Placinta Creatza si Paine dintr-un foc : )
#1
Postat 05 May 2010 - 10:00 PM
In schimb nu aveam nici un chef sa merg la cumparaturi.
Plus ca aveam in congelator branza de oi si urda.
Marar si ceapa verde in gradina.
Asadar,erau intrunite toate conditiile pentru a presta o pita de casa si niste placinte cretze.
Zis si facut :
1200 g faina
600 ml apa calduta
3 plicuri drojdie Dr O.
1 lingura de zahar
1 lingura miere,ca mai aveam pe un fund de borcan,dar e bun si zaharul
ulei cam un pumn.Ca eu asa pun uleiul in aluat la sfarsit.
Pentru placinte ;
300 g cas de oaie
300 g urda
marar verde
5 fire ceapa verde
sare
ulei pentru prajit
Am framantat un aluat moale,pe care l-am ajutat sa se desprinda de pe mana cu ajutorul uleiului.
L-am trantit in ligheanul vechi,ala de-i frate cu al lui Geany ,si am uitat de el vreo 2 ore.
Pe urma , l-am pus pe masa infainata si l-am mai framantat o tura.
Am rupt o bucata din el din care am facut 8 bile cam de marimea unei mingi de golf,iar restul l-am pus in tava
de paine unde a mai crescut cam o ora.
Dupa o ora,l-am uns cu albus si l-am pus la cuptor 35 de minute la 230 grade.
Am incercat painea cu un betisor de frigarui.A iesit uscat.
Si inca 10 minute dupa ce am scos-o din tava,pe gratarul aragazului,la 200 grade.
Asta e :
In timp ce painea era in cuptor,am facut placintele.
Am taiat o legatura generoasa de marar si 5 fire de ceapa verde.
Merge si fara verdeata dar asa e mai bun.
Le-am amestecat cu sare si le-am lasat putin in castron sa se inmoaie.
Apoi am amestecat cu 300 g cas de oaie si 300 g urda.
Se ia fiecare bila si se intinde cu sucitorul destul de subtire,pe masa infainata.
Se pune in mijloc umplutura fara zgarcenie.Apoi luam cate o aripa de aluat de pe margine si tragem spre mijloc.
Cam asa :
Obsevati in ce debandada totala lucrez.
Cand fac placinte,e faina si pe masa si pe jos,si pe fata si pe sortz,peste tot.Nimic nu mai conteaza.
Cand e gata floricica,intindem iar cu sucitorul,ajutandu-ne de putina fain daca mai e nevoie.
Se prajesc in tava antiaderenta,pensulata doar cu ulei.
In Maramures se folosesc niste tavi(lespezi)speciale.Yo n-am.E bun si teflonul.
Se servesc cu smantana.
Pofta buna !
http://povesticulinare.blogspot.com/
#2
Postat 05 May 2010 - 10:06 PM
Painea ca painea, da' placintele-s de milioane !
#3
Postat 05 May 2010 - 10:06 PM
Intrebare-ntreba(u)toare: e musai sa folosesc compozitie sarata? Daca pun magiun / dulceata ori branza dulce de vaci se intampla ceva rau? Mie nu-mi place foarte tare placinta cu branza sarata si as modifica nitel umplutura.
#4
Postat 05 May 2010 - 10:07 PM
Acu' i le-am aratat,si l-am întrebat daca de placintele astea vorbea.
Cica: "Da,astea-s!Ti le fac!"
Acuma mai ramîne de vazut cînd mi le face
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#5
Postat 05 May 2010 - 10:11 PM
any_annette, la 05 May 2010 - 10:06 PM, a spus:
Painea ca painea, da' placintele-s de milioane !
Anny,
E un simplu aluat de paine,mai moale.
Se fac usor.Incearca.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#6
Postat 05 May 2010 - 10:12 PM
Le-am pus gand rau sa stii... totusi, si eu, ca si Foxxy, ma intreb daca merge si cu umplutura dulce. Ca sa fac si cina si desert o data
#7
Postat 05 May 2010 - 10:16 PM
Foxyy, la 05 May 2010 - 10:06 PM, a spus:
Intrebare-ntreba(u)toare: e musai sa folosesc compozitie sarata? Daca pun magiun / dulceata ori branza dulce de vaci se intampla ceva rau? Mie nu-mi place foarte tare placinta cu branza sarata si as modifica nitel umplutura.
Foxule,
Placinta cretza clasica,e musai cu branza de oi,dar se fac si varatiuni pe tema cu magiun,finetti.Branza dulce lasa
apa si s-ar putea sa ai probleme.
Daca le faci dulci,foloseste o dulceata mai tare sau finetti si lasa-le putin mai grosute.
In acest caz,pui mai mult ulei in tava(dar nu prea mult),sa nu ramana necoapte in mijloc.
Le scoti pe servetele absorbante.
Si eu fac cu magiun.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#8
Postat 05 May 2010 - 10:20 PM
Maya, la 05 May 2010 - 10:07 PM, a spus:
Acu' i le-am aratat,si l-am întrebat daca de placintele astea vorbea.
Cica: "Da,astea-s!Ti le fac!"
Acuma mai ramîne de vazut cînd mi le face
Mah,
Yo cum l-am vazut,pare barbat hotarat!
Cred ca daca si-a amintit de ele are oareshce nostalgii,asa ca nu m-as mira sa le faca.
Ar fi prima jumatate de artist culinar care presteaza paci.
Abia astept !
Ia: ii pun si-o floricica ; ca berea am dat-o.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#9
Postat 05 May 2010 - 10:21 PM
Piscotel, la 05 May 2010 - 10:16 PM, a spus:
Placinta cretza clasica,e musai cu branza de oi,dar se fac si varatiuni pe tema cu magiun,finetti.Branza dulce lasa
apa si s-ar putea sa ai probleme.
Daca le faci dulci,foloseste o dulceata mai tare sau finetti si lasa-le putin mai grosute.
In acest caz,pui mai mult ulei in tava(dar nu prea mult),sa nu ramana necoapte in mijloc.
Le scoti pe servetele absorbante.
Si eu fac cu magiun.
Pisco, saru'mana pentru lamuriri.
#10
Postat 05 May 2010 - 10:25 PM
#11
Postat 05 May 2010 - 10:26 PM
Olgutza, la 05 May 2010 - 10:12 PM, a spus:
Le-am pus gand rau sa stii... totusi, si eu, ca si Foxxy, ma intreb daca merge si cu umplutura dulce. Ca sa fac si cina si desert o data
Dupa cum ziceam mai sus,merge.
Asa ca dati-va greatza si faceti.
Va asigur ca nu o sa va para rau.
Va astept cu pareri.
Nu uitati ca la placinte tot secretul e sa dospesca bine aluatul si sa nu-l faceti prea tare.
La placintarii am vazut ca lucreaza pe masa unsa cu ulei.
Mie nu-mi place ca devin uleioase.
Mai bine aluat moale si faina pe masa.
Daca aveti placa de marmura ferice de voi.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#12
Postat 05 May 2010 - 10:29 PM
Geany, la 05 May 2010 - 10:25 PM, a spus:
Tu fata,eu ma satur facand.
Pe cuvant ca nu pot manca mai mult de una la final,dar daca face altcineva,manac tot blidul.
Da ai vazut ligheanul ?
Cred ca si tu ai unul prin camara.sau ma insel ?
http://povesticulinare.blogspot.com/
#13
Postat 05 May 2010 - 10:29 PM
Piscotel, la 05 May 2010 - 10:26 PM, a spus:
Olgutza, la 05 May 2010 - 10:12 PM, a spus:
Le-am pus gand rau sa stii... totusi, si eu, ca si Foxxy, ma intreb daca merge si cu umplutura dulce. Ca sa fac si cina si desert o data
Dupa cum ziceam mai sus,merge.
Asa ca dati-va greatza si faceti.
Va asigur ca nu o sa va para rau.
Va astept cu pareri.
Nu uitati ca la placinte tot secretul e sa dospesca bine aluatul si sa nu-l faceti prea tare.
La placintarii am vazut ca lucreaza pe masa unsa cu ulei.
Mie nu-mi place ca devin uleiose.
Mai bine aluat moale si faina pe masa.
Daca aveti placa de marmura ferice de voi.
Eu la dat greatza sunt prima
Numa' sa fac rost de ceva branza sarata ca magiun am
Mie mai degraba imi fac cu ochiul cele sarate cu urda (de cand n-am mai mancat urda.. ce buna e cu rosii.. off topic ), dar cum molecula mea striga si dupa dulce , de'...
#14
Postat 05 May 2010 - 10:31 PM
Daca faceti numai placinte,500 de grame de faina ar trebui sa ajunga .
Reduceti reteta proportional.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#15
Postat 05 May 2010 - 10:34 PM
#16
Postat 05 May 2010 - 10:35 PM
Olgutza, la 05 May 2010 - 10:29 PM, a spus:
Eu la dat greatza sunt prima
Numa' sa fac rost de ceva branza sarata ca magiun am
Mie mai degraba imi fac cu ochiul cele sarate cu urda (de cand n-am mai mancat urda.. ce buna e cu rosii.. off topic ), dar cum molecula mea striga si dupa dulce , de'...
Olgutza,
Eu am pus si urda ca aveam in congelator de anul trecut si trebuiau consumate.
Le-a vazut barbatul si mi-a reprosat ca a inceput sezonul nou la branzoase si eu nu i-am facut placinte.
E am percutat si m-am executat.
Merge numai cu cas,sau in lipsa cu cascaval ras.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#17
Postat 05 May 2010 - 10:36 PM
Foxyy, la 05 May 2010 - 10:34 PM, a spus:
mac sa repar.
M-am intors.
Mi-am dat nota 7 ca am mai gasit 3 greseli.
Daca mai caut mai gasesc.
Geamana ochelarista,ce vrei mai mult ?
http://povesticulinare.blogspot.com/
#18
Postat 06 May 2010 - 07:40 AM
Piscotel, la 05 May 2010 - 10:29 PM, a spus:
Geany, la 05 May 2010 - 10:25 PM, a spus:
Tu fata,eu ma satur facand.
Pe cuvant ca nu pot manca mai mult de una la final,dar daca face altcineva,manac tot blidul.
Da ai vazut ligheanul ?
Cred ca si tu ai unul prin camara.sau ma insel ?
Da Pisco'am fratesu'la lighean in fundul camarii tot smaltuit da alb,e de la bunica si are smaltul sarit dar mie mi-i drag de numa(dupa 6 ani m-o intrebat barbat-miu ca de unde-l mai am si pe ala ca el nu lo' mai vazut),oricum fac placintele astea neaparat ca eu faceam asa am si postat,da piroaste ca la noi in moldova,exact la fel da nu mai intindeam aluatul cu sucitorul le prajeam asa,ale tale is alta mancare de peste(prajit)...Arata intr-un mare fel ,ce bine ca le-ai postata(vezi ca acum are si lighenasul un loc pt. eternitate..)
#19
Postat 06 May 2010 - 10:00 AM
#20
Postat 06 May 2010 - 10:36 AM
sorinadaniela, la 06 May 2010 - 10:00 AM, a spus:
Sorina e drojdie uscata instant.
Plicuri de 7 g.Un plic ajunge pentru 500 g faina.
Eu dau prin sita faina,in castron.
Presar sarea.Fac o gaura in mijlocul fainii si pun drojdia si mierea sau zaharul in mijloc.
Adaug apa calduta,nu fierbinte,peste drojdie si invart usor cu lingura.
Cand s-au incorporat,trec la framantat.
http://povesticulinare.blogspot.com/