Placinta Creatza si Paine dintr-un foc : )
#21
Postat 06 May 2010 - 11:46 AM
#22
Postat 06 May 2010 - 12:09 PM
Piscotel, la 05 May 2010 - 10:16 PM, a spus:
Placinta cretza clasica,e musai cu branza de oi,dar se fac si varatiuni pe tema cu magiun,finetti.Branza dulce lasa
apa si s-ar putea sa ai probleme.
...
Io n-am branza de oi, da' uneori se gaseste un fel de branza rasa ce seamana mult cu branza noastra de burduf pe care o amestec cu cascaval. Sigur o sa iasa. Inca stau in dubii daca sa fac coca dospita au ba. La noi e tare frig si mi-e teama ca drojdia n-o sa aibe putere.
Geany, la 05 May 2010 - 10:25 PM, a spus:
Pai Geany draga tu n-ai vazut ca fata asta a aruncat spre noi lighianu' cu placinte dar ea nu s-a atins de el!!! Ne lasa pe noi prada caloriilor!
Pisoi, la 06 May 2010 - 11:46 AM, a spus:
Si pe mine tot uleiul ma scoate din incurcatura. Se lucreaza aluatul mai curat, devine mai elastic si nu se lipeste de maini.
#23
Postat 06 May 2010 - 03:27 PM
Bunica mea mo invatat sa-mi placa gustul primaverii dintr-o bucata de varzar o retzeta asemanatoare cu a ta (arata ca branzoaica) si are in mijloc branza de vaca amestecata cu telemea (branza sarata), marar, cozi de ceapa verde amestecate..........e nebunie de gusturi. Scuze de off topic!
Am uitat sa scriu ca la noi aluatul de placinte se face din faina amestecata cu lapte sau cu zeama in are au fier cartofii (pe care ii veti zdrobi ca si pt piure si ii imnuiati cu putina apa in care au fiert )drojdie inmuiata in putin lapte dezmortit sau in putina apa (in care au fiert cartofii) tot asa dezmortita.
Daca aluatul e inmuiat cu lapte se adauga sare. Daca e inmuiat cu apa de la cartofi nu mai se pune sare in aluat, deoarece exista sare la apa aceea adaugata cand s-au fiert cartofii.
Aluatul trebuie sa fie ca cel a lui Piscotel adica de paine insa mai moale putin.
#24
Postat 06 May 2010 - 06:47 PM
Pisoi, la 06 May 2010 - 11:46 AM, a spus:
Pisoi,
Te astept cu pareri .
Despre cum alegi sa intinzi aluatul,asta-i ceva personal.
Cum iti vine mai usor.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#25
Postat 06 May 2010 - 06:52 PM
Eu fac placintele astea si iarna.
Dau drumul la cuptor sa incalzesc bucataria,sau trec la procedeul SOC.
Pun castronul cu aluat intr-un vas cu apa calda,sau chiar in chiuveta,in care las apa calda pana la jumatate.
Si mama,mama cum dospeste.
A si pun un prosop gros peste aluatul pudrat cu faina.In felul acesta prosopul nu se lipeste de coca.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#26
Postat 06 May 2010 - 07:01 PM
yoyo, la 06 May 2010 - 03:27 PM, a spus:
Bunica mea mo invatat sa-mi placa gustul primaverii dintr-o bucata de varzar o retzeta asemanatoare cu a ta (arata ca branzoaica) si are in mijloc branza de vaca amestecata cu telemea (branza sarata), marar, cozi de ceapa verde amestecate..........e nebunie de gusturi. Scuze de off topic!
Am uitat sa scriu ca la noi aluatul de placinte se face din faina amestecata cu lapte sau cu zeama in are au fier cartofii (pe care ii veti zdrobi ca si pt piure si ii imnuiati cu putina apa in care au fiert )drojdie inmuiata in putin lapte dezmortit sau in putina apa (in care au fiert cartofii) tot asa dezmortita.
Daca aluatul e inmuiat cu lapte se adauga sare. Daca e inmuiat cu apa de la cartofi nu mai se pune sare in aluat, deoarece exista sare la apa aceea adaugata cand s-au fiert cartofii.
Aluatul trebuie sa fie ca cel a lui Piscotel adica de paine insa mai moale putin.
Si bunica mea de la Cluj,facea placinte dospite cu lapte,dar erau mai groase,nu erau plisate asa si nu le prajea
fara ulei.
Erau foarte bune.
Te invit sa vii si tu aci cu varzarele oradene.
Pe aici,se mai fac cu loboda,cu marar si cozi de ceapa.O nebunie.
Invit toate fetele care au retete de placinte ,langose,varzare,sa posteze aici.
E bine sa facem schimb de impresii.
Eu recunos cu mana pe inima ca nu mi-au iesit din prima.
Ziceam la un moment dat ca numai babelor le ies placintele.
Am aruncat multe sarje la recycle bin.
Dar pentru ca imi plac si nu aveam cine sa mi le faca,nu m-am lasat pana nu mi-au iesit.
Acu ca-s baba ,ies!
http://povesticulinare.blogspot.com/
#27
Postat 06 May 2010 - 07:38 PM
Eu am sa-mi incerc norocul cu MDP... sper sa reusesc sa le fac saptamana aceasta. Sorina
#29
Postat 07 May 2010 - 10:01 AM
Pisco, ai starnit o furtuna de pofte.
Retin si eu ideea, dar cand ajung acasa, asa am branza de oi asigurata!
#30
Postat 07 May 2010 - 12:48 PM
M-as bucura sa fac cativa discipoli- placintari,pentru ca astea-s retete care cred eu,nu trebuie sa se piarda.
Nu stiu cum sunteti voi,dar eu m-am atasat de gusturile copilariei,si nu pot sa uit,mainile bunicilor si matusilor,
care framantau aluaturi pufoase.
Nu pot sa uit mirosul painii si al placintelor.
Priveam placintele rumenindu-se in tigaie,una dupa alta,si urmaream cum erau ordonate in farfurie.
Stateau asa una peste alta,pana era gata si ultima.
Ma uitam la mainile bunicii,care indeplinea un ritual,si fiecare gest mi se parea magic.
Asteptam sa aud :
- Haide-ti la masa !
Si facea multe,ca si noi eram multi.
Cu catofi,cu branza,cu varza dulce si marar,cu loboda,ceapa verde si marar,cu magiun....
Asteptam cuminti sa primim portia.
Si fiecare primea exact ce-i placea.
Bunica isi facea cateva si pentru ea.Simple,fara umplutura,pe care le manca,acompaniate de o cana
de zeama de varza(moare de curechi),ca deh,avea si ea dreptul la preferinte.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#31
Postat 08 May 2010 - 03:17 PM
Revin,soon!
#32
Postat 08 May 2010 - 03:35 PM
am pus telemea si susan.
multumesc pt reteta!
#33
Postat 08 May 2010 - 07:58 PM
Si pentru reteta. Excelente!
Imagini atasate
#34
Postat 09 May 2010 - 09:17 AM
Mi s-au inmuiat piciorele si mi-a fugit sangele in obraji .
M-a luat cu palpitatii !
Maica mea ce placinte ati facut .
Asa faine v-au iesit ,ca m-ati intrecut.
Amina si Ariela,
Ati gatit in aceeasi bucatarie si le-ati prajit in aceeasi tepshe(regionalism = tava ) ?
Fetelor sa va fie de bine.
Ma bucur enorm ca le-ati facut si v-au placut.
Nico,
Fa si tu ca mine.
Pana sunt gata, te saturi cu mirosul.
La final, gusti una sa vezi daca au iesit bine.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#35
Postat 10 May 2010 - 11:11 AM
Am facut asa cum m-am laudat, am lucrat aluatul cu ulei si asta mi-a cauzat!
La aluatul lucrat cu ulei, sucitorul nu mai face treaba. Asadara am intins cu mainile cum am putut si mi-au iesit groase. Mi-a ramas trei sferturi de umplutura, e prin frigider si acum.
Palacintele mi-au iesit, s-au copt chiar spre uimirea mea, dar au iesit groase de cca 1cm si au avut umplutura tare putina. de mancat s-au mancat, ceea ce ma indreptatzeste sa spun ca nu a fost un dezastru complet.
Deci va rog eu mult, nu lucrati aluatul asta cu ulei, doar cu faina.
Despre mine ce pot spune... inca mi-e pofta de mor de placintelele astea , asa ca va trebui sa le refac.
Inca odata mersi pentru reteta piscotel si o sa revin cu impresii.
#36
Postat 10 May 2010 - 12:00 PM
Pisoi, la 10 May 2010 - 11:11 AM, a spus:
Am facut asa cum m-am laudat, am lucrat aluatul cu ulei si asta mi-a cauzat!
La aluatul lucrat cu ulei, sucitorul nu mai face treaba. Asadara am intins cu mainile cum am putut si mi-au iesit groase. Mi-a ramas trei sferturi de umplutura, e prin frigider si acum.
Palacintele mi-au iesit, s-au copt chiar spre uimirea mea, dar au iesit groase de cca 1cm si au avut umplutura tare putina. de mancat s-au mancat, ceea ce ma indreptatzeste sa spun ca nu a fost un dezastru complet.
Deci va rog eu mult, nu lucrati aluatul asta cu ulei, doar cu faina.
Despre mine ce pot spune... inca mi-e pofta de mor de placintelele astea , asa ca va trebui sa le refac.
Inca odata mersi pentru reteta piscotel si o sa revin cu impresii.
Imi pare rau,sincer.
Nici mie nu mi-au iesit din prima,dar nu m-am lasat.
Eu am scris clar ca nu se lucreaza pe masa cu ulei,pentru ca e un aluat moale,care inca inghite faina.
Dar mie nu-mi place sa contrazic,asa ca las pe fiecare sa incerce cum doreste,
ca doar nu detin eu adevarul absolut.
Spui ca ti-a ramas aluat.Din cata faina ai facut ?
Poti sa-mi spui ce cantitati ai folosit ?
Poate ca acolo a fost problema.
Desi nici asta nu e batuta in cuie.Fiecare faina inghite altfel cantitatea de lichid.Consistenta aluatulu,o simti
dupa mai multe incercari.Dar daca ai facut paine cu mana,practic e acelasi aluat.
Scoate-l din frigider,modeleaza-l cu faina,pune-l in forma unsa cu ulei,lasa-l sa mai
dospeasca o data si fa o paine mica.
Acu tu stii ca yo-s plina de sfaturi ca oaia de scai,dar mi-e ciuda ca nu ti-au iesit.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#37
Postat 10 May 2010 - 12:22 PM
Sa nu-ti para rau pentru ca s-au mancat toate.
Aluat nu mi-a ramas, umplutura mi-a ramas.
Sincer nu te stresa sa intelegi ce n-a mers bine pentru ca stiu foarte clar ce am gresit: am lucrat aluatul cu ulei si din cauza asta nu am putut folosi sucitorul; cu mainile goale nu am putut obtine placintele suficient de subtiri. Aluatul s-a lucrat foarte bine, a avut o consistenta foarte faina, s-a copt foarte bine in tigaie chiar daca a fost mult mai gros, la gust a fost fuarte faina... ce sa mai zic mai mult?
Am facut aluat din 400gr de faina si am fost atenta sa impart bine ingredientele. De fapt si de drept aluatul seamana mult cu aluatul meu de paine pe care il stiu bine ca fac paine zilnic, deci mi-a fost usor sa il fac si stiam cam cum trebuie sa arate. Singura prostie pe care am facut-o a fost ideea mea creatza si am tinut sa scru aici pentru ca mai zicea cineva ca le-ar face tot asa, cu aluatul lucrat cu ulei si am zis ca poate salvez niste placinte.
#38
Postat 10 May 2010 - 10:46 PM
Iaca dovada:
Au iesit 7 bucati (coca din 2 cani de faina), doua le-am degustat eu in timpul procesului de fabricatie, restul le-a devorat barbatu-miu si n-am apucat poza cu sectiunea!
#39
Postat 11 May 2010 - 07:33 AM
Tot e bine daca reteta mea a servit la ceva si daca a starnit pofte.
Placinta ta ,arata fain si sigur e crocanta.
Parca e facuta cu aluat frantzuzesc.
Sa va fie de bine.
Poate ,candva, incerci ca "diversiune" si originalul.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#40
Postat 11 May 2010 - 07:41 AM
Ai facut foarte bine ca ai scris.
Ca doar asa invatam,impartasind experiente.
Deci si in concluzie :
Nu lucrati acest aluat pe masa unsa cu ulei,ci pe masa infainata !!!!!!!!
Aluatul fiind destul de moale,mai inghite faina,uleiul ii strica textura .
Amina,
Mi s-a parut din poze ca tu ai blat de marmura.
Tu cum le-ai intins ?
http://povesticulinare.blogspot.com/