Forum Culinar: Supa de chimen - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Supa de chimen surpinzator de buna

#1 Useril este offline   pansy 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 177
  • Inregistrat: 05-February 10
  • Locationbucuresti

Postat 08 May 2010 - 01:15 PM

Imagine atasata: monthly_05_2010/post-592-127331729773.jpg

Asta e o supa racoritoare,specific ardeleneasca cred. O facea mama cand eram mica si-mi placea grozav,aroma de chimen cu gustul crutoanelor prajite in ulei.
Se face un ceai dintr-un litru de apa si o lingura de seminte de chimen,care se fierbe 10 minute dupa care se strecoara de seminte.Separat se topeste pe foc o lingura de unt la care se adauga o lingura de faina,se amesteca si se adauga un borcanel mic de smantana. Se dilueaza cu putina zeama,ca sa nu se formeze cocoloase,dupa care amestecul rezultat se toarna in zeama de chimen si se dau cateva clocote si se potriveste de sare si piper
Se serveste cu CRUTOANE DE PAINE PRAJITE IN ULEI ! neaparat!.
culinareasa blogareasa
http://panseluta-violet.blogspot.com/

#2 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 09 May 2010 - 04:41 AM

Ardeleneasca, zau lui Dumnezau ! :bounce:
Noi o stim cam de post. Cu untdelemnuri, fara smantani.

Uite ce as mai adauga eu:
Semintele ... Oops! Fructele de chimen e bine sa fie prajite in tigaie, fara ulei pana fac poc! Aroma se imbogatste.Apoi punem uleiul (sau untul) si cand se incinge - acum e aromatizat - punem faina, apa ce clocteste pe ochiul de aragaz alaturat, sare si rasnim un pic de piper. Mai mult de cinci minute nu are nevoie sa fiarba.

Am incercat asta iarna si ne-a placut foarte mult sa-i punem si leguma.
Nu oricare, ci una inrudita.
Bulbul de fenicul, taiat fasii si calit.

Daca tot e sa o facem lata ( :bounce: de dulce), atunci crutoanele le fac prajind o felie de paine in unt, o intorc in tigaie, pe partea deja intarita o frecam cu usturoi, o acopar cu un voal (deci feliat translucid) de cascaval, si o dau la cuptor
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#3 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 09 May 2010 - 07:32 AM

De supa de chimen chiar nu mai auzisem,multumesc Pansi si Sefu'tre's-o incerc sa vaz',chiar n-am mancat niciodata si habar n-am cum o sa fie...

#4 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 09 May 2010 - 08:21 AM

Vezi postareaGeany, la 09 May 2010 - 07:32 AM, a spus:

De supa de chimen chiar nu mai auzisem,multumesc Pansi si Sefu'tre's-o incerc sa vaz',chiar n-am mancat niciodata si habar n-am cum o sa fie...



Go for it! :bounce:

E gustoasa si super-rapida.
Se prepara in cam acelasi timp in care se prepara o nenorocire de aia de supa la plic.
Iubitorii de E-uri si aditivi alimentari si-i pot introduce suplimentar la cerere:icon_twisted:

De multe ori cand esti in criza de timp te scoate cu basma (in cazul meu palarie :bounce: ) igienica.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#5 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 09 May 2010 - 09:03 AM

Pentru aceasta supa simpla ,exista variatiuni pe aceeasi tema.
Iata si variatiunea mea :
Imagine postata Imagine postata Imagine postata

Supa de Chimen










Imagine postata

Supa aceasta e mirifica,daca va place chimenul.

Eu o fac in special sambata.Si mai ales iarna.

Avem nevoie de :









Imagine postata




-o ceapa
-50 g chimen
-1 l apa + 1 l lapte
- sare,boia dulce
- 1 lingura amidon sau faina




Pentru servit :

-crutoane
-smantana




Taiem ceapa grob.Nu conteaza cat de mare,pentru ca supa se strecoara.
Punem ceapa si chimenul la prajit in putin ulei.
Invartim pana chimenul schimba culoarea.
Adaugam scurt boiaua si stingem cu 1 lt de apa.
Punem sare si piper.
Lasam sa fiarba.
Intre timp,facem crutoane din paine si le aurim in cuptor.E bine sa fie paine mai uscata.







Imagine postata






Facem un sos rece din faina si lapte.

Cand supa a fiert,adaugam sosul si mai dam un clocot.

Strecuram supa.

Serviti cu crutoane si smantana.

Pofta buna !
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#6 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 09 May 2010 - 08:01 PM

Multumesc Pisco' mult de tot chiar asteptam sa postezi si supita ta tre'sa incerc....

#7 Useril este offline   kira 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 07-March 10

Postat 09 May 2010 - 10:32 PM

da, ardeleneasca reteta! o mancam foarte des si cu mare placere....si la noi cu ulei si fara smantana.

ce bine ca mi-ai adus aminte de ea!! chiar ma gandeam la mancarea nostra traditionala ardeleneasca, mi-am amintiut de multe muncaruri, dar acesta nu...

o sa o fac cat de curand!

