Langosi
#1
Postat 26 April 2010 - 01:28 PM
Deci avem nevoie de:1 cub de 25 gr. de drojdie de bere,300 ml. apa calda,1 lingurita de zahar,1 lingurita de sare,2-3 stropi de otet,faina cat cuprinde(aproximativ 500-600 de grame depinde de faina),ulei...daca se vor umplute branza de care va place(vaci,oi,tip telemea sau burduf etc...)
Am sfaramat intr-un castronel cubul de 25. gr. de drojdie,am presarat cu 1 lingurita de zahar,am stopit cu 4 linguri de apa calda si 2-3 stropi de otet,si am lasat sa se activeze drojdia 10 min. la cald
Am pus intr-un lighenas restul de apa calda si 1 lingurita de sare,am pus drojdia muiata si am frecat cu telul para adaugand faina pana am obtinut o crema groasa(mai groasa ca aluatul de clatite)
Am lasat ca se odihneasca la cald acoperit cu un servet 20 de minute,asa arata dupa ''odihna,are niste''besicute''la suprafata:
Am framantat un aluat potrivit de gros(ca pt gogosi)cu 500-600 gr. de faina,si cu ulei la sf. cam 4 linguri sa se desprinda aluatul de pe maini,si am lasat la crescut la loc cald acoperit cu un servet 20 de min.Asa arata dupa odihna,si-a dublat volumul...
Am uns bine masa(sau planseta ce aveti)cu ulei am facut un soi de sul(forma alungita la aluat)si am taiat cu cutitul in 10 bucati.Nu ma voi satura sa tot zic,nu rupeti aluatul niciodata ,taiati-l cu un cutit.
Cu mainile unse de ulei am facut un soi de bile..
Am intins ajutandu-ma de ulei cu mainile tragand de margini langosii(neregulat)
Am prajit si simpli dar am facut si umpluti,pt. sotul cu branza de oi
Pt. moa' cu cascaval(puteam sa-l rad dar n-am vrut)
Am pliat si inchis sub forma de raviolo pliind si inchizand bine bordurile,apasand si ciupind cu degetele(ca sa nu se desfaca la prajit)
Se prajesc in ulei profund bine incins intai pe o parte
Apoi pe cealalta
Se scot pe hartie absorbanta si:''taarraa!!''
Iata si o sectiune cu branza de oi
Una cu cascaval
Si una simpla
Copii au mancat simpli pudrati cu zahar sau cu dulceata(aici e off. topic)Toate au fost tare bune calde,o reteta simpla si gustoasa...
#3
Postat 26 April 2010 - 01:37 PM
#4
Postat 26 April 2010 - 01:43 PM
Branza sarata am, cascaval nu, da' nu-i bai! Am dulceturi, deci as putea sa fac si eu cateva langosi. Poti sa-mi spui cam cate ti-au iesit?
#5
Postat 26 April 2010 - 01:43 PM
#6
Postat 26 April 2010 - 01:45 PM
Foxyy, la 26 April 2010 - 01:43 PM, a spus:
Branza sarata am, cascaval nu, da' nu-i bai! Am dulceturi, deci as putea sa fac si eu cateva langosi. Poti sa-mi spui cam cate ti-au iesit?
Draga mea exact 10 ca in fotografia''de grup''da erau mari..is' bestiali... buni si umpluti si simpli...
#7
Postat 26 April 2010 - 01:46 PM
Geany, la 26 April 2010 - 01:45 PM, a spus:
Foxyy, la 26 April 2010 - 01:43 PM, a spus:
Branza sarata am, cascaval nu, da' nu-i bai! Am dulceturi, deci as putea sa fac si eu cateva langosi. Poti sa-mi spui cam cate ti-au iesit?
Draga mea exact 10 ca in fotografia''de grup''da erau mari..is' bestiali... buni si umpluti si simpli...
Am priceput!
#8
Postat 26 April 2010 - 02:00 PM
Multumesc pentru reteta! Arata foarte bine! Tre' sa-i incerc si eu pe cei cu cascaval, dar fac si cu ceva dulce in ei, vad eu cu ce!
#9
Postat 26 April 2010 - 02:08 PM
#10
Postat 13 May 2019 - 11:19 AM
Iaurt (ar fi trebuit sa le pun pe amandoua sa fie 250 de ml.,dar mi-am spus ca daca nu mi-or place ca e experiment ,pusei numa 1) 1 ou,putina sare putin zahar,faina,1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu amestecat cu faina(nu am mai stins bicarbonatul separat ca are aluatul in consistenta iaurt ,e acid asa ca nu mai e nevoie se activeaza el acolo),framantat la urma desprins de pe maini cu ulei ,
Eu le-am facut in ceaunelul meu in care fac gogosi ca nu am vrut sa consum mult ulei si sa mai ung tigaia asa ca nu am prea avut loc sa ma desfasor,dar asa arata primul
Turnul din Pisa
Sunt f. fragede si pufoase si bune,usor de facut cu ingrediente ieftine si putine,si rapid ca nu trebuie dospite deloc se fac imediat
Si pana la mare eu nu am gustat cu smantana si cascaval,dar cum acolo mi-au placut..Ia'!
Ba chiar si cu mujdei vazusem ..data aviatoare' o sa fac umpluti cu branza ...
#11
Postat 13 May 2019 - 11:23 AM
Mersi mult de reteta, maine o execut ca am voie
#12
Postat 13 May 2019 - 11:26 AM
Lapona Enigel, la 13 May 2019 - 11:23 AM, a spus:
Mersi mult de reteta, maine o execut ca am voie
Jur ca la tine m-am gandit cand am vazut-o ca stiu ca si la pizza faci ca mine cu drojdie putina ca altfel nu o digeri bine
Sa stii ca merge facut in tigaia cu putin ulei cum a facut pisco aici la placinte crete https://www.artaculi...eatza-si-paine/
Aceasta postare a fost editata de Geany: 13 May 2019 - 11:28 AM
#14
Postat 13 May 2019 - 12:28 PM
#15
Postat 13 May 2019 - 01:32 PM
Geany, la 13 May 2019 - 12:28 PM, a spus:
Numai bicarbonatul trebuie "stins" (de fapt activat) cu ingredient acid, daca nu are in aluat.
Praful de copt are in compozitia sa, pe langa bicarbonat, un acid cristalizat care activeaza bicarbonatul la contactul cu umezeala din aluat.
#16
Postat 13 May 2019 - 01:40 PM
bellamama, la 13 May 2019 - 01:32 PM, a spus:
Geany, la 13 May 2019 - 12:28 PM, a spus:
Numai bicarbonatul trebuie "stins" (de fapt activat) cu ingredient acid, daca nu are in aluat.
Praful de copt are in compozitia sa, pe langa bicarbonat, un acid cristalizat care activeaza bicarbonatul la contactul cu umezeala din aluat.
Merci Bella de completare,nu stiam asta desi e f. logic ceea ce spui!...Vazusem mai demult la tv.( ca urmaresc multe emisiuni culinare) nu mai stiu care cum era sau in ce contest ca au trecut multi ani de atunci,si se intreba care e diferenta dintre bicarbonatul de sodiu si praful de copt,raspunsul a fost unul f. simplu ''cititi eticheta'' ,si intr-adevar pe pliculetul de praf de copt la ingredinte spune ,contine bicarbonat de sodiu ,acid citric,amidon de porumb(cel putin pe al meu asa scrie),deci e logic ca se activeaza in aluat intrucat deja contine acidul!
#17
Postat 13 May 2019 - 07:21 PM
Eu stiu retete care contin si praf de copt si bicarbonat...asta nu mi-am putut-o explica niciodata ...
#18
Postat 13 May 2019 - 07:29 PM
Aceasta postare a fost editata de Geany: 13 May 2019 - 07:30 PM
#19
Postat 31 July 2019 - 12:45 PM
Geany, la 13 May 2019 - 11:19 AM, a spus:
Cum ai inceract si aluatul cu drojdie si pe cel cu bicarbonat, imi poti spune care este diferenta intre cele 2?
Gust, textura etc?
#20
Postat 31 July 2019 - 01:00 PM
Tocmai am fost intr-o mica excursie la Roman si mi-am facut pofta in parc,am mancat langosi proaspeti atunci facuti fierbinti umpluti cu branza, si altii cu visine(chiar avea fructe intregi inauntru desamburite),mai erau umpluti cu fructe de padure si ciocolata sau simpli pudrati cu zahar...ssiiuuppeerrbb'!!!