gelutza, cum ai bagat morcovu'-n cartof?
Saramura mea de crap
#23
Postat 28 August 2012 - 01:40 PM
unii norocosi au peste de Dunare
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!
#24
Postat 28 August 2012 - 03:33 PM
Zerda, nu stiu la voi, da eu am descoporit ca joia la Auchan primesc captura de Dunare.
Joi, sper sa prind si eu o stiuca
Joi, sper sa prind si eu o stiuca
#25
Postat 28 August 2012 - 04:11 PM
Omul se lasa greu dus in astfel de locuri de pierzanie, iar eu daca scap singura, cumpar o gramada! Asa ca daca nu se ofera el, eu nu insist
eu stiuca nu mananc din cauza de oase, ca fac urat daca gasesc vreun oscior!
eu stiuca nu mananc din cauza de oase, ca fac urat daca gasesc vreun oscior!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!
#26
Postat 19 September 2013 - 01:20 PM
Oameni buni, SARAMURA! Nu va spune nimic numele? Eu stiu ca va place pestele facut in fel si chip. Poarta zeci de denumiri dar <Saramura>, adica in sare, eu stiu numai una si-s umblat si nascut la Braila.
1. Pestele de saramura se gateste cu solzii pe el. La Dunare de obicei saramura se face din biban, platica sau salau care au solzii marunti;
2. Saramura se coace pe tabla cu sare grunjoasa risipita bogat,la foc iute;
3. Pestele se pune umed pe sarea infierbantata;
4. Timpul de coacere se apreciaza in functie de marimea si grosimea pestelui. Ca punct de reper-ochiul se opacizeaza (se albeste) si solzii se usuca;
5. Cand se intoarce pestele, solzii trebuie sa fie innegriti, scrum. Se mai lasa 5-6 minute sau pana se innegreste si partea cealalalta;
6. Se scoate pestele de pe sare si se razuieste cu latul cutitului pana cad solzii carbonizati si ramane pielea usor aramie;
7. Se pune pestele intr-o cratita mai mare cu capac, se opareste cu un ibric de apa clocotita si se aromeaza cu 1-2 ardei iuti taiati julien;
8 Se patrund bine 5-6 minute si se servesc cu mamaliguta fierbinte bine coapta.
variante:
Se coc rosiile (3-4) pe aceeasi tabla cu sare + 2 ardei. Se strivesc rosiile intr-o cratita, se curata de pielita ardeii, se taie fasii, se pun peste rosii cu 1 creanga de marar uscat si patrunjel verde taiat marunt. Se opareste cu 1 l. apa clocotita, se adauga pestele curatat de cenuse si se da un clocot 5 min.
Platica mare, crapul, carasul (peste 1,5 kg.)se taie pe spinare, nu pe burta si se coace la foc mai domol pentru a se patrunde! Este mai gustoasa decat alte oratanii de apa.
Solzii cu pielea inmuiata bine in apa adauga zemii si putina sare ramasa dupa razuit si se indeparteaza usor.
observatii: la saramura nu am auzit "eu" ca se pune usturoi!
Se serveste cu votca, tescovina, tuica. Este o masa rapida!
Pofta mare
PS- primele 4 foto au fost selectate din google imagini. Multumesc apartinatorilor!
1. Pestele de saramura se gateste cu solzii pe el. La Dunare de obicei saramura se face din biban, platica sau salau care au solzii marunti;
2. Saramura se coace pe tabla cu sare grunjoasa risipita bogat,la foc iute;
3. Pestele se pune umed pe sarea infierbantata;
4. Timpul de coacere se apreciaza in functie de marimea si grosimea pestelui. Ca punct de reper-ochiul se opacizeaza (se albeste) si solzii se usuca;
5. Cand se intoarce pestele, solzii trebuie sa fie innegriti, scrum. Se mai lasa 5-6 minute sau pana se innegreste si partea cealalalta;
6. Se scoate pestele de pe sare si se razuieste cu latul cutitului pana cad solzii carbonizati si ramane pielea usor aramie;
7. Se pune pestele intr-o cratita mai mare cu capac, se opareste cu un ibric de apa clocotita si se aromeaza cu 1-2 ardei iuti taiati julien;
8 Se patrund bine 5-6 minute si se servesc cu mamaliguta fierbinte bine coapta.
variante:
Se coc rosiile (3-4) pe aceeasi tabla cu sare + 2 ardei. Se strivesc rosiile intr-o cratita, se curata de pielita ardeii, se taie fasii, se pun peste rosii cu 1 creanga de marar uscat si patrunjel verde taiat marunt. Se opareste cu 1 l. apa clocotita, se adauga pestele curatat de cenuse si se da un clocot 5 min.
Platica mare, crapul, carasul (peste 1,5 kg.)se taie pe spinare, nu pe burta si se coace la foc mai domol pentru a se patrunde! Este mai gustoasa decat alte oratanii de apa.
Solzii cu pielea inmuiata bine in apa adauga zemii si putina sare ramasa dupa razuit si se indeparteaza usor.
observatii: la saramura nu am auzit "eu" ca se pune usturoi!
Se serveste cu votca, tescovina, tuica. Este o masa rapida!
Pofta mare
PS- primele 4 foto au fost selectate din google imagini. Multumesc apartinatorilor!
Imagini atasate
HAR
#27
Postat 19 September 2013 - 03:29 PM
Mama tot asa cum zice pantagruel face saramura. Cu platica de obicei, facuti pe tava cu sare gronjoasa si ardei iuti in zeama. Si neaparat cu mamaliga.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)