Nico-Vya, la 16 February 2010 - 07:27 PM, a spus:
Nico, cartea trebuie sa o rasfoiesti cu aparatul in mana , incercand diverse setari deascrise acolo pentru a vedea diferenta intre ele.
Citeaza
Eu nu cred ca problema sunt becurile economice, la final aparatul nu e facut sa functioneze numai in soare sau o anumita lumina, presupunand ca vrei sa te duci sa-ti fotografiezi copilul care joaca intr-o piesa de teatru, nu o sa poti duce becul cu tine de acasa si nici alte lumini, deci trebuie sa inveti sa te descurci cu aparatul si in conditii de lumina mai slaba. Faptul ca ti-ai cumparat lumini si tripod e extraordinar, dar ele nu te vor ajuta in orice situatie. ( Apropos, ce fel de "lumini" ti-ai cumparat? )
Citeaza
IN TV ALT TIP DE POZE , AUTOMAT SE SCHIMBA TOT , LUMINA , CULORI,
IN P UN ALTFEL DE POZE ...
in M LA FEL
SI-APOI PORTRAIT, FULL AUTO, CLOSE-UP SI SPORTS...TOTuL E DIFERIT...
Este normal sa faca poze diferite daca este setat in moduri diferite. O sa explic in randurile urmatoare ce face fiecare mod, pentru a se intelege mai bine de ce pozele ies diferit.
AV - aperture value ( pe alte aparate este notat doar cu A ) este o setare care iti permite tie sa setezi valoarea aperturii ( cat de deschisa sau inchisa este diafragma ), iar aparatul va seta singur viteza shutterului.
Ex: Esti afara, ziua, fiind deci destula lumina, si vrei sa fotografiezi o floare. Presupunand ca obiectivul tau are o deschidere maxima a diafragmei f 3:5. Te intereseaza ca doar floarea sa fie in focus, deci vrei ca diafragma sa fie cat mai deschisa. Daca setezi aparatul pe Av (sau A pe alte aparate) si deschizi diafragma la f 3:5, aparatul va regla singur viteza shutterului pentru a obtine o expunere corecta.
TV - shutter speed priority ( pe alte aparate este notat S) iti permite tie sa setezi viteza shutterului, iar camera va fixa ea valoarea aperturii.
Ex: Copilul tau invata sa mearga cu bicicleta. Vrei, desigur, sa imortalizezi momentul si te intereseaza sa obtii niste poze clare, nu miscate. Pentru asta este important ca shutterul ( obturatorul) sa se inchida repede pentru ca miscarea sa fie "inghetata".
( Fac o paranteza pentru a se inteleage mai bine ce inseamna acel "inghetat". Sa ne inchipuim ca ridicam draperia, ne uitam pe fereastra si vedem trecand pe strada o persoana. Daca zabovim mai mult timp in fata ferestrei cu draperia ridicata, vom avea timp sa vedem persoana respectiva miscandu-se , facand unu sau doi pasi. Daca insa vom lasa draperia sa cada foaret repede, atunci nu vom reusi sa vedem decat ca exista o persoana acolo, dar nu si miscarile ei. Acelasi lucru se intampla si cu aparatul de fotografiat. Daca shutterul ( obturatorul) se va inchide foarte repede, atunci nu va avea timp sa inregistreze miscare si subiectul va fi "inghetat ).
In cazul asta iti setezi tu viteza shutterului la ... sa zicem 1/160 sau 1/200 sau 1/250 sau 1/300 si camera va seta valoarea aperturii.
P - program mode ( pe alte aparate este notat cu A ) - este un fel de mod automat, dar nu in totalitate. Camera seteaza singura valoarea aperturii si viteza shutterului, dar iti permite tie sa stabilesti celelalte setari. Este recomandat pentru incepatori, pentru situatiile in care vrei neaparat sa prinzi o imagine, ca sa nu pierzi momentul si vrei sa fii sigur ca iti iese, poate nu spectaculos, dar acceptabil.
M - manual mode - este modul manual. Iti permite sa-ti setetzi singura aparatul, deci tu esti cea care stabileste valoarea aperturii, viteza shutterului, ISO, modul de masurare al luminii etc.
Citeaza
ce idee buna imi dai? ce bec as putea folosi?.asa o bucata de carton s-o invelesc in folie de al, as face si eu...da cu becu ce ma fac?
Uita putin de becuri, Nico. Presupunand ca ai becuri albe, dar peretii sunt zugraviti in galben, lumina reflectata din pereti cum crezi ca va fi? Sau daca peretii sunt vopsiti in verde sau rosu ?
Sfatul meu este ca inainte sa investesti in altceva, invata sa folosesti ceea ce ai, iar in momentul in care iti intelegi si stapanesti bine aparatul, abia atunci o sa stii ce anume te limiteaza, de ce anume ai nevoie si in ce trebuie sa investesti.
Deci inainte de altceva, invata intai sa-ti setezi aparatul in functie de mediul in care fotografiezi si doar apoi poti incepe sa inveti cum sa-ti aranjezi scena si conditiile optime pentru a obtine ceea ce doresti de la o fotografie.