chiar ieri am citti ca granulele de kefir se dezvolta si in bere. Cat de curand experimentez si latura aceasta.