Supa de salata verde Ca la mama acasa
#1
Postat 12 May 2010 - 10:13 PM
Din ciclul munca si rasplata,azi vorbim despre roadele pamantului
Anul acesta am pus salata direct pe strat,din samanta.
Asa ca a rasarit cam deasa.
Ceea ce e normal,ca nu prea ai cum sa pui salata bob cu bob
Asadar,ieri intre 2 reprize de ploaie am rarit-o.
Am rarit-o intr-o veselie,ca incepuse iar sa picure,iar Piscot,ma seconda cam abatut si ma incuraja sa termin mai repede.
A rezultat o jumatate de galeata de baby salad,pe care am dus-o triumfatoare ,ca pe un trofeu, o delicatesa mult asteptata,in casa,unde am facut :
Supa de salata ,ca la mama acasa.
Supa asta se face in mod traditional cu zar sau cu lapte acru,dar mama,clujeanca fiind,a imprumutat obiceiul orasean si o face cu lapte dulce si asa o fac si eu.
Asadar avem nevoie de :
- un castron generos de salata verde.Cand salata face capatana,eu pun 4-5 capatani,ca o prefer deasa.
- 1 l apa
- 1 l lapte
- 7-8,catei mari de usturoi
- 2 linguri de faina sau amidon
- sare
- lamaie pentru acrit.Pe care o puneti doar in farfurie.Daca o puneti in supa,va
coagula laptele !!!!!!!!
Si must have :
- 2 (scrijele) felii cam de 1 cm grosime de slanina.
La tara se mai foloseste osinza(hai)care se gaseste intr-o membrana pe burta porcului.E grasimea aceea mai fina, cu care se fac haiosele.
Aceasta grasime, ar merita un capitol separat.
- o legatura mare de marar verde
Daca nu aveti slanina si nu mergeti in piata la tarani sa luati,merge si kaizer,dar nu e la fel.
Slanina se taie felii de 1 cm,dupa care se taie cuburi.
Salata se spala in mai multe ape.Nu e nevoie sa o centrifugati,ca tot in apa ajunge.
Usturoiul se curata si se taie marunt.
Mararul se taie fin.
Acum ca totul e pregatit,sa purcedem la treaba.
Prajim slanina in cratita,pana devine aurie si crocanta.
Adugam salata si invartim vartos cu lingura,2 minute.Cat sa se inmoaie putin ,iar gusturile se intrepatrund.
Adaugam apa,sarea si usturoiul.
Lasam sa dea un clocot.
Intre timp pregatim sosul rece din lapte si faina(pep).
Cand supa fierbe,adaugam sosul prin sita,sa nu ramana cocoloase de faina.
Lasam sa mai dea un clocot si adaugam mararul.Dupa inca 3 minute e gata.
In supa se pot face galuste din faina si ou,se poate pune orez, se pot face zdrente,sau se pot aduga fasii de omleta.
Mie imi place asa ,simpla cu paine prajita.
Se acreste dupa preferinta.
Eu prefer zeama de lamaie proaspat stoarsa.
Daca nu ati facut salata niciodata asa,merita sa incercati macar o data.
Daca aveti ingredienele si o faceti,e imposibil sa nu va placa.
Pofta buna !
http://povesticulinare.blogspot.com/
#2
Postat 12 May 2010 - 10:19 PM
N-am mancat niciodata.. nu e amaruie de la salata?
#3
Postat 12 May 2010 - 10:25 PM
Olgutza, la 12 May 2010 - 10:19 PM, a spus:
N-am mancat niciodata.. nu e amaruie de la salata?
Olguta,
Alege salata frageda.
Cand o cumperi,vezi ca vanzatorii o tin in lada cu radacina(cotorul) in sus.
Intoarce-o si vezi sa nu aiba frunze ofilite.
Poti sa iei 3-4 salate marisoare,ca se reduce mult la fiert.
Daca cumperi salata mare,taie frunzele fideluta cu un cutit.
In rest nu ai nici o problema.Nu e amara de loc.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#4
Postat 12 May 2010 - 10:33 PM
Una peste alta, ai o gradina tare frumoasa.. si eu visez la una
#5
Postat 12 May 2010 - 10:56 PM
Revin cu impresii
#6
Postat 13 May 2010 - 07:46 AM
N-am facut cu lapte, pun smantana si galbenus de ou.Iar cu albusuriile, fac omleta fasii si o arunc in ea.Buna rau.
#7
Postat 13 May 2010 - 08:08 AM
Olgutza, la 12 May 2010 - 10:33 PM, a spus:
Una peste alta, ai o gradina tare frumoasa.. si eu visez la una
Pe principiul " Da ce nu e tot verde ? ",al meu,in tinerete,mi-a adus din gradina din spatele blocului,
frunze de morcov in loc de frunze de patrunjel.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#9
Postat 13 May 2010 - 08:14 AM
petunie, la 12 May 2010 - 10:56 PM, a spus:
Revin cu impresii
Acuma,daca n-ai,n-ai.