#8 Useril este offline   yoyo 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,196
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des

Postat 10 May 2010 - 09:05 PM

Si la noi se face supa aceasta de chimen insa se numeste supa de oua pentru ca dupa ce faci rantasul (rece sau cald in functie de stomacul fiecaruia)desfaci oua intregi in supa si lasi sa se faca frumos ou intreg si probabil vor fi cateva zdrente de ou adica de albus si dupa ce e fiert oul dregi cu smantana si e un deliciuuuuuuuuuuuuu mai ales asa cremoasaaaa si aroma de chimen.Bataie la gura mesenilor (la cine place) :hungry:!

#9 Useril este offline   pansy 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 177
  • Inregistrat: 05-February 10
  • Locationbucuresti

Postat 11 May 2010 - 10:22 PM

yoyo,aia e supa de oua.e preferata mamei iarna,si a mea in copilarie.

merci shefu' am retinut ideea.cred ca feniculul ,ca si ceapa face bine.la origine ea se face cu rantas de-a dreptul, ingroseala sau cum ii zice yoyo rantas rece ,e varianta mai dietetica.

piscotel,ce sunt bobitele alea rosii din castronelul floral ? am retinut aromatizarea uleiului sau a untului in cazul meu cu prajirea prealabila a semintelor.poate asa facea si mama,da'ea saraca nu mai stie sa spuna.parca v-am spus ca are alzheimer.era o gospodina extraordinara.o cunostea toata lumea despre ce prajituri grozave facea.am caietul ei de retete de prajituri si torturi,de pot sa fac o carte cu ele.pe rand ,am sa le aduc la lumina,pentru ca cred ca e pacat sa se piarda.unele insa,mai ales torturi,sunt cam laborioase si io la capitolul ornare sunt deficitara.adica cum e acum,in criza.
culinareasa blogareasa
http://panseluta-violet.blogspot.com/

#10 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 12 May 2010 - 04:51 PM

Vezi postareapansy, la 11 May 2010 - 10:22 PM, a spus:


piscotel,ce sunt bobitele alea rosii din castronelul floral ? am retinut aromatizarea uleiului sau a untului in cazul meu cu prajirea prealabila a semintelor.

Spui yo, pana apare Pisco', ca am si yo in doatare atat uscat cat si murat sub egida devizei: "Muram tot ce prindem!" - dumnealui nu s-a ferit destul de repede :)

Boabe de "piper" roz

"Piperul roz este mai putin aromat si mai putin iute decat cel negru. Este oarecum asemanator cu ienuparul, dar mai intens
Origine : Piperul roz este originar din Brazilia (Schinus terebinthifolius) si Peru (Schinus molle). Ultimul a fost introdus si in Florida, unde creste in stare salbatica. Cel mai mare producator mondial este Insula Réunion. Etimologie : Denumirea botanica ”Schinus terebinthifolius” face aluzie la doi arbori mediteraneeni, foarte pretuiti inca din antichitate pentru rasinile lor aromate: masticul (Pistacia lentiscus), numit in greaca ”schinosand terebinth” (arborele de terebentina) si Pistacia terebinthus. Ambele plante apartin aceleiasi familii ca arborele de piper roz.
Denumirea Schinus molle provine din numele din limba quechua al plantei, ”molli”.
Utilizari culinare : Piperul roz brazilian are fructele mici si este uneori utilizat in bucataria occidentala ca decoratie, in amestec cu boabe de piper verde, alb si negru.
Piperul roz peruan are boabe mai mari si este foarte rar.
Piperul roz este denumit astfel doar datorita formei boabelor, nu si datorita aromei sau gustului, ambele blande si dulcege, foarte diferite de cele ale piperului rosu care este, dimpotriva, foarte iute.
Aroma piperului roz este slaba, astfel incat acest condiment serveste mai mult ca decoratie decat ca asezonant, desi in combinatie cu alte condimente poate dezvolta o aroma subtila. Unele carti de bucate il recomanda alaturi de peste si legume (ca sparanghelul)"

Despre chimen:
Superstition during the Middle Ages cited that cumin kept chickens and lovers from wandering. ;) It was also believed that a happy life awaited the bride and groom who carried cumin seed throughout the wedding ceremony.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#11 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 12 May 2010 - 08:21 PM

Da Pansy,e piper roz si asa cum spune Sefuu,aroma lui seamana cu cea de ienupar si e dulceag.
Daca il mananci cu ochii inchisi,greu iti dai seama ca-i piper.
Eu m-am indragostit de el.
Pun in si pe tot ce prind.
Se gaseste in pungi mari la Metro la raionul de condimente.Tot acolo gasesti piper alb si piper verde,sau mix.
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#12 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 13 May 2010 - 09:54 AM

Si eu fac iarna supa de chimen, dar fara smantana, doar cu chimen si rantas si crutoane musai!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi