Forum Culinar: Supa de salata verde - Forum Culinar

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Supa de salata verde Ca la mama acasa

#1 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 12 May 2010 - 10:13 PM

Imagine postata






Din ciclul munca si rasplata,azi vorbim despre roadele pamantului Imagine postata
Anul acesta am pus salata direct pe strat,din samanta.
Asa ca a rasarit cam deasa.




Imagine postata

Ceea ce e normal,ca nu prea ai cum sa pui salata bob cu bob Imagine postata
Asadar,ieri intre 2 reprize de ploaie am rarit-o.
Am rarit-o intr-o veselie,ca incepuse iar sa picure,iar Piscot,ma seconda cam abatut si ma incuraja sa termin mai repede.




Imagine postata

A rezultat o jumatate de galeata de baby salad,pe care am dus-o triumfatoare ,ca pe un trofeu, o delicatesa mult asteptata,in casa,unde am facut :
Supa de salata ,ca la mama acasa.
Supa asta se face in mod traditional cu zar sau cu lapte acru,dar mama,clujeanca fiind,a imprumutat obiceiul orasean si o face cu lapte dulce si asa o fac si eu.
Asadar avem nevoie de :







Imagine postata




- un castron generos de salata verde.Cand salata face capatana,eu pun 4-5 capatani,ca o prefer deasa.
- 1 l apa
- 1 l lapte
- 7-8,catei mari de usturoi
- 2 linguri de faina sau amidon
- sare
- lamaie pentru acrit.Pe care o puneti doar in farfurie.Daca o puneti in supa,va
coagula laptele !!!!!!!!
Si must have :
- 2 (scrijele) felii cam de 1 cm grosime de slanina.
La tara se mai foloseste osinza(hai)care se gaseste intr-o membrana pe burta porcului.E grasimea aceea mai fina, cu care se fac haiosele.
Aceasta grasime, ar merita un capitol separat.
- o legatura mare de marar verde
Daca nu aveti slanina si nu mergeti in piata la tarani sa luati,merge si kaizer,dar nu e la fel.
Slanina se taie felii de 1 cm,dupa care se taie cuburi.
Salata se spala in mai multe ape.Nu e nevoie sa o centrifugati,ca tot in apa ajunge.
Usturoiul se curata si se taie marunt.
Mararul se taie fin.
Acum ca totul e pregatit,sa purcedem la treaba.
Prajim slanina in cratita,pana devine aurie si crocanta.




Imagine postata

Adugam salata si invartim vartos cu lingura,2 minute.Cat sa se inmoaie putin ,iar gusturile se intrepatrund.




Imagine postata

Adaugam apa,sarea si usturoiul.




Imagine postata

Lasam sa dea un clocot.
Intre timp pregatim sosul rece din lapte si faina(pep).
Cand supa fierbe,adaugam sosul prin sita,sa nu ramana cocoloase de faina.




Imagine postata

Lasam sa mai dea un clocot si adaugam mararul.Dupa inca 3 minute e gata.
In supa se pot face galuste din faina si ou,se poate pune orez, se pot face zdrente,sau se pot aduga fasii de omleta.
Mie imi place asa ,simpla cu paine prajita.
Se acreste dupa preferinta.
Eu prefer zeama de lamaie proaspat stoarsa.
Daca nu ati facut salata niciodata asa,merita sa incercati macar o data.
Daca aveti ingredienele si o faceti,e imposibil sa nu va placa.




Imagine postata






Pofta buna !
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#2 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 12 May 2010 - 10:19 PM

Deci eu o incerc cat de curand, adica dupa ce ma aprovizionez cu salata.. slana am :)
N-am mancat niciodata.. nu e amaruie de la salata? ;)
Imagine postata

#3 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 12 May 2010 - 10:25 PM

Vezi postareaOlgutza, la 12 May 2010 - 10:19 PM, a spus:

Deci eu o incerc cat de curand, adica dupa ce ma aprovizionez cu salata.. slana am Imagine postata
N-am mancat niciodata.. nu e amaruie de la salata? Imagine postata


Olguta,

Alege salata frageda.
Cand o cumperi,vezi ca vanzatorii o tin in lada cu radacina(cotorul) in sus.
Intoarce-o si vezi sa nu aiba frunze ofilite.
Poti sa iei 3-4 salate marisoare,ca se reduce mult la fiert.
Daca cumperi salata mare,taie frunzele fideluta cu un cutit.
In rest nu ai nici o problema.Nu e amara de loc.
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#4 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 12 May 2010 - 10:33 PM

Deci il pun pe sot sa inspecteze salata... el face cumparaturile in ultimul timp si daca nu-i zic de-o mie de ori sa se uite sa nu fie ofilite sau macar sa ia ce trebe (am mai patit sa vina cu usturoi verde in loc de ceapa, ca ce, nu-i tot verde? :) )
Una peste alta, ai o gradina tare frumoasa.. si eu visez la una ;)
Imagine postata

#5 Useril este offline   petunie 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland

Postat 12 May 2010 - 10:56 PM

Oare merge supa asta ca felul I la masa si peste la felul II?Pe cine intereseaza,de fapt :notworthy: ...maine o fac si eu,dar nu am slanina de aia ca a ta ci numai un pachetel de cuburi de bacon,dar le pun alea.

Revin cu impresii :violent6:
Manchmal ist weniger einfach mehr....

#6 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 13 May 2010 - 07:46 AM

Noi o adoram!Toti, de la mic la mare.
N-am facut cu lapte, pun smantana si galbenus de ou.Iar cu albusuriile, fac omleta fasii si o arunc in ea.Buna rau.

#7 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 13 May 2010 - 08:08 AM

Vezi postareaOlgutza, la 12 May 2010 - 10:33 PM, a spus:

Deci il pun pe sot sa inspecteze salata... el face cumparaturile in ultimul timp si daca nu-i zic de-o mie de ori sa se uite sa nu fie ofilite sau macar sa ia ce trebe (am mai patit sa vina cu usturoi verde in loc de ceapa, ca ce, nu-i tot verde? Imagine postata )
Una peste alta, ai o gradina tare frumoasa.. si eu visez la una Imagine postata



Pe principiul " Da ce nu e tot verde ? ",al meu,in tinerete,mi-a adus din gradina din spatele blocului,
frunze de morcov in loc de frunze de patrunjel.Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#8 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 13 May 2010 - 08:13 AM

Ador supa asta!
Si eu tot cu smantana o fac si cu omleta.

#9 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 13 May 2010 - 08:14 AM

Vezi postareapetunie, la 12 May 2010 - 10:56 PM, a spus:

Oare merge supa asta ca felul I la masa si peste la felul II?Pe cine intereseaza,de fapt Imagine postata ...maine o fac si eu,dar nu am slanina de aia ca a ta ci numai un pachetel de cuburi de bacon,dar le pun alea.

Revin cu impresii Imagine postata


Acuma,daca n-ai,n-ai.
Da cate n-am eu si ai tu ?Imagine postata Vurshti din aia albi.......Oktoberfest ?Imagine postata

Te astept cu impresii.Imagine postata

PS.

Petu.Sa pui zeama de lamaie doar in farfurii la servit.
Daca pui in supa,la fiert,coaguleaza laptele !

Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#10 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 13 May 2010 - 08:18 AM

Vezi postareaEataly, la 13 May 2010 - 07:46 AM, a spus:

Noi o adoram!Toti, de la mic la mare.
N-am facut cu lapte, pun smantana si galbenus de ou.Iar cu albusuriile, fac omleta fasii si o arunc in ea.Buna rau.



Eu pun smantana pe masa si smantanosii se servesc singuri.
Omleta din albusuri,e o idee buna.
Am sa incerc .Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#11 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 13 May 2010 - 08:20 AM

Vezi postareaany_annette, la 13 May 2010 - 08:13 AM, a spus:

Ador supa asta!
Si eu tot cu smantana o fac si cu omleta.



Si eu o ador.
La cata salata am pus,asta devine hitul saptamanii pana se termina de pe strat.Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#12 Useril este offline   boni 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,755
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu

Postat 13 May 2010 - 08:21 AM

si la noi tot asa cum o face Etaly se face, dreasa cu ou si smantana. doar omleta e cu oul intreg si e obligatorie. pentru mine fara omleta in ea nu e ciorba de salata :notworthy:
a, si noi o mai facem, dupa principiul "e tot verde" cu frunze de spanac sau de ridichi.

Pisco, imi place blidul de nu mai pot. o sa fiu putin of topic dar vreau sa te intreb pe tine, si pe cine mai foloseste si stie, cat se poate folosi asa un castronel. eu cumpar de mult, de la targul olarilor de la noi, vase din astea si le folosesc in bucatarie. si am impresia ca ultimele cuparate se strica cel mai repede. le sare "smaltul" in interior si devin poroase :violent6:

#13 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 13 May 2010 - 08:36 AM

Vezi postareaboni, la 13 May 2010 - 08:21 AM, a spus:

si la noi tot asa cum o face Etaly se face, dreasa cu ou si smantana. doar omleta e cu oul intreg si e obligatorie. pentru mine fara omleta in ea nu e ciorba de salata Imagine postata
a, si noi o mai facem, dupa principiul "e tot verde" cu frunze de spanac sau de ridichi.

Pisco, imi place blidul de nu mai pot. o sa fiu putin of topic dar vreau sa te intreb pe tine, si pe cine mai foloseste si stie, cat se poate folosi asa un castronel. eu cumpar de mult, de la targul olarilor de la noi, vase din astea si le folosesc in bucatarie. si am impresia ca ultimele cuparate se strica cel mai repede. le sare "smaltul" in interior si devin poroase Imagine postata



Pe princpiul cate bordeie,atatea obicee,fiecare face supa aceasta,dupa cum a invatat la mama acasa,dupa
cum e si numele topicului.Imagine postata

Acuma despre blidele din lut.
Asta si fratele lui,le-am primit saptamana trecuta de la baza mea,care stie ca-s moarta dupa ele .
Si eu le cumpar de la targurile de olarit.Imi sunt dragi,iar mancarea primeste parca alt gust in ele.
Eu le folosesc doar pana cand le sare smaltul.Nu cred ca au nimic nici dupa,pentru ca materialele cu care sunt
lucrate nu sunt toxice.Noroc ca avem targuri anual si-mi improspatez colectia.
Cand mergem prin tara,se gasesc si pe marginea drumului prin sate,dar al meu conduce ca avionul ,in sensul
ca nu are statie decat la destinatie.Imagine postata

Dar ai dreptate .Astea care se fac acum nu sunt durabile.
Am un serviciu de cafea de Horezu de mai bine de 20 de ani si e intact.
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#14 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 13 May 2010 - 08:37 AM

Si eu o fac aproape identica, minus faptul ca nu pun lapte dulce ci lapte batut, cand e gata si-i pun si patratele de omleta!
rara e mare fan si de la el am invatat s-o fac!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#15 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 13 May 2010 - 08:47 AM

Vezi postareazerda, la 13 May 2010 - 08:37 AM, a spus:

Si eu o fac aproape identica, minus faptul ca nu pun lapte dulce ci lapte batut, cand e gata si-i pun si patratele de omleta!
rara e mare fan si de la el am invatat s-o fac!



Da ,cum spuneam si in reteta ,in zona Maramuresului se face cu lapte batut(lapte acru),sau cu zar.
Caz in care supa iese acra si nu mai este nevoie de lamaie la sfarsit.
Varianta asta cu lapte dulce,si lamaie e varianta fitzoasa,oraseneasca.Imagine postata
Cinei Rara ?Sa-i dau o bere ca te-a invatat.Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#16 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 13 May 2010 - 08:54 AM

cineva drag! bea bere!!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#17 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 13 May 2010 - 10:14 AM

Eu in vecii vecilor nu am mancat asa ceva... dar nu e timpul trecut, nu? Am sa-mi fac si eu curaj si cand voi avea tot ce-mi trebuie am sa fac familionului o surpriza. Sunt tare curioasa sa le vad reactia... Multumesc pt idee, reteta! :notworthy: Sorina
Sorina

#18 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 13 May 2010 - 10:18 AM

N-o sa-ti para rau!! E delicioasa, vara se mananca direct din frigider, adica varianta mai dietetica, fara smantana! Eu am facut si cu zer, si cu bors, e buna si aia!
Dar preferata mea e cu iaurt si patratele de omleta!

Apropo de dieta, ajunsesem la un regim crunt si o faceam cu orez in loc de omleta si iaurt slab si tot imi placea!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#19 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 13 May 2010 - 03:04 PM

Vezi postareazerda, la 13 May 2010 - 10:18 AM, a spus:

N-o sa-ti para rau!! E delicioasa, vara se mananca direct din frigider, adica varianta mai dietetica, fara smantana! Eu am facut si cu zer, si cu bors, e buna si aia!
Dar preferata mea e cu iaurt si patratele de omleta!

Apropo de dieta, ajunsesem la un regim crunt si o faceam cu orez in loc de omleta si iaurt slab si tot imi placea!



Asa e .In orice varianta e buna,dar sa nu lipseasca :
- Slanina,usturoiul,mararul verde si lamaia....salata si zama(de care va place) o puneti voi.Imagine postata


Sorina,

Incearca o data varianta mea si dupa aceea mai discutam.Imagine postata
Merge pe gat in jos singura.Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#20 Useril este offline   boariu iuliana 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 96
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationDublin

Postat 13 May 2010 - 06:08 PM

:thumleft: Asta e ciorba de salata care o fac si io doar ca pun si paparada in ea ca sotul nu o serveste fara.Mie personal nu-mi place paparada in ciorba asta ,asa ca io o maninc fara .Cit mai multa salata sa fie ca e si mai buna.Faine poze :floare:

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi