Ioana, la 29 August 2010 - 12:09 PM, a spus:
asta chiar mi-a placut.Oare socrul surorii mele (dumnezeu sa-l ierte) a murit la 94 de ani din cauza ca mancat toata viata paste din faina alba?
Scuze fetele,dar nu m-am putut abtine.
Daniela,daca e sa o luam adliteram cam tot e nesanatos.Intotdeauna vor exista pareri pro si contra mancare sanatoasa si nociva.
Eu mai noi mi-am luat kamut si am facut faina, urmeaza sa fac ceva cu ea.
Nici mie la MP nu-mi iese painea buna daca e doar din faina integrala, poate unde e si mai grea si tot timpul iese mai umeda si prea compacta.
, mai bine nu ma zgandari in polemici de-astea, ca ma mananca mainile: de 17 ani ma documentez pe aceasta tema, nu doar de cativa ni de cand e la moda si de cand e valva cu E-urile, cu produsele modificate genetic, cu concentratele cu hormoni etc. Am si lucrat in domenii cu legatura cu proprietatile nutritionale ale alimentelor chiar si in functie de modul de preparare (temperaturi, prospetime, solubilitate, uleiuri folosite etc) si e cumva deformatie profesionala, dar pe de alta parte nu-mi face placere sa mananc nesanatos, chiar daca mananc in vizita, in vacanta, sau pur si simplu cand si cand orice si porc si prajituri cu faina si zahar albe.
Tu crezi ca noi care mancam faina/zahar/ulei rafinat mai traim 94 ani? Crezi ca erau atatea boli digestive/metabolice/hipertensiuni arteriale/colesteroale etc la tara, pe vremea lu'tataie?
Produsele industrializate si super-industrializate au aparut de putini ani (mai ales la noi).
Daca a trait la tara mai ales, nu ti-o rafineaza nimeni: e pura faina integrala. Plus gandeste-te ca manca pe vremurile acelea numai produse naturale: pruna din pom, strugurele din vie, ceapa/cartoful/morcovul etc din gradina proprie nestropite, pasarea din curtea lor crescuta cu boabe. Poate daca nu dadea acum cativa ani
cu nasul de produse rafinate si super rafinate mai traia si azi
.
Intr-adevar cam tot e nesanatos azi si nu ne putem ascunde sub un clopot de sticla si trai in vid ca sa eliminam poluarea, stresul etc. Doctorul spune sa mananci multe fructe si legume in loc de carnuri/mezeluri si mezeluri industrializate, dar din pacate si fructele si legumeel au buba azi. Insa pe cat posibil putem diminua factorii de risc, cine vrea si e interesat de subiect desigur. Si poti manca 8gusta o portie) orice, nu trebuie acum sa traiesti retras in pestera, depinde de frecventa si de cantitati.
Eu cum sunt gurmanda si pofticioasa, daca imi pui in fata o prajitura de-asta de-a voastra de arata intr-un mare fel, ca toti aici sunteti super priceputi in arta culinara si totul arata la voi intr-un mare fel, sunt in stare sa devorez scurt cateva bucati bune ... cu faina si zahar alb cu tot.
Ce e kamutul?
Ce ma supara e ca de cateva ori (Exceptia care confirma regula) mi-a iesit bine painea integrala la MP, dar asta cred ca au fost vreo 3 ori, vreo 3 traume si in rest vreo 40 painici medii, condensate si care s-au lasat din crescut. Totusi o mananc si asa cu placere stiind ca e cat de cat mai sanatoasa. Speram insa sa aveti voi vreo reteta mai desteapta si sa-mi iasa mai bine.
O sa incerc si varianta lui Boni cu dospitul si coptul fara masina.
Iertaciune daca am suparat
hartistii culinari cu pretentiile mele!