Gnocchi, fel de fel
#1
Postat 15 May 2010 - 10:10 AM
Reteta specifica zonei Val d'Aosta, se pot face cu cartofi sau cu faina de hrisca (farina di grano saraceno).
Eu am facut varianta cu hrisca.
230 gr faina alba
200 gr faina de hrisca
Am adaugat apa si sare suficient cat sa obtin un aluat neted si compact.
L-am acoperit cu folie si l-am lasat la rece 1 ora.
Am format cilindrii cam de grosimea unui deget , am taiat bucati cam de 1 cm si i-am modelat cu ajutorul razatoarei.
Ajutorul de bucatar aplica alta tehnica.
Rezultatul:
I-am fiert in apa cu sare.
Intre timp am pregatit sosul de branza.
In 300 ml crema de lapte (cel mai rau caz smantana) am pus 120 de grame de toma piemontese(o branza specifica zonei) si 100 gr fontina(cascaval specific zonei Val d'Aosta).Am amestecat la foc mic pana s-a topit complet cascavalul.
Cantitatiile sunt pentru 4 portii.
Vinuri: Monferrato Bianco
#2
Postat 15 May 2010 - 05:51 PM
Metoda cu razatoarea n-am aplicat-o niciodata ca am un rigagnocchi de mult timp, era intr-o revista cu retete.
#4
Postat 17 May 2010 - 11:26 AM
Adriana, la 15 May 2010 - 05:51 PM, a spus:
Metoda cu razatoarea n-am aplicat-o niciodata ca am un rigagnocchi de mult timp, era intr-o revista cu retete.
Eu asa m-am gandit.Mai am retete de gnocchi, cu spanac, ricotta, cartofi.Si ma gandeam ca-i mai bine sa-i gasim pe toti aici.Sa nu-i amestecam cu pastele.
Cristinica, la 15 May 2010 - 06:00 PM, a spus:
Eu nu ma supar.
#5
Postat 17 May 2010 - 11:28 AM
#6
Postat 17 May 2010 - 11:41 AM
Cate feluri de branza gasiti !!! Oare merge si cu alt fel de branza?
Eataly, ce e hrisca?
#7
Postat 17 May 2010 - 02:35 PM
Cred ca poti sa pui daca vrei, orice alt cascaval iti place.
Elena, eram tentata sa scriu ca e un soi de cereale, dar uite mai corect:
Hrisca este adesea confundata cu cerealele. De fapt este un nume generic dat unor plante ierboase, in mare majoritate anuale, care apartin familiei Polygonaceae, familie din care fac parte macrisul, rubarba (reventul), stevia creata. Denumirea stiintifica pentru hrisca comuna, cea mai des consumata (in engleaza buckwheat) este Fagopyrum esculentum, pentru ca sunt mai multe specii apartinand genului Fagopyrum (sp. tataricum - hrisca tatarasca, amara, cea perena cymosum, etc.).
Semintele de hrisca sunt aromate si usor dulcegi. Ele pot fi consummate crude, fierte sau prajite, simple sau in amestec cu alte alimente, sau ca faina, de asemenea in numeroase combinatii.
Datorita lipsei de gluten, am mai spus, poate fi consumata de cei cu intoleranta la acest compus, sau cei cu boala celiaca (enteropatia glutenica)
S-a constat in urma unor studii ca hrisca are un rol important in mentinerea nivelului scazut de glucoza, ceea ce ar reprezenta nu numai o alternativa alimentara dar si un supliment "medical" pentru diabetici.
De fapt daca puteti corecta, eu am scris hrisca, corect ar fi faina de hrisca.Denumirea in italiana e :farina di grano saraceno.
Cred ca poti sa pui daca vrei, orice alt cascaval iti place.
#8
Postat 14 June 2010 - 01:54 PM
Pentru patru persoane:
200 gr faina 00
100 gr pesmet
80 gr parmigiano ras
1 ou
1 galbenus
50 gr prosciutto cotto(eventual o sunca, tocata marunt)
200 ml lapte rece
un pic de nucsoara si un praf de scortisoara.Eu nu le-as omite, dau un gust deosebit.
sare
Se servesc cu unt si salvie, eventual un " ragù bianco" (fara suc de rosii).
Am pus pe masa de lucru: faina, pesmetul si parmigiano.Am adaugat oul si galbenusul.
Am framantat rapid si am adaugat si prosciutto tocat marunt si laptele, sarea si aromele.
Am format o bila compacta, am invelit-o in folie si am pus la rece pentru o ora.
Am format cilindrii de grosimea unui deget, am taiat cam 1 cm si cu ajutorul razatoarei am format gnocchi.
Am fiert gnocchi in apa cu sare, aproximativ 15 minute.Intre timp am topit 100 gr unt(depinde de gusturile fiecaruia) intr-o tigaie incapatoare si 3-4 frunze de salvie proaspata, nu uscata.Am adaugat la unt, gnocchi fierti, i-am lasat 1 minut, miscand rapid tigaia.
Se servesc cu parmigiano ras.
#10
Postat 04 October 2010 - 12:15 PM
Reteta din revista Cucinare bene-Octombrie.De origine piacentina, pisarei se preparau de obicei cu un ragù de fasole, pe mine m-a inspirat mai mult varianta lor cu legume si crema de sofran.
Pisarei cu legume si crema de sofran
Pentru 4 persoane:
150 gr pesmet
320 gr faina( eu am folosit de grau dur, desi reteta nu specifica acest lucru)
sare
un morcov
un dovlecel mic
un ardei mic
1 ceapa mica
4-5 rosioare cherry
Pentru crema:
20 gr unt
15 gr faina
1 varf cutit sofran
150 ml supa vegetala sau carne
30 gr parmigiano ras(sau grana padano)
Pesmetul l-am udat cu apa fierbinte.
Am adugat treptat faina si apa la temperatura camerei, framantand rapid pana am obtinut un aluat omogen. moale si elastic.
Am infainat masa de lucru am format cilindre, de grosimea degetului mic.
Le-am taiat bucatele de mai putin de 1 cm.
Si cu tehnica deja bine cunoscuta am format gnocchetti.
Am pus apa la fiert, pana a fiert apa am pregatit legumele.Le-am taiat bastonase si le-am oparit in apa clocotita.In afara de ceapa si rosii.
Gnocchetti i-am fiert in apa in care au fiert legumele.
Ceapa am taiat-o fideluta si am calit-o in 2-3 linguri ulei.Am adaugat si legumele oparite si rosioarele taiate in sferturi.Am calit(saltat) pentru 2 minute.
Crema am obtinut-o punand untul la topit intr-o craticioara.
Am adaugat faina si am amestecat rapid sa nu faca cocoloase.
Am adaugat treptat supa amestecand mereu la foc mic.Cand s-a ingrosat suficient am luat de pe foc si am adaugat sofranul.
Crema o puteti pregati chiar inaintea gnocchilor.
Gnocchi fierti i-am pus in tigaia cu legume si i-am lasat 2 minute sa prinda gustul legumelor.
Am sevit gnocchetti cu crema de sofran deasupra.
#13
Postat 04 October 2010 - 01:45 PM
Si albi doar cu sos de branza...
Si matriciana(sau cum s-o fi chemand)...
#14
Postat 04 October 2010 - 08:10 PM
#15
Postat 04 October 2010 - 08:23 PM
petunie, la 04 October 2010 - 08:10 PM, a spus:
Nu-i fa!Ca o sa-i manînci!Si o sa-ti placa!Si n-o sa te mai poti opri!
Lili,arata super toti
Tre sa-i fac si eu!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#16
Postat 04 October 2010 - 09:16 PM
Vrei sa ne vezi pe toate la Diete .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#17
Postat 05 October 2010 - 09:24 AM
Maya, la 04 October 2010 - 08:23 PM, a spus:
petunie, la 04 October 2010 - 08:10 PM, a spus:
Nu-i fa!Ca o sa-i manînci!Si o sa-ti placa!Si n-o sa te mai poti opri!
Lili,arata super toti
Tre sa-i fac si eu!
hahahah,m-ai speriat.
Am dat sa citesc rapid si m-am speriat de "Nu-i fa!"
#18
Postat 05 October 2010 - 02:45 PM
M'oi apuca si de paste, e timp.
#19
Postat 19 October 2010 - 02:30 PM
500 gr dovleac
200 gr cartofi
200 gr faina alba
2 galbenusuri
sare
Am pus in cosuletul pentru fiert la aburi, cartoful curatat si dovleacul taiat bucati.
I-am intepat cu furculita, cand sunt moi, sunt gata.I-am zdrobit cu furculita, asa calzi, am adaugat galbenusurile pe rand, sare si faina treptat.
Am obtinut un aluat moale dar modelabil.Si la fel ca in celelalte retete de gnocchi, i-am format, taiat si modelat.
Se fierb in apa sarata pana cand revin la suprafata.Se scurg bine si se servesc.
Eu am pregatit un sos de gorgonzola, topind 100 gr de gorgonzola in 5-6 linguri de smantana pentru gatit, la foc mic.
#20
Postat 19 October 2010 - 02:42 PM