Da cate n-am eu si ai tu ? Vurshti din aia albi.......Oktoberfest ?
Te astept cu impresii.
PS.
Petu.Sa pui zeama de lamaie doar in farfurii la servit.
Daca pui in supa,la fiert,coaguleaza laptele !
http://povesticulinare.blogspot.com/
#10
Postat 13 May 2010 - 08:18 AM
Eataly, la 13 May 2010 - 07:46 AM, a spus:
N-am facut cu lapte, pun smantana si galbenus de ou.Iar cu albusuriile, fac omleta fasii si o arunc in ea.Buna rau.
Eu pun smantana pe masa si smantanosii se servesc singuri.
Omleta din albusuri,e o idee buna.
Am sa incerc .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#11
Postat 13 May 2010 - 08:20 AM
any_annette, la 13 May 2010 - 08:13 AM, a spus:
Si eu tot cu smantana o fac si cu omleta.
Si eu o ador.
La cata salata am pus,asta devine hitul saptamanii pana se termina de pe strat.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#12
Postat 13 May 2010 - 08:21 AM
a, si noi o mai facem, dupa principiul "e tot verde" cu frunze de spanac sau de ridichi.
Pisco, imi place blidul de nu mai pot. o sa fiu putin of topic dar vreau sa te intreb pe tine, si pe cine mai foloseste si stie, cat se poate folosi asa un castronel. eu cumpar de mult, de la targul olarilor de la noi, vase din astea si le folosesc in bucatarie. si am impresia ca ultimele cuparate se strica cel mai repede. le sare "smaltul" in interior si devin poroase
#13
Postat 13 May 2010 - 08:36 AM
boni, la 13 May 2010 - 08:21 AM, a spus:
a, si noi o mai facem, dupa principiul "e tot verde" cu frunze de spanac sau de ridichi.
Pisco, imi place blidul de nu mai pot. o sa fiu putin of topic dar vreau sa te intreb pe tine, si pe cine mai foloseste si stie, cat se poate folosi asa un castronel. eu cumpar de mult, de la targul olarilor de la noi, vase din astea si le folosesc in bucatarie. si am impresia ca ultimele cuparate se strica cel mai repede. le sare "smaltul" in interior si devin poroase
Pe princpiul cate bordeie,atatea obicee,fiecare face supa aceasta,dupa cum a invatat la mama acasa,dupa
cum e si numele topicului.
Acuma despre blidele din lut.
Asta si fratele lui,le-am primit saptamana trecuta de la baza mea,care stie ca-s moarta dupa ele .
Si eu le cumpar de la targurile de olarit.Imi sunt dragi,iar mancarea primeste parca alt gust in ele.
Eu le folosesc doar pana cand le sare smaltul.Nu cred ca au nimic nici dupa,pentru ca materialele cu care sunt
lucrate nu sunt toxice.Noroc ca avem targuri anual si-mi improspatez colectia.
Cand mergem prin tara,se gasesc si pe marginea drumului prin sate,dar al meu conduce ca avionul ,in sensul
ca nu are statie decat la destinatie.
Dar ai dreptate .Astea care se fac acum nu sunt durabile.
Am un serviciu de cafea de Horezu de mai bine de 20 de ani si e intact.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#14
Postat 13 May 2010 - 08:37 AM
rara e mare fan si de la el am invatat s-o fac!
#15
Postat 13 May 2010 - 08:47 AM
zerda, la 13 May 2010 - 08:37 AM, a spus:
rara e mare fan si de la el am invatat s-o fac!
Da ,cum spuneam si in reteta ,in zona Maramuresului se face cu lapte batut(lapte acru),sau cu zar.
Caz in care supa iese acra si nu mai este nevoie de lamaie la sfarsit.
Varianta asta cu lapte dulce,si lamaie e varianta fitzoasa,oraseneasca.
Cinei Rara ?Sa-i dau o bere ca te-a invatat.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#17
Postat 13 May 2010 - 10:14 AM
#18
Postat 13 May 2010 - 10:18 AM
Dar preferata mea e cu iaurt si patratele de omleta!
Apropo de dieta, ajunsesem la un regim crunt si o faceam cu orez in loc de omleta si iaurt slab si tot imi placea!
#19
Postat 13 May 2010 - 03:04 PM
zerda, la 13 May 2010 - 10:18 AM, a spus:
Dar preferata mea e cu iaurt si patratele de omleta!
Apropo de dieta, ajunsesem la un regim crunt si o faceam cu orez in loc de omleta si iaurt slab si tot imi placea!
Asa e .In orice varianta e buna,dar sa nu lipseasca :
- Slanina,usturoiul,mararul verde si lamaia....salata si zama(de care va place) o puneti voi.
Sorina,
Incearca o data varianta mea si dupa aceea mai discutam.
Merge pe gat in jos singura.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#20
Postat 13 May 2010 - 06:08 PM