Saramura mea de crap
#1
Postat 29 November 2009 - 11:58 PM
Pestele meu a avut 3.5 kg, aproximativ...
Urasc sa razuiesc pestii de solzi, ca sar ca nebunii peste tot si oricit ai spala, tot mai gasesti cind si cind cite unul uscat pe faianta
Metoda mea de curatare a solzilor este de a baga cutitul pe la coada pestelui, dezlipind usor solzii, cu tot cu piele
Pina ii scot asa:
Apoi am taiat pestele cotlete, le-am dat sare si le-am lasat la scurs.
Cit timp omu' s-a ocupat de gratar afara, eu am facut saramura.
Vara o fac din rosii proaspete, le calesc in putin ulei, sting cu suc de rosii, adaug cimbru si usturoi. Acum, le-am facut cu rosii de gradina, conservate dupa metodele proprii.
Am calit ingredientele:
Si cind pestele a fost scos de pe gratar, am turnat sosul peste el, si am acoperit vreo 10 minute, sa se infuzeze aromele:
Poftiti la masa, va rog!
#2
Postat 30 November 2009 - 12:05 AM
1. De unde crap salbatic? Zi repede, pana nu te dezmeticesti!
2. Tehnica aia cu bagatul cutitului tre sa mi-o arati si mie (s-ar putea sa nu imi iasa din prima, dar asta e )
3. Mi-a placut ideea ta de saramura, cu sosul concentrat
#3
Postat 30 November 2009 - 12:16 AM
pestele e adus din delta, si n-a venit singur, a adus cu el niste bureti care au devenit vedeta intr-un folm de scurt metraj ieri
Dupa ce am dezvoltat saramura asa, nu am mia revenit la cea conventionala!
#4
Postat 30 November 2009 - 10:35 AM
Mi-ai facut o poftaaaaaaaaaaa...........
#5
Postat 30 November 2009 - 11:34 AM
De la unchiul meu am invatat, care o stie de la niste pescari lipoveni, numai ca in original, ei faceau 2-3 rosii la gratar, le striveau in mujdei si stingeau cu apa.
Eu am renuntat la apa, pun numai rosii, si le calesc usor in ulei!
#7
Postat 30 November 2009 - 07:16 PM
#8
Postat 01 December 2009 - 12:14 AM
sarut-mana pentru masa!, deja am inghitit bine in sec
#10
Postat 01 December 2009 - 08:25 AM
#11
Postat 02 December 2009 - 05:16 PM
raluca elena a spus:
De la unchiul meu am invatat, care o stie de la niste pescari lipoveni, numai ca in original, ei faceau 2-3 rosii la gratar, le striveau in mujdei si stingeau cu apa.
Si eu tot asa fac . In plus coc si ardei gras si il pun in zama
N-am facut pana acum in varianta fara apa dar saramura ta arata de milioane
#12
Postat 02 December 2009 - 11:23 PM
Eu la asta nu ma pun cu tine.
Nici nu pescuiesc,nici nu curatz peste sau solzi.....
Is o lady,ce vrei ?
Da ma invit la tine la urmatoarea saramura ca tare bine arata.
Am sa cer si mujdei ! :oops:
Vinul il da eu !
Daca ma prinzi in zi buna,dau si palinca.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#13
Postat 03 December 2009 - 05:49 PM
dar de primit te primesc, oricind! {SMILIES_PATH}/6.gif<" title="arms" />
PS. am niste rude la Cluj, la Gherla, nu la facultate am beut la o masa, aveam fro 19 ani, un degetel de palinca... am adormit la ciorba
#14
Postat 10 December 2009 - 07:06 AM
Dar am o nedumerire...mie care is aproape tare de Dunare imi seamana cu un peste marinat.
Saramura la noi are mult piper si ardei iute sa cinti doua zile de la el.
Anyway si mie mi-e tare dor de un crap! Aici numai cu pastravi negociem.
#15
Postat 11 December 2009 - 04:52 PM
Saramura am incercat-o cu mai multe tipuri de peste: pastrav, somn, stiuca, caras, novac, lin. Nu se compara nimic cu crapul de Dunare!
De marinat nu-l marinez inainte.
#16
Postat 15 July 2012 - 09:14 PM
ingrediente
2 bucăţi de novac (big head carp), care-i vărul asiatic al crapului comun
tije de usturoi (garlic scapes)
ardei iute (bird's eye)
5 roşii cherry coapte bine
pătrunjel
sare grunjoasă
cum se face
am pus crapul la prăjit în tigaia de aluminiu turnat pe care am acoperit-o cu sare grunjoasă
am tăiat cozile de usturoi, ardeiul iute tailandez, pătrunjelul şi roşioarele cît de mărunt s-a priceput foarfeca cu 5 lame pe care o folosesc la aceste indeletniciri
am fiert un ibric de apă in care am pus două linguri de sare
cînd peştele a fost gata, l-am scos pe o farfurie şi am înlăturat surplusul de sare prin imersie în apă rece
am aşezat peştele intr-o tavă de sticlă şi i-am pus maclavaisul în cap
am adăugat apa fiartă şi gata.
zeama am servit-o cu polonicul şi a fost o imbinare perfectă intre sărat, iute şi parfumat.
#17 Guest_Gelutza_*
Postat 15 July 2012 - 11:37 PM
#18
Postat 16 July 2012 - 05:06 PM
arata wow , toate" saramurile ", pupaciubu Ralucai de reteta, nu stiu cand oi gasi eu un crap asa ca al ei,
Gela, nu mai comentez, doar inghit in sec
#19 Guest_Gelutza_*
Postat 28 August 2012 - 12:11 PM
stella, la 16 July 2012 - 05:06 PM, a spus:
arata wow , toate" saramurile ", pupaciubu Ralucai de reteta, nu stiu cand oi gasi eu un crap asa ca al ei,
Gela, nu mai comentez, doar inghit in sec
Stellu' numa la tine m-am gandit azi,cand am facut saramura asta, care seamana mult cu a Ralucai, doar ca nu am vrut sa pun peste rosii nici apa, nici suc de rosii (erau rosiile apoase), dar am pus capere!
Aveam si crap, dar noi initial am vrut un gratar cu peste mai subtirel si ne-a impiedicat furtuna. Eu nu stiu ce m-as face fara peste de Dunare!
Imagine aburita din timpul facerii
Si gata de servit